Vad ska man tänka på när man använder kolstålspanna? (En skötselguide)


Stekpannor i kolstål har länge varit ett populärt köksredskap bland proffskockar och i restaurangkök. Nu sprider trenden sig sakta men säkert till hemmaköken och allt fler upptäcker nyttan med kolstål. Det är ett fantastiskt material med många fördelar och stekpannan håller länge, förutsatt att man tar hand om den på rätt sätt.

Skötselguide kolstålspanna

Vad är kolstål?

Precis som namnet antyder är kolstål en blandning av olika material. Historiskt sett är det en mer ursprunglig variant av stål, och legeringen består förutom järn av låga halter kol, mangan och kisel. Andelen kol varierar mellan 0,1 och 0,8 procent och är alltså väldigt liten, men tillräcklig för att ge materialet en hel del goda egenskaper. Kolstål är ett magnetiskt material och kolstålspannor fungerar därmed på alla typer av värmekällor, även moderna induktionshällar. Kolstål är också tåligt, värmehållande och värmeabsorberande.

Kolla in våra tips på de allra bästa kolstålspannorna!

Fördelar med en kolstålspanna

Fördelarna med en stekpanna av kolstål är många. Först och främst är den ett mycket prisvärt alternativ då den är billigare i inköp än en gjutjärnspanna. Den håller också betydligt längre än en stekpanna av modernt material med så kallad non-stick-beläggning, som man brukar få byta ut efter något års daglig användning. En kolstålspanna går att hitta till ett vettigt pris, och sköter man den med omsorg kan den hålla en livstid.

En annan fördel med kolstål är materialets fantastiska förmåga att leda och hålla värme. När pannan står på spisen absorberar den värmen på ett optimalt sätt, och så snart den tas från plattan svalnar den. Stekpannan blir snabbare varm än en gjutjärnspanna och den kan hålla värmen i extremt höga temperaturer utan att materialet tar skada. Den kan även användas i höga temperaturer i ugnen.

Stekegenskaperna hos en kolstålspanna blir dessutom bättre och bättre med tiden. När man steker in och använder pannan skapar man själv en naturlig non-stick-beläggning. Därför är det extra viktigt att ta hand om pannan och använda stekfett i början. Det är nämligen då man försäkrar sig om att den snabbt blir till den fantastiska stekpanna man önskat sig. Så småningom kräver kolstålspannan mindre och mindre fett vid stekning. Det går alldeles utmärkt att sautera grönsaker utan olja eller smör, och att steka kött i riktigt höga temperaturer utan att det bränns vid.

Ytterligare en fördel är att en stekpanna i kolstål ger en mycket fin stekyta och passar perfekt för stekning av allt från fisk och kött till pannkakor och omelett. Den kan med fördel användas när man vill laga rätter med fin karamelliserad yta. Förutom stekpannor, finns även till exempel stekbord i kolstålsmaterial.

En stekpanna av kolstål är också ett miljövänligt alternativ i och med att materialet kan återanvändas när pannan har gjort sitt (om den någonsin gör det). Och sist men inte minst är en kolstålspanna stabil och smidig att hantera samtidigt som den väger något mindre än en panna i gjutjärn.

Vilka är nackdelarna?

När man köper en kolstålspanna är den riktigt snygg. Drömmer man om att behålla den silvriga färgen bör man förslagsvis köpa en panna i ett annat material eftersom stekytan i en kolstålspanna snabbt ändrar färg när man börjar använda den. Kolstålet reagerar nämligen när det oxiderar och blir först svart och så småningom åt det mer rödbruna hållet. Detta är alltså en fullkomligt normal reaktion men något att tänka på om silverfärgen är det första man fastnar för hos pannan.

I och med att en stekpanna av kolstål absorberar värme väldigt snabbt finns det en risk att stålet slår sig om man värmer upp den alldeles för hastigt. Då blir stekpannan skev eller bucklig, vilket gör att funktionen försämras och skadan är svår att få bukt med. Likaså bör man inte heller diska en kolstålspanna när den är het eftersom snabb nedkylning kan orsaka samma effekt.

Därför rekommenderas successiv uppvärmning och att låta pannan kallna en stund innan den rengörs. Råkar man göra sin stekpanna skev kan man vända den upp och ned och försöka banka ut bucklorna med en hammare. Har man riktigt tur kan det funka.

En annan nackdel är att en kolstålspanna kan ge viss järnsmak om man steker syrliga livsmedel som till exempel tomater, vin, citron och vinäger. Om man har otur kan syran också förstöra non-stick-beläggningen till viss del och man kan få börja om processen med att steka in den. Man bör därför vara försiktig med att använda ingredienser av syrligare karaktär.

Rostar kolstål?

I och med att materialet oxiderar vid användning kan kolstålspannan börja rosta om den ligger i blöt eller om man låter den stå med vatten i. Så fort den svalnat bör man diska den för hand med en mjuk kökssvamp i varmt vatten och torka av den med hushållspapper.

Vill man emellanåt använda handdiskmedel för att få bort stark smak bör man alltid smörja in pannan med ett tunt lager olja efteråt.

En kolstålspanna får inte diskas i diskmaskin eftersom den skyddande beläggningen då fräts bort. Om man råkar glömma bort stekpannan och den hinner börja rosta bör man så snart som möjligt skrubba den med stålull eller en hård svamp och avsluta med inoljning.

Hur tar man hand om en kolstålspanna?

Redan från början bör man vara noggrann och steka in sin nyinköpta kolstålspanna. Detta gör man enkelt med olja av exempelvis raps, som man stryker ut tunt med en ren trasa tills ytan blir fuktig. Sedan ställer man pannan på spisen och vrider upp värmen successivt tills det ryker, men utan att pannan blir blåaktig i färgen. Sedan upprepar man proceduren ytterligare några gånger tills stekpannan fått en svart, skimrande färg. I början bör matfett användas vid stekning men i takt med att ytan blir bättre kan mängden fett minskas.

För att bibehålla den skyddande yta man skapade vid instekningen rekommenderas att man använder köksredskap i plast, silikon eller trä. Någon gång emellanåt bör man också smörja in hela stekytan med ett par teskedar olja och hetta upp pannan på medelvärme i cirka två minuter. Under tiden ska man torka bort överflödig olja och därefter låta pannan svalna. Om kolstålspannan inte ska användas under en tid bör man förvara den inlindad i en kökshandduk i en torr miljö, förslagsvis ett köksskåp.

Ett snällare sätt att diska kolstålspannan på, istället för med diskmedel, är att hälla salt i den och värma den i ett par minuter. Sedan häller man på varmt vatten och låter det koka upp. På så sätt lossnar matrester och eventuell lukt försvinner. Efteråt rekommenderas torkning och inoljning.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg