Vilka tillbehör passar på en ostbricka?


En ostbricka kan innehålla så mycket mer än bara ost. Men vilka tillbehör är egentligen de bästa? Och vilka passar till favoritostarna? Här kommer en liten guide till nybörjaren som vill komponera ihop en härlig och varierad ostbricka, men förhoppningsvis också till den erfarne ostätaren som tröttnat på det gamla vanliga och behöver inspiration.

Bra tillbehör till ostbricka

Du kanske även vill läsa om vilka ostar som passar bäst på pizza? Se även våra tips på osthyvlar!

Kex

Kex till ostbrickan

Kex är en klassiker, och många kan inte ens i sin vildaste fantasi föreställa sig en ostbricka utan kex. Och kexsorter finns det gott om. Salta, söta, spröda och matiga. Oftast slutar det kanske med att man köper en förpackning vardera av favoriterna. Eller att man väljer en färdigkombinerad låda med olika sorters kex. Och inget av alternativen är egentligen något att skämmas över.

En huvudregel är bjuda på kex som passar till de ostsorter man serverar, och att unna sig att testa en ny kombination varje gång. Många menar att man bör låta osten och tillbehören ta plats, och att kexen till ostbrickan ska vara så neutrala som möjligt. Men vissa kex är helt enkelt så goda att de bara måste ätas för sin egen skull. Något som de flesta är eniga om är dock att variation gör vardagen mer spännande.

Att kombinera sött och salt är ljuvligt, oavsett om det handlar om desserter eller förrätter. Till salta kex kan det vara gott med ostar som har lite sötare, rundare smak, exempelvis Grevé eller Emmenthaler. Naturella färskostar med en droppe honung eller en söt fruktskiva i kombination med havssaltade kex lyfter smaklökarna till himlen.

Lätta dinkelkex eller andra neutrala varianter gör sig bra till de mer smakrika och salta ostarna som tvättad kittost eller blåmögelost av olika slag. De passar också utmärkt till vitmögelost, en sort som många uppskattar.

Fiberrika surdegskex och andra kex med lite mer tuggmotstånd är praktiska att servera till olika sorters röror och mjuka ostar då de inte smular så lätt. Smakmässigt kan de vara goda till en tjock skiva getost, vars fräna ton tenderar att dämpas något i kombination med lite matigare kexsorter.

Smörgåsrån är neutrala i smak och konsistens, och de blir ofta barnens favoriter. De gör sig överlag bra till mildare hårdostar och smakrika tillbehör.

Vill man röra ihop sin egen getostcréme rekommenderar många lite finare rågkex för en himmelsk smaksensation.

Mer smakrika kex och bröd som till exempel fröknäcke, parmesankex eller knäckesticks passar vanligtvis till de mer neutrala ostsorterna, men även här är rekommendationen att våga prova sig fram bland säkra och mer osäkra alternativ.

Charkuterier

Chark till ostbricka

När det kommer till charkprodukter i kombination med ost är alternativen oändliga. Här handlar det helt enkelt om vad man tycker om eller, om man är riktigt modig, vad man kan lära sig att tycka om. Populära charkuterier är skinka, lufttorkat kött av olika slag och salami med eller utan smaksättning.

En välsmakande och varierad ost- och charkbricka är inte raketforskning, utan hemligheten är enligt många att utgå från de ostar man valt. Har man till exempel köpt ostar från ett visst land eller en viss region kan det vara smart att köpa charkprodukter som tillverkas i samma område. Naturligtvis kan man också göra helt tvärtom och matcha sydeuropeiska ostar med skandinaviska köttprodukter. Även här kan man tänka som med kexen; sött och salt går ofta bra ihop, och att kombinera smakrika charkuterier med mildare ostar och tvärtom brukar fungera bra.

När man bestämt sig för vilka charkuterier man vill ha på sin ostbricka är det dags att sätta variation på dem också. Salami och korvar kan skäras i både tunna och tjockare skivor, skinka kan läggas upp i hela bitar eller strimlas och lufttorkat kött kan gärna lindas runt oststavar av olika sorters hårdost.

Färska frukter och grönsaker

Frukt till ost på bricka

När det gäller frukt och grönsaker fyller de lite olika funktioner på ostbrickan. Frukter med naturlig sötma och syrlighet gör sig bra till ost eftersom de har en förmåga att lyfta fram de toner i ostarna man knappt visste fanns. Överlag kan färska frukter användas till att sätta variation på neutrala ostsorter, eller för att dämpa den lite matiga känslan i exempelvis Digestive-kex.

Fikon, päron, meloner och vindruvor hör kanske till de mer vanligt förekommande inslagen på ostbrickan, men även nektariner, ananas och plommon är alternativ väl värda att testa. För den riktigt vågade kan apelsiner, kiwi och sharonfrukt passa fint, både till smak- och färgsättning. Ett delat granatäpple verkar uppfriskande med sin starka färg, och kärnorna är dessutom knapriga och saftiga att tugga på.

Några populära smakkombinationer är päron till mild ost eller blåmögelost, aprikos och melon till nötaktig ost, blåbär till getost samt apelsin till blåmögelost.

Stavar eller tärningar av färska grönsaker, till exempel selleri, gurka, rädisor och morötter passar fint ihop med ost och bjuder på tuggmotstånd och krispighet. Även lättkokta och avsvalnade broccoli- och blomkålsbuketter gör sig fint på ostbrickan.

Oliver hör till de mer populära tillbehören, och även här är alternativen i stort sett oändliga. Svarta, gröna, med och utan fyllning, kärnfria eller i tapenade-form. Då oliver är salta passar de ofta bra ihop med milt saltade ostar med lite rundare smak.

Torkad frukt

Riktigt söta torkade frukter som aprikoser, fikon och dadlar är vanligt förekommande ihop med ost. Nu för tiden har människan inget egentligt behov av att torka frukter och bär i och med att tillgången till färska varianter är god även under vintersäsongen. Idag har det blivit mer av en smaksak som gör det lätt att variera ostbrickan ytterligare. Torkad frukt används överlag mest som smaksättare eller snacks. Många har med sig en påse som snabb energi under fjällvandringen.

Bra att veta om torkad frukt är att både smak, sockerhalt och energiinnehåll koncentreras vid torkning, och smakerna kan tyckas mer intensiva. En del näring försvinner också. Torkad frukt är enkelt att få tag i, både som naturell och sötad. Vill man passa på att torka sin egen frukt hemma vid exempelvis äppelskörden är det enkelt att göra med hjälp av en så kallad frukt- och svamptork.

Marmelad

Goda marmelader till ost

Olika sorters marmelader är ytterligare ett alternativ när man vill lägga addera sötma till ostbrickan, och kombinationerna är många. Marmeladens ursprung finner man i Mellanöstern, men även i Europa fanns det tidigt recept som liknar nutidens marmelader. I en kokbok från slutet av 1300-talet har man bland annat hittat en beskrivning på hur kvittenfrukter kokades i rött vin och honung. Successivt började socker användas istället för honung men all marmelad var på den här tiden hård och skivbar.

Under 1500-talet blev marmelad en vanlig handelsvara och den användes både som livsmedel och medicin då den ansågs vara bra för matsmältningen. Det var också vid den här tiden som marmelad för första gången dokumenterades i svenska tullböcker. Det berättas att en skotsk handelsman under 1700-talet försökte sälja en last apelsiner men inte lyckades så bra. Hans hustru konserverade då frukterna inklusive skalet, något som med tiden kom att bli grunden till Kiellers marmeladfabrik. Brittiska flottan började ersätta citrusfrukter med marmelad för att motverka skörbjugg hos sina sjömän, då det var enkelt att förvara under långa resor.

Idag finns det otaliga sorters marmelader att köpa och det är dessutom väldigt enkelt att koka egen. Alla ostar trivs inte tillsammans med marmelad men oftast blir resultatet fantastiskt. Till ostbrickan rekommenderas ofta körsbärsmarmelad med en fläkt av chili till gräddiga ostar som exempelvis Brillat Savarin. Svarta vinbär passar utmärkt till cheddarost och gräddiga dessertostar eller Gruyére medan marmelad av rödlök gör sig bra till blåmögelostar som till exempel Stilton. Vill man ha en variant som passar bra till de flesta saltare ostar kan man köpa en burk fikon- eller apelsinmarmelad, eller koka en egen variant av plommon med kanel och vanilj.

Mjukt bröd

Om man har tröttnat på hårda kex och knäckebröd fungerar mjukare bröd naturligtvis också bra på ostbrickan. Man kan antingen baka eget eller köpa färdiggräddade baguetter av vetebröd eller surdeg. Något som rekommenderas är att skiva brödet tunt så att ostarna och de övriga tillbehören får komma till sin rätt. Annars kan man lätt få en känsla av att man äter ostmackor istället för ostbricka.

Nötter

Söta, salta, karamelliserade, naturella, rostade och smaksatta. Även av nötter finns det hur många varianter som helst och det gäller att prova sig fram till vad man tycker om. Kombinationen av ost och nötter kan ofta bli en smakupplevelse utöver det vanliga då nötter framhäver annars dolda toner i ostar. Krispiga nötter kan även göra under i samspel med känslan av en mjuk, krämig ost som smälter i munnen.

Nu för tiden kan vi utan ansträngning få tag i alla möjliga typer av nötter. Utbudet har växt ordentligt under de senaste åren och vi köper och äter också mer nötter, kanske främst av hälsoskäl då det kan fungera som ersättning för det mindre hälsosamma lördagsgodiset. I nötter finns det många viktiga näringsämnen såsom protein, mineraler och fetter. Många nötsorter anses också ha en antioxiderande verkan.

Oftast gör sig nötter bäst ihop med både ost och andra tillbehör, exempelvis kex eller frukt. En vanlig kombination är karamelliserade mandlar, färska fikon och Chavroux. Valnötter och honung framhäver den milda, nötaktiga aromen hos Fol Epi, och finhackade paranötter gör sig bra till Brie eller Géramont och en klyfta apelsin. Syrligt äpple med rostade macadamianötter passar till aromatiska Saint Agur. Något att tänka på är att man kan framhäva nötternas smak ytterligare genom att rosta dem lätt i en stekpanna före servering.

Honung

Honung som tillbehör till ost

Liksom färska frukter och marmelader kan honungens sötma ta fram det bästa i många oster. Honung har också under lång tid använts av människor av hälsofrämjande orsaker. Säg den som inte hört att honung är slemlösande och hostdämpande? Förutom att honung är gott anses det också vara rogivande, bra för matsmältningen och mjukgörande för hud och hår. Det är antibakteriellt, sårläkande och rikt på antioxidanter.

Honung från Manukaträdet har visat sig ha exceptionella egenskaper. Trädet växer i Australien och Nya Zeeland och honungen skyddar bland annat mot ett 80-tal olika bakteriesorter, bland annat MRSA-bakterier. Honungen ingår i många olika mediciner som rekommenderas för läkning av sår och den anses av många vara ett välfungerande komplement till antibiotika. Här i Sverige kan vi, om vi vill vara lite mer miljömedvetna, köpa vår egen svenska ljunghonung, som har många egenskaper som liknar honungen från Manukaträdet.

Choklad

Choklad på ostbrickan är en relativt ny men utan tvekan populär företeelse som ger en alldeles unik smakupplevelse där sälta smälter samman med söt fyllighet från choklad. Choklad finns med olika aromer och kakaohalter, och det är nog bara den nyfiknes fantasi som avgör var gränserna går. Många menar att lite fruktigare choklad med fikon eller päron är ett perfekt val till ost, och kanske gärna en lite kraftfullare sådan som exempelvis grönmögelosten Roquefort. Choklad med päronsmak kan också göra sig bra till vitmögelostar som franska Brie.

Är man inte förtjust i fruktig choklad går det lika bra att testa en vanlig mörk choklad med hög kakaohalt i kombination med till exempel alposten Beaufort d’Éte. Choklad innehållande havssalt kan med fördel ätas ihop med ostar av getmjölk som Chévre. Oavsett vad man väljer att testa är det sannolikt blandningen av salt, sött och krämigt man vill åt när man lägger choklad på ostbrickan. Och vad som är den perfekta upplevelsen är upp till var och en att avgöra.


Här hittar du fler artiklar relaterade till ost!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg