Vad är smashburger och varför är det så populärt?


Det dyker upp nya trender inom mat med jämna mellanrum. Smashburgare är en sådan som verkligen blivit het här hemma i Sverige senaste åren. Men vad är egentligen ”smash burger”, var kommer det ifrån och varför blev det så populärt? Det svarar vi på i denna artikel!

Smashade hamburgare på stekbord

Vad är smashburgare?

Som namnet avslöjar, handlar det om en hamburgare som blir smashad, alltså hoptryckt och nedplattad mot stekpannan eller stekbordet. När du lagar en smashburgare använder du vanligtvis av en hamburgerpress, eller så kallat smashjärn för att trycka till köttet.

Syftet med smashburgare är att åstadkomma en stekyta på den tunna köttbiten, som förhöjer smaker och aromer, samt ger köttet en annan textur. Det blir helt enkelt godare och lite krispigare när du tuggar igenom det.

Det finns en kemisk förklaring till vad som sker när du gör smashburgare, som ibland kallas för Maillardreaktionen, eller ”The Maillard Reaction”, på engelska. Enkelt förklarat handlar detta om en reaktion som sker i vissa livsmedel när proteiner och kolhydrater reagerar på hög temperatur. Detta är något vi typiskt vill åt för att ge köttet den där typiska stekytan som doftar, smakar och känns bättre i munnen.

Genom att pressa ut hamburgaren skapar vi en större yta som får kontakt med den varma stekpannan. Det tunna köttet blir snabbt genomstekt och på väldigt kort tid får vi alltså fram en utsökt burgare med delikat stekyta på båda sidor. Detta är smashburgare, och du som smakat en riktigt vällagad sådan, förstår precis varför det är så populärt.

Vad är skillnaden på smashad burgare och vanlig hamburgare?

Skillnaderna på smashburgers och vanliga hamburgare är framförallt:

  • Tjockleken – Smashade burgare är oftast betydligt tunnare.
  • Texturen – En smashburger har vanligtvis mer krispighet och större stekyta.
  • Smaken – De båda burgartyperna får lite olika smak, även om de görs av samma kött.

Varifrån kommer smashburgar-trenden?

Förmodligen ligger den amerikanska restaurangkedjan Smashburger, bakom den stora spridningen av det här sättet att laga hamburgare. De grundades 2007 i Denver, Colorado, USA. Namnet på restaurangkedjan kommer från just den tillagningstekniken för hamburgare.

Grundaren av Smashburger i USA heter Tom Ryan och är ett viktigt namn, som förfinat konsten när det gäller pressade hamburgare. Det sägs dock att smashburger som fenomen funnits redan långt innan denna restaurangkedja grundades.

Det påstås att en restaurang vid namn Dairy Cheer, där ägaren Bill Culvertson redan på 1950 eller 1960-talet ska ha smashat sina burgare. Det var till en början en matlagningsteknik som uppfanns lite av en slump då en medarbetare provade att pressa en burgare med hjälp av en konservburk, en så kallad No. 10 bönburk.

Det hela är en lång historia, som även innefattar en del juridiska dispyter kring upphovsrätten till just ordet ”smashburger”. Men kortfattat kan vi nog i alla fall konstatera att burgare har smashats i ett antal årtionden, men sedan slog igenom ordentligt i USA efter 2007 då Smashburgers-restaurangen slog upp dörrarna.

Hur gör man smashburgare?

För att göra en smashburgare kan du i praktiken använda ett vanligt recept för hamburgare. Istället för att forma köttet till en hamburgarpuck, rulla du det till lagom stora bollar.

Det blir enklare om du införskaffar ett bra smashjärn eller grillpress. Men det går även att använda till exempel botten på en lagom stor kastrull, så länge du kan få till ett bra tryck och platta ut burgaren. Oavsett vilket du använder, bör du lägga en bit bakplåtspapper emellan för att det inte ska fastna i smashjärnet eller vad du nu använder.

När du ska göra smashburgare är det användbart att ha ett bra smashjärn. En av våra favoriter är Kockums Jernverk smashjärn. Du kan se alla våra favoriter i vår artikel om de bästa smashjärnen!

Köttet lägger du sedan på en varm panna och smashar det tills det blir platt. Låt det sedan stekas ordentligt på båda sidor, så att du får den krispiga, välsmakande ytan på hela burgaren.

Det finns mängder med variationer när det gäller typ av kött, topping, ostar, bröd och så vidare. Men själva konceptet med smashburgare är inte svårare än så.

Nedan kan du se en video på när Tom Ryan, grundaren till populärare restaurangkedjan Smashburger, gör en av sina patenterade smashburgare.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg