Vad är boba? Guide till det populära bubbelteet


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Boba är en tebaserad dryck som blivit uppmärksammad och trendig i Sverige de senaste åren. Kanske har du redan hunnit testat drycken? Men vet du var den kommer ifrån, och vad den egentligen innehåller? I den här artikeln kan du lära dig allt det viktigaste som finns att veta om bubbelte.

Två glas boba bubbelte och en sked med tapiokapärlor

Vad är boba?

Boba är egentligen de pärlor som används i boba tea, men det har också blivit ett ord som används för själva drycken. Boba tea är en söt dryck som består av te, tapiokapärlor och mjölk eller juice. Boba kan också kallas för bubble tea, pearl milk tea eller så går det att använda det svenska ordet bubbelte.

I USA används namnet boba tea på västkusten och bubble tea på östkusten. Namnet kommer inte från pärlorna, som kan tro eftersom de ser ut som bubblor, utan istället från de bubblor drycken får på toppen när den skakas.

För att göra boba tea kokas först tapiokapärlorna upp. De ska koka i ungefär fem minuter, men det kan skilja sig åt beroende på vad det är för märke och vilken storlek pärlorna har. När de är kokta sköljs de av i kallt vatten.

Sen läggs de i en sirap gjord på brunt socker för att smaken ska bli sötare, och blandningen hälls upp i ett glas.

Till sist hälls starkt svart eller grönt te på och antingen mjölk eller juice. Det går också att variera bubbelteet genom att använda bland annat kaffe eller smoothie för att få till den speciella blandning man är ute efter. Bubbelte kan drickas både kallt och varmt. När juice används brukar det vara till kallt boba tea.

Drycken får ett lite speciellt utseende tack vare tapiokapärlorna, och när den görs med olika smaker får den olika färger. Utseendet är förmodligen en av de saker som gjort bubbelte så populärt.

Vad är de små kulorna i bubbelte gjorda av?

Skopa med svarta tapiokapärlor till boba té

De speciella pärlor som finns i boba är gjorda av tapiokastärkelse. Det är en stärkelse som går att utvinna från kassavarot. Eftersom kassava inte kan odlas i Sverige ingår det inte normalt i svenska rätter, men i asiatiska efterrätter används tapiokapärlor ofta för att rätten ska bli tjockare.

Det går till exempel att få till konsistensen på en pudding med hjälp av tapiokapärlorna. Till skillnad från gelatin som kan användas på ett liknande sätt är tapioka helt veganskt. Tapiokapärlor innehåller inte heller gluten, så boba kan serveras till de allra flesta människor.

De tapiokapärlor som används till bubbelte görs för det mesta av en deg där tapiokastärkelse, vatten och socker blandats. De kan också innehålla något färgämne för utseendets skull. För att få till en särskild smak kan bland annat vanilj eller karamellsmak användas. Tapiokapärlorna får sen en sötare smak när de blandas med en sirap gjord av brunt socker, vilket brukar göras när de används till boba tea.

Pärlorna kan vara olika stora, men för det mesta är de små nog för att rymmas i ett sugrör. Smidigt med tanke på att bubbelte brukar serveras med sugrör.

Varifrån kommer boba?

Bubbelte är en dryck som skapades i Taiwan på 1980-talet. På 1990-talet spreds den till Japan och Hong Kong. Efter ett tag tog den sig till Chinatown i USA och därifrån spreds boba till hela Nordamerika.

Under lång tid har bubbelte varit i stort sett okänt i våra delar av världen – men de senaste åren har tedrycken dykt upp även i Sverige. Det har inte blivit särskilt stort här än, men det är en trendig dryck som många hört talas om och är intresserade av att testa.

Runt om i Sydostasien hittar du boba mer eller mindre överallt och det är en vanligt förkommande dryck i det thailändska snacks-utbudet.

Hur dricker man boba?

Du kan göra boba hemma eller köpa det färdigt på ett kafé. Kokta tapiokapärlor sköljs av i kallt vatten och blandas med en sirap så att de får en riktigt söt smak. Det hälls upp i ett glas, och sen tillsätts mjölk, juice eller annan smaksättning.

Det går att göra bubbelte som är både kallt och varmt, och i båda fallen serveras det i ett glas och dricks med sugrör. Genom glaset syns de karakteristiska pärlorna som gör boba till något speciellt – även utseendemässigt.

Hur smakar bubbelte?

Boba är en krämig och söt dryck som får lite av sin smak från teet. Pärlorna är som gelé, de påminner om gelégodis till konsistensen och de är lite söta. Extra söta blir de med hjälp av sirapen som brukar användas.

Väljer du bubbelte med mjölk påminner det om te som serveras med mjölk och socker. Ett bubbelte med juice har istället en smak som ligger nära ett fruktigt iste, även om pärlorna ger en extra konsistens och smak.

Boba tea kan varieras på olika sätt, ett bubbeltekafé kan erbjuda tiotals olika smaker. Med bland annat olika juicer, kaffe, te, smoothies, fruktsmaker, honung eller matcha går det att skapa en stor mängd kalla och varma varianter. En av de vanligaste smaksättningarna är taro, en smak som liknar cookies och som görs av en sydostasiatisk sötpotatis.

Var kan man köpa bubbelte och tapiokapärlor?

TAPIOCA PÄRLOR BLACK SUGAR

Du kan hitta både färdigt bubbelte och tapiokapärlor hos Coopers Candy. De  erbjuder bubbelte i läskburk, som är färdigt att dricka som det är. Då kan du får det med en klassisk smak av sött te, eller med smak av bland annat matcha, taro eller brunt socker.

RICO BUBBLE MILK TEA ORIGINAL

Det går också att köpa tapiokapärlor så att du kan göra ditt eget boba. Hos Coopers Candy finns bland annat neutrala tapiokapärlor från olika märken. De kan vara helt osötade eller sötade till exempel med kokosnötspulver. Det finns också neutrala tapiokapärlor som kommer i blandade färger. Vill du ha mer smak i dina pärlor finns mango, jordgubbssmak och även andra fruktsmaker.

Genom att välja att köpa tapiokapärlor istället för att köpa färdigt boba tea kan du själv testa dig fram med olika varianter och smaksättningar. Är du redan ett stort fan av boba och önskar att du kunde dricka det oftare? Då finns det godis med smak av taro-boba, som du kan äta tills det blir möjligt att göra dig ett glas bubbelte nästa gång.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg