Var kommer tacos ifrån? Maträttens resa från Mexiko till fredagsmys i Sverige


Hett eller milt? Mjukt bröd, hårda skal eller chips? Både 2020 och 2021 var tacos svenskarnas absoluta helgfavorit, och utbudet i butikshyllorna tycks bara växa. Oavsett om man helst äter kött, fisk eller vegetariskt finns det många varianter att välja bland.

Men vad består originaltacosen egentligen av? Och hur hamnade denna mexikanska rätt på våra svenska middagsbord?

Tre tacos med hårt skal på ett bord

Tacosens historia

Ordet taco kommer från spanskan och betyder bunt, kil eller kloss. Detta kan tyckas något förvirrande då vi svenskar vanligtvis förknippar ordet med en maträtt.

Det råder delade meningar om det egentliga ursprunget men de flesta är överens om att tacos är en mexikansk maträtt med aztekiska anor. Möjligtvis kan ordet taco härstamma från det aztekiska ordet ”tlacho” som betyder i mitten eller halv.

När vi svenskar pratar om tacos syftar vi oftast på texmex-mat, som avser en blandning av olika matinfluenser från både Mexiko och Texas. Med texmex menas allt från tortillas och fajitas till burritos och nachos.

Vad innebär tacos i Sverige och varför är det populärt just på fredagar?

Den populära Mauri (och Ed Sheeran) sjunger en hyllningslåt till Tacofredagen!

Sverige och Norge är de länder i Europa där vi lägger mest pengar per person på texmex-mat. Produkterna har funnits i våra svenska matbutiker i 40 års tid.

Under 80-talet var mexikansk mat något nytt och främmande för de allra flesta svenskar, och produkterna sålde inte speciellt bra.

Under 90-talet jobbade många tillverkare med butiksdemonstrationer och annonskampanjer för att få svenskarna att våga testa något nytt i matväg.

Trots detta var det inte förrän en bit in på 2000-talet som försäljningen började öka rejält. Utbudet av produkter växte i samma takt och marknadsföringen riktades i huvudsak mot familjer och unga.

Tortillan, det mjuka brödet, blev snabbt en succé. Texmex blev populärt som bjudmat tack vare att det passar perfekt in i vårt måltidsmönster, där kött och bröd är bekanta ingredienser och vi är vana vid mat av buffétyp. Maten är färdigförpackad, enkel, social och snabb att tillaga.

Hela familjen kan hjälpas åt och alla kan hitta sina favoriter bland de många såserna och kryddningarna som finns att välja bland. Det finns både mildare och kryddigare varianter av det mesta, och bröden går att hitta i olika storlekar och former. Förutom tortillabröden är även de hårda tacoskalen och nachochipsen populära.

Allra vanligast är att man serverar tacosen med kryddad köttfärs, hackade grönsaker, riven ost, gräddfil och salsa. Men idag finns det också färdiga kryddblandningar som passar till allt från halloumiost till fisk och bland texmex-hyllorna alla kan hitta något de tycker om.

Alla dessa framgångsfaktorer har gemensamt bidragit till att tacosen gått från att vara främmande till att bli en svensk fredagsfavorit. När helgen börjar firar vi gärna lite extra och då helst med en middagsrätt som tilltalar hela familjen. Än idag ökar försäljningen av texmex-produkter i Sverige men inte lika hastigt som för tjugo år sedan.

Betydelsen av tacos i Mexiko

4 tacos med tortillabröd välfyllda med lime bredvid

Tacos har ätits i Mexiko i århundraden, enligt vissa berättelser ända sedan början på 1500-talet. För mexikanare är tacos ett samlingsnamn för det vi kallar texmex-mat, det vill säga mat från det mexikanska köket där bröd eller skal fylls med olika slags tillbehör.

När vi svenskar tycker att vi har ett stort utbud av texmex-produkter är det ingenting jämfört med hur det ser ut på andra sidan Atlanten. I Mexiko äter man tacos på tusentals olika sätt och med fyllningar vi inte ens kan föreställa oss.

Den populära maträtten kan göras på allt från nötkött till bacon, och även av något mindre tilltalande ingredienser som kotunga och tunntarm från gris. Gemensamt för alla typer av tacos är att de, enligt mexikansk tradition, ska ätas med händerna.

Hur gör man tacos i Mexiko?

Originaltacosen består av nybakade, fyllda, små tortillabröd. I Mexiko hör majs till baslivsmedlen och bröden bakas vanligtvis av gult majsmjöl, till skillnad från här i Sverige.

När vi äter tacos är tortillabröden oftast gjorda på vanligt vetemjöl eller en fullkornsvariant. Tillredningssätt och tillbehör kan variera något beroende på var i Mexiko man bor och vem som lagar maten.

Bröden innehåller olika slags fyllningar som man plockar från stora fat och skålar. Grunden består av antingen kött, fågel, fisk eller vegetariska livsmedel som exempelvis bönor. Grönsaker, frukt och kryddstarka salsor och såser tillsätts efter smak och tillgång.

Bönor är en viktig ingrediens i det mexikanska köket och dessa blandas ofta med köttfärs i tacos. Mexikanarna sätter också, precis som vi gör, gärna ost i sina bröd. Hårda tacoskal och chips används också till tacos, och dessa består oftast av friterade eller rostade tortillabröd som blir hårda och krispiga.

Andra typiska tacos i Mexiko

Enchiladas är ett ugnsstekt, ihoprullat tortillabröd som täcks med ost och en tomatsås innehållande chilipeppar. Fyllningen kan variera.

Carnitas är en fläskköttgryta innehållande lök, koriander, guacamole, tortillabröd och bönor. Den är känd som en av Mexikos nationalrätter.

Taquitos är en friterad rätt bestående av tortillarullar fyllda med en stuvning av fläskkött.

Burritos betyder ”små åsnor” och görs av tortillabröd som rullas ihop och försluts i ändarna. De kan vara fyllda med allt från bönor och kött till quinoa och ris. Burritos finns också som en kalifornisk, extra stor variant som vanligtvis innehåller pommes frites.


Här hittar du fler spännande matguider med matnyttig information!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg