Skärbräda i plast eller trä – vad är bäst?


Skärbrädan är ett kärt köksredskap som finns tillgänglig i flertalet olika utföranden och återfinns i de allra flesta hushåll. Kanske är det rentav det redskap som används allra mest i köket? Frågan är om trä eller plast går vinnande ur striden när det kommer till det material som lämpar sig bäst för skärbrädor. Vi ska försöka reda ut för- och nackdelar med trä respektive plast och förhoppningsvis komma till en genomarbetad slutsats.

Skärbräda i plast och trä jämförda

Olika sorters skärbrädor

Trä, plast, marmor eller glas? Marmor och glas kan vi diskvalificera med omedelbar verkan. Det är nämligen material som kommer att göra knivarna slöa då de är alldeles för hårda att skära mot. Marmor är dessutom ett känsligt material där minsta lilla syra efterlämnar fula fläckar. Att skära citrusfrukter på marmor är med andra ord ingen god idé. Bräden i glas och marmor lämpar sig bättre som vackra serveringsbrickor.

Fördelar med skärbrädor i plast

Plastskärbräda

Prisvärda: skärbrädor i plast är billigare jämfört med skärbrädor i massivt trä.

Lätta att rengöra: plast kan med fördel diskas i diskmaskin och därmed steriliseras av vattnets höga temperatur. Skärbrädor i plast behöver alltså inte rengöras för hand.

Obefintligt underhåll: skärbrädor i plast kräver inget underhåll annat än rengöring efter användning.

Upptar lite plats: plast är ett tacksamt material i och med att det är lätt rent viktmässigt och upptar väldigt lite plats ur förvaringsperspektiv.

Smarta hacks för matlagning: i restaurangkök används allt som oftast skärbrädor i plast. Dels på grund av ovan nämnda faktorer, men också för att plast finns tillgängligt i olika färger. Skärbrädor i olika färger kan användas för olika råvaror.

Detta är en strategi som med fördel kan appliceras även hemma i det egna köket. Exempelvis rosa för kyckling och fisk, vitt för kött och grönt för frukt och grönsaker. På så sätt minimeras risken för att blanda olika bakteriekulturer och sprida bakterier mellan olika typer av råvaror.

Nackdelar med skärbrädor i plast

Kort hållbarhet: skärbrädor i plast måste bytas ut med jämna mellanrum. Eftersom jacken i skärbrädan inte går att reparera så har plasten en begränsad livslängd. Hur ofta en skärbräda i plast bör bytas ut beror på hur frekvent den används, men en bra riktlinje är ungefär en gång om året. I och med att de behöver bytas ut så pass ofta är det billigare med trä i längden.

Sliter på knivar: att skära i plast sliter på knivar och gör dem slöa på sikt. Reporna som knivarna åsamkar blir tillhåll för bakterier och gör skärbrädan svårare att rengöra.

Plastpartiklar i maten: plast av lägre kvalitet kan utsöndra skadliga ämnen så var noga med att välja en skärbräda av god kvalitet.

Fördelar med skärbrädor i trä

Skärbräda i trä

Lång hållbarhet: en väl omhändertagen skärbräda i trä håller i många, många år. De små skåror som uppstår när man skär i träet läker ofta av sig själva. Dessutom går det utmärkt att slipa skärbrädan och på så sätt få en ny och slät yta. Trä är generellt ett tåligare material som tar mindre skada när man skär i det.

Stabilitet: skärbrädor i trä tenderar att vara tyngre och mer stabila vilket bland annat minskar risken för olyckor.

Skonsam mot knivar: trä är ett tacksamt material att skära mot och efterlämnar mindre skada på knivarna än vad plast gör.

Estetiskt tilltalande: det går inte att förneka att skärbrädor i trä är betydligt mycket vackrare än skärbrädor i plast. En snygg träskärbräda kan med fördel användas som inredningsdetalj och lämnas framme i dekorationssyfte. Dessutom blir de ofta vackrare med tiden när de blivit lite kantstötta och fått en släng patina.

Nackdelar med skärbrädor i trä

Kontinuerligt underhåll: trä, precis som andra naturmaterial, kräver underhåll och omvårdnad med jämna mellanrum. Efter inoljning behöver träet stå till sig så att oljan får sjunka in ordentligt, vilket innebär att skärbrädan inte kan användas på några timmar.

Rengöring för hand: skärbrädor i trä bör rengöras för hand och ska inte diskas i diskmaskin. Därtill ska träet torka ordentligt efter rengöring eftersom bakterier gärna frodas i fukt. Vill man att matlagningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt så förlorar man några minuter på att behöva rengöra skärbrädan för hand.

Skötselråd för skärbrädor i trä

En viktig aspekt i omhändertagandet av träskärbrädor är hur de rengörs. Träet ska inte exponeras för stora mängder vatten och bör därmed inte blötläggas. De ska heller inte lämnas blöta efter rengöring. Skärbrädor i trä tenderar att böjas och ändra form när de är blöta och och träet kan svälla upp och spricka om det lämnas i vatten.

Vid rengöring skrubbar man bort matrester, vätska och smuts med hjälp av varmt vatten och diskmedel. För desinfektion kan man blanda lika dela bakpulver och vit vinäger. Låt blandningen ligga och dra på skärbrädan i några minuter och torka sedan rent. Skölj därefter av noggrant med varmvatten och torka av ytan ordentligt. För att ta bort oönskade dofter kan man sprida ut salt över skärbrädan och gnugga med citronsaft. Även bikarbonat och bakpulver tar bort oönskade odörer.

Skärbrädor i trä bör också oljas in med jämna mellanrum. Syftet med inoljningen är att “mätta” träet och skapa ett skydd mot väta, fukt och bakterier. Börja med en grundlig rengöring för att sedan olja in skärbrädan i rikligt med olja, exempelvis mineralolja, paraffinolja, kokosnötsolja eller bivax. Häll oljan över en ren och torr skärbräda och var noga med att hela brädan oljas in ordentligt. Gnid in oljan med en trasa, tygbit eller hushållspapper och låt stå. Torka därefter av överflödig olja som inte absorberats efter en timme och låt torka, gärna över natten.

Slutsats: satsa på skärbrädor i både plast och trä

Först och främst behöver man faktiskt inte välja, det går utmärkt att att använda sig av både trä och plast när det kommer till skärbrädor.

Vad som egentligen är bäst beror på personliga preferenser där flera faktorer spelar in. Exempelvis vilken typ av matlagning man ägnar sig åt, vad man prioriterar i köket och hur mycket tid man är villig att lägga på skötsel och underhåll.

Varför inte investera i en skärbräda i trä av god kvalitet och en billigare i plast för bakteriekänsliga råvaror som kyckling och fisk? Båda alternativen fyller sin funktion så länge träskärbrädan tas om hand och plastskärbrädan byts ut när den blir sliten.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg