Vad behöver man skaffa till köket när man flyttar hemifrån?


Att flytta hemifrån är en spännande tid och det brukar vara mycket att tänka på i början. Det viktigaste i början är att ha en plats att sova på, och möjlighet att kunna laga och äta mat. Vissa får ärva en del köksgrejer, andra behöver köpa in allt nytt. En del saker är viktigare än andra, och oftast bygger vi upp vårt köksgeråd över tid. Här är vår guide till alla de saker du behöver i köket när du flyttar hemifrån!

Sakerna du behöver till köket när du flyttar hemifrån

Startpaket – det här behöver du i köket

Vad man är i behov av i form av köksutrustning varierar givetvis beroende på matlagningsintresse samt vilken typ av mat som ska tillagas i köket. Vet man med sig att man kommer leva på färdiga frysrätter kan man med fördel investera i en bra mikrovågsugn. Är man däremot en fena i köket finns det förmodligen ett större intresse i prylar så som köksvåg, zestjärn, mandolin och kökstermometer. 

Nedan har vi satt ihop en komplett guide till de basprodukter som bör finnas i ett kök för att tillaga måltider och bjuda in till enklare tillställningar.

Om du är oerfaren i köket, eller vill ha lite extra inspiration kan det vara en idé att prova på en färdig matkasse. Här kan du läsa vår recension av HelloFresh!

Se även våra favoritbutiker inom köksutrustning och inredning för köket!

Porslin, glas och bestick

Investera i ett helt porslinsset innehållande tallrikar, assietter och skålar. Det går att hitta vackra, kvalitativa porslinsset om 24 delar som inte kostar alltför mycket. En enhetlig servis ser snyggt och prydligt ut och är dessutom praktisk att stapla i köksskåpen.

När det kommer till glas och koppar kan man utgå ifrån att införskaffa samma antal som man har tallrikar. Dricksglas, vinglas och kaffekoppar utgör en bra grund som efter hand kan utökas med glas anpassade efter olika drycker, så som ölglas, champagnekupor och likörglas. 

Även bestick är ett måste och används till i princip varje måltid. Införskaffa ett set innehållande gafflar, knivar, skedar och teskedar. 

En idé är att börja samla på en lite dyrare serie glas eller porslin som man tycker om. Man kan då önska sig olika delar ur serien vid födelsedagar och högtider och på så vis bygga upp en komplett serie med tiden. 

Tallrikar, glas och annat som är bra att ha för den som nyss flyttat hemifrån

Stek-och kokkärl

Utgå från dina behov i köket och investera i stekpannor och kastruller därefter. De flesta har störst användning av en allsidig stekpanna i ett relativt lättskött material. 

När det kommer till kastruller kan det vara bra att införskaffa åtminstone två olika storlekar. En större för exempelvis kokt potatis och långkok samt en mindre för att koka te eller ägg. 

Dubbelkolla så att materialet på stekpanna och kastrull lämpar sig för din spis. 

Köksredskap

En bra kökskniv är ett måste i köket, i synnerhet för den matlagningsintresserade. Investera i en större och en mindre kniv eller varför inte ett helt knivset och ett snyggt knivblock att ställa knivarna i?

Utöver köksknivar är stekspade, slev och pastaslev de redskap som brukar gå som varmast i köket. Det finns ett bra utbud av prisvärda redskapsset som brukar innehålla exempelvis stekspade, slev, hålslev och soppslev. 

Anpassa materialet på köksredskapen som är avsedda för stek-och kokkärl efter material på stekpanna och kastrull. Köksredskap i metall ska till exempel inte användas i stekpannor i teflon och kemisk beläggning. 

Rivjärn, konservöppnare, kapsyl-och vinöppnare, potatisskalare, osthyvel och visp (eller elvisp) är andra redskap som man har stor användning av i köket. 

Övriga redskap

En skärbräda används nästintill dagligen och bör finnas i alla kök. Även en ugnsfast form, uppläggningsfat, tillredningsskål/bunke, durkslag och decilitermått är köksprodukter med brett användningsområde.

Köksmaskiner

När det kommer till köksmaskiner bör man ha sina behov i åtanke och inte införskaffa otympliga teknikprylar som bara blir stående och upptar plats. En mikrovågsugn samt kaffebryggare är de flesta hushåll i behov av.

Kaffebryggaren kan dock ersättas med en mokabryggare, en kaffekanna där man brygger kaffet direkt på spisplattan. En mokabryggare är billigare och tar upp mindre plats än en vanlig kaffebryggare. Många kaffekonnässörer anser också att kaffet blir godare när det bryggs i panna på spisen. Men det är en smaksak och vissa föredrar enkelheten som en vanlig kaffebrukare för med sig.

En blender är också en mycket praktisk hjälpreda i köket där allt från smoothie och soppor, till röror och nötsmör kan tillberedas.

Lite mer avancerade, men kanske inte fullt lika nödvändiga köksapparater i början är till exempel riskokare, en air fryer, en slow cooker eller en tryckkokare. Men de kan ses mer som ett lyx om du känner att köket börjar bli komplett.

Övriga tillbehör

Utöver konkreta köksredskap finns det andra tillbehör i köket som är nödvändiga, exempelvis textilier så som kökshandduk, disktrasa och grytvantar. Även förvaringsburkar, matlådor och plastklämmor för att försluta plastpåsar kan var bra att ha. 

Köksutrustning – den lilla checklistan för det allra viktigaste

Kanske låter ovanstående som en helt orimlig investering. Det handlar trots allt om prylar för tusentals kronor. Därför har vi även satt ihop en lista på det allra, allra viktigaste i köket.

Nedanstående köksprodukter utgör en god bas i köket och möjliggör grundläggande matlagning.

Second hand – ett ekonomiskt och hållbart alternativ

Att investera i husgeråd kan lätt skena iväg och bli en dyr historia, framförallt om man har som ambition att satsa på kvalitet. Ett bra tips för att få ner kostnaden är att scanna igenom andrahandsmarknaden. Second hand-affärer, loppisar och andrahandssajter kryllar av allt från glas och porslin till köksredskap och köksmaskiner. 

Utöver kostnads-och hållbarhetaspekten kan det också vara kul att hitta unika ting som skiljer sig från de massproducerade produkter vi ofta finner i butik.


Här kan du läsa fler artiklar med tips på redskap och utrustning till köket!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg