Vad är egentligen bao buns? Guide till kinesiska fyllda bröd


Bao buns med grönsaker och fläsk

Såväl i Sverige, som andra delar av världen, delar människor en förkärlek till allt som efterliknar en smörgås. När man tänker på det är både hamburgare, korv med bröd och tacos egentligen bara mer avancerade versioner av just smörgåsar.

Någon form av bröd med fyllning, det är det vi helst äter! Under många år har tacos varit en favorit i många hem, men på senare dagar har en ny maträtt blivit allt mer populär – även denna en variant på bröd med fyllning.

Vi pratar såklart om bao buns! I den här artikeln berättar vi mer om bao buns, vad det är och hur du lagar maträtter på bästa sätt i ditt eget hem.

Bao buns tillagas ofta i klassiska ångkokare, kolla in våra favoriter blanda dessa bambukorgar för ångkokning!

Vad är bao buns?

välfyllda bao buns med kött och örter

Bao (Gua bao är den korrekta benämningen!) är en asiatisk delikatess med ursprung från Kina och Taiwan. Man tror att bao först började lagas i Kina så tidigt som 400 f.kr. Den har med andra ord funnits hur länge som helst, och har ätits av såväl gamla kungar som trendiga hipsters i dagens samhälle.

Det finns många olika varianter av maträtten, och den äts i många olika delar av Asien. Det har dessutom blivit en populär rätt i stora delar av världen, som främst serveras som asiatisk street food eller på restauranger som förrätt.

Bao buns, eller steamed buns som det också kallas, är ett bröd som bakas ungefär som “vanligt” bröd, med mjöl, jäst och vatten. Ofta används socker och risvinäger också i degen för att ge en mer distinkt smak.

Bröden ångas för att ge dem en mjuk och seg yta, och de äts ofta med någon typ av fyllning. Det vanligaste är att man fyller bröden med fläsk, anka, grönsaker, tofu eller kyckling.

Bao buns syns mer och mer på såväl restauranger som food trucks och festivaler. Det har blivit en otroligt populär maträtt som syns överallt på sociala medier, matbloggar och restauranger.

Anledningen till att maträtten är så pass populär är förmodligen på grund av att den är precis det människan vill ha – en perfekt balans mellan kolhydrater och protein, precis som en smörgås!

Om du inte testat bao buns än är det hög tid att göra det, speciellt nu när det är enkelt att få tag på rätten, eller laga den själv.

Hur äter man bao buns?

Fyra bao buns med olika fyllning

Bao har som vi nämnde funnits väldigt länge, och det sägs att bao till och med användes som strategisk mat under krigstider för tusentals år sedan.

Då lagade man bao buns till små bollar, ungefär lika stora som en knytnäve, och fyllde dem med kött. Idag finns det hur många olika versioner som helst av rätten och den kan fyllas med såväl kött, som vegetariska alternativ.

Bao kan ätas som förrätt, eller huvudrätt. Ofta serveras de som förrätt om det bara är en brun, eller huvudrätt om det är två eller flera. Det är vanligt att asiatiska restauranger serverar dem som tillbehör eller huvudrätt, och ofta kan man välja att få olika typer av fyllning i bunsen.

Många restauranger har dessutom egna tolkningar på bao buns, där man kanske har speciella ingredienser i själva brödet, eller specifika fyllningar som går väl ihop med bröden man tillagat.

I och med att bao är en asiatisk maträtt är det vanligaste att de serveras med fyllning och tillbehör som också kommer från det asiatiska köket. Kimchi, sesamolja, hoisinsås, shiitake och dylika andra asiatiska ingredienser är vanliga att äta tillsammans med bao buns.

Ofta tillagar man köttet (eller kycklingen, tofun eller grönsakerna) tillsammans med traditionella asiatiska smaker för en mer sammansatt helhet.

Det är dessutom vanligt att kombinera till exempel kött i hoisinsås med mango eller andra sötare ingredienser! Om du lagar bao buns hemma kan du såklart experimentera med vilka ingredienser och vilken fyllning du vill.

Laga bao buns hemma

Om du vill testa bao buns hemma är det faktiskt enkelt att laga det själv! Du kan dessutom välja själva vilken fyllning du vill äta till, och om du vill ha några specifika tillbehör.

Allt du behöver göra är en god fyllning, samt göra degen såklart. Här nedanför kan du läsa lite mer om hur du går tillväga!

Baka och tillaga brödet

Bao buns ångkokta på bambu

Bao buns är som tidigare nämnt egentligen bara vanligt bröd, med tillsatt socker! Det finns hur många recept som helst på nätet att utgå från, och du kan välja det som låter mest tilltalande för dig.

Många mataffärer som har webbplatser, såsom Ica och Coop, har ofta mängder av recept på populära maträtter som du kan laga med enkla medel. Du kan dessutom köpa färdiga bao buns på välsorterade affärer, eller asiatiska livs.

Om du vill laga egna bao buns behöver du främst tänka på att ha en bra metod för att ånga dem. En ångkorg fungerar bäst, men det går även att använda ugn med ångeffekt. Brödet består ofta av vatten, jäst, mjöl, mjölk (valfritt), olja, socker, bikarbonat och bakpulver. Brödet ska jäsa innan det ångas.

Tips på goda fyllningar och tillbehör

Själva brödet är basen till hela rätten, men det är fyllningen som utgör smaken! Om du är allätare kan du välja själv mellan kött eller kyckling, till exempel. Du kan dessutom göra vegetariska varianter där du byter ut köttet mot tofu eller svamp! Det är vanligt att äta bao buns med hoisinsås eller teriyakisås, eller andra asiatiska såser. Här är ett klassiskt recept på en fyllning som går superbra att använda i bao buns!

Ett bra tips är att blanda såserna med kött eller den fyllning du vill ha, tillsätta smaker såsom salladslök och mango, och toppa med sesamfrön.

Du kan såklart även tillaga din fyllning på helt andra sätt. Kanske väljer du att implementera smaker från andra kök i dina bao buns, och skapa en asiatisk fusion-rätt? Möjligheterna är många och det finns gott om inspiration på nätet att hämta!

Gua Bao är en klassisk, asiatisk maträtt som verkligen blivit populär de senaste åren! Den passar lika bra som förrätt, som den gör som huvudrätt. Den är dessutom perfekt att servera som plockmat på en fest, för dig som vill imponera lite extra på dina gäster.

Vi uppmuntrar alla att testa sig på att laga bao hemma! Och om du inte har tålamodet att laga maträtter själv, så måste du i alla fall prova den på en restaurang – för att själv få uppleva de goda smakerna som alla pratar om just nu.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg