Vad är Mukbang och var kommer det ifrån?


Tänk dig att äta mängder med mat inför sina tittare och tjäna massvis med pengar på det. Det finns det faktiskt vissa som gör, i den populära genren mukbang. Du kanske har bläddrat förbi videos på YouTube med människor som sitter och äter inför kameran, eller sett att dina barn tittar på det. Det är från början ett koreanskt fenomen som spridit sig över hela världen.

Vad är mukbang?

Vad är mukbang?

Mukbang är en trend som går ut på att en person livestreamar medan de äter. Det rör sig ofta om stora måltider med medföljande ljud, som tuggande, smackningar och sörplande. Vissa mukbang-videos har maten i fokus, där stjärnan i videon äter enorma mängder mat. Nu för tiden behöver det inte vara en livestream, utan förekommer ofta i vanliga videos som publiceras framförallt på YouTube.

Förutom ett matfokus handlar det också om ett sätt att ”umgås” med den influencer som äter. Det kan till exempel vara en video där personen äter mat och svarar på frågor från sina följare, en Q&A-mukbang.

Vissa personer streamar även själva matlagningsprocessen och iordningställandet av måltiden, alternativt medan de beställer hem snabbmat. Andra visar bara upp själva ätandet.

Vad det pratas om under måltiden varierar också. Vissa pratar om alldagliga saker, så som arbete och familj samt hur deras dag sett ut, andra pratar och berättar om maten de äter. Förklarar hur det smakar och kommenterar konsistens och andra intryck och känslor som uppstår. Som nämnt förekommer även till exempel frågestunder under mukbang. Personen tar kanske tillfället i akt och svarar på frågor från följarna.

Se även vår artikel där vi listar de bästa svenska matkanalerna på YouTube!

Varifrån kommer begreppet mukbang?

Trenden uppstod i Sydkorea omkring 2010. Ordet mukbang betyder i princip ätshow eller ätsändning och kommer från det koreanska ordet meokbang, vilket är en sammansättning av orden meokda och bangsong, som betyder just äta och sändning.

Matfenomenet började få internationell spridning kring 2014 efter att ha florerat på YouTube i Sydkorea några år och har sedan dess ökat i popularitet världen över. Man har över lag sett en stor ökning av intresse för dessa sorters videos och livestreams globalt.

Många influencers, även i Sverige, har förmodligen gjort någon typ av mukbang åtminstone vid något tillfälle. Även om trenden är störst i Asien, har det sedan många år tillbaka spridit sig till de flesta av världens länder.

Varför är mukbang så populärt?

Ritualen kring mat och måltider har alltid varit en viktig del av den koreanska kulturen. Den gemensamma måltiden som ska avnjutas tillsammans med familj, släkt och vänner har alltid varit av stor social betydelse för det koreanska folket. Det ligger nästan en tabu över att äta i ensamhet.

Urbaniserandet av landet har dock lett till extremt många självhushåll och en förlust av det kulturella arvet.

Det sägs att det var en ung man som ville ha sällskap när han skulle äta sin måltid och bestämde sig för att livestreama medan han åt för att känna att han hade sällskap av sina följare. Han var inte ensam med att sakna och söka sällskap vid måltider.

Man tror att en stor anledning till att trenden fick fart och blev så stor var just av den anledningen. Att sitta och titta på en mukbang, kanske medan man själv äter, ersatte till viss del denna viktiga sociala ceremoni som gått förlorad.

Mat är givetvis en central del av det flestas liv, så det kanske inte är så konstigt att det blivit populärt överallt i världen. Att äta med någon är en upplevelse som för oss samman, vilket ger en känsla av närhet till den influencer vi tittar på.

Att titta på vacker och god mat är en hel kategori i sig, inte minst på instagram. Det kallas ofta för ”food porn”, en matuppvisning som får oss att dregla och föreställa oss smaker, texturer och känslan av att äta maten vi tittar på.

Att titta på när någon äter för med sig en extra dimension i form av ljud och de reaktioner som uppstår från personen som äter maten. Vissa mukbang-videos har en del gemensamt med den kategori av videos som kallas ASMR. Det är en form av njutning som uppstår när vi hör vissa ljud och nyanser av ljudeffekter som kan få håret att resa sig och skapa pirrande känslor från hårbotten och nedåt längs kroppen.

Är mukbang skadligt?

Det säger sig självt att det inte är särskilt nyttigt att vräka i sig överdrivet stora mängder mat. I synnerhet inte om maten är av skräpmatskaraktär, med stora mängder socker och transfetter.

Många mukbangers är dock väldigt smala och vältränade personer. De tränar hårt och äter endast denna måltid den dagen. Det är även viktigt att komma ihåg att detta är inget de gör varje dag.

Studier kring mukbang och ätstörningar har gett spretiga resultat. Vissa människor upplever att de själva kan hålla sina impulser att hetsäta i schack genom att titta på mukbangvideos medan det hos andra kan trigga begäret.

För den som tittar kan det vara klokt att vara uppmärksam på de egna vanorna. Om du själv känner ett behov av att äta i samband med att du tittar på mukbang-videos, kan det vara klokt att fundera över hur mycket, och vad, du faktiskt stoppar i dig.

Mukbang och kaloriutmaningar

En närliggande kategori som blivit väldigt populär på YouTube, är så kallade ”Calorie Challenge”, eller kaloriutmaningar. Det går helt enkelt ut på att influencern i videon ska försöka äta en viss mängd kalorier under en bestämd tidsperiod. En typisk sådan utmaning är 10 000 kalorier på 24 timmar.

I Sverige har den otroligt populäre youtubern SampeV2 gjort en mängd videos med denna typ av utmaningar, som fått otroligt många visningar. Hans 30 000 calorie challenge som han släppte den 20 januari 2021 har fått långt över 2 miljoner visningar på YouTube.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg