Vilken sorts ost är godast på hamburgare?


Grillsäsongen är äntligen här och många smashar burgare på grillen eller stekbordet som aldrig förr. När det kommer till pålägg och tillbehör är smaken som baken men de allra flesta är nog överens om att en burgare utan ost är som sommar utan sol.

Bästa ostarna för hamburgare

Om osten ska vara smält eller inte råder det delade meningar om och något som många inte tänker på är att ost kan smaka annorlunda när den värms upp. Även konsistensen kan förändras, och favoritosten kanske inte blir den drömmiga ost man hoppats på när den väl ligger på burgaren.

Ostar finns det många av och oftast köper man kanske en vanlig vardagssort som hela familjen gillar när det ska grillas. Men varför inte variera sig och testa något nytt? På burgare kan man med fördel lägga allt från get- till ädelost och har man tur hittar alla i familjen nya favoriter.

Vilken är den vanligaste osten på hamburgare?

Den mest populära osten att ha på hamburgare är utan tvekan en klassisk Cheddar-ost. Med sin sälta och karaktäristiska smak gör den sig utomordentligt till mer smakrika tillbehör som bacon, karamelliserad lök och barbequesåser. Den har en tydlig eftersmak som antingen kan upplevas lite bitter eller söt. Cheddar passar vanligtvis också bra till söta frukter och kan därför vara värd att testa på en burgare med ananas.

Ytterligare en anledning till att Cheddar är den vanligaste ostsorten på hamburgare är att den har god smältförmåga och en tendens att få köttet att upplevas extra saftigt. Cheddar finns dessutom att köpa skivad i praktiska förpackningar som gör att osten enkelt kan läggas på burgaren utan kladd och stök.

Många gillar att köpa de färdigskivade halvfabrikaten, och hävdar dessutom att dessa är bäst. De är tillverkade för att smälta ordentligt och skapa en klassisk amerikansk flottig ostburgare. Det är även utsökt med en god smakrik cheddar som du skivar själv från ett större block, och sedan låter smälta på burgaren på grillen eller i stekpannan.

Brie – perfekt på burgaren

Brie är en traditionell fransk vitmögelost som lagras under minst fyra veckor och har ett gulaktigt, kletigt innandöme och vit yta. Originalet produceras i en provins i norra Frankrike, görs av opastöriserad komjölk och heter Brie de Meaux. Den är förmodligen en av världens mest kopierade ostsorter och har en karaktäristisk doft av ladugård och lite nöt.

Gillar man krämiga, fylliga ostar är en tjock skiva Brie fantastisk att lägga på hamburgaren. Brie fungerar utmärkt till en söt mango chutney och till salta tillbehör som exempelvis bacon. Den förvandlar hamburgaren till en krämig dröm och gör sig extra bra till färssorter med lite mer smak som exempelvis högrev eller lamm.

Getost – ett hälsosamt alternativ

Getost anses vara en av våra mest hälsosamma ostsorter och den har en mild och säregen smak som kan lyfta en grillad burgare till nya höjder. Smaken kommer från kaprinsyra, en fettrik syra i getmjölken, och osten gör sig bra till tillbehör som chilipeppar och bacon. Godast blir getost på burgare av smakrik lammfärs och gärna med karamelliserad rödlök på toppen.

Getost heter Chévre på franska och är en ostsort som laktosintoleranta vanligtvis kan äta. Smaken är lätt syrlig och jordig och osten blir mindre stark när den värms upp. Konsistensen varierar och osten finns både som hård, halvhård och mjuk. På burgaren kan den även göra sig bra till söta tillbehör som ananas eller chutney.  

Gouda på hamburgaren

Gouda-ost är en holländsk ost, döpt efter staden Gouda, som många tycker om att lägga på hamburgaren. Den görs oftast på komjölk men kan också tillverkas av mjölk från get eller får. Gouda hör till kategorin halvhårda ostar. Den har en kraftig arom och smaken beskrivs som krämig, karamelliknande och lite nötig. Ju längre osten lagrats, desto mindre söt blir smaken.

Gouda är också populär för sin unika konsistens. Lagrad är den tät, smulig och spänstig. Den gör sig utmärkt på burgaren då den har goda smältegenskaper, vilket gör den ännu mer tilltalande. Vill man ta Gouda-osten till nya höjder kan man köpa en rökt variant. Både smak och doft framträder tydligare och den matchar perfekt till barbequesåser av olika slag. Har man för vana att lägga rädisor på sin hamburgare, vilket kanske hör till de något ovanligare tillbehören, är Gouda utan tvekan den ultimata osten.

För ädelostälskaren

Många älskar ädelost men har aldrig ätit det i kombination med en riktigt saftig hamburgare gjord på nöt- eller högrevsfärs. Ädelost har sitt ursprung från tiden när ost förvarades i grottor och mögel bildades på ostarna när temperaturerna inte var tillräckligt låga. Många valde förmodligen att slänga de mögliga ostarna men som tur var fanns det också modiga osttillverkare som vågade sig på att smaka dem.

Som tillbehör kan ädelost användas i många former, till exempel skivad eller i en sås, röra eller slaw som får toppa burgaren. Ädelost tillverkas oftast av komjölk och finns i många varianter, från krämiga till smuliga. Det som alla sorter har gemensamt är att de är salta och har en ren, skarp smak. Ädelostar gifter sig perfekt med syltad eller karamelliserad rödlök och kan även kombineras med andra ostar som exempelvis en klassisk Cheddar. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Avslutningsvis

Det finns förstås inga måsten när det gäller vad man ska ha på sin burgare. Vissa kör med hushållsost och är nöjda med det. Andra testar sig fram med italienska ostar, som till exempel mozzarella och gör en Italien-inspirerad hamburgare. Våga prova så kanske du hittar en ny favorit! Eller så håller du dig till klassisk cheddar och förfinar din klassiker istället.


Se våra tips på smashjärnen du behöver för sommarens burgare!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg