Vilka olika sorters sushi finns det?


Många sushibitar snyggt uppställda på svart underlag

Sushi är en japansk maträtt som är älskad av människor över hela världen. I princip alla storstäder runt om i världen erbjuder sushirestauranger, men om du verkligen vill prova på autentisk sushi måste du såklart åka till Japan och besöka någon av deras lyxrestauranger.

Oavsett om du är en sushiälskare, eller om du kanske inte har smakat sushi någon gång, så kan det vara intressant att veta lite mer om maträtten. Vad är egentligen sushi, hur uppfanns det och framförallt – vilka typer av sushi finns det? Det är precis detta som vi ska gräva djupare i här!

Se även vår artikel om wasabi, och lär dig om skillnaden mellan wasabi och den pepparrotspasta vi ofta kallar wasabi!

Historien bakom sushi

Det råder delade mening om huruvida sushi faktiskt kommer från Japan. Det är en japansk maträtt, men enligt historien var det i sydostasien som man faktiskt lade grunden för sushi. Det var omkring 200–500 e.kr som man då började experimentera med rå fisk för att öka dess hållbarhet.

Man packade in fisken i fermenterat ris och förvarar den svalt. När man sedan skulle äta fisken, slängde man bort riset och fisken var lika fin som när den var från början.

Några hundra år senare, under 1600-talet, började man ta tillvara på riset också. Man blötte ned det och blandade det med vinäger och åt det tillsammans med fisken. Under 1700-talet började man äta sushi som man gör idag, dock med lite mindre variation.

Man åt i princip bara tillagad fisk med ris blandat med socker och vinäger. Denna variant av sushi, som i princip är startskottet till det som vi äter idag, kallas för Hakozushi.

I och med att åren gick började man experimentera med olika typer av sushi, och det var så sushin vi äter idag tillkom. Idag äter man mängder av olika typer av sushi, vegetarisk sushi och sashimi över hela världen.

Olika sorters sushi

Sushi är inte bara rå fisk med ris – det är en konstform, enligt många. Japanska kockar utbildar sig i flera år för att lära sig göra sushi på “rätt” sätt. Det är synnerligen en lång process, och om man besöker Japan kan man äta på några av de mest exklusiva sushirestaurangerna i världen där kockarna utbildat sig i över 40 år.

När man gör sushi kan man såklart använda sig av olika tekniker, och det finns olika former, smaker och storlekar på bitarna. Idag finns det experimentella restauranger som friterar sin sushi, såväl som traditionella som gör “som man ska” göra. Huruvida man tycker om den traditionella metoden eller någon av de moderna tolkningarna är såklart en smaksak.

Det är även vanligt att man tillagar fisken till viss del, till exempel med gasbrännare för att få till den halstrade smaken på ytan.

De grundläggande ingredienserna för sushi är såklart ris, fisk, nori och grönsaker eller andra fyllningar. Några av de vanligaste fyllningarna och topping som används till sushi är lax, tonfisk, krabba, avokado, tofu och olika röror med bland annat tonfisk, chili och majonäs.

Många moderna sushirestauranger använder dessutom ägg, sparris, ananas, mango och mängder av andra ingredienser när de gör sushi. Förutom variationen i innehållet, finns det såklart också olika sorters sushi. Vi ska gå igenom några av de vanligaste sorterna av sushi, och förklara hur varje sort särskiljer sig från de andra.

Maki

Sex rullar sushi maki med lax

Om du har provat på att göra sushi hemma, kanske med ett kit från din lokala livsmedelsaffär, har du med största sannolikhet provat på att göra makirullar. Maki är en av de vanligaste sorterna av sushi och det är den som man ofta kan köpa i affärer, och såklart på restauranger.

En makirulle görs genom att lägga ris och valfri fyllning på ett noriblad. Nori är det mörkgröna sjögräset som man ofta lindar kring sushi. När fyllningen är placerad på norit rullar man ihop makirullen, och skär den sedan i mindre bitar – alltså maki!

Nigiri

Sushi nigiri med olika sorters fisk och bläckfisk

Nigiri är kanske den enklaste sushin att göra om du vill prova på att göra din egen sushi. En nigiri består av en liten oval boll av ris, med en bit fisk, avokado, tofu eller grönsak på toppen.

Det finns såklart olika tillvägagångssätt att göra nigiri på också, beroende på om du vill äta den med lax, annan fisk eller vegetariska alternativ.

Men grundprincipen är att du formar en klump med ris till en oval, och toppar den, ofta med fisk. På vissa restauranger lindar man dessutom ett litet noriblad runt nigirin.

Uramaki

Uramaki sushirullar med sjögräset på insidan och riset på utsidan

Uramaki är en sorts sushi som ser ut ungefär som en vanlig maki, med skillnaden att den rullas åt andra hållet. Istället för att rulla ihop rullen med norit på utsidan, vänder man på steken och rullar ihop rullen med riset på utsidan. Det är en tämligen krångligare rulle att prova på själv, men det är värt ett försök!

Uramaki och maki är i princip samma typ av sushi, med skillnaden att man rullar de olika. Innehållet ser ungefär likadant ut och du kan såklart välja själv vad du vill att din sushi ska innehålla – om du gör den på egen hand.

Chirashi (Sushibowl)

Chirashi Sushi skål med ris toppad med fisk, räkor och grönsaker

Om du vill äta en blandning av sushi och sashimi kan chirashi vara ett bra alternativ! På japanska betyder chirashi i princip “utspridd”, vilket är en relativt bra beskrivning för den här sortens sushi.

Istället för bitar av sushi, är chirashi en skål med ris, toppad med fisk och andra toppings såsom ingefära, rom och dekorationer.

Det är ett lite annorlunda sätt att äta sushi på, men det ger dig lite mer frihet över vilka smaker du vill kombinera med varandra och hur mycket av varje ingrediens du vill ha i varje tugga.

Temaki

Temaki tre strutar med fisk och sushiris

Den sista sortens sushi som vi kommer att ta upp i den här artikeln är temaki – en konformad rulle med olika fyllningar. När man gör en temaki formar man ett noriblad till en kon (ungefär som en glasstrut) och fyller den med ris och diverse olika fyllningar.

En vanlig fyllning av stark tonfiskröra, eller majonäs- och krabbröra. Det finns många foodtrucks och hak som säljer temaki som en form av snabbmat, då du kan beställa en rulle och äta den ungefär som hur du äter en glass!

Sashimi

Sashimi skivad lax och tonfisk, citron bakom

Sashimi är alla lowcarb-människors favorit! Skämt och sido, sashimi är som sushi – men utan riset. Om du beställer in en tallrik med sashimi kommer du att bli serverad en vacker tallrik av rå fisk med samma tillbehör som sushi, minus riset. Det är en otroligt populär rätt i Japan där fisken är huvudspelaren. Ibland äts sashimi med ris vid sidan om.

Fler och fler svenskar, och andra människor runt om i världen, börjar bli mer intresserade av sashimi främst på grund av den smaksenastion som man upplever utan riset. Det är en krämig, mjuk känsla och fisken nästan smälter i munnen på dig.

Om du vill prova på riktigt bra sashimi ska du besöka en autentisk sushirestaurang som använder sig av råvaror av högsta kvalitet. Kvaliteten på fisken kan vara avgörande för hur bra sashimin är, enligt de japanska kockarna.

Vad är skillnaden på sashimi och sushi?

Vi berättade tidigare om sashimi, och hur det är som sushi utan ris. Det är egentligen den största skillnaden mellan de två.

Precis som vi nämnde är sashimi ett lite finare sätt att äta sushi på, då du verkligen kan känna alla smakerna av fisken utan att söta riser kommer i vägen. Det är väldigt populärt på finare sushirestaurangen, som använder sig av dyra råvaror och olika smaker som framhäver fisken.

Sushi runt om i världen

Vi har nu gått igenom de traditionella sorterna av sushi, men det finns såklart nya tolkningar som kan vara värda att nämna. Idag äter man sushi över hela världen, och varje land har sin egen tolkning på rätten.

Många restauranger erbjuder idag tempura, californiarullar och mängder av andra sorters sushi som tagits fram under årens gång, bland annat i USA.

Många gånger kan den moderna sushin innehålla teriyakisås, majonäs, friterade räkor eller olika röror med krabba, tonfisk eller grönsaker.

Bruna sushirullar med tempura

I Sverige används ofta topping som rostad lök och sriracha-majo, något som du inte nödvändigtvis kommer att se i andra länder. Nog för att dessa typer av sushi inte stämmer överens med den traditionella sorten – men det finns såklart något för alla!

Precis som med alla maträtter kommer det hela tiden att komma nya sätt att tillaga och äta dem på. Det är en naturlig del av mat-evolutionen, och ett spännande sätt att kombinera tradition med innovation.

Om du vill prova att göra din egen sushi finns det mängder av olika kit att köpa i livsmedelsbutiker. Experimentera med smaker, ingredienser och tillvägagångssätt – så kanske du hittar ett helt nytt sätt att rulla och äta sushi på.


Här hittar du fler artiklar relaterade till sushi!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg