Vilken Ooni pizzaugn är bäst? Oonis olika modeller jämförda


Många drömmer om att kunna laga sin egen pizza hemma som blir precis lika bra som på pizzerian. Det här kan verka omöjligt eller svårt, men faktum är att det inte är så krångligt som de flesta tror.

Men för att kunna laga en riktigt bra pizza hemma behöver du ha en bra pizzaugn. Med en sådan kommer det att bli så mycket lättare att få till rätt yta och konsistens på din pizza. Med en bra pizzaugn kan du utan problem få till en äkta napolitansk pizza hemma!

Alla pizzaugnar från Ooni jämförda

Ett av de absolut största märkena när det kommer till pizzaugnar är Ooni. De har ett brett utbud av olika prisvärda modeller som du kan använda för att lyckas med ditt bak. I denna guide jämför vi dessa modeller så att du kan hitta den som passar bäst för just dig.

Vilken Ooni pizzaugn är bäst i test?

De bästa och mest versatila pizzaugnarna är Ooni Karu. De har en rejäl modell som heter Ooni Karu 16, men den mest populära för hemmabruk är den smidiga Ooni Karu 12.

Genom att köpa till en gasbrännare kan du använda den både som vedeldad och gasdriven pizzaugn! Superlätt att använda och få till perfekta pizzor med.

Annars är de billigaste alternativen att köpa antingen Ooni Fyra om du vill ha en vedeldad pizzaugn, eller Ooni Koda 12 om du föredrar smidigheten av en gasoldriven pizzaugn.

Recensioner av alla pizzaugnar från Ooni

Pizzor på napolitanskt vis
Laga äkta napolitansk pizza i en Ooni pizzaugn.

Ooni har som sagt många olika modeller av pizzaugnar ute på marknaden. Att veta vilken du ska välja kan därför vara lite klurigt.

De har ugnar som drivs av olika bränslen, i olika prisklasser och som tar olika mycket plats. Med andra ord finns något för alla, men om du bara väljer en på måfå finns risken att den är en bit ifrån det du från början hade tänkt dig.

I guiden nedan jämför vi därför några av deras allra mest populära modeller. Vi tittar på saker som pris, vilket material som används för uppvärmning och en mängd andra faktorer. Med hjälp av denna guide hoppas vi att du kan hitta den ugn som passar allra bäst för just dig.

Ooni Karu 16 Multi Fuel pizzaugn

Ooni Karu 16 Multi Fuel pizzaugn

Kolla priset hos:

Detta är en multiugn som är en av de allra mest rejäla modellerna i denna guide. Att det är en multiugn innebär helt enkelt att den kan värmas upp med flera olika bränslen. I detta fall handlar det om kol, trä eller gasol som kan användas för uppvärmningen.

Att den kan använda flera källor för uppvärmning har flera fördelar. Bland annat kan du lägga din ambitionsnivå där du vill för dagen. Många menar på att pizzan blir lite bättre i en vedeldad eller koleldad ugn och att den där smakar mer autentiskt.

Men en gasoleldad ugn går fortare att starta och gör att du kan komma igång med matlagningen fortare. Här kan du alltså anpassa efter hur mycket tid och ork du har och ibland välja det enklare alternativet med gasol och ibland gå för en mer klassisk och autentisk pizza med kol eller ved som bränsle.

Om du ska laga stora pizzor kan en ugn som denna vara att rekommendera. Den har nämligen en pizza sten som mäter hela 42 gånger 62 cm vilket ger dig möjligheten att grädda en riktigt stor, eller flera små pizzor på samma gång.

Men att den är så stor märks såklart också på vikten. Med sina dryga 28 kg är den här grillen inte den allra smidigaste att flytta runt. Med andra ord kan den vara ett bra alternativ om du ska ha din grill på samma ställe hela tiden, men om den ska flyttas ofta kan det bli lite krångligt.

En nackdel med den här pizzaugnen är att den förbrukar relativt mycket bränsle. Med sina 0,5 kg per timmer kommer det att gå åt en hel del, jämfört med många andra modeller.

Men värt att ha i åtanke är att du kan få mer jobb gjort på samma tid med en stor ugn som denna och om bränslet skulle räknas ut per pizza skulle man därför kunna tänka sig att siffrorna blir jämnare. Tyvärr är så inte fallet, utan även om man mäter förbrukat bränsle per pizza sticker denna ugn iväg en del jämfört med de lite mindre modellerna. Självklart bror dock bränsleförbrukningen också på vilket bränsle du väljer att använda, om du använder gasol eller kol i första  hand.

Prismässigt är det här en av de dyrare modellerna i denna guide. Vill du ha en riktigt stor och rejäl pizzaugn som går på flera sortera bränsle kan den här modellen dock vara värd att betala lite extra för. Den har många bra egenskaper som gör att den definitivt är värd pengarna för den som har råd och plats för denna ugn.


Ooni Karu 12 Multifuel Pizzaugn

Ooni Karu 12 Multifuel Pizzaugn

Kolla priset hos:

Det här är en mindre ugn från Karu-serien som också den drivs av flera olika bränslen. Även här är det gasol, ved eller kol som gäller för att värma upp ugnen. Denna bredd av olika bränslen är såklart en fördel och öppnar upp för flera olika sorters matlagning samt att du kan anpassa din ambitionsnivå efter tid och energi.

Som sagt så är detta en lite mindre ugn. Storleken på pizzastenen i ugnen mäter 33 gånger 33 cm. Med andra ord kommer du kanske inte att få plats med de allra största pizzorna i denna ugn och det kommer definitivt att vara lite klurigt att grädda flera pizzor på samma gång.

Att den är mindre gör också att den blir smidigare att flytta och transportera. Den här pizzaugnen väger bara 12 kg och är därmed riktigt smidig att ha att göra med. Att ha den som en grill som dras fram när det är läge är inga problem och du behöver definitivt inte ha denna som enbart en stationär ugn på en bestämd plats.

När du har en pizzaugn underlättar det såklart om den inte bränner alldeles för mycket bränsle. Denna modell har jämfört med många andra modeller på marknaden en ganska låg förbrukning av bränsle. På så sätt behöver du varken lägga speciellt mycket tid eller pengar på att hela tiden köpa nytt bränsle.

Om vi kikar på priset så är detta en minst sagt prisvärd variant. Det märks att det är en lite mindre pizzaugn och den ligger ganska långt under de stora dyra modellerna i pris.

Men andra ord får du här en riktigt bra pizzaugn till ett förmånligt pris. Om du inte känner att du behöver baka riktigt stora pizzor, samt om du är intresserad av att ha en ugn som drivs av flera bränslen är det här ett alternativ vi varmt kan rekommendera.


Ooni Koda 16 Gasdriven pizzaugn

OONI Koda 16 Pizzaugn Gasdriven

Kolla priset hos:

Här har vi en rejäl pizzaugn av modellen Koda. Denna variant är helt driven av gasol, vilket gör att du på ett smidigt och enkelt sätt kan uppnå en hög värme i ugnen. Att värma en pizzaugn med gasol går inte alltid snabbare än det gör med kol eller ved, men det är en enklare process där du i princip bara behöver vrida på ett vred.

Å andra sidan menar en del på att den riktigt autentiska pizzan uppnås i en vedeldad pizzaugn. Visst finns det kanske en viss skillnad, om du märker denna beror helt enkelt på hur insatt du är. De allra flesta märker ingen större skillnad på en pizza lagad i gasolugn jämfört med en vedugn utan tycker att resultatet blir ungefär lika bra.

Det här är som sagt en rejäl ugn. Den har en pizzasten som mäter hela 41 gånger 41 cm och du får därmed plats med en rejäl pizza i denna ugn om du vill.

Även om den är rejäl så är den ganska lätt jämfört med hur mycket utrymme som finns i ugnen. Med en vikt på ca 18 kg är den kanske inte den allra enklaste att flytta på men det är definitivt ingen omöjlighet att låta denna pizzaugn vara lite mobil.

En nackdel med denna ugn är att den förbrukar ganska mycket bränsle. Att byta gasoltankar kostar inte bara en hel del utan kan också vara lite krångligt för den som inte är van. Du måste hitta ett ställe att köpa dessa på och montera dem på ugnen, samtidigt som du måste göra dig av med de gamla tankarna på rätt sätt.

Även om gasolen inte bör ta slut allt för ofta är den höga förbrukningen av bränsle såklart en liten nackdel. Men många tycker dock att det är smidigare att köpa en ny tank med gasol än att köpa en säck med ved eller kolm som ska kånkas hem.

Den här modellen kostar en hel del och med tanke på det stora utrymmet i ugnen är det kanske inte speciellt chockerande. Men den blir ändå billigare än om du ska köpa en multiugn som drivs av flera olika bränslen i liknande storlek.

Vi tycker att det här alternativet passar dig som vill ha en lite smidigare ugn som ändå har en rejäl volym och gör att du kan laga stora pizzor. Vill du ha en smidig tillagning av pizzan och en ugn som kräver få förberedelser kan det här vara modellen för dig och isåfall kan den vara värd några extra kronor.


Ooni Koda 12 Gasoldriven pizzaugn

Pizzaugn Ooni Koda 12 Gasol

Kolla priset hos:

Detta är en mindre variant av modellen ovan. Även denna ugn är alltså från Koda-serien och den är också driven av gasol. Med andra ord ett smidigare och enklare alternativ till de ugnar som drivs av ved eller kol.

En av fördelarna med att den ugn är lite mindre är att den värms upp fortare. På endast 15 min värms den upp till 500 grader Celsius och allt du behöver göra är i princip att vrida på gasolen. Det här är såklart oerhört smidigt och gör att den redan smidiga gasolugnen blir ännu smidigare.

Det här är också den lättaste modellen i denna guide. Med en vikt på endast 9,25 kg är den oerhört lätt att flytta till den plats som passar bäst. På så sätt kan du smidigt ställa undan ugnen när den inte används och flytta den till den plats som passar bäst när det är dags att laga mat.

Tyvärr märks såklart också denna storlek på stenen i ugnen. Med den yta på endast 33 gånger 33 cm kommer du kanske inte att få plats med riktigt så stora pizzor som du helt skulle vilja. Men tänk på att grädda en pizza i en riktig pizzaugn går fort på grund av den höga temperaturen. Det är därför inga problem att grädda många lite mindre pizzor på en kväll.

Detta är också en av de mest bränslesnåla modellerna i denna guide. Detta gör den såklart till ett riktigt bra alternativ ur den aspekten, eftersom du inte kommer att behöva fylla på gasolen speciellt ofta.

När vi kikar på priset är det här också en av de mest prisvärda modellerna. Om du inte störs av att pizzorna inte riktigt kommer att nå full storlek tror vi att detta alternativ kan vara en oerhört smidig lösning. Denna modell ligger en bra bit under de större modellerna i pris.

Du kommer att kunna grädda pizzor snabbt och utan krångel på ett riktigt smidigt sätt. Dessutom kan du utan problem flytta på ugnen när det behövs. Med andra ord en perfekt pizzaugn för den som vill utöka sin matlagning i sommar och komplettera grillen med en pizzaugn.


Ooni Fyra 12 Vedeldad pizzaugn

Ooni Fyra 12 Vedeldad pizzaugn

Kolla priset hos:

Här har vi en annan lite mindre ugn för att laga pizza i, men denna gång av modellen Fyra. Skillnaden med denna ugn är att den drivs av pellets. Med andra ord är det här en pizzaugn som inte som de kanske vanligaste modellerna drivs av gasol, kol eller ved.

En ugn som eldas med pellets ger till ganska stor del mycket av den autentiska smak som en vedeldad eller koleldad pizzaugn ofta ger till pizzan. Skillnaden är att det är lättare att laga mat i en pelletsugn, eftersom temperaturen är enklare att kontrollera.

En annan fördel med pellets jämfört med ved eller kol är att det lämnar väldigt lite aska efter sig. På så sätt blir processen smidigare och enklare även efter att du har grillat färdigt och ska städa upp.

Detta är som sagt en lite mindre ugn och detta kommer såklart med nackdelelen att det blir svårt att få plats med de största pizzorna. Även denna pizzasten mäter precis som de flesta lite mindre modeller 33 gånger 33 cm. Det här gör såklart att du får undvika de riktigt stora pizzorna, men för de flesta som lagar pizza hemma gör detta inte speciellt mycket, eftersom man lika gärna kan göra flera små.

En fördel med att ugnen är liten är såklart att den är lätt. Med en vikt på 10 kg kommer du utan problem att kunna flytta den dit du vill. Här har du heller inga tunga gasoltankar som måste flyttas med, vilket är fallet även på mer portabla lite mindre gasolgrillar.

Det här är en av de billigaste ugnarna i denna guide. Om du vill laga pizza hemma som har en rökig smak och som är lite mer autentisk än den som lagas på gasol, samtidigt som du vill ha en ugn som är smidig att flytta och transportera tror vi att detta kan vara alternativet för dig.

Även om grillen är lite mindre och inte erbjuder plats för så stora pizzor gör den smidiga pelletsen att det inte känns krångligt att göra lite fler pizzor eftersom temperaturen enkelt håller sig på en stabil nivå. Värt att nämna är dock att denna ugn slukar en del bränsle och om du ofta ska laga pizza kommer det därför att gå åt en del pellets.


Vad är Ooni för varumärke?

Ooni Logo

Ooni är ett skotskt märke som specialiserat sig på pizzaugnar. Man har många gånger legat i framkant inom denna industri och som företag drivit utvecklingen framåt.

Till exempel lanserade man år 2012 den första pelletsdrivna portabla pizzaugnen. Faktum är att den modell du kan se i guiden ovan som drivs av pellets är en utveckling på denna produkt.

Man har genom åren också vunnit ett flertal utmärkelser som företag. Man har ca 250 anställda och får därför betraktas som ett stort företag för att syssla med en så specialiserad och nischad industri.

Vilken är den billigaste pizzaugnen från Ooni?

Den billigaste modellen är faktiskt den pelletsdrivna modellen som du kan hitta ovan. Fyra 12 Wood Pellet Pizza Oven heter den och kostar ganska mycket mindre än de stora multiugnar som Ooni också erbjuder i sitt sortiment. Jämför du med andra pizzaugnar i samma storlek från Ooni är inte skillnaden i pris enorm, även om Fyra 12 wood pellet är den billigaste.

Att välja rätt Ooni-pizzaugn

Om du bestämt dig för att köpa pizzaugn från Ooni, vilket vi tycker är ett bra val kan det vara svårt att veta vilken av modellerna du ska välja. Det finns vissa saker som kan vara väl värda att fundera en gång extra över innan du slår till.

Till att börja med kan du tänka på om det är viktigt för dig att ugnen enkelt går att flytta. Ska du använda den utomhus vid säsong, vilket är fallet för de flesta som har pizzaugn hemma är det såklart skönt om den är enkel att flytta. Då kan en av de lite mindre modellerna vara att rekommendera.

En annan sak att tänka på är hur mycket kunskap du har om pizzabakning och om du vill har en modell som öppnar upp för att experimentera och laborera eller om du vill ha en smidig ugn som ger bra resultat varje gång. Generellt kan det krävas lite mer kunskap och färdigheter för att få till en riktigt bra pizza i en vedeldad ugn till exempel medan en ugn som drivs med gasol är enklare att använda.

Ytterligare något att tänka på är såklart hur stora pizzor du vill kunna baka. I de lite mindre modellerna kommer du inte att kunna baka pizzor som når samma storlek som de flesta du beställer från din pizzeria. Om det är viktigt för dig att kunna nå denna diameter kan det därför vara bra att kika på de lite större modellerna.

Vi hoppas att du kommer att hitta den bästa pizzaugnen för dig. Förhoppningsvis kan dessa tips, tillsammans med guiden ovan hjälpa dig att hitta rätt, så att du kan göra många middagsgäster glada med riktigt god hembakad pizza i sommar.


Här hittar du fler artiklar på temat pizza!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg