Pizza är en maträtt som älskas världen över, och konstigt är väl inte det! Det finns en pizza som passar bra till allt. Vare sig det handlar om en fin middag, en flottig söndag eller en mysig lunch på stan. Det finns dessutom otroligt många olika sorters pizza, såväl som oändliga variationer av toppnings som man kan ha på pizza.

I den här artikeln ska vi dyka ned i allt som rör pizza och gå igenom de olika pizzasorterna som finns runt om i världen. Vi kommer även att berätta lite mer om pizzans historia, och varför man äter pizza på så pass många olika sätt beroende på var i världen man befinner sig.
Innehållsförteckning
Pizzans historia

Pizza är, i grund och botten, bröd med ost och topping. Det har funnits hur länge som helst, men just termen pizza härstammar från Neapel och det var så tidigt som 1889 som det myntades för första gången.
Det var en napolitanare vid namn Raffaele Esposito som då bakade den första pizzan som en hyllning till drottning Margherita. Toppningen på pizzan bestod av tomat, mozzarella och basilika, för att efterlikna den italienska flaggan.
Pizzan kommer alltså från Italien där den, enligt många, också smakar som bäst. Men man äter ju pizza i fler länder än bara Italien, trots allt.
Så hur ser det egentligen ut med pizzakulturen runt om i världen?
Finns det någon skillnad på tillagning, deg och topping?
Vi kommer nu att gå igenom några av de vanligaste sorterna av pizza, var de kommer från och lite allmän information som kan vara bra att veta!
Napolitansk Pizza

Vi börjar den här guiden med den mest klassiska typen av pizza – nämligen Napolitansk! Som vi nämnde tidigare var den första pizzan gjord av en napolitansk man och det är därifrån den där fluffiga degen kommer som vi alla älskar.
Det som särskiljer en napolitansk pizza från andra sorter är den enorma vikten som läggs på att skapa degen. Det kräver en riktigt bra pizzadeg som tillverkats med bra råvaror och massor av kärlek, som italienarna säger.
Så vad är då som definierar en napolitansk pizza? Det är en väldigt lätt pizza med tunn deg som tillagats i vedugn. Degen ska ha luftbubblor i sig som blir frasiga när de gräddas och den ska traditionellt tillagas med specifika temperaturer och tekniker.
Oftast är napolitanska pizzor enklare än exempelvis de pizzorna vi ser i Sverige, och man använder generellt sett minimalt med topping på de. Vanligaste toppningen är mozzarella, basilika och en riktigt bra tomatsås gjord av bra råvaror.
För att kunna grädda en napolitansk pizza behöver du ha en bra pizzaugn som kommer upp i tillräckligt hög temperatur. Den mest populära pizzaugnen för hemmabruk kommer från tillverkaren Ooni.
Chicago Deep Dish

Näst på tur är en omtalade deep-dish pizzan som vanligtvis äts i Chicago! I USA pratar man ofta om New York Style eller Chicago Deep Dish när man diskuterar vilken pizza som är bäst. Det finns såklart fler sorters pizza än så, men dessa två är verkligen de mest omtalade.
Så vad är det då som definierar en deep-dish pizza? Jo, att den är gjord i en djup form helt enkelt. Istället för att ha en tunn och frasig kant görs deep-dish pizzan i en typ av pajform, och äts i princip på samma sätt som en paj.
Man tar en tjock pizzadeg och bakar ut den i en gjutjärnsform, eller en vanlig pajform med höga kanter, och fyller den med ost, tomatsås och andra tillbehör och gräddar – för att sedan äta den ungefär som en paj.
New York-Style

Helt tvärt emot deep-dish pizzan från Chicago har vi då den andra spelaren i matchen, nämligen New-York Style! Denna sort av pizza är mest lik den vi oftast äter här i Sverige, om man ser till själva degen och ingredienserna.
Det som är speciellt med New-York style pizzan är att den i princip alltid serverad i slices – och det är stora slices! Den äts traditionellt på språng och har därför lite tjockare kanter än vad till exempel den napolitanska pizzan har.
Pizza har funnits otroligt länge i New York och den första pizzerian öppnades redan 1905 av ett gäng italienare som serverade napolitansk pizza.
Men i och med att tiden gick förändrades också pizzan i New York och den blev snabbt sedd som snabbmat, och inte som en finare rätt. Idag äter invånarna sina pizzaslices på språng och hur pizzan tillagas och smakar kan variera från hak till hak.
Panpizza

Visste du att panpizzan har en längre historia än vad du kanske trodde? Det är nämligen inte bara något som vi köper för ett snabbt mellanmål, den har sina rötter i Sicilien där den faktiskt härstammar från focaccia! Namnet panpizza kommer från tillagningsmetoden – en långpanna.
Idag är panpizza vanligast i USA, men den finns runt om i hela världen. Från början var det italienarna som tog med sig receptet till USA och därifrån utvecklades det bland annat till deep-dish pizzan, och till panpizzan som så många älskar idag.
Romersk Pizza

Ytterligare en sorts pizza som många älskar idag är den romerska pizzan! Den kan efterliknas den napolitanska på vissa sätt, då degen innehåller samma ingredienser och den gärna får bli lätt bränd i vedugnen – men den romerska pizzan kan kavlas ut och bli riktigt tunn. Ju tunnare och frasiga deg desto bättre.
Toppningen på pizzan kan bestå av i princip vad som helst beroende på vad man själv tycker om, men det är vanligast att den (precis som den napolitanska) är lite enklare med goda råvaror istället för massa olika toppnings.
Svensk Pizza

Sist ut på dagens lista är den svenska pizzan! Det kanske känns lite missledande då pizzan aldrig har varit svensk, men vi svenskar har däremot tagit pizzan och gjort helt galna saker med den – minns ni till exempel vulkanpizzan som hade mängder av olika toppnings på olika sektioner av pizzan?
Den svenska pizzan har likt den napolitanska ofta tunnare deg, men det är just toppningen som gör den speciell. Det är vanligt att man bakar pizza med oxfilé, bearnaisesås eller banan idag – något som man verkligen inte ser i Italien.
Anledningen till att den svenska pizzan ser ut som den gör är på grund av att vi är så pass mångkulturella, och att alla har bidragit med något eget till pizza-kulturen. Här kan man beställa en pizza med i princip vad som helst på, och ingen kommer att kolla snett på en!