Vad är skillnaden mellan basmatiris och jasminris?


Ris är en mångsidig råvara som kan kombineras och varieras i oändlighet. Det allsidiga kornet är rikt på både protein och kolhydrater och utgör basfödan hos en stor del av världens befolkning. På senare år har ris har kommit att bli en älskad basvara även hos oss i Sverige.

Numera finns det en uppsjö av olika sorters ris i butikshyllorna, men idag ska vi ska fördjupa oss i två av de mest populära rissorterna, nämligen basmatiris och jasminris. 

Talltrik med olika sorters ris

Vad är basmatiris?

Basmatiris är ett långt finkornigt ris med tydlig aroma. Riset är namngivet efter dess unika och väldoftande arom då basmati betyder “doftande” på hindi. Dess smak är lätt nötaktig och gör sig bra i orientalisk matlagning. 

Äkta basmatiris odlas strax nedanför Himalaya i de norra delarna av Indien och Pakistan. För att avgöra huruvida ett basmatiris är äkta eller inte DNA-testas riset av producenter för att säkerställa att det inte blandats ut med billigare rissorter av sämre kvalitet.

Basmatiris är ett lätt och luftigt ris som inte klibbar och lämpar sig utmärkt som tillbehör till olika masalarätter och andra typer av grytor och såser. Utöver en väsentlig roll i indisk, pakistansk och bengalisk matlagning utgör även basmatiris en viktig del i persisk matkultur.

Basmatiriset togs till Mellanöstern av indiska handelsmän i ett tidigt skede och har sedan dess blivit en integrerad råvara i regionens kulinariska utbud.

Vad är jasminris?

Jasminris är också ett långkornigt ris, men som till skillnad från basmatiris blir klibbigt när det kokas. Jasminris har fått sitt namn från jasminblomman och syftar till dess vita färg och subtila blommiga doft.

Den lätt parfymerade doften försvinner dock efter några månaders lagring, vilket gör att finsmakare ofta föredrar nyskördat jasminris. Jasminris har sitt ursprung i Thailand men odlas också i viss utsträckning i närliggande länder i Sydostasien. 

Risfält jasminris Thailand

Jasminris ska vara mjukt och klibbigt när det är färdigkokt, utan att för den sakens skull bli mosigt. För att åstadkomma rätt konsistens bör jasminris kokas försiktigt, gärnas ångkokas om möjlighet finns.

Jasminris serveras till mat från det thailändska och kinesiska köket och har en mild, lätt sötaktig smak.

Se även vår artikel med tips på riskokare!

Hur tillagas basmatiris på bästa sätt?

Först och främst ska man använda sig av ett basmatiris av bra kvalitet. Riktigt bra basmatiris införskaffas med fördel i orientaliska livsmedelsbutiker.

För att åstadkomma ett fluffigt och lätt ris behöver vi bli av med stärkelse. Det görs helt enkelt genom att skölja riset. Dessutom blir riset fräschare eftersom damm och eventuell smuts sköljs bort. 

Man kan förslagsvis fylla en rymlig skål med vatten och försiktigt röra runt med handen. Vattnet kommer att bli grumligt och vitt när stärkelsen sköljs av. Häll av vattnet och upprepa samma procedur tills dess att vattnet är klart.

Därefter bör basmatiriset blötläggas i minst trettio minuter, men gärna i två timmar. Blötläggningen resulterar i att riskornen blir både längre och fluffigare och gör att ännu mer stärkelse försvinner. Låt sedan riset rinna av ordentligt i en finmaskig sil. 

Nästa steg, som vi kanske inte är vana vid, är att riset ska stekas på snabbt innan det kokas. Hetta upp olja i en kastrull och rör försiktigt omkring riset så att det inte går sönder eller bränns. Salta och häll på vatten. Mängden vatten beror på hur länge riset har varit blötlagt. Har riset legat i blöt i omkring trettio minuter ska mängden vatten täcka riset med knappt en centimeter. Har det däremot varit blötlagt i upp mot två timmar är det tillräckligt med mindre vatten än så då riset i princip bara behöver ångas klart. 

Täck kastrullen med lock och låt koka upp snabbt på hög värme, men var försiktig så att riset inte bränns i botten. Sänk därefter värmen och låt riset ångas under lock i ca femton minuter. Fluffa sedan upp riset med en gaffel.

Hur tillagas jasminris på bästa sätt? 

Liksom basmatiris bör även jasminris sköljas innan kokning för att bli av med onödig stärkelse. Man kan välja mellan att fylla en rymlig skål med vatten, eller helt enkelt skölja jasminriset direkt i kastrullen.

Rör försiktigt runt med handen och notera hur vattnet blir grumligt. Upprepa tills vattnet är klart och transparent.

Om man föredrar jasminriset ordentligt klibbigt behöver det inte blötläggas innan kokning. Vill man däremot ha sitt ris en aning mindre klibbigt kan man med fördel blötlägga det innan kokningen.

Tillsätt sedan kallt vatten men notera att de anvisningar som finns på rispaketen gällande vattenmängd ofta är felaktiga. Generellt behövs mindre mängd vatten än vad som anges på förpackningarna.

För just jasminris gäller 1,4 deciliter vatten på 1 deciliter ris. Låt vatten och ris koka upp under lock. Sänk värmen så snart vattnet börjat koka. Låt ångkokas i ca femton minuter och ta sedan av från plattan och låt stå under lock ytterligare fem minuter. 

Smaksätta ris

Hur vi äter vårt ris skiljer sig åt beroende på matkultur. I det persiska köket utgör riset ofta kärnan i måltiden, medan vi i Sverige vanligtvis serverar ris som tillbehör. Vare sig riset utgör själva huvudmåltiden eller tillbehör kan det vara uppskattat att krydda och smaksätta de små kornen för att höja smakupplevelsen.

Basmatiris lämpar sig generellt bättre att smaksätta än jasminris. Eftersom basmatiris är lätt, fluffigt och torrt blir ingredienserna jämt fördelade. Jasminrisets klibbiga konsistens har däremot en tendens att klumpa ihop smaksättningarna och rör man runt för mycket riskerar man att göra riset mosigt och grötigt. 

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser när det kommer till hur man kan piffa till sitt ris. Vil man bara förhöja smakerna en aning kan man med fördel koka riset tillsammans med en buljongtärning eller steka en halverad vitlöksklyfta i olja som slängs med i kastrullen. 

Gult ris basmati indisk stil

För typiskt indiskt ris kokar man upp riset tillsammans med en kanelstång och hela kardemummakärnor. När riset är färdigkokt tillsätter man gurkmeja för den solgula färgens skull. Även saffran ger en härlig färg och uppskattad smakskjuts.

Torrostade nötter och torkad frukt är gott att garnera riset med, vilket också tillför lite tuggmotstånd. Stekta grönsaker och finhackat kött bidrar till en matigare rätt och färska örter adderar fräschör och arom. 

Slutsats: skillnaderna mellan basmatiris och jasminris

Efter att ha fördjupat oss i de två olika rissorterna kan vi konstatera att basmatiris och jasminris först och främst härstammar från olika geografiska områden, även om de båda har sitt ursprung i Asien. De skiljer sig också åt rent smakmässigt då basmatiris har en nötaktig arom, medan jasminris har en sötaktig, lätt blommig smak. Basmatiris är lätt och fluffigt medan jasminris ska vara klibbigt och mjukt.

Basmatiris är det självklara valet i indisk, pakistansk och bengalisk matlagning och är dessutom en omåttligt populär råvara i Mellanöstern. Jasminris däremot är den rissort som används i det thailändska köket och har sin spridning i Sydostasien och Kina. 

Men som alltid när det kommer till matlagning är det framförallt en fråga om preferenser. Välj det ris du tycker är godast och gör det med gott samvete. En del gillar lite kärna och tuggmotstånd medan andra föredrar mjukt och lättuggat.

Vissa har svårt för klibbigheten i jasminris medan andra tycker att basmatiris tenderar att bli för torrt. Och en del av oss är bara ute efter risets uppsugningsförmåga för att få med så mycket sås som möjligt varje tugga.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg