Vad är kittost?


Kittost är en speciell typ av hårdost som behandlas regelbundet under lagringstiden. Den mognar utifrån och in och hör därför till typen ytmognade ostar. Kittost känns igen på sin karaktäristiska doft och färgrika yta, som varierar från gul till tegelröd. Osten har en lagringsperiod på ungefär fyra veckor och under den tiden tvättas den med jämna mellanrum i en saltlösning som också innehåller jäst och rödkittbakterier.

Vad är kittost?

Man kan också blanda öl, vin eller sprit i lagen. Tack vare tvättningen mognar osten snabbare och på ytan bildas ett speciellt ytskikt som ger den dess färg och aromrika smak. Kittostar kallas av denna anledning ofta för tvättade ostar. Kittost kan tillverkas av både ko-, får- och getmjölk, varav komjölk är vanligast förekommande.

Varifrån kommer kittost?

Kittosten har sitt ursprung i gamla kloster i östra delarna av Frankrike, närmare bestämt i Bourgogne. För att förhindra att den egenproducerade osten torkade och förstördes, tvättade man den medan den lagrades. Man upptäckte att osten då fick en skyddande yta som resulterade i mycket längre hållbarhet. Än idag är Bourgogne känt för sina kittostar men de tillverkas också på andra håll, bland annat i Danmark.

Exempel på kittostar

Det finns många olika sorters kittostar och de skiljer sig åt till både smak och utseende. De är överlag salta, krämiga och mjuka, och styrkan varierar beroende på ursprung och mognad. Vissa kittostar är milda och fruktiga medan andra beskrivs som starka och beska.

Två välkända kittostar i Sverige är Port Salut och Ambrosia. Några populära franska sorter är exempelvis Epoisses, Livarot och Munster. Även bland de italienska ostarna finns kittost, såsom Taleggio.

Våra grannar i Danmark är kända för sina välsmakande kittostar, speciellt de två sorterna Gamle Ole och Svarta Sara. Båda är varianter av Danbo, Danmarks mest populära ost, och det som skiljer dem åt är lagringstiden. Danbos historia sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1800-talet, då en dansk mejeriarbetare tog med sig ett ryskt ostrecept hem och tillverkade en egen variant. På den tiden kallades dansk kittost för ”steppeost”.

Vad passar kittost till?

Många menar att kittost kommer till sin rätt som fyllning i olika slags grill- och ugnsrätter, som gratängost eller på hamburgaren. Den kan användas på smakrika smörgåsar, och i sallader förekommer de lite mildare varianterna. I Danmark är smörrebröd med kittost, lökringar och köttaladåb en klassiker.

Kittost passar även förträffligt på ostbrickan, gärna efter en kraftigare huvudrätt, och kan med fördel serveras till ett glas torrt vitt vin, ett mjukare Merlot-vin eller en dansk öl. På ostbrickan gör den sig bra i sin enkelhet tillsammans många tillbehör, exempelvis torkad frukt och nötter.

Är kittost farligt för gravida?

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter kittost under graviditeten. Detta beror på att kittost kan innehålla listeria-bakterien som är en väldigt vanlig bakterie i vår omgivning. Den kan förekomma i både pastöriserade och opastöriserade mjölkprodukter, och därför avråds gravida från att äta kittost oavsett sort.

Det är ovanligt att bakterien orsakar sjukdom och för de allra flesta som drabbas blir infektionen lindrig. Gravida kvinnor tillhör dock gruppen som riskerar att bli allvarligt sjuka, och därför är det säkrast att helt undvika dessa typer av ostar. Infektionen kan också spridas till fostret i magen, vilket kan leda till för tidig födsel eller allvarlig sjukdom hos barnet. Vid en listera-infektion är de första symtomen vanligtvis feber, huvudvärk och muskelvärk.


Här hittar du fler artiklar om ost! Se även våra tips på ostbrickor och osthyvlar!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg