Hemmagjord pizza är en klassiker som ofta uppskattas av hela familjen, inte minst för att det blir så mycket enklare att välja sitt favoritpålägg när man gör pizzan hemmavid. När det kommer till vilken ostsort som ska rivas, skivas eller smulas över pizzan väljer många ett enkelt och billigt alternativ i form av färdigriven ost i påse från matvarubutiken.
Idag finns det dessutom olika sorters riven ost att välja på, bland annat den så kallade pizzaosten som många varumärken erbjuder och som till namnet borde vara det perfekta alternativet.
Det många inte tänker på är att den färdiggräddade pizzans smak såväl som utseende påverkas av valet av ost, och att det billigaste kanske inte alltid är det bästa. Det gäller också att fundera över vilka ingredienser man tänker lägga på sin pizza.
Alla ostar passar nämligen inte till alla sorters pålägg och smaker. Sedan är det naturligtvis upp till var och en hur man vill ha sin ost; trådig eller smält, mild eller smakrik, fet eller mager. Det gäller att prova sig fram och vara uppmärksam på resultatet.
Du kanske även vill läsa om franska ostar, eller se tips på ostbrickor och osthyvlar!
Innehållsförteckning
Vilken ost har man på pizza i Italien?
I pizzans hemland Italien berättas en historia om hur kocken Raffaele Esposito år 1889 skulle servera pizza till den italienska drottningen som var på besök i Neapel. Han valde att låta sig inspireras av färgerna i den italienska flaggan och gjorde en variant med tomater, basilika och Mozzarella.
Denna pizza kom senare att bli känd som den klassiska Margheritan. Det sägs att Esposito var av de första kockarna som lade ost på pizza, men det finns också de som hävdar att detta gjordes redan i mitten av samma århundrade.
Än idag är Mozzarella utan tvekan den mest populära pizzaosten, både i Italien och världen över. På en äkta napolitansk pizza används alltid mozzarella. Det är en krämig, halvmjuk ost som tillverkas av mjölk från ko eller buffel. Tack vare sin konsistens går den lätt att skära eller riva i små bitar och den är en mycket omtyckt matlagningsost i Italien.
I varm mat smälter Mozzarella-osten perfekt utan att bli trådig. Många uppskattar dess milda smak som kan kombineras med många olika sorters ingredienser på allt från köttiga eller fruktiga till vegetariska pizzor.
Parmigiano-Reggiano är en torr och smulig italiensk hårdost med nötiga drag, tillverkad av komjölk och salt. Den är också vanlig som tillbehör på pizza, speciellt i de norra delarna av Italien där den tillverkas.
Den äkta varianten smälter väl och får en rik och krämig konsistens, något som många uppskattar på sin pizza. Det bästa är att köpa en bit och riva själv hemma, och att välja en äkta Parmigiano-Reggiano i stället för de snarlika ostar som ofta kallas för Parmesan.
Dessa ostar, speciellt färdigrivna, har en tendens att bli gryniga när de smälter eftersom de ofta innehåller majsstärkelse och är av sämre kvalitet än originalet. Här kan du läsa mer om italienska ostar!
Vad är pizzaost?
De färdigrivna ostblandningarna som enligt förpackningarna passar utomordentligt till pizza är just blandningar. Osthalten varierar och många gånger består en stor del av innehållet av tillsatser som ostpulver, potatisstärkelse, konserveringsmedel samt olika smak- och färgämnen.
Pizzaosten är behandlad och bearbetad för att få önskade egenskaper i form av färg, fetthalt, elasticitet och smältförmåga. Den är ett bekvämt val för den som vill ha en ost som smälter lätt och får fin färg i ugnen, men föredrar man ett alternativ utan tillsatser rekommenderas det att man köper ost på bit.
Vilken ost brukar pizzerior i Sverige använda?
Svaret på denna fråga beror givetvis på var i landet man befinner sig och vilka typer av pizzor som bakas. Exempelvis har pizzerior som säljer stenugnsbakade varianter generellt lite dyrare priser och kan därför erbjuda ingredienser av lite högre kvalitet.
Västerviks gräddost anses vara en av de klassiska svenska pizzaostarna. Även S:t Olofs gräddost är vanligt förekommande och har ett något lägre pris än Västerviks. Båda går att köpa i flerkilosblock för storkök, vilket är praktiskt och billigt när man ska tillverka stora mängder pizza.
Många pizzerior blandar olika sorters ostar, både av ekonomiska och praktiska skäl. Exempelvis kan Riddarost, Billingeost och Goudaost blandas med lite fetare gräddostar.
- Billinge är neutral i smaken och smälter bra.
- Riddarost har trots sin låga fetthalt en tendens att bli flottig och är inte heller speciellt salt.
- Gouda är en smidig och mjuk sort till bra pris med hög smältförmåga och lagom sälta. Den blir inte heller speciellt flottig, vilket många pizzaätare uppskattar.
Vissa kunder vill ha sina pizzor med ost som blir till långa, stretchiga trådar när man lyfter upp en slice, precis som i amerikanska filmer. Därför använder pizzerior ibland olika typer av hushållsost och andra hårda ostar. Dessa smälter inte så bra, vilket gör att de eftertraktade trådarna lättare bildas vid gräddning.
Andra vanliga ostar på pizza
Vill man inte använda de traditionella, italienska ostarna som Mozzarella eller Parmigiano-Reggiano finns det naturligtvis andra goda sorter att välja bland.
Exempelvis är Provolone, Cheddar, Ricotta och Emmentaler populära pizzapålägg. Av dessa är Provolone och Ricotta italienska ostar, Cheddar är ursprungligen engelsk och Emmentaler schweizisk.
Ricotta är en krämig och mild färskost med sötma som ofta används på Pizza Bianco, det vill säga pizza som görs utan tomatsås. Vid gräddning får Ricottan en brun, lätt bränd skorpa som många tycker om.
Provolone är mild, naturell ost av komjölk och den lagras i 2-3 månader. Den har en djup smak med lätt sälta och passar mycket bra i alla former av matlagning. Provolone är speciellt dpopulär i de södra delarna av Italien.
Många föredrar Cheddar-ost på sin pizza. Den smälter inte lika bra som exempelvis Mozzarella och har en tendens att göra pizzan flottig. Cheddar är en smakrik ost med sälta och tydlig eftersmak som både kan upplevas söt och bitter. Då den passar bra till söta frukter kan den vara värd att testa till en pizza med ananas eller banan.
Emmentaler är en klassisk, schweizisk hårdost med nötig, smörig och aningen skarp smak. Den smälter väl, har god elasticitet och hög fetthalt. Den äkta varianten tillverkas av opastöriserad komjölk.
Vilken är då den bästa osten?
Om man ska tro ett team bestående av livsmedelsforskare från Auckland är Mozzarella den ultimata pizzaosten. I en studie publicerad i tidningen Food Science jämförde forskarna några olika ostars elasticitet, sammansättning och struktur istället för att testa ostarna genom att äta dem.
De fokuserade på hur osten harmoniserar med pizzan under gräddning och kom fram till att Mozzarellan är bäst på alla plan. Detta eftersom den är elastisk och innehåller lite olja, vilket gör den luftig och ger pizzan en perfekt yta.
Forskarna menade också att andra vanliga ostar, exempelvis Edamer och Cheddar, bör kombineras med Mozzarella för att resultatet ska bli bra vad gäller pizzans utseende och smak. Men Mozzarellan är utan tvekan den ost som gör sig bäst på pizza.
Och det resultatet var väl ganska väntat, åtminstone om man ska tro italienarna. De anses ju vara bäst i världen på pizza och har under lång tid använt sig av just Mozzarella-ost som pålägg på sina välsmakande pizzor.
Se fler artiklar om ost i alla dess former!