Vad är socker och vilka sorters socker finns att köpa?


Socker, denna älskade och hatade basvara som trots allt har en given plats i var mans skafferi. Numera finns socker tillgängligt i en uppsjö olika varianter där smak, färg, grovlek och konsistens skiljer sig åt. Men vad är det egentligen för skillnad på de olika sockersorterna? Vad är socker och vilket socker ska användas till vad? Vi ska titta närmare på detta livsmedel för att lära oss navigera bättre i sockerdjungeln och förhoppningsvis bli lite klokare på köpet.

Guide till socker och olika sockertyper

Vilka olika sorters socker finns?

Som med de allra flesta råvaror är socker inte skadligt så länge det konsumeras med måtta. Vi bör ge vår kropp den energi den behöver och förtjänar men faktum är att en hälsosam kosthållning faktiskt innebär att äta för både hälsa och njutnings skull. 

Vi rekommenderar ett medvetet intag av socker, det vill säga hellre en nybakad bulle till trefikat då och då än sockerstinna skinkskivor på den dagliga frukostmackan. Ledorden stavas balans och medvetenhet. 

Nedan följer en guide till olika typer av socker där vi går in på allt från hur de framställs till dess användningsområden. 

Strösocker

Strösocker är det vanliga vita sockret vi använder i exempelvis bakning. Det är ett relativt finkornigt raffinerat socker som i Sverige tillverkas av sockerbetor, men i resten av världen utvinns strösocker även ur sockerrör.

Varianter av strösocker

Florsocker: florsocker är vitt raffinerat strösocker som har malts och siktats till ett fint och pulver som blandats ut med stärkelse för att förhindra klumpbildning. Florsocker har en söt och mild smak och används i kristyr, glasyr, frosting och som dekoration.

Vaniljsocker: vaniljsocker är helt enkelt ett finmaltet strösocker, likt florsocker, som har smaksatts med vanilj. Vaniljsocker är smaksatt med äkta vanilj från vaniljstång medan vanillinsocker fått sin smak från det syntetiska smakämnet vanillin. Vaniljsocker används till att smaksätta bakverk, desserter och glass.

Syltsocker: syltsocker är en färdig blandning för sylt och marmelad som innehåller strösocker, pektin, citronsyra och kaliumsorbat. När man ska koka sylt eller marmelad behöver man alltså enbart tillsätta bär för att uppnå önskad konsistens.

Rörsocker

Rörsocker framställs ur sockerrör och är ett grövre oraffinerat brunt socker som produceras genom att man pressar saften ur sockerrören. Denna saft koncentreras därefter till en sirap som kristalliseras. 

Det råder viss förvirring kring rörsocker och råsocker. Såväl rörsocker som råsocker är brunt och grövre i konsistensen. Skillnaden är att råsocker kan vara framställt ur både sockerrör och sockerbetor, medan rörsocker är den benämning som används för att beskriva sockerprodukter som endast utvinns ur sockerrör. Rörsocker är gott att strö över frukt och bär och används både i bakning och matlagning.

Farinsocker

Farinsocker är ett gyllenbrunt fuktigt socker med kryddig och aromatisk smak. Det är en blandning av sockerkristaller från sockerbetor och mörk rörsockersirap och används i allt från kakrecept till såser och marinader. Farinsocker är också en viktig ingrediens i äggtoddy och i kaffedrinken Irish coffee. 

Muscovadosocker

Muscovadosocker är ett finkornigt rörsocker som framställs av sockerrör från Mauritius. Liksom farinsocker är muscovadosocker brunt och fuktigt. Även dess smak påminner om farinsocker, men muscovadosocker är mer kraftfull i sin arom. Den mörka sorten av muscovadosocker har ett tydligt inslag av lakrits, medan den ljusa varianten drar lite åt kola och karamell.

Mörkt muscovadosocker passar utmärkt i såser, marinader och chutney. Ljust muscovadosocker lämpar sig också för såser och marinader, men även till bakverk och desserter. 

Palmsocker 

Palmsocker är ett samlingsnamn för de sockerarter som utvinns från palmträds sav, främst från kokospalm, sockerpalm och palmyra (solfjäderpalm). Nektarn är söt och näringsrik och till skillnad från vanligt socker innehåller palmsocker fler näringsämnen, bland B-vitamin, järn, zink och magnesium samt ett högt innehåll av antioxidanter. Palmsocker är lätt rökig i sin smak.

Kokossocker är en typ av palmsocker som också utvinns från kokospalmens nektar, men från en annan art. Kokossocker smakar inte kokos utan har en mild kolaarom. 

Olika typer av palmsocker är vanligt i sydostasiatisk matlagning och används som substitut till vanligt vitt strösocker. Dess sötma är dock en aning lättare och mer flyktig. Palmsocker påverkar också blodsockret i mindre grad än vanligt socker. Värt att nämna är att palmsocker inte framställs ur samma träd som den omdiskuterade palmoljan.

Vad är socker?

Sockerarter är den enklaste formen av kolhydrater och förekommer i två huvudkategorier; mono-och disackarider. Socker är ett samlingsnamn för flera olika sorterarter och finns naturligt i exempelvis frukt, bär, mjölk och mjöl men förekommer också i hög utsträckning som tillsatts i livsmedel. 

Tillsatt socker är alltså det socker som inte finns naturligt i råvaran. Sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, HFCS (high fructose corn syryp) och isoglukos är olika beteckningar på socker som tillsatt ingrediens i livsmedel. 

Rent näringsmässigt är det ingen skillnad på socker i naturlig eller tillsatt form. Skillnaden ligger i att när man äter råvaror med naturligt socker får man även i sig andra näringsämnen i form av fibrer, vitaminer och mineraler medan tillsatt socker enbart innehåller energi och tomma kalorier.

Vi ska dock inte gå in allt för mycket på olika sockerarter, dess kemiska sammansättningar och hur de påverkar oss ur ett hälsoperspektiv. Idag är vi väl medvetna om att tillsatt socker inte är hälsosamt att konsumera i större mängder. 

Det dolda sockret

Vårt förhållningssätt till socker har förändrats över tiden och så även sättet vi konsumerar socker på. Förr fick vi i oss sockret genom hembakat fika och hemkokt saft medan vi idag konsumerar socker främst via fabriksproducerade produkter så som läsk, godis och diverse hel-och halvfabrikat. De flesta av oss är medvetna om att choklad, läsk och smågodis innehåller mängder av socker. Att vi bör konsumera mindre av dessa livsmedel är alltså en ganska enkel ekvation att förhålla sig till. 

Problemet är att dagens butikshyllor är överfyllda av dolda sockerfällor, som till exempel färdiga såser och dressingar, smörgåspålägg och färdig kryddmix. Vi talar alltså om livsmedel som inte ens smakar sött. Därför rekommenderar vi att ögna igenom innehållsförteckningen för ökad medvetenhet gällande de val vi gör i vardagen och på så sätt undvika det onödiga sockret. 

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg