Vad är ätbart bladguld?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bladguld är helt enkelt vanligt guld som hamrats ut till ett väldigt tunt ark, ända ned till 0,0001 mm. Bladguld, som också går under benämningen E-175, används oftast för att förgylla diverse konstverk men återfinns också som “ätbart guld”. Ätbart bladguld används som ytdekoration, framförallt till att smycka och pynta bakverk, tårtor och praliner.

Ätbart guld brukar alltmer ofta även synas i media, i reportage från lyxrestauranger, där det används för att ge en känsla av exklusivitet. De guldskimrande praliner som ofta finns i kyldisken på konditorier är alltså dekorerade med ätbart bladguld.

Choklad med ätbart guld på

Hur används ätbart bladguld?

Bladguld fyller enbart en estetisk funktion i och med att det inte bidrar med något rent smakmässigt. Bladguld används kanske främst för att inge en dekadent och lyxig känsla och kan användas som dekoration för såväl bakverk och praliner som mat och drinkar. 

Guldbeströdda bakverk och praliner står som sagt ofta väl synliga i kyldisken på konditorier då de drar till sig blickar och ger en känsla av lyx, flärd och dekadens. Ätbart guld är också relativt vanligt på tårtor för speciella tillfällen, exempelvis bröllopstårtor. 

Men ätbart bladguld behöver inte bara användas för att smycka sötsaker utan kan likväl strös över en festlig soppa eller en bit vit fisk. Man kan med fördel dofta över lite guldströ över en välgjord cocktail för att göra välkomstdrinken mer festlig. 

Var kan man köpa ätbart guld?

Det går att beställa ätbart guld för bakning och matdekoration i flera butiker på nätet, till exempel här:

ScrapCooking 4 Ätbara Guldblad 24 karat

Kolla priset hos:

Kan det vara farligt att äta bladguld?

Guld, liksom flera andra metaller, är inte farligt att äta i mindre mängder. Den mängd man får i sig via en guldbeströdd pralin är oerhört liten och utgör såldes ingen hälsofara. Det är heller inte skadligt för hälsan även om man får i sig något större mängder, exempelvis genom en tårtbit som är helt klädd i bladguld.

Varken bladguld eller andra ätbara metaller smakar något när de intas i liten mängd. De små silverkulor som finns att att köpa i strösselhyllan är exempelvis sockerkulor med ett överdrag av bladsilver. Det finns även liknande kulor i guldfärg som består av socker med ett tunt lager ätbar guldfärg.

Är ätbart bladguld dyrt? 

Faktum är att ätbart bladguld inte är så hutlöst dyrt som man kan tänkas tro. Ett ark på 24 karat i storlek 8 x 8 cm ligger på runt 70-120 kronor. Priset brukar ofta gå ner en aning om man köper flerpack, det vill säga förpackningar med fler antal guldark.

De allra flesta bak-och festbutiker har olika sorters ätbart bladguld i sitt sortiment och även flera välsorterade mattaffärer säljer olika typer av dekorationsguld. Guldströ på burk finns ofta i dagligvaruhandeln medan guldspray finns att hitta i butiker specialiserade på bakning. Hos Lyckas med mat finns ett brett sortiment av ätbart guld, både som ark, glitter och ätbar färg.


Här kan du läsa fler artiklar relaterade till efterrätter!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg