
Du har med största sannolikhet hört talas om tapas förut. Kanske har du till och med ätit tapas själv, antingen hemma eller på restaurang. Eller kanske har du besökt Spanien och gått på en autentisk tapasrestaurang och verkligen fått tagit del av den fulla upplevelsen som är tapas?
Oavsett vad du har för tidigare erfarenheter av tapas, om du har ätit det eller om du kanske bara är intresserad av att lära dig lite mer om maträtten ska du läsa vidare i den här artikeln.
Här kommer vi nämligen att göra en djupdykning i allt vad tapas är, var det kommer från, vilka länder man äter tapas och vilka rätter som räknas som tapas. Det här är, med andra ord, den enda tapas-guiden du någonsin kommer att behöva. Låt oss börja!
Innehållsförteckning
Vad är tapas?
För att göra en guide om allt som har med tapas att göra så måste vi såklart börja med att berätta vad tapas egentligen är – annars blir det lite svårt att förstå vad vi faktiskt pratar om. Så vad är då en tapas? Kortfattat är det smårätter.
Det kan vara allt från ost, till andra charkuterier såsom salami, oliver, bröd, grönsaker eller friterad fisk. Tapas kommer ursprungligen från Spanien men idag äts maträtterna över hela världen och det är ett enkelt sätt att dela på flera små rätter tillsammans.
När man lagar tapas brukar man göra en liten portion av varje rätt, som man sedan delar på tillsammans. Konceptet har blivit enormt och det finns mängder av restauranger runt om i världen som enbart serverar tapas till sina gäster.
Även barer eller bryggerier kan ofta servera tapas istället för mat på menyn, för att ge sina gäster något att mumsa på mellan dryckerna.
Vad betyder ordet tapas?
Tapas har faktiskt en väldigt intressant och tämligen rolig historia. Det är som tidigare nämnt en maträtt med ursprung från Spanien, men hur maträtten sägs ha uppfunnits är en lite udda historia.
Ordet tapas, som egentligen är plural för det spanska ordet “tapa”, betyder “att täcka” och det sägs att man serverade vin på ett fat med lite smårätter och en bit ost eller skinka över glaset i barer, för att förhindra att flugor och insekter tog sig ned i glaset.
Huruvida historien är sann eller inte råder det delade meningar om dock. Vissa säger bara att man serverade små rätter på barer för att minska på alkoholkonsumtionen.
Varifrån kommer tapas?
Vi nämnde tidigare att tapas ursprungligen kommer från Spanien, men det är faktiskt även en rätt som äts runt om i medelhavsländerna i allmänhet. Anledningen är dock densamma – det är ett enkelt sätt att dela på mat för stora familjer eller kompisgäng under mysiga kvällar eller festtillfällen.
Runt om i medelhavsländerna är det vanligt att äta lokalproducerat, bland annat mycket fisk, grönsaker och andra råvaror som finns i området naturligt. På grund av detta består tapas ofta av just lokalproducerade produkter såsom fisk, oliver och chark i just dessa länder.
I vilka länder äter man tapas?
Idag är tapas inte längre bara något som äts i Spanien eller runt medelhavet. Det är en maträtt som serveras över hela världen!
Det är i och för sig vanligare runt medelhavet än vad det är här uppe i Norden, men generellt sett kan man beställa in en tapastallrik lite var som helst i världen.
För dig som verkligen vill få den där autentiska upplevelsen är det såklart att rekommendera att besöka en tapasrestaurang i Spanien, Italien eller Frankrike – där smakar det faktiskt som bäst.
Vilka rätter brukar ingå i tapas?
Som vi nämnde tidigare var tapas från början en tämligen mer traditionell spansk maträtt, där massvis av små olika rätter ingick som man delade på tillsammans. Det kunde vara lite av varje egentligen, men oftast chark, fisk, grönsaker, oliver eller andra smårätter som var populära i Spanien.
Det var inte ovanligt att man använde sig av mer lokalproducerade råvaror som var enkla att få tag på i området och som inte kostade så mycket
Det finns dock vissa rätter som är vanligare än andra när man pratar tapas. Det är inte ovanligt att man serverar både varma och kalla rätter, ungefär som en förrätt-tapas, en huvudrätt-tapas och en efterrätt-tapas – fast på samma gång.
Några exempel på vanliga maträtter som kan ingå i en traditionell tapas direkt från Spanien är följande:
Chark
Charkuterier är det vanligaste man ser på en tapastallrik och det innebär kort och gott saker som ost, kött eller andra sorters tilltugg. Charkbrickor är otroligt vanligt idag och det finns mängder av företag som livnär sig på att sälja charkbrickor till privatpersoner eller företag som ska hålla i en fest.
När det kommer till just tapas dock, är det vanligaste att man serveras lite salami, ost, skinka, marmelad och kex tillsammans med de övriga rätterna.
Tortilla de patata

En av de absolut vanligaste maträtterna som man kan hitta på en tapastallrik i Spanien är en potatisomelett, eller en tortilla de patata som det heter där. Det är, kort och gott, en omelett med potatis i. Den är tjockare och matigare än en vanlig omelett men man tillagar den på ungefär samma sätt.
Det finns otroligt många varianter på hur en tortilla de patata kan lagas, men vanligast är att den innehåller ägg, potatis, lök, kryddor och kanske någon typ av kött eller skinka.
Calamares

Ytterligare en maträtt som verkligen syns ofta på en tapastallrik är calamares! Den är speciellt populär runt medelhavet, där man till och med kan äta den som den är med lite limejuice på.
Calamares är bläckfisk, som blivit friterad för att få en krispig yta. Oftast är den formad ungefär som lökringar, men innehåller då bläckfisk istället för lök. Som ni kanske förstår.
Oliver

Vi har nämnt att chark är populärt på tapastallriken men vi måste bara nämna oliver som en egen kategori för oj, oj, oj – finns det något som är mer spanskt än oliver? Till skillnad från de konserverade oliver som vi i Norden kanske är vana vid är de spanska, franska och italienska oliverna något helt annat.
Här blir man serverad färska oliver, gärna i en god marinad som ger dem den där söta och utsökta smaken. Har du inte provat det här så måste du bara göra det.
Pimiento de padrones

Pimiento, padrones, pimiento de padrón – kärt barn har många namn. Vi talar såklart om de där små gröna paprikorna som man så ofta ser i tapas-sammanhang.
Ett vanligt tillagningssätt är att man steker dem eller bakar dem i ugn med olivolja, flingsalt och lite chili. De är otroligt goda och ett perfekt tillägg för en tapastallrik!
Bröd
Ingen tapas utan lite gott bröd, eller hur! För dig som vill servera lite bröd till din tapas finns det oändligt många variationer att välja mellan.
Vissa serverar vanligt ugnsbakat bröd, medan andra kör på bruschetta eller vitlöksbröd. Här kan man ta ut svängarna hur man vill – så länge det finns lite bröd att tugga på mellan rätterna.
Såser och tillbehör
Sist men inte minst – sås och röror! Det är vanligt att man serverar aioli till brödet, men det finns såklart mängder av andra röror och såser att inkludera på en tapastallrik.
Det kan vara allt från paprikarelish (ajvar) till andra röror såsom baba ganoush eller dylikt. Det är perfekt att doppa kött, bröd eller ost och det ger lite extra smak till de rätter som kanske är lite torra.
Gör din egen tapas
Idag är tapas en lite mer “fri” maträtt och innehållet kan verkligen variera. Det enda som kännetecknar maträtter är trots allt att den ska bestå av flera olika smårätter, vilka rätter man väljer beror helt och hållet upp till dig som serveras.
Att äta just smårätter, som man delar på, är dessutom en vanlig rätt i andra länder också. I de asiatiska köken är det väldigt vanligt att man delar på rätter, och likaså i andra länder. Det är ett perfekt sätt att få smaka på olika maträtter utan att behöva beställa in en hel rätt själva.
Tapas kan komma i många olika varianter men en vanlig blandning är som sagt att äta lite bröd, chark, oliver, grönsaker, någon form av marinerat kött eller vegetariskt alternativt och någon form av potatis eller ris.
Om du är intresserad av att prova på att laga tapas finns det mängder av roliga recept både i kokböcker och på nätet. Olika kockar har gjort sin egen tvist på rätten och det finns verkligen oändligt många olika kombinationer att testa.
Tapas är en perfekt maträtt att servera på fest, eller andra tillställningar där ni vill ha något att äta – men inte känner för att laga en stor middag. Så släpp loss kreativiteten och prova på att laga tapas du också – kanske med din egen lilla tvist!