Vad är gelato? Allt om den berömda italienska glassen


Den simpla, populära desserten som finns i alla världens hörn är glassen. Det är ett fryst livsmedel som ofta är gjort av grädde och mjölk, tillsammans med socker och smaksättning.

Det finns över tusen olika smaker av glass samt flera olika variationer. Gräddglass, sorbet, isglass, mjukglass och gelato är några få exempel. Gelato är en berömd glass vars ursprung är Italien, men vad är egentligen gelato?

Gelato olika smaker i lådor med skedar i

Vad är gelato?

”Gelato” betyder ”glass” på italienska och syftar på en speciell sorts glass. Det är en uråldrig delikatess som utvecklats under flera tusen år och har sitt ursprung i Italien. Idag säljs gelato runt om i hela världen. Trots det väljer många att resa till Italien endast för den frysta delikatessen.

För italienarna är gelato mer än endast en dessert. Det är en stund där de kan träffas och umgås. Detta betyder även att de håller sina lokala gelaterias, eller glassbarer som det också heter, mycket kära och väljer att inte köpa gelato från andra ställen.

Gelato är bland annat känt för sina rika smaker, som hänger samman med dess kompakta konsistens. Traditionellt är gelato gjord av en mjölkbas tillsammans med grädde, socker och smaksättning.

Smaksättningen ska endast vara färsk eller naturlig, vilket innebär att inga konstgjorda smak- eller färgämnen tillsätts. Trots det använder flera gelaterias dessa konstgjorda ämnen för att locka turister och ge glassen en klarare färg.

Det är även den naturliga smaksättningarna som ger gelato dess rika smak. Frukt, nötter och choklad är några exempel på vanliga smaksättningar. Som resultat av att glassen endast innehåller färska varor är färgen är nedtonad. Så om du ser en gelato med dova färger, är den troligtvis gjord på ett traditionellt sätt. 

Vart kommer gelato ifrån och vad är den gjord av?

Den första glassen skapades över två tusen år sedan, men det var inte förens 1500-talet som konceptet nådde Italien. Det sägs att det var den kända konstnären och arkitekten Bernardo Buontalenti som skapade den första gelaton.

Buontalenti imponerade flera människor med sin frysta dessert, men det tog ända tills 1700-talet innan gelato blev berömt. Den kända restauratören Francesco Procopio dei Coltelli var den man som spred gelato till allmänheten. När han flyttade från Italien till Frankrike öppnade han ett Café, känt för sina desserter. Tack vare Café Procope blev gelato känt över hela Europa.

Dock tog det ett tag för gelato att finna sin plats bland de andra frysta desserterna. Trots att den var mycket uppskattad i Italien, blev den överglänst av den vanliga glassen i resterande länder. Det var flera hundra år senare, under 1900-talet, som gelato blev den berömda desserten den är idag.

Gelatobasen är mycket simpel. Den är gjord av mjölk och socker samt att den kan innehålla grädde och äggula. Mängden grädde och äggula varierar dock mellan recept. Gemensamt för all gelato är att smaksättningen och färgen ska vara naturlig, samt att mängden mjölk är betydligt större än mängden grädde.

Innehållet i gelato kan även variera beroende på var du befinner dig. I norra Italien och i USA innehåller gelato mer grädde, medan den i södra Italien kan innehålla majsstärkelse. Båda dessa för att ge desserten dess tjocka konsistens.

Olika varianter av gelato – 7 sorters klassiska italienska smaksättningar

Gelato flera smaker i glassdisken

Den allra första smaken av glass uppkom över två tusen år sedan i Kina. Den var gjord av fryst, överkokt ris som blandats samman med mjölk. Den första gelaton däremot hade smak av citrus. Det var Bernardo Buontalenti som tillagade den av mjölk, äggula, sött vin, citrusfrukt och honung.

Idag har receptet förenklats och smakerna utvecklats. Det finns över 600 olika smaker av gelato. Dagens mest populära smaker är exempelvis hallon, citron och tiramisu.

Dessa är de sju klassiska italienska smaksättningarna:

Vanilj

En given klassiker. Simpel, men ack så krämig och god. Kan toppas med nötter, choklad och mycket mer för att piffa upp smaken, eller bara ätas som den är.

Choklad

Också en given smak hos vilken glassbar som helst med självrespekten i behåll. Simpelt men smakrikt!

Hasselnöt

Viktig klassiker när det gäller italiensk glass. Den söta nötigheten brukar vara väldigt populär!

Pistage

En säregen smak som brukar älskas eller hatas. Italienarna verkar helt klart förtjusta i pistage, och denna nöt gör sig ypperligt bra i just glass!

Espresso

Vad vore Italien utan espresso? Självfallet kan denna smak inkorporeras även i gelatons värld. En fantastisk kombination!

Vaniljkräm/ tjock vaniljsås

En extra krämig vaniljglass som verkligen skiljer sig från andra enklare sorter.

Fior-di-latte

Även kallad ”flower of milk” och ska göras på den finaste mjölken och görs utan varken ägg eller vanilj. Vissa menar att smaken påminner om osyrat smör. Finns även med chokladknappar eller andra tillbehör.

Vad är skillnaden mellan gelato och vanlig glass?

Gelato och vanlig glass har flera gånger blandats ihop, då det finns många likheter. Skillnader däremot är svåra att peka ut, trots att de är många.

Vanlig glass innehåller lika mycket grädde som mjölk, om inte mer grädde. Den ska förvaras i en kall miljö och är betydligt lättare att tillaga än gelato. Vid glasstillverkning blandas stora mängdes luft in i smeten, vilket resulterar i en fluffig, luftig konsistens.

Gelato däremot innehåller betydligt mindre luftbubblor, vilket resulterar i en tjockare, lenare konsistens. Tack vare detta får gelato rikare smak än vanlig glass. Det går att efterlikna gelatons konsistens med mjukglassens. Till skillnad från den vanliga glassen kan både gelato och mjukglass formas med hjälp av en sked.

Eftersom konsistensen är essentiell för gelatons smak, måste den förvaras i en varmare miljö än den vanliga glassen. Blir gelato för fast kommer iskristaller att bildas, konsistensen att förstöras och smaken att tonas ner. Därför ska temperaturen vara drygt tio grader varmare än hos vanlig glass. Detta gäller både vid servering och förvaring.

Även hur de olika frysta desserterna ska serveras skiljer dem åt. Eftersom gelato har en betydligt mjukare konsistens krävs andra verktyg. I gelaterias använder de en liten spade eller platt sked, lik vår slickepott, medan de använder en glasskopa för att servera vanlig glass. Båda dessa verktyg är viktiga för att behålla desserternas konsistens och smak. 

En likhet mellan de två desserterna är att de båda brukar serveras i små skålar eller våffelkoner.  

Trots att de båda desserterna kan innehålla mjölk, grädde, ägg och socker är proportionerna mycket olika. Gelato innehåller betydligt mer mjölk än grädde, medan det inte är fallet för vanlig glass. Detta resulterar i att gelato har mindre procentuell fetthalt.

Det är nästan 2/3 mindre smörfett i gelato än i vanlig glass, vilket gör att gelato ses som ett hälsosammare val. Dock stämmer inte den teorin. Generellt är det mer socker i gelato än i vanlig glass, vilket gör att de är ungefär lika onyttiga.

Det är även vanligare att vanlig glass innehåller grädde och ägg. Endast vissa gelatosmaker- och recept innehåller just grädde och ägg.

En annan stor skillnad mellan de två är noggrannheten med naturliga smak- och färgämnen. Traditionell gelato innehåller endast naturliga ingredienser, medan det förekommer att vanlig glass inte ens innehåller färsk mjölk. Många glasstillverkare väljer att använda mjölkpulver i stället för mjölk vid glassproduktion.

Tillagningsprocesserna för de två desserterna är liknande. De fryst båda ner samtidigt som de rörs om, men hastigheten på omrörningen varierar. Gelato blir omrört betydligt långsammare, för att åter igen undvika luftbubblor, medan hastigheten är snabbare hos den vanliga glassen. Ännu ett resultat av detta är att gelato väger mycket mer. Samma mängd bas ger mindre gelato än vanlig glass.

Det finns många likheter mellan de två frysta desserterna, men det finns fler skillnader än många tror och skillnaderna är större än att den ena är italiensk.

Vad behöver man för att göra egen gelato hemma?

Att göra gelato hemma är inte så komplicerat som många kan tro. Det enda som krävs är rätt tips och trix innan du börjar. Det finns flera olika gelatorecept som alla innehåller liknande bas. Det viktigaste att kolla upp innan du påbörjar gelatotillagningen är att du har både tid och ingredienser. För tiden varierar beroende på maskinen du använder.

Många gelaterias har använt samma recept i flera hundra år, men de använder såklart inte samma maskiner. Glassmaskinerna de använder idag är gjorda för den långsamma omrörningen som gelato kräver för sin komplexa konsistens och smak. Detta kan vi härma för hand eller med en vanlig glassmaskin, om den har en långsam inställning.

Det första du behöver göra är att blanda samman basen. Kolla i det specifika receptet du ska göra, exakt hur processen går till och vilka ingredienser som ingår, då det kan variera en del. Vi vet dock att basen kommer innehålla mjölk och socker. Resterande ingredienser kan vara grädde, olika former av sötningsmedel samt ägg eller äggula.

Smaksättningen kan du bestämma själv. Det är vanligt att göra gelato med smak av choklad, kakao, vaniljpulver, nötter, pistage, frukt eller citronskal. Men vad du än känner för kommer fungera.  

Om du ska använda maskin är det viktigt att se till att den är inställd på långsam omrörning. Den bästa gelatomaskinen både blandar och fryser smeten samtidigt. Då kan glassen vara klar på endast 40 minuter. Men även detta varierar mellan maskin och recept.

Om du ska göra gelato utan maskin tar det betydligt längre tid. Endast frysningsprocessen rör sig upp mot fem timmar. Efter att du gjort smeten ska du hälla ner den i en behållare och ställa in den i frysen.

Det kluriga, och det som tar mest tid, är att du måste ta ut smeten varje halvtimma för att ta sönder den yta som bildats och röra om blandningen i ca 30 sekunder. Även här är det viktigt att röra långsamt, antingen för hand eller med elvisp på låg hastighet. Svårigheten med att göra gelato utan maskin är att undvika luftbubblor och iskristaller.

För att behålla gelatons kompakta konsistens, kan det vara bra att införskaffa en gelatobehållare. Även om gelaton du gjort har tjock, len konsistens, kommer den inte hålla för evigt. Om du inte äter upp glassen på direkten kan du hälla ner den i gelatobehållaren. Men även i behållaren kommer den endast hålla upp mot två dagar.

Gelato är en mycket berömd dessert som folk reser flera mil för att smaka. Att den idag är så lättillgänglig är uppskattat av många, men även att göra den hemma är en lyx. Jag rekommenderar stort att testa den italienska delikatessen och berömda glassen när du har chansen.


Har hittar du fler artiklar om efterrätter och desserter!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg