Vad är lemon snack? 2024 års frukttrend på TikTok


På TikTok dyker ofta nya trender upp – den här gången är det en frukt som drar till sig uppmärksamheten. Men vad är lemon snack egentligen för frukt och hur äter man den?

Korg med lemon snack på ett bord

Vad är lemon snack?

Hand håller i 4 minicitroner, lemon snack
En handfull lemon snacks, de nya minicitronerna.

Lemon snack är en sorts minicitron. Det som är speciellt med dem är att man kan äta dem hela, med skalet kvar på. På TikTok kan du se när olika personer testar detta nya snacks och vad de tycker om det.

Den största skillnaden om man jämför med vanliga citroner är just att skalet är annorlunda. Precis som andra citroner är lemon snacks väldigt sura och det är inte alla som tycker det är gott – även om vissa älskar dem! För att mildra det sura lite går de att äta tillsammans med lite honung.

På svenska kan man även kalla dem för snacks-citroner, men lemon snack verkar vara det vanligaste namnet att använda.

Vill du börja äta hälsosammare? Kolla in vår artikel om de nyttiga matlådorna från Träningsmat!

Hur smakar lemon snack?

Lemon snack, liten citron delad på mitten
Såhär ser lemon snack ut när du delar den.

I grund och botten smakar de snarlikt helt vanliga citroner. Skalet är tunnare och kan tuggas igenom, men det är ändå lite beskt, åtminstone den vita hinnan innanför skalet. Godare än att äta skalet är att bita igenom och därefter suga ut juicen.

Om du gillar smaken av citron kommer du att gilla lemon snack. Men för de flesta är detta förmodligen inte någon större hit att bara äta rakt upp och ner, annat än en rolig grej.

Var kan man köpa lemon snack?

I början verkade de endast säljas på Lidl i Sverige. Vi har dock noterat att fler butiker börjat ta in dem sedan dess, bland annat vissa ICA-butiker. Sannolikt kan flera butiker köpa in dem om det finns en efterfrågan. Men störst chans att hitta dem har du nog på någon av Lidl:s butiker.

Var odlas de små citronerna?

Lemon snacks odlas i de södra delarna av Italien. Odlingen började för 10 år sen i regionen Basilikata och det tog några år innan skördarna blev såpass bra att man kunde sälja lemon snacks i en större utsträckning.

Därför har de bara funnits på marknaden i ett par år och inte slagit igenom förrän nu. I Sverige har de funnits ännu kortare tid. Även om lemon snacks kan användas på olika sätt är de framtagna speciellt för att fungera som snacks och de säljs också på det sättet.

Är lemon snack nyttigt?

Lemon snacks innehåller bland annat mycket antioxidanter. Äter du fyra minicitroner får du den rekommenderade dagliga dosen av antioxidanter, så det är en bra källa till det. Citroner innehåller även massor av c-vitaminer.

Både c-vitaminer och antioxidanter hjälper kroppen att skydda sig mot skadliga ämnen och processer som kan göra att vi blir sjuka. Därför är ett ett nyttigt snack.

Jämför du med andra snacks är det också ett bra val. Även i annan frukt kan det finnas vitaminer och antioxidanter, medan till exempel mackor, kex eller chips innehåller en betydligt lägre grad av nyttiga ämnen.

Kan det vara farligt att äta de små citronerna med skalet på?

Mycket av antioxidanterna sitter i skalet hos lemon snack, så det finns anledning att äta skalet för att få i dig det som är nyttigt. Samtidigt finns det risk att bekämpningsmedel sätter sig just i skalet och gör att du kan få i dig skadliga ämnen när du äter det.

För att vara säker på att undvika risken för bekämpningsmedel kan du välja ekologiskt odlade snack lemon. Du kan också kontrollera om det finns andra märkningar som anger hur citronerna odlats – och om de verkar säkra att äta.

Eftersom lemon snack är en sorts citron som är framtagen just för att de ska ätas med skalen på anpassas odlingen efter det, och de lemon snack som säljs ska inte vara skadliga att äta.

Vad kan man göra med lemon snack?

Man kan äta citronerna hela som snacks. Antingen kan du äta dem precis som de är eller tillsammans med honung eller salt. Tycker du att de är väldigt sura kan det hjälpa att äta dem med honung. Det är också möjligt att använda dem i matlagning eller bakning, till exempel till fisk eller i en citronkaka.

Citronkaka med glasyr
Läcker citronkaka, en av många saker du kan göra med lemon snacks.

Du kan dessutom välja att pressa dem och använda saften till exempel till sallader, precis som du kan använda annan citronsaft. Ett annat sätt att använda dem är som dekoration på mat eller bakverk. Då kan du använda dig av citronens lilla storlek som en effekt.

Det speciella med lemon snack är ju just storleken, men också att de är framtagna för att äta som snacks. Så även om de går att använda på andra sätt missar du lite av det speciella om du inte äter dem så som det är tänkt – hela med skalet på.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg