Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Granngården.
Har du koll på de vanligaste potatissorterna? I Sverige odlas det mycket potatis – runt 500 000 ton per år. Det är en nyttig knöl, som innehåller viktiga vitaminer och är fulla av fibrer. I skalet finns dessutom antioxidanter.
I affärerna skiljs olika potatissorter inte alltid åt, mer än att det går att välja mellan fast och mjölig potatis. Men det finns mycket mer än så som skiljer de olika sorterna åt. I världen finns det faktiskt så mycket som 2500 olika sorters potatis, i Sverige odlas idag ett hundratal.
Förutom det sker det hela tiden ett arbete med att ta fram nya potatissorter. Att det görs beror bland annat på att man vill hitta sorter som klarar av de vanliga sjukdomar potatis kan drabbas av, och som ger bra skörd. Med nya sorter kan potatisodlingen bli mer effektiv och lönsam.
Om du vill odla potatis kan du köpa så kallad sättpotatis. Du kan då välja mellan en stor mängd olika sorter, var och en med sina karaktäristiska egenskaper.
Innehållsförteckning
Early Puritan
Early Puritan tillhör de vanligaste färskpotatissorterna och det är ofta Early Puritan som serveras till midsommar. Den här potatisen har en oval och lite bucklig form och kan bli ganska stor trots att det är färskpotatis.
Det är en gammal sort som kommer från USA. Till Sverige kom Early Puritan i slutet av 1880-talet, men började säljas på allvar på 1940-talet. Det är inte den färskpotatis som ger störst skördar och den riskerar att drabbas av några olika potatissjukdomar. Nyare potatissorter kan vara mer motståndskraftiga, men Early Puritan har fortsatt vara en favorit tack vare sin goda smak.
Minerva
Även Minerva tillhör färskpotatissorterna, och det är en potatis med ett ljusgult och fast kött. Potatisen är rundoval. Minerva kommer från Nederländerna från början och ger nästan alltid en bra skörd. Det är en av de sorter som kan skördas allra tidigast, så den är ett bra val för den som vill ha tidig färskpotatis.
Maria
Maria är en potatis som tagits fram i Sverige och det är en omtyckt gammal färskpotatissort. Köttet är fast och gult, och även skalet är ljust gult. Den får färre och större potatisar än andra färskpotatissorter. Maria kan skördas tidigt och en fördel den här sorten har är att den är bra på att stå emot potatiskräfta. Dessvärre tål den inte nematoder lika bra.
Rocket
Rocket är en ny sorts färskpotatis som tagits fram i Storbritannien. Den växer snabbt och har lätt att bli stor. Potatisen är rund och fast och har ett vitt kött. Den står emot många av de vanligaste potatissjukdomarna och går dessutom bra att odla i pallkrage eller kruka, förutom att den går att odla på friland. Det gör att den blivit populär bland hobbyodlare. Rocket tillhör också de potatissorter som kan skördas allra tidigast på året.
Nadine
Bland de moderna potatissorterna finns Nadine från Storbritannien, som både ger en bra skörd och har bra motståndskraft mot de flesta potatissjukdomarna. Potatisen är långoval med en vit färg på köttet. När den kokas blir den fast. Nadine utvecklas tidigt och kan skördas tidigt, så den här sorten räknas också till färskpotatissorterna.
Pentland Javelin
Pentland Javelin kommer från Storbritannien och är en färskpotatis som skördas något senare på sommaren. Den kan också hålla bra kvalitet en bra bit in på hösten. När den skördas som färskpotatis är den fast i köttet, skördas den senare blir den mer mjölig. Potatisen är rund och köttet vitt.
Pentland Javelin kallas ibland för ”Kullens favorit” eftersom den för det mesta odlas på Kullenhalvön i Skåne.
Princess
Princess är en potatis som skördas lite senare än den första färskpotatisen, även om det är en sommarpotatis. Den har tunt skal och knölarna är runda. Köttet är smörgult och smaken drar åt det nötiga hållet.
En fördel med Princess är att det är en potatis som står emot sjukdomar som bland annat bladmögel och nematoder, men tyvärr drabbas den ibland av potatiskräfta. Den tål att odlas i lerig jord och passar bra för ekologisk odling. Ofta ger den en stor skörd. Potatissorten Princess har tagits fram i Nederländerna.
Bintje
Bintje är också en potatis som kommer från Nederländerna. Det finns faktiskt en fin historia bakom namnet Bintje. Det var en potatisintresserad folkskollärare som experimenterade för att få fram bättre potatis.
1905 lyckades han få fram vad han tryckte var en perfekt potatis och han lät den få namn efter den flitigaste flickan i klassen – Bintje Jansma. Kornelis Lieuwes de Vries, som folkskolläraren hette, var inte den enda som gillade potatissorten. Den började säljas 1910 och blev snabbt framgångsrik. I Sverige har potatisen funnits sen 1940-talet och är en av de mest odlade sorterna här.
Bintje har ljusgult, fast kött och formen är rundoval. Precis som andra äldre potatissorter har Bintje problem med att vara känslig för sjukdomar, så förmodligen kommer andra mer motståndskraftiga sorter på sikt konkurrera ut den här potatisen.
Asterix
Asterix utmärker sig genom sitt röda skal, men köttet är gult och fast. Formen är långoval. Asterix ger bra skörd under hösten. Den tål många av de vanliga potatissjukdomarna, vilket gör att den passar för ekologisk odling. Den här potatissorten kommer från Nederländerna.
King Edward
King Edward är förmodligen den vanligaste mjöliga potatisen i Sverige. Den har gulvitt kött, ett skal med röda fläckar och skördas sent på säsongen. Det är en gammal sort som kommer från Storbritannien. Den togs fram och marknadsfördes i början av 1900-talet, men först på 1940-talet blev det en mer allmän försäljning av potatissorten.
King Edward anses vara en mycket god potatis, och den mjöliga konsistensen gör att den passar till många sorters matlagning. Tyvärr finns det en del problem med King Edward. Den har lätt att bli grön, så det är viktigt att vara noga vid kupningen, så att knölarna inte utsätts för solljus. Det största problemet är att den är mottaglig för sjukdomar som potatiskräfta och nematoder. Det är en av de potatissorter som kräver mest bekämpningsmedel för att det ska gå att få en lyckad skörd.
Blå Kongo
Potatisen Blå Kongo har okänt ursprung, men har odlats i Sverige ända sen 1930-talet. Den är speciell genom sin blålila färg. Både skalet och köttet är färgat. Just färgen är det som gör potatisen populär, eftersom det kan skapa en effekt i matlagningen. Odlingen är inte särskilt stor i Sverige idag, men tack vare sin färg är sorten välkänd.
Annika
Annika är en potatissort som tagits fram i Sverige. Den har neutral smak och kan passa till det mesta, vilket gör den till en bra vardagspotatis. Formen är rundoval och färgen gul. Köttet är fast. Annika ger för det mesta en bra skörd och i kombination med den neutrala smaken gör det Annika till ett bra val för odlare.
Belona
Även Bellona ger normalt goda skördar och den här potatisen skördas i mitten av säsongen. Bellona är speciell eftersom det är en potatissort som framför allt odlas i norra Sverige, där få potatissorter trivs. Sorten kommer från Nederländerna och är fast i köttet. Formen är rundoval och potatisens ögon är röda.
Satina
Satina är en potatissort som kan skördas i mitten av potatissäsongen. Den kommer från Tyskland och har bra motståndskraft mot de olika potatissjukdomarna. Formen är lite platt och rundoval. Köttet är gult och fast. Något som gör Satina speciell är att skalad potatis inte blir rosa lika snabbt som andra potatissorter, vilket gör att det är en potatis som kan passa bra till exempel i storkök.
Mandelpotatis
Mandelpotatisen har funnits i Sverige sen 1800-talet och har med tiden blivit en svensk klassiker. Den finns i två varianter. Den vanliga mandelpotatisen har gult kött medan den mer ovanliga blå mandelpotatisen skiftar i blått i det gulvita köttet. Formen är avlångt oval.
Den här potatissorten odlas framför allt i Norrland, vilket ger en fast potatis. När den odlas längre söderut blir den mjölig. Värt att tänka på är att mandelpotatis behöver kokas med skalet på, eftersom den annars lätt kan gå sönder.
Att mandelpotatisen går bra att odla i Norrland kan vara det som gjort den populär trots att den är känslig vid tillagningen. Andra sorter är svårare att få att trivas där. Potatisen ger inte någon större skörd och den har inte särskilt bra motståndskraft mot sjukdomar. Trots sina nackdelar är den populär som delikatesspotatis och är den potatis som serveras till surströmming.
Amandine
Amandine togs fram i Bretagne i Frankrike på 1990-talet och odlas idag även i Sverige som en delikatesspotatis. Den har en bra motståndskraft mot potatiskräfta, men kan drabbas av andra sjukdomar. Amandine liknar mandelpotatisen, men är fastare i konsistensen och har ett tunnare skal. Det gör att den inte är lika känslig vid tillagning som mandelpotatisen är. Formen är avlångt oval och färgen är ljust gul. Den har mindre stärkelse än många andra potatissorter.
Cecile
Cecile är en fast delikatesspotatis med en fyllig och lite syrlig smak. Den är lätt att skala, men det tunna skalet går också bra att äta. När Cecile kokas med skalet på och skalas efter att den svalnat, blir det en potatis med en yta som är svagt ljusrosa. Den rosa effekten uppskattas ofta.
Sparrispotatis
Asparges eller Sparrispotatis är en potatissort som kommer från Danmark och ses som en fin delikatess. Den är lite speciell, inte minst på grund av sin form, och odlas inte i så stor utsträckning i Sverige. Den har en avlång och lite flikig form, som är det som gett potatisen sitt namn. Skalet är tunt och går bra att äta. Både kött och skal har en gul färg.
Vilken potatis passar?
Anledningen till att affärer inte alltid anger mer än om potatisen är fast eller mjölig beror på att det är den egenskap som skiljer potatissorterna åt tydligast. Det är också den egenskap som kan spela störst roll när du ska laga mat.
Tidigare fanns en tanke om att mjölig potatis var det som passade till mos och fast potatis var det som skulle användas om potatisen skulle tillagas i ugnen. Nuförtiden har det luckrats upp lite mer och det går att experimentera med de olika konsistenserna.
Det finns fina kockar som väljer fast potatis när de ska göra puré och det kan gå bra att använda mjölig potatis till en rätt som ska tillagas i ugnen. Det går med andra ord bra att prova dig fram, för att hitta det du tycker passar bäst.
Det är också möjligt att låta annat än konsistensen vara det som är viktigast – till exempel smaken på potatissorten. Känner du dig osäker och vill ha lite vägledning i ditt val kan du titta i receptet, ofta står det vilka potatissorter som kan passa till rätten.
Hur länge har potatisen funnits i Sverige?
De sorter som räknas som gamla potatissorter kom för det mesta till Sverige på 1800-talet, men potatis har funnits i landet betydligt längre än så.
Redan i mitten av 1600-talet togs potatisen hit och 1724 började Jonas Alströmer odla potatis för att kunna äta av den.
Före det hade potatis odlats i mindre skala och till exempel för blommornas skull. Det dröjde till slutet av 1700-talet innan odlingen började sprida sig och först på 1800-talet spreds populariteten i Sverige på allvar. En orsak till det var att det blev mer allmänt känt att potatis kunde användas för att tillverka brännvin.
Här hittar du fler spännande artiklar om råvarorna i maten!