Sommarens höjdpunkt är för många när langosvagnen äntligen rullar in på festivalområdet och det börjar lukta friterad deg och vitlök. Langos är den ungerska gatumaten med anor långt tillbaka i tiden som hastigt gjort en hejdundrande succé på svenska marknadsplatser och torg.
Men hur startade det hela egentligen? Och vilka av våra toppingar skakar ungrarna på huvudet åt?
Innehållsförteckning
Historien bakom langos
Den ungerska maträtten langos, som vi svenskar vanligtvis uttalar felaktigt, härstammar från tiden när man använde stora träkärl till att baka bröd i. För flera hundra år sedan skrapade man loss degresterna som blev kvar i kärlen och plattade ut dem till kakor som sedan friterades i olja.
Därefter gneds kakorna med vitlök och saltades innan de åts som mellanmål eller aptitretare. I mitten av 1900-talet började langos säljas som street food och gjorde snabbt succé på stränderna och gatorna i Ungern.
I Sverige fick maträtten sitt stora genombrott på Vattenfestivalen i Stockholm på 90-talet och sedan dess har langos kommit att bli en rätt som förknippas med festivaler. Numera kan man ofta köpa langos i vanliga gatukök.
Hur uttalas langos?
På ungerska uttalas det med ett tj-ljud på slutet. Precis som slutet av ordet galosch på svenska, eller posh på engelska. Vanligtvis uttalar vi svenskar langos med ett vanligt s-ljud istället, precis som det stavas.
För den som kan ungerska kan detta låta knasigt, men det är knappast den enda maträtten vi uttalar på ett annat sätt än i originalspråket.
Vad är langos gjort av?
Langos består av friterad, jäst deg. Degen görs ofta på vanligt vetemjöl eller vetemjöl special samt kokt eller riven potatis, vatten eller mjölk, salt och jäst.
Degen ska jäsa och plattas därefter ut till bröd som friteras i olja, vanligtvis rapsolja eller majsolja, i en fritös eller tjockbottnad stekpanna. Bröden bör ätas nyfriterade eller ljumma då de sällan är lika goda när de hunnit kallna.
Vad man väljer att toppa dem med är upp till var och en, men salt, vitlök och crème fraiche eller gräddfil hör till de allra vanligaste ingredienserna. Den populära, svenska festivalvarianten serveras oftast med en topping bestående av vitlökssmör, gräddfil, hackad rödlök, stenbitsrom och räkor.
På senare tid har det blivit allt mer populärt att även servera langos som dessert och då med söta tillbehör istället för salta.
Hur äter de langos i Ungern?
Sättet som vi svenskar äter langos på har faktiskt nått maträttens hemland men många är de ungrare som höjer på ögonbrynen åt våra fantasifulla varianter av deras traditionella bröd.
I Ungern är det vanligast att man saltar och penslar bröden med vitlöksolja eller vitlöksvatten direkt efter fritering. Därefter breds gräddfil på bröden och många föredrar att även strö över riven ost.
Hur äter man langos? Tips på populär topping
Här är några fina varianter på langos. Både klassiker och lite modernare tappningar!
Gräddfil, rom och rödlök
En klassiker för många och en riktigt bra kombination! Det är en perfekt kombination av sälta från romen, syra från rödlöken och balanserande krämighet från gräddfilen. En populär variant som med fördel kan spetsas med lite lime, salt och peppar.
Brieost och hjortronsylt
En modern variant, som både kan serveras som efterrätt och aptitretare, är langos med hjortronsylt och brieost. Kombinationen av ostens sälta och bärens sötma är enligt många en oslagbar topping som smälter i munnen!
Bacon och västerbottensost
Stekta bacontärningar och riven västerbottensost har blivit en favorit bland dem som föredrar langos med salta tillbehör. Krispigt bacon gör sig perfekt till rödlök och den smakrika osten.
Hallon och vit choklad
För den som gärna äter langos till efterrätt kan en variant med hallon, vit choklad, färska fikon och rostade eller karamelliserade pekannötter vara värd att testa. Servera med vispad grädde för en riktigt fluffig och annorlunda dessert!
Det finns givetvis tusen andra sätt att äta langos! Testa och kombinera ihop egna varianter. Varför inte med lite nyplockade stekta kantareller, hemmagjord skagenröra eller en grekisk langos med fetaoströra på? Endast fantasin sätter gränser!