Vilka sorters pizzaugnar för hemmabruk finns det?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att investera i en pizzaugn kan göras av flera olika skäl. Någon kanske har öppnat en egen pizzeria och behöver en första ugn. Någon annan vill uppgradera eller byta ut den ugn de redan har och se till att kunna ta nästa steg i sin pizzabakning.

Guide till pizzaugnar

Ytterligare en grupp av människor letar efter en ugn att kunna använda hemma eller i lägenheten för att kunna baka riktigt god pizza på egen hand.

Oavsett vilken kategori du själv tillhör så är det oerhört viktigt och bra att ha koll på olika typer av pizzaugnar för att kunna fatta rätt beslut och hitta det som passar dina behov bäst. I artikeln fokuserar vi i första hand på pizzaugnar för vanliga konsumenter!

Olika sorters pizzaugnar med olika funktioner

Precis som vi nämnde ovan finns det flera olika sorter och varianter när det kommer till pizzaugnar. Dessa olika typer av modeller är också anpassade för olika sorters pizzabakning och passar därmed olika människor.

Nedan går vi därför igenom några av de allra vanligaste och mest populära alternativen på denna marknad. Genom att läsa denna guide hoppas vi att du kommer att hitta den pizzaugn som fyller just dina behov och önskemål.

Eldrivna pizzaugnar

SAGE The Smart oven Pizzaiolo
På bilden syns en SAGE The Smart oven Pizzaiolo, Elektrisk pizzaugn.

Det här är en av de absolut minsta varianterna när det kommer till pizzaugnar. Eldrivna pizzaugnar väger ofta någonstans under 30 kg och är därför ganska enkla att flytta och transportera. Många modeller kan kopplas till ett vanligt vägguttag är därför mycket smidiga att använda. I en eldriven ugn kan du få till helt ok pizzor, där osten smälter fint och ytan blir krispig.

Med en riktigt bra elektrisk pizzaugn kommer du till och med upp nästan i de höga temperaturer som krävs, för att få till fluffigheten och den där riktiga känslan som en mer avancerad pizzaugn kan ge.

Om du som privatperson är på jakt efter en ugn där du kan laga autentisk och riktigt god pizza på egen hand kan denna typ av pizzaugn vara precis det du är ute efter. Tack vare att den kan anslutas till ett vanligt vägguttag är det inga som helst problem att ha den i din egen lägenhet eller i ditt hus. Med andra ord är detta modellen som är absolut smidigast att använda för privat bruk.

En del menar dock på att man såklart inte riktigt uppnår samma smak på pizzan när man värmer den i en elektrisk ugn, jämfört med till exempel en vedugn. Detta är såklart ett legitimt argument och det kan i vissa fall vara så att smaken på pizzan inte blir riktigt lika autentisk eller traditionell.

Men å andra sidan är en elektrisk ugn lättare att laga pizza i eftersom det till exempel är enklare att reglera temperatur. Så för den som inte är professionell pizzabagare är det ganska stora chanser att slutresultatet trots allt blir bättre i en elugn än i exempelvis en vedugn.

Med andra ord är detta det perfekta alternativet för dig som vill baka riktigt god pizza hemma. Det kan också vara ett alternativ som definitivt går att använda även för dig som har en egen pizzeria, även om storleken på ugnen kommer att vara en nackdel för dig i de stressigaste stunderna.

Förutom regelrätta pizzaugnar, går det förstås att tillaga pizza i en vanlig ugn eller en bra eldriven miniugn. Använder du pizzasten och drar upp värmen ordentligt kan resultatet blir rätt bra!

Pizzaugnar som drivs med ved, kol eller pellets

Pizzaugn Ooni Karu 12 driven av kol och trä
På bilden en Ooni Karu 12, driven av kol eller trä.

Detta är att betrakta som kanske de mest autentiska sättet att laga pizza. Här kan du till exempel grädda en klassisk napolitansk pizza. När de flesta tänker på en pizzaugn som drivs av ved tänker de nog på ett riktigt stort bygge som tar mycket plats och kostar multum.

Självklart finns det sådana alternativ som kan vara ett fantastiskt sätt för en pizzeria att baka riktigt bra pizza av hög kvalitet. Men det finns också mycket enklare modeller som har plats för ca en pizza i taget och som du på så sätt enkelt kan använda i hemmet. Det främsta varumärket inom denna typ av pizzaugnar för privatbruk är Ooni. Här jämför vi olika modeller av pizzaugnar från Ooni!

Fördelen med denna typ av pizzaugn som faktiskt eldar ved eller pellets är såklart att den ger en mycket god och autentisk smak åt pizzan, som kan vara svår att uppnå med exempelvis en eldriven pizzaugn. Många menar på att detta resultat är svårt om inte omöjligt att uppnå på andra sätt. Trots detta finns det pizzaugnar drivna av ved eller pellets till ett riktigt bra pris. Du behöver alltså inte lägga ut några enorma summor för att få en pizzaugn som kan laga riktigt god pizza.

Pizzaugn Ooni Fyra träpellets
På bilden Ooni Fyra, pizzaugn som drivs med träpellets.

Nackdelen med denna typ är såklart att den kräver lite mer tid och omsorg. Det kommer att ta längre tid för ugnen att nå den temperatur som krävs. Att laga pizza i denna typ av ugn kommer också att vara lite svårare och mer utmanande eftersom det inte är lika lätt att bibehålla en konstant temperatur. Att inhandla bränsle i form av ved eller pellets är ytterligare ett moment som gör pizzabakning med denna typ av ugn lite krångligare.

Sammanfattningsvis är denna typ av ugn något för den lite mer ambitiösa kocken som vill få ett riktigt bra och autentiskt resultat. Men den kräver lite mer tid och arbete och är inte den allra enklaste att använda.

Gasolugn

Pizzaugn Ooni Koda 16 gasoldriven
På bilden en Ooni Koda 16, gasoldriven pizzaugn

En elektrisk pizzaugn kan i många fall vara bra, men den rekommenderas att i första hand användas inomhus. Det här gör såklart att det blir väldigt varmt, speciellt om du bor i en liten lägenhet. Att alternativ till detta kan därför vara en gasoldriven pizzaugn. Med denna kan du utan problem grädda din pizza ute i trädgården vilket kan vara oerhört trevligt om du har gäster över en varm sommarkväll.

Det finns också fler stora fördelar med att välja en gasoldriven pizzaugn. Till exempel kommer du igång väldigt snabbt om man jämför med ved- eller pelletseldade pizzaugnar. Du bara vrider på värmen och på några minuter har du en ugn som är färdig att baka pizza i. Denna typ av pizzaugn är också ganska liten och går ofta att jämföra med en grill i storlek. På så sätt är den enkel att flytta.

Om du redan har en gasoltub och annan utrustning till exempelvis en grill kan en pizzaugn som drivs av gasol dessutom vara en riktigt bra investering rent ekonomiskt. Det finns ugnar som kommer utan gasol, till ett riktigt bra pris. På så vis ser du till att få extra mycket användning av den utrustning du redan har hemma och kan spara pengar.

Gasolugnar kommer såklart i många olika storlekar och prisklasser och det finns definitivt mer rejäla modeller på marknaden att välja bland. På så vis är gasolugnar inte bara en lösning för den pizzasugna hemmakocken utan kan också vara ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en bra ugn till din pizzeria.

Multifunktionella pizzaugnar

För dig som inte riktigt vet vilket bränsle som är bäst eller som vill experimentera dig fram mellan olika typer av bränslen finns pizzaugnar som kan eldas med bland annat ved, kol eller gasol. På så sätt har du flera alternativ.

Pizzaugn Ooni Karu 16 multifunktionell
På bilden en Ooni Karu 16, ved eller koleldad pizzaugn som kan utrustas med gasbrännare.

Att detta är bra och något som kan underlätta har flera olika anledningar. Bland annat gör det som sagt att du kan testa dig fram mellan olika bränslen för att hitta det som ger det absolut godaste resultatet. Men det finns också andra skäl till att välja denna typ av ugn.

Om du till exempel ska ut och resa, eller ofta lånar ut ugnen till andra kommer denna typ av flexibilitet att vare mycket smidig. Det krävs då inte att den som till exempel lånar grillen har gasol eller har ved hemma, om den har kol som den kan använda till ugnen. På samma sätt behöver du kanske inte ta med dig gasoltanken när du ska ut och resa utan kan enkelt använda den ved eller kol som finns vid resmålet. 

Med andra ord är en multifunktionell grill ett fantastiskt alternativ för dig som vill kunna byta mellan olika bränslen och vara flexibel. Värt att ha med sig är dock att ugnen på grund av denna möjlighet såklart blir lite dyrare. Ibland kan det även krävas att du köper till extra utrustning för att du till exempel ska kunna använda gasol för att värma upp den.

Traditionella Italienska Pizzaugnar

Riktig italiensk pizzaugn i tegel

En traditionell Italiensk pizzaugn kan kanske närmast jämföras med en kamin eller en stor stenugn. Det här är rejäla byggen som inte flyttas på i första taget. Ofta har de en lucka eller en öppning längsta ner där ved stoppas in och eldas. Ovanför detta finns en lucka där själva pizzan är tänkt att värmas. I dessa ugnar kan man nå riktigt höga temperaturer.

Att köpa eller bygga denna typ av ugn kanske inte är något de flesta skulle våga sig på. Men det skulle kunna fungera som ett riktigt roligt sommarprojekt på lantstället eller vid sommarstugan. Att du har gott om tålamod och är redo att verkligen göra allt från grunden är dock förutsättningar för att du ska kunna lyckas med ett sådant projekt. Men om du får till det kommer du inte bara att ha en ugn som lagar fantastisk pizza, du kommer också att ha en mycket vacker och unik detalj i din trädgård.

Vilka varumärken finns inom pizzaugnar?

När det gäller pizzaugnar för den vanliga konsumenten finns ett par olika märken som är vanligast förekommande. Några av de främsta på den svenska marknaden är:

Ooni

Ooni Logo

Ooni har tveklöst blivit det mest uppmärksammade varumärket när det gäller pizzaugnar för hemmabruk. Företaget är numera ett stort multinationellt bolag, men grundades och har sin bas i Skottland. Ooni säljer de flesta sorters pizzaugnar och har många olika modeller i flera prisklasser. Det allra mest populära märket för pizzaugnar just nu!


Mustang

Mustang grill pizzaugn Logo

Mustang är ett välkänt och respekterat varumärke inom grill, rök, pizza med mera. Varumärket ägs av det finska storföretaget Tammer Brands. Mustang har ett flertal fina och prisvärda pizzaugnar som är populära bland hemmakockar med en försmak för pizza.


Bertello

Bertello Pizzaugnar Logo

Bertello är ett amerikanskt märke. Borta i Nordamerika är de ganska kända, eftersom grundarna var med i ett avsnitt av entreprenörs-tv-programmet Shark Tank. De fick viss finansiering genom programmet, och de var tidiga med att lansera denna typ av produkter direkt till konsumenter. Numera säljs Bertello pizzaugnar världen över och har blivit ett vedertaget varumärke i branschen.


Morsø

Morsø Logo

Det danska företaget Morsø har en historik som sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1800-talet. De är välkända för sina vedeldade spisar, men har numera även flera utomhusgrillar och mycket annat. De har bland annat en utomhusugn som fungerar både som grill och som en utmärkt pizzaugn. Ett lyxigt varumärke, värt att spana in!


Att tänka på när du använder en pizzaugn

En del kanske tänker att en pizzaugn i ganska stor utsträckning är som en vanlig ugn. Men detta stämmer inte och det finns flera saker som skiljer och som är viktiga att tänka på när du använder denna typ av ugn.

Det första och absolut mest viktiga du bör tänka på är att en pizzaugn blir riktigt varm. Till skillnad från en vanlig ugn som ofta bara sträcker sig upp till strax under 300 grader Celsius kan en pizzaugn nå temperaturer på upp mot 500 grader. Detta gör såklart att du måste vara oerhört försiktig.

Barn som till exempel bor i samma hus bör hållas långt borta från ugnen. Den höga temperaturen i ugnen gör såklart att det blir riktigt varm i huset och att ha goda möjligheter att vädra och gärna mycket plats inomhus är viktigt. De flesta föredrar av denna anledning att använda pizzugnen utomhus, vid uteplatsen eller i trädgården.

En annan sak som är viktig att ha med sig är att dina första pizzor du bakar i denna nya typ av ugn med största sannolikhet kommer att bli mer eller mindre misslyckade. Det kommer att ta lite tid att vänja sig vid att laga mat i så höga temperaturer och att vara beredd på detta och vara redo att lära sig är viktigt. Ingen blir en fullfjädrad pizzabagare på första försöket. Men med lite träning och genom att lyssna på de som vet mycket om att baka pizza kan vem som helst bli riktigt duktig.

För att sammanfatta det hela kan man säga att en ny pizzaugn kan vara ett fantastiskt sätt att både laga god mat i hemmet, eller att höja nivån på sin Pizzeria. Oavsett vilket är det bra att ha koll på vilka olika modeller som finns och vi hoppas att guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta rätt!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg