Vad är tofu och hur gör man det gott?


Om du är vegetarian eller vegan själv, eller om du har personer i din närhet som är det, har du säkert ätit tofu någon gång. Tofu är stundvis en vattendelare, och det finns ungefär lika många personer som hatar tofu, som det gör personer som älskar det.

Många anser att tofu är tråkigt, smaklöst och en maträtt som inte tillfredsställer varken smaklökar eller näringsbehov. Andra menar att tofu är det bästa som finns, och att det är en optimal proteinkälla från växtriket.

För att fler ska våga ge tofu en chans har vi samlat på oss lite fakta om den, tips på hur man tillagar den och såklart några maträtter där tofu spelar huvudrollen. Förhoppningsvis kan den här artikeln hjälpa er att se på tofu med nya ögon, och vem vet? Kanske blir det till och med kvällens middag!

Tofu skivat i kuber

Vad är egentligen tofu?

Två block tofu och en träslev med sojabönor

Tofu är en råvara med en lång historia bakom sig. Faktum är att man idag uppskattar att tofu har funnits i över 2000 år! Tofu har sitt ursprung i Asien, men idag äts råvaran över hela världen och den finns att köpa i såväl asiatiska livsmedelsbutiker som din lokala mataffär.

Det finns många olika historier kring hur tofun uppfanns. Vissa menar att det var en prins som kom på hur man tillverkade tofu när han letade efter en råvara som skulle förlänga hans liv, andra menar att det var mongoliska stammar som försökte efterlikna osttillverkningen men använda sojamjölk istället för komjölk. Den sistnämnda känns aningen mer trovärdig, då tofu i princip är samma sak som ost – fast gjord på soja.

Tofu är en råvara som är tillverkad på sojabönor och mineralsalt blandat med vatten. För att tillverka tofu blötläggs och krossas sojabönor tills dess att man får en typ av mjölk, precis som när man tillverkar vanlig sojamjölk. Därefter tillsätts mineralsalt till sojamjölken tills dess att den koagulerar och blir till en fastare form – tofu!

Man pressar sedan tofun efter önskad hårdhet, och sedan pastöriseras den för att öka hållbarheten. Med andra ord – tofu är egentligen bara sojabönor, vatten och salt.

Trots detta har tofu otroligt bra näringsvärden och är en bra råvara att äta om man vill bygga muskler. 100 gram tofu innehåller (beroende på sort) upp mot 20 gram protein och är dessutom kalorisnålt!

Olika sorters tofu

Vi nämnde tidigare att tofu under tillverkningsprocessen pressas till önskad hårdhet, och det är just hårdheten som avgör vilken sorts tofu det blir och hur den kan användas. De två sorterna som man generellt sett utgår från är silkestofu och fast tofu.

Silkestofu är en väldigt mjuk och “dallrig” sort av tofu, och den används främst i asiatiska rätter såsom ramen och mapo tofu, eller som ingrediens i bakning.

Silkestofu, block uppskuret
Silkestofu, en lite mjukare, lös sort.

Hård tofu kan användas till i princip vad som helst, men främst som substitut för kött eller ost. Här nedan kan du läsa mer om vad man kan använda tofu till!

Hård vit tofu, två block
Klassisk hård tofu, med relativt fast konsistens.

Vad kan tofu användas till?

Tofu är verkligen en universell råvara som kan användas till otroligt många saker! Dels kan den användas som substitut till kött, i sallader, grytor eller asiatiska maträtter, dels kan den användas som ost eller till bakning. Allt handlar egentligen om hur man förbereder och tillagar den.

Nudelrätt med grönsaker och tofu.
Tofu och grönsaker med nudlar i asiatisk-inspirerad rätt.

Fast tofu är perfekt att marinera och steka, och kan ge smaken av såväl kött som kyckling. Den kan tärnas, rivas, friteras och stekas tillsammans med kryddor för att skapa ett köttliknande substitut som fungerar utmärkt till rätter såsom pulled pork, tacos, grytor och mängder av andra saker.

Silkestofu är perfekt att använda som äggstanning till pajer, då den ger samma konsistens som ägg. Den kan dessutom användas i bakning, till exempel i kladdkaka, för att ge en fylligare och krämigare konsistens. I och med att rå silkestofu inte smakar speciellt mycket kan man lätt smyga ned den i bakverk utan att någon märker av att den är där!

Man kan dessutom marinera och pressa tofu med örter för att efterlikna fetaost eller andra oster. Det kan kräva lite tid för förberedelser, men resultatet blir faktiskt riktigt bra om man lyckas!

Hur tillagar man tofu?

Om du har en negativ syn på tofu kan det bero på att du inte vet hur man tillagar den på rätt sätt. Det går såklart att bara steka tofu med lite kryddor, men smaken kommer förmodligen inte att tillfredsställa dig vidare mycket, speciellt om du är van vid kött, kyckling eller vegetarisk mat med mycket smak.

För att få tofu att bli sådär härligt mör och saftig, med rätt smak och rätt konsistens, behöver man tänka till lite när man tillagar den. Det behöver inte vara en krävande process, men man kan tänka på samma sätt som man gör när man marinerar kött! Här kan du läsa några tips på hur man gör tofu till en riktig höjdare.

Pressa ur vätskan

Det första man behöver veta om när man ska handskas med tofu är att den är förpackad i vätska, och att den är väldigt blöt. För att tofun ska kunna marineras och suga åt sig av smakerna som du tillagar den med är det därför bra att pressa den först.

Det finns speciella tofupressar som man kan köpa, men det fungerar lika bra att linda in den i en kökshandduk och ställa något tungt på den i 30 minuter innan marineringen. Man kan även frysa in tofun för att dra ur vätska när den väl tinar.

Rätt marinad

Beroende på vad du planerar att använda tofu till kan marinaden spela en stor roll i smaken. Om du planerar att steka tofu och äta den som den är, kan en marinad på soja, vitlök, chili och socker räcka.

Du kan även marinera den i krondill och nori för att skapa en fiskliknande smak, eller andra buljonger och marinader för andra smaker. Med andra ord – tofu kan bli i princip vad som helst, med rätt smaksättningar!

Tillagningssätt

Så hur ska man tillaga tofu för bästa resultat? Det beror såklart på vilket resultat du vill åt. Du kan bland annat riva tofu, marinera den i barbequesås och göra en grön variant av pulled pork som du steker och äter i tortillabröd eller pita.

Du kan steka tofun som den är och servera som en filé, du kan fritera den till något som efterliknar friterad kyckling… Ja, listan kan göras lång! Det bästa sättet att hitta inspiration på är såklart att söka bland recept i kokböcker och på nätet, eller ta del av något av tipsen som vi listar här nedan.

Maträtter med tofu

Som avslutning på den här artikeln har vi tagit fram några exempel på maträtter och bakverk som innehåller tofu, som du enkelt kan laga hemma. Vi har länkat källorna till recepten, och det är bara att klicka in på dem för att hitta exakta mått och tillagningssätt.

Mapo Tofu

Mapo tofu

Mapo Tofu är en kinesisk maträtt med sichuanpeppar, tofu och färs av valfri sort. Den innehåller traditionella kinesiska smaker och är en riktigt god maträtt som du kan slänga ihop snabbt, eller ta ordentligt med dig på dig att göra – helt beroende på vad du känner för.

Kantarellpaj med äggstanning på tofu

En klassisk kantarellpaj slår aldrig fel, och den här varianten med tofu som äggstanning är så god. Tofun skapar samma mjuka och saftiga konsistens som äggen gör, och den är perfekt att servera om du har veganer eller äggallergiker på besök.

Chokladkaka med silkestofu

Den här chokladkakan har det snackats mycket om på sociala medier på grund av dess otroliga konsistens – och hemligheten är silkestofu! Den är helt perfekt och smakar rik choklad, precis som en chokladkaka bör.

Sötsur tofu

Sötsur sås är en klassiker i det kinesiska köket och en sås som passar perfekt till kyckling – och tofu! Den är lätt att slänga ihop, och om du inte har alla ingredienser som receptet kräver kan du bara blanda lika delar ketchup, japansk soja, sirap och en skvätt vinäger, så blir det en ännu enklare variant. Kan serveras med såväl nudlar, som ris eller grönsaker.

Flygande Jacob med tofu och jordnötter

En riktig klassiker inom husmanskosten är väl ändå Flygande Jacob! Även denna rätt är enkel att slänga ihop och går hem hos de flesta. Om du äter med någon som är kinkig är det bara att ta bort bananen, så ska det nog gå bra.

Där avslutar vi vår artikel om tofu! Vi hoppas att ni lärt er något nytt om råvaran och att ni blivit inspirerade till att testa laga mat med tofu. Även om det låter krångligt så behöver ni inte oroa er, det är en otroligt rolig och universell råvara som kan bli i princip vad som helst.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg