Bästa svenska matkonton på TikTok 2024: Svenska matinfluencers


Att inspireras kring mat och matlagning på TikTok är otroligt populärt. De snabba klippen med visuellt tillfredsställande mat som sätter fart på salivproduktionen är beroendeframkallande! Här har vi samlat de bästa mat-tiktokarna på den svenska scenen just nu!

Svenska matkonton på TikTok

Lista på populära svenska mat tiktokare

Nedan ser du lista på våra favoriter på den svenska TikTok-matscenen. Se även vår artikel där vi listar våra favorit-mat-youtubers!

Saknar du någon kreatör på listan? Kontakta oss med tips!

Simplefood4you

Simplefood4you TikTok Profil
@simplefood4you

BIG MAC TACOS ???? You’ll find the full recipe on how I make my Big Mac sauce in my cookbook – link in bio✨ #smashtacos #bigmactacos #bigmac #simplerecipe #cooking #fyp

♬ original sound – ALTÉGO

Det här är ett av de absolut största kontona på TikTok när det kommer till mat. Med närmare 3 miljoner följare kan du vara säker på att du här får innehåll som håller oerhört hög kvalitet och som de allra flesta tycker om.

Kontot drivs av Alexandra Johnsson från Trollhättan som sett otroliga framgångar på TikTok där hon snabbt fick en internationell publik. Det har inneburit att hennes innehåll främst är på engelska, inklusive hennes kokbok som lanserades 2023.

När det kommer till själva recepten på kanalen kretsar en hel del kring lite festligare mat, som också många gånger går åt det lite mer amerikanska hållet. Du hittar många olika varianter på saker som börjare och sandwiches.

Utöver detta finns också en hel del smarriga pastarätter och en hel del annan fastfood som du enkelt kan göra hemma. Det förekommer en del desserter på kanalen, men merparten av innehållet kretsar kring mat.

Det som är gemensamt för alla recept här är att de är enkla att göra. De går fort att svänga ihop och har för det mesta inte allt för många ingredienser. Om du inte är allt för skicklig i köket, eller inte har tiden att laga avancerad mat, men ändå vill ge vardagen lite mer guldkant kan det här vara kanalen för dig.


Astrid Nordin

Astrid Nordin från TikTok profilbild
@astridnrdn

V-itlöks grilled cheese???? VAD SKA JAG LAGA PÅ W???

♬ originalljud – astrid nordin

Tiktok-Sveriges egna matqueen, med över en halv miljon följare! Den här charmiga unga kreatören publicerar regelbundet spännande recept, presenterade på ett snabbt och tillgängligt sätt.

Astrid bjuder på alltifrån bakverk till goda mackor, såser och hela varmrätter. Hennes videos är oerhört populära och varje klipp ses vanligtvis av hundratusentals människor som engagerar sig i kommentarsfälten.

Välgjort, med en hemtrevlig känsla och en mysig voiceoverröst som charmat hela TikTok-Sverige!


Christopher Åström

Christopher Åström TikTok Profil

Christopher Åström har haft en riktig raketkarriär på TikTok, då hans klipp även fått viral spridning utanför landet. Han blandar snygga klipp från köket, med klassisk R&B-musik, vilket uppenbarligen är en stor hit!

Christophers kombination av färdigheter i köket, och skicklighet inom videoskapande, gör att klippen nästan är omöjliga att scrolla bort från. Mycket imponerande hantverk båda delar!

Med 1,7 miljoner följare på TikTok, är Christopher en storspelare inom matinfluerande, och ett givet namn på vår lista!


Liam Mellberg (Flottig Studentmat)

Liam Mellberg TikTok Profil
@flottig_studentmat

RIP mumsmums ???? Ingredienser 10st • Smörgåsrån 10st • Vatten 1dl • Gelatinpulver (eller nån ersättning) 1msk • Vaniljarom 2krm • Majsstärkelse 1/2msk • Sirap 1 1/4dl • Choklad 200g • Rapsolja 1/2msk #mat #matlagning #bakning #mumsmums #choklad

♬ Theme from ”A Summer Place” – Percy Faith And His Orchestra

Flottig Studentmat drivs av Liam Mellberg, en student i Uppsala som helt enkelt älskar god och att skapa den. De dagar du vill unna dig något extra kan detta konto vara en riktigt bra inspirationskälla!

Ett roligt koncept som du hittar här, är återskapandet av populära snacks, desserter och maträtter. Till exempel hur man gör egna Mums-Mums, egen Daim med mera.

I övrigt är innehållet ganska blandat, men allt kretsar kring mat. En del videor handlar om rena tips för att kunna laga mat bättre, till exempel hur du flippar en pannkaka på absolut bästa sätt. Men en del videor ger också rent ekonomiska tips, som hur du lagar 15 portioner mat för under 100 kronor.

Kort sagt en riktigt bra och bred kanal som dessutom blandar in en hel del humor och en härlig energi i klippen. Perfekt för dig som är lite yngre och söker inspiration.


Simon Kafi

Simon Kafi TikTok Profil
@simonkafi

en helt fantastisk steak sandwich ????????????

♬ originalljud – simonkafi

Här har vi en Göteborgare som slagit igenom stort på TikTok med sina läckra snabbmatsvideos. Det är mycket mackor, burgare, milkshakes och annat dekadent på menyn.

Simon har en karaktär och personlighet som sticker ut, med det stora skägget, den allvarliga blicken med skämtsam underton och inte minst en stor skicklighet i köket och videoproduktionen.

Det är väldigt snygga videos, snabbt och lättsamt producerade och med ett slutresultat som alltid får det att vattnas i munnen. Väl värt att kolla in om du på något sätt lyckats missa Simon Kafi!


Helan Shabani

Helan Shabani TikTok Profil

Helan Shabani är ett välbekant ansikte för många som gillar att följa matkonton på sociala medier. Hon skapar färgglada, unika och fantasifulla mat- och bakverk som får det att vattnas i munnen.

Klippen är snabba och lätta att följa med i, och innehåller många bra tips som går att återskapa hemma. Hennes videos är väldigt populära och driver hundratusentals visningar i genomsnitt. Helans popularitet återspeglas givetvis även i följarsiffrorna, som når uppemot 500K.

Vill du hitta nya desserter att baka till fest eller högtid är Helan Shabani ett fantastiskt konto att följa som en evig källa till inspiratin!


Camilla Hamid

Camilla Hamid TikTok Profil

Camilla Hamid är bland annat känd från TV med sin medverkan i kända morgonprogram. Hon är en erkänd kreatör som är en av de bästa i Sverige när det kommer till just desserter.

På kanalen hittar du allt från klassiska recept på en riktigt god äppelpaj, men också nyskapande och nytänkande kreationer som du troligen inte har provat innan. Till exempel kan du här lära dig hur du gör en riktigt god kladdkake-sandwich eller chokladsnittar med pärlsocker.

Kanalen är en av de större på TikTok och har en bra bit över 200 tusen följare. Med andra ord kan du vara ganska säker på att det här är innehåll som håller en hög nivå. Man märker också att detta är en person som har erfarenhet av annan media, videorna är mycket välproducerade och recepten är tydliga och enkla att följa.

En annan sak som många matintresserade nog uppskattar är att kanalen till stor del består av enbart recept. Det finns inte plats för saker som smålarviga challenges, eller knappt ens olika samarbeten med kommersiella aktörer. Här är det recepten och bakverken som står i fokus vilket är ett stort plus för de flesta.


Filip Ivanovic Håkansson

Filip Ivanovic Håkansson TikTok Profil
@ifilip24

Biff teriyaki med ris o wokgrönsaker! ???????????? Väldigt enkelt och gott! ???? Ingredienser: 300g okokt ris 600g nötfärs 10% Peppar, vitlökspulver 2msk soya (30ml) 120g teriyaki-sås 500g wokgrönsaker Sesamfrön, salladslök Jag delade upp allt i 5 matlådor! Innehåll per matlåda: Ca 485kcal, 30g protein #mealprep #beefteriyaki #matlagning #highprotein

♬ pride is the devil (Instrumental) – Beatstar

Här har vi en annan stor profil på TikTok när det kommer till mat och recept. För dig som vill ha mat som funkar riktigt bra att äta i vardagen kan denna kanal vara guld värd. Här hittar du nämligen till exempel saker som smidiga recept på snabba och enkla matlådor, som kan göra att livspusslet blir lite enklare att få ihop.

Merparten av recepten på detta konto är lite enklare och det är kanske inte de mest exklusiva och avancerade måltiderna. Mycket fokus ligger också på att laga hälsosam mat. Om du tränar mycket och vill ha god, men nyttig mat som är enkel att göra kan det här vara ett konto som hjälper dig mycket på vägen.

Även här är merparten av alla inlägg rena recept. Det förekommer dock viss reklam och en del samarbeten, men det är inget som tar upp den stora delen av innehållet. Ett annat stort plus är att det finns extremt många gamla recept att kika på, på kanalen och att Filip ofta lägger upp nya. Är du på jakt efter inspiration är det här med andra ord ett mycket bra konto att kika närmare på!


ArlaMat

ArlaMat TikTok Profil
@arlamat

Chokladbollar Ingredienser:
150 g Rumsvarmt Svenskt Smör från Arla® 1½ dl Strösocker 3 msk Kakao 1 tsk Vaniljsocker 2 msk Vatten eller kallt kaffe 4 dl Havregryn 
Gör så här:
1. Rör ihop smör och socker.
2. Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn.
3. Forma runda bollar och rulla dem i kokos, mandel eller sesamfrön. Förvara i kylen eller frysen.
Klart! 
Fler goda recept hittar du på arla.se/recept
#arla #recept #chokladbollar #chokladboll #baka #bakningrecept

♬ originalljud – ArlaMat

Några som under lång tid spridit riktigt bra recept online är Arla. På sin hemsida har de en bank på olika recept som täcker upp i princip vad du än kan tänkas vilja laga.

På TikTok har de inte fått riktigt samma genomslag när det kommer till följare, men innehållet som publiceras på denna kanal håller riktigt hög kvalitet. Det är en blandning av klipp från deras YouTube-videos, och unikt innehåll producerat i TikTok-formatet.

Om du är på jakt efter riktigt klassiska recept och nya sätt att göra dina favoriträtter på kan den här kanalen vara något för dig. Här samsas mat från hela världen och du hittar allt från Pad Thai till hur du får till den perfekta semlan.

Fokus på denna kanal ligger verkligen på maten och du slipper saker som challenges, mukbangs och annat, istället får du en uppsjö av olika bra recept som du kan använda dig av till vardag och fest. Kanske är det här en kanal där innehållet riktar sig lite mer till de äldre användarna av TikTok än till den yngsta generationen.

Precis som hos de flesta konton på TikTok är videorna korta, men en hel del inlägg här är endast ca 10-15 sekunder. Detta gör att du kan scrolla igenom många recept på kort tid och snabbt lägga många idéer på minnet som du senare kan återkomma till. Kort sagt den perfekta kanalen för dig som vill ha snabb och smidig inspiration.


Är TikTok en bra plats för att hitta nya recept?

Många har under de senaste åren upptäckt att det går att hitta riktigt mycket bra recept online på olika hemsidor. Huruvida det går att göra det samma på en plattform som TikTok, där en hel del av oss tillbringar ganska mycket tid är därför en bra fråga. Här kommer lite om varför TikTok är en riktigt bra plattform för att hitta nya recept, samt några tips på vad du kan tänka på för att hitta de bästa recepten för dig.

TikTok är en riktigt bra plattform när det kommer till inspiration. Klippen är korta och du kan på en kvart få idéer till tiotal nya recept som du skulle vilja göra eller prova på. Processen att hitta nytt och att bli inspirerad går helt enkelt mycket snabbare än om du surfar runt på olika hemsidor online.

En annan sak som gör TikTok till en så bra plattform när det kommer till mat är det stora utbud som finns där. Det är en levande och växande plattform och det gör också att de allra bästa och duktigaste kreatörerna drar sig dit. På så sätt finns det gott om innehåll på plattformen som håller en riktigt hög kvalitet.

Till sist är också mat ett tema som trendar väldigt mycket på denna plattform. Du kommer att få upp en hel del innehåll som är relaterat till mat, även från konton du inte följer. Detta gör att chansen att hitta nya recept och inspireras är ännu större.

Hur hittar jag bra innehåll på TikTok?

Plattformen har till viss del fått ett rykte om sig att det innehåll som produceras inte riktigt håller en hög nivå och kvalitet som det kan göra på andra sociala medier. Detta eftersom oerhört många vill lyckas på TikTok och skapa stora och kända konton, vilket gör att det fylls med mycket innehåll varav en del är dåligt. Att hitta rätt i denna djungel kan därför vara svårt och här kommer våra bästa tips.

Till att börja med kommer det att hjälpa oerhört mycket att följa de konton du tycker om när det kommer till mat. För vissa kan det vara enklast att bra scrolla på dessa specifika profiler och inte använda det allmänna flöde som algoritmen tagit fram åt dig. På så sätt undviker du allt innehåll som du inte vill se egentligen.  

Att veta vem som är seriös och vet vad de håller på med på TikTok kan såklart också vara svårt. Ett tips är att kolla på följarantalet. Speciellt när det kommer till konton relaterade till mat, brukar profiler inte få många följare om inte innehållet håller en hög nivå. Har ett konto riktigt många videor, där de flesta är rena recept är även det ett tecken på seriositet.

Vi hoppas att dessa tips ska vara till nytta. Vår förhoppning är även att du genom guiden ovan ska kunna hitta riktigt bra konton på TikTok att följa som kan göra att du blir ännu mer inspirerad och vågar prova nya saker i köket!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg