Vad är egentligen wasabi? Allt du behöver veta om den gröna starka kryddan


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Cooper’s Candy.

Brukar du blanda ned wasabi i din soja när du äter sushi? Eller toppar du kanske rent av din sushi med wasabi? Då kanske det kommer som lite av en chock om vi berättar att den där gröna pastan som du får till din sushi, faktiskt inte är wasabi.

Det är med största sannolikhet bara pepparrotscreme som färgats grön. Men om det inte är riktig wasabi som du serveras till sushin, vad är då den riktiga wasabin för något?

Wasabi i liten vit skål mot brunt bord som bakgrund

Vad är wasabi?

Wasabi är en form av pepparrot, men det är inte den pepparroten som vi är vana vid. Det är en växt som kallas Wasabi Japonica som växer längst bergskanter och i forsar i Japan. För att wasabi ska kunna växa och må bra behöver den ha en temperatur på omkring 15 grader celsius, samt växa omgiven av grunt vatten.

Pepparrot (Armoracia rusticana) och Wasabi (Eutrema japonicum) jämförda sida vid sida

Det krävs med andra ord en otroligt specifik miljö – och det är därför den i princip bara växer där den gör. Wasabi kallas ofta för japansk pepparrot, och den ser ut lite som en grön ingefära när den växer vilt. Riktig wasabi är otroligt dyrt, svår att odla och relativt ovanlig att faktiskt äta om man inte bor i Japan eller på andra sätt har tillgång till den.

Om du har varit i Japan och ätit autentisk sushi finns det en stor chans att du har fått smaka på riktig wasabi. Det är en ingrediens som, trots sitt höga pris, används flitigt i olika maträtter i Japan, främst på grund av att den är lättare att få tag på där och inte lika dyr. Vanligaste är det såklart att äta den till sushi, och gärna på exklusiva, autentiska sushirestauranger med skickliga kockar.

Är det riktig wasabi på sushirestauranger?

Om du besöker en sushirestaurang som serverar dig en grön pasta till din sushi, är det med största sannolikhet antingen ett utblandat pulver som innehåller en låg procent wasabi, eller en “wasabipasta” som egentligen bara består av vanlig pepparrot, tillsatser och färgämnen.

Som vi nämnde tidigare beror det såklart på att riktig wasabi är otroligt dyrt att köpa om du inte råkar bo någonstans i Japan där wasabi växer lättillgängligt.

Det som skiljer äkta wasabi från den man får till sushi i stora delar av världen är främst smaken. Riktig wasabi är faktiskt inte alls lika starkt som den du får till sushi. Riktig wasabi har en mer grynig konsistens, och en direkt hetta som balanserar ut den råa fisksmaken på ett bra sätt. Den är stark, men har inte den där senapsliknande smaken som man ofta kan känna i “fake” wasabi.

Hur gör man wasabi?

Om du faktiskt har smakat riktig wasabi, kanske på en sushirestaurang eller om du besökt Japan, så vet du förmodligen om att den inte ser ut som en pasta. Den har, som tidigare nämnt, en mer grynig konsistens och påminner hellre om riven ingefära i utseendet – fast grön såklart! Det finns inget sätt att “göra” wasabi på, det är trots allt en växt som man äter i princip som den är. Den tillagas inte heller på något sätt, utan avnjuts precis som den är.

Så att “göra” wasabi är egentligen inte svårare än att riva wasabiroten. Den äts precis som den är, i riven form, och ser ut ungefär som en grynig röra som man serverar tillsammans med bland annat rå fisk.

När man däremot tillverkar wasabipasta, brukar man blanda i en liten procenthalt av wasabi i en röra av pepparrot och senapspulver! Receptet kan variera och vissa använder sig inte ens av riktig wasabi, främst på grund av dess höga pris.

Hur äter man wasabi?

I och med att matkulturen ständigt förnyas och förändras, finns det många som äter wasabi till annat än sushi idag. Om du söker på recept som innehåller wasabi kommer du att få fram allt från pasta, till kötträtter och grytor med en touch av wasabi.

Många av dessa recept innehåller dock inte riktig wasabi, utan istället den billigare wasabipastan som man ofta får serverad till sushi. Vill du äta riktig wasabi är det förmodligen enklast att hitta maträtter i Japan, där wasabi faktiskt växer.

När man talar om just sushi och wasabi finns det dock många som äter den på “fel” sätt. Det är såklart upp till varje person vad man föredrar, men det finns faktiskt ett korrekt sätt att äta sushi med wasabi. Ett otroligt vanligt sätt att äta wasabi på är att blanda ned den i sojan till sin sushi, för att blanda ut smakerna och balansera sältan med hettan.

Men om du vill äta wasabi på det klassiska sättet, ska du istället ta en liten klick wasabi och lägga den på toppen av din sushibit. Du ska dessutom aldrig äta sushi med för mycket soja, aldrig dela en sushi i två delar och alltid börja med den vita fisken – om du vill följa korrekt sushi-etikett.

Snacks med wasabismak

tre sorters snacks med smak av wasabi

Trots att wasabi främst är associerat med sushi, finns det idag mängder av andra maträtter och framför allt snacks som smakar wasabi. Den heta, starka smaken är otroligt omtyckt och det tillverkas hela tiden nya snacks med smak av wasabi.

Idag kan du hitta allt från nötter, till chips, sjögrässnacks och mängder av andra produkter med wasabismak. Även godis och sötsaker säljs idag med wasabismak, och avnjuts av mängder av människor världen över.

De flesta snacks med wasabismak har en tydlig hetta och en touch av pepprig, senapsliknande smak, som kombineras med sälta eller sötma för att skapa en smarrig helhet. Det är en distinkt smak dock, och om du inte tycker om wasabi som den är på egen hand – finns risken att du inte kommer att vara så värst förtjust i snacks med wasabismak heller.

Och det var i princip allt som finns att säga om wasabi. Det är en vild växt, den äts precis som den är och de flesta har förmodligen aldrig smakat på den äkta varan. Om du är sugen på att testa riktig wasabi, finns det mängder av autentiska sushirestauranger världen över som har äkta wasabi till sin mat.

Kolla runt i ditt närområde och försök hitta någon av dem – så att du kan känna skillnaden mellan riktig wasabi, och den som du från början trodde att var riktig.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg