Vilka olika sorters salt finns det? Den ultimata saltguiden


Jordens salt kommer i många former, men även om vi bara håller oss till det som används i köket hittar vi ändå sorter från himalayasalt till havssalt och allt däremellan i handeln. Med vår saltguide blir du expert på att välja. Det här är en riktig saltresa!

8 skålar med olika typer av salt

Bergssalt

Salt som består av Natriumklorid, NaCl, bryts i gruvor och kallas bergssalt eller stensalt. Det mesta som bryts används som vägsalt eller andra grova användningsområden på grund av att det är svårt att rensa det till livsmedelskvalitet.

Vissa saltgruvor i Europa ligger trots det så djupt under marken och är så gamla som flera hundra miljoner år. Saltet i dessa depåer har tillräckligt hög kvalitet för att kunna göras till salt som kan användas till matlagning, eller förädla det ytterligare genom att göra vakuumsalt.

I handeln finns det förpackningar med rent bergssalt att köpa. Det har en hög salthalt på 99% och är inte jodberikat, så du kan använda det i all typ av matlagning.

Vakuumsalt

Både fint bordssalt och grovt salt är det som kallas vakuumsalt på grund av hur det framställs. När saltet har utvunnits ur berget och rensats från orenheter kokas det under vakuum tills bara saltkristaller återstår.

Kristallerna mals sedan ner till den kornstorlek som ska användas. En del av det berikas med jod. Det anges då på förpackningen så att du som konsument kan välja om du vill köpa vanligt eller jodberikat salt.

Vakuumsalt saluförs som en egen produkt hos en del återförsäljare, men är samma typ av salt som du kan köpa i affären under namnen fint och grovt salt.

Fint salt

Hushållssalt, bordssalt, fint salt, koksalt, salt. Kärt barn har många namn och det kan vara berikat med jod eller inte. Efter rensning mals det ned till små, fina korn. Det är det vanligaste saltet som används i svenska hushåll och du kan använda det som smakförhöjare i de flesta matlagningsrecept.

Grovt salt

Det grovkorniga saltet är av samma sort som bordssaltet, men har större korn som löser sig långsamt under matlagningen. Det passar bra till inläggningar och saltbäddar eller när du kokar exempelvis kräftor eller andra skaldjur.

Kvarnsalt

Bergssalt som har oregelbunden storlek på kornen saluförs som kvarnsalt. Det kommer från samma saltdepåer som det andra bergssaltet och har rensats på samma sätt, men de olika kornstorlekarna lämpar sig bäst i en saltkvarn med vilken du kan mala ned dem i den mat du lagar. På det viset kan det blir lättare för dig att bedöma mängden salt i maten.

Himalayasalt

Färgen på himalayasalt är nog det tydligaste kännetecknet. Det kan skifta från vitt till djupt rosa och beror på mängden järn och mangan i bergsområdet runt gruvorna. Dessa saltgruvor ligger i Himalayabergen i Pakistan. Saltet består naturligt av en något mindre mängd natriumklorid och har kvar mer av andra mineraler än vad vanligt salt har, vilket gör det användbart både till matlagning och spaprodukter.

Det smälter inte så lätt, så det kan vara lämpligt att först krossa det i en mortel eller mala det i en kvarn som klarar de hårda kornen. En del kvarnar kan faktiskt gå sönder på grund av hårdheten på kornen! Det finns även himalayasalt i flingform att köpa i handeln.

Svart Lavasalt

Det salt som bryts på vulkanöarna på Hawaii kallas Hawaiisalt eller svart lavasalt. Det är svart på grund av aktivt kol från lavan som ger färgen, men det ger inte någon bismak. Lavasaltet har en normal sälta och passar bra till att strö som dekorativ topping på ljusare rätter med, som till exempel pasta, fisk, kyckling och dippsåser.

Havssalt

Havssalt utvinns precis som det låter ur havsvatten och består oftast av en mindre mängd natrium än bergssalt, men en större mängd andra mineraler, vilket ger det en lite mjukare sälta. Havsvattnet får dunsta i speciella anläggningar som kallas “saliner” och saltkristallerna skördas sedan för att rensas och malas ned till korn, eller förädlas till flingor.

Medelhavssalt

Precis som havssaltet utvinns medelhavssaltet ur havsvatten som får dunsta och det brukar på lite lyxigare förpackningar stå från vilket land det kommer. Några exempel på länder där saltet utvinns ur havsvatten är Kroatien och Frankrike.

Du kan använda medelhavssalt till alla rätter som du tycker passar in i medelhavsköket. Kanske vill du lyxa till en grekisk bondsallad, eller en italiensk pasta al forno eller en fransk bouillabaisse?

Fleur de Sel

Saltblomman, Fleur de Sel, är också havssalt men som skördas för hand från vattenytan med så kallade saltkrattor. Saltet får behålla de mineraler och ämnen som följer med från vattnet och har därför en grå nyans. Det används oftast för att lägga till den sista piffen på maten, men också som topping på bakverk och praliner.

Flingsalt

När flingsalt framställs kokar man havsvatten i pannor så att platta, frasiga kristaller bildas. Smaken skiljer sig lite eller inget alls från annat salt. Flingorna används ofta som topping på maten innan den sätts fram.

Det finns även en variant av flingsalt som framställts av himalayasalt. Den utvinns då istället ur berggrunden.

Mineralsalt

Till skillnad från alla de saltsorter som beskrivits ovan består mineralsalt bara till hälften av natriumklorid. Resten är kalium och andra mineraler som till exempel magnesium. Mineralsalt är också jodberikat.

Det är ett salt som enligt Livsmedelsverket är bra om du vill minska ditt saltintag för att till exempel motverka högt blodtryck.

Örtsalt

I handeln finns det roliga och praktiska örtsalter för nästan alla ändamål. Örtsalt är egentligen havssalt som har smaksatts med torkade örter och kryddor. Du kan hitta en del i ditt vanliga snabbköp, men flertalet säljs i delikatessbutiker, på marknader och andra ställen där man saluför mathantverk.

Örtsalter kan ha specifika namn beroende på vilka örter som ingår, som till exempel “lavendelsalt”, “ramslökssalt” eller “örtagårdssalt”, men lika ofta kan de ha fått namn efter vilken typ av mat de är tänkta att användas till.

En “kycklingkrydda” eller “tomatkrydda” kan till exempel innehålla mer salt än andra örter och de örter som ingår lämpar sig väl ihop med kycklingen eller tomaten.

Hur framställer man salt?

Bergssalt bryts ur fyndigheter som ligger några hundra meter ner under jorden och som bildades för flera hundra miljoner år sedan. På vissa platser bryts block som transporteras upp ovan mark och krossas.

På andra platser spolas det in vatten som för med sig saltet upp till ytan, där det sedan kokas under vakuum till bara saltkristallerna finns kvar. Saltet rensas från orenheter och mals till olika kornstorlekar beroende på vad det ska användas till.

Havssalt skördas ur havet och framställs antingen genom avdunstning i särskilda bassänger, så kallade “saliner”, eller skrapas varsamt av från vattenytan vid gynnsamt väder med traditionella saltkrattor.

bild från produktion av havssalt vid anläggning i Thailand
Framställning av havssalt i Thailand.

Hur mycket salt kan man äta? (är det farligt att äta för mycket?)

Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen person äta maximalt 5 gram salt per dag. Det är mindre än en tesked. Forskning pekar på att ett för stort intag av natrium ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det höjer blodtrycket.

När du funderar över ditt saltintag måste du även räkna med det tillsatta saltet i sådant som du äter och dricker utöver den mat du lagar själv.

Vad är jod?

Jod är en mineral som finns naturligt i berggrunden och som människor behöver få i sig en liten mängd av varje dag. Jod stimulerar sköldkörteln till att bilda viktiga hormoner som är bra för ämnesomsättningen, den kognitiva förmågan, för olika nervfunktioner och för tillväxten hos små barn.

Brist på jod i fosterlivet kan hos nyfödda barn öka risken för funktionsnedsättningar. Hos vuxna kan det orsaka förstorad sköldkörtel och nedsatt ämnesomsättning.

För mycket jod är inte heller bra, det blir samma problem som vid jodbrist med utvecklingsstörningar hos barn och sköldkörtelproblem hos vuxna.

Det finns jod naturligt i viss föda, såsom fisk och skaldjur, mjölk och ägg, men det är också i stort sett enda källan. Därför finns det salt som är berikat med jod, så att människor säkert kan få i sig en tillräcklig mängd. 

Ska man välja salt med eller utan jod?

En del maträtter, som till exempel gravad lax blir inte bra med jodberikat salt. Laxen kan få en oaptitlig grå färg och en besk bismak. Gurkinläggningar och syrade grönsaker kräver också jodfritt salt. Jod är bakteriedödande och förstör därför syrningsprocessen. I de fallen kan det vara bra att ha ett paket jodfritt salt hemma.

Annars kan du med fördel välja jodberikat salt, för din hälsas skull. Restaurangbranschen och livsmedelsindustrin har valt bort det jodberikade saltet, så kanske är det bara hemma i köket som du har din källa till jod.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg