11 tips för att servera maten mer elegant: Gör det här nästa gång du får gäster!


Elegant servering av mat

Har du någon gång tänkt på att maten smakar godare när den presenteras på ett vackert sätt? Uttrycket om att man äter med ögonen stämmer verkligen. Att servera maten på ett elegant sätt kommer inte naturligt för alla, men det är definitivt något man kan öva på!

Det är oftast de små knepen som gör din mat finare upplagd. Här kommer därför våra 11 bästa tips på hur du kan servera maten på ett fint sätt när du får gäster.

Servera i traktörpanna

Vill du kunna servera maten direkt i den stekpanna som du tillagar den i? Då ska du satsa på en vacker traktörpanna av hög kvalitet. En traktörpanna är en blandning mellan en stekpanna och en kastrull. Här får du en djup stekpanna med lock som har både ett långt handtag och ett kastrullhandtag. Det är helt enkelt ett av de mest användbara föremålen i ditt kök.

I en traktörpanna kan du både servera steka köttbitar och mustiga grytor. Det är dessutom den perfekta pannan för dig som vill servera såsiga maträtter. Du kan även använda pannan för att sautera, bräsera och woka mat. Det finns traktörpannor i både gjutjärn, rostfritt stål och aluminium. Gjutjärn är perfekt att tillaga och servera grytor i, medan rostfritt stål blir fint till köttbitar med en rosmarinkvist på.

Servera maten på en bricka

Om du vill ge ett elegant intryck, varför inte passa på att servera maten på en bricka. Det passar extra bra när du vill servera plockmat, till exempel som förrätt eller som tilltugg. Genom att använda en bricka kan du skapa vackra mönster med de saker du lägger upp.

Dessutom blir det ett mindre rörigt intryck än om du använder flera småskålar. Om du vill ha inspiration på olika mönster så finns det gott om vackra bilder på Pinterest eller sociala medier.

Brickan är ett ypperligt val för ost, kex och salami eller varför inte olika frukter och bär. Det finns till och med specifika ostbrickor för detta ändamål. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för den här sortens servering.

Du kan även skära upp grönsaker i små stavar och placera dessa tillsammans med små skålar med dippsåser på brickan. Se till att välja en bricka av rätt storlek. En för stor bricka ser torftigt ut, medan en för liten bricka gör maten för tätt packad.

Matcha porslinets färg med maten

Något som är väsentligt för en elegant servering är att välja rätt porslin för rätt mat. Det är framförallt färgen på porslinet som är viktig. Mat som matchar porslinets färg ser alltid mer aptitlig ut.

Att välja vitt porslin är alltid ett givet kort om du vill lyckas med serveringen. Vitt skapar en vacker bakgrundsfärg för all mat. Dessutom behöver du aldrig oroa dig för färgmatchning när du har en vit tallrik.

Färgat porslin är lite svårare och här kan det lätt handla om nyanser snarare än färger. En mörkblå tallrik må inte se så vacker ut till en knallgul currysås, då är det bättre att välja en vit tallrik. Men visst kan en röd tomatsås se vacker ut mot en orange skål i rätt nyans.

Använd ett serveringsfat

Att servera mat på ett serveringsfat är inte bara praktiskt, utan det är också estetiskt tilltalande. Visst är det härligt att kunna lägga upp din vällagade mat på ett vackert fat och verkligen visa upp din kokkonst. Genom att ställa fram ett serveringsfat med kött och grönsaker på bordet så visar du direkt dina gäster att du har lagt ner extra mycket tid på maten. En stekpanna på bordet med brända kanter går alltså bort.

Ett serveringsfat kan vara tillverkat av både porslin, silver och glas. Välj det material som får din mat att se godast ut. Om du vill ta din servering till nästa nivå så väljer du givetvis ett fat som matchar resten av porslinet på bordet.

Garnera med färska örter

Vackert garnerad fisk

Om du vill servera maten på ett elegant sätt, då får du inte missa att garnera den med färska örter. Det är ett hett knep som alla professionella kockar använder sig av. Anledningen är givetvis att maten både ser fräschare och godare ut när den dekoreras med vackra gröna blad. Dessutom framstår den som mer aptitlig.

Vad ska du då ha för örter hemma till serveringen? Det beror på vad du ska servera för mat, men basilika är alltid ett bra val. Basilika passar utmärkt för pastarätter, både utseendemässigt och smakmässigt. Andra örter som både är ätbar dekoration och vackra på tallriken är koriander och persilja. Ha gärna lite färska örter i fönstret eller i din egen köksträdgård, då finns de alltid nära till hands. Ju oftare du använder örter, desto enklare blir det att komma ihåg dem.

Använd rätt tallrik till rätt maträtt

Det är inte bara porslinets färg som är viktig, utan även formen på de tallrikar du använder. Du kanske har tänkt på att restauranger alltid serverar pasta och soppa i djupa tallrikar. Det finns en mycket bra anledning till det. Pasta ser mer inbjudande i en djup tallrik och soppan håller sig varm längre i en djup tallrik.

När du väljer mellan en flat eller djup tallrik, fundera alltid på hur maten kommer att se ut på den. Välj även en tallrik i rätt storlek. En för stor tallrik kan ge en snål känsla när det gäller mat, men en lyxig känsla när det gäller smakrika desserter. Fundera även på vilken sorts mat du serverar. En mustig gryta ska med fördel serveras på en rustik tallrik, snarare än på en tunn porslinstallrik i gammeldags stil. Välj tallrikar som andas kvalitet, det kommer alltid att påverka matupplevelsen positivt.

Använd samma porslinsservis

Ett hett tips när det gäller elegant servering är att använda samma porslinsservis till hela din servering. Det skapar ett fint helhetsintryck som skänker en lyxig känsla. Det är inte många som har en hel servis hemma, så se till att visa upp den när du får gäster på besök. Ett perfekt tillfälle att ställa fram en hel servis är på söndagslunchen. Passa på att lägga upp din helstekta stek på ett vackert serveringsfat och servera såsen i en matchande såssnipa i samma servisserie som dina tallrikar.

Samma knep bör användas när du serverar olika små maträtter som tillsammans ska bilda en stor rätt, till exempel tacos. Genom att använda likadana småskålar så följer du en röd tråd i serveringen. Tänk på att maten både ser godare och mer inbjudande ut när skålarna matchar.

Servera mindre portioner

På många restauranger serveras du små portioner och anledning bakom det är att maten både ser mer aptitlig och mer inbjudande ut i små portioner. Ett serveringsfat som dignar av mat är inbjudande, men en överfull tallrik ger inte samma härliga intryck. Du bör istället satsa på att servera små portioner med gott om utrymme på sidorna.

Exklusiv mat ser alltid mer elegant ut när tallriken innehåller få delar, gärna inte mer än sex stycken. Tänk därför sparsamt när du serverar mat som du vill ska se elegant ut.

Torka bort stänk på kanterna

När du serverar mat till gäster så handlar det ofta om detaljer. Du vill helt enkelt visa dina gäster att du har koll i köket och att du hinner lägga fokus även på de små detaljerna. Det här är därför ett bra tips för dig som serverar maten direkt på tallriken.

När du serverar, se till att alltid servera maten på rena tallrikar och serveringsfat. Innan du bär ut tallrikarna till bordet bör du därför torka av kanterna så att alla eventuella stänk och matfläckar försvinner. När du torkar av kanterna så får du inte bara bort fläckar, utan även fingeravtryck. Det ger ett renare och fräschare intryck som ser mer inbjudande ut.

Satsa på mycket färg i maten

Om du vill få maten att se elegant ut på tallriken, då ska du tänka på livfullhet. Mat i många, vackra färger lyser verkligen upp tallriken och ser inbjudande ut. Vem säger att maten måste ha sobra färger för att vara elegant.

Satsa på färgglada grönsaker i regnbågens alla färger. Paprika i rött och gult med färsk sallad i fräschaste grönt. Röda granatäppelkärnor, orange apelsin och mandlar. Visst ser det läckert ut på tallriken när den är full av färger? Se bara till att färgerna är många och att de matchar. Välj hellre tre olika färger än tre röda grönsaker på samma tallrik.

Servera maten portionsvis

När du väljer mellan att servera en stor uppläggning till hela sällskapet och att servera maten portionsvis, välj då alltid portionsvis. Det ser nämligen både mer inbjudande och mer exklusivt ut. Med enskilda portioner kommer elegansen som ett brev på posten.

Det är till exempel bättre att servera små kanapéer med lax än en stor laxtårta. Det är också elegantare att servera chokladmousse i små serveringsskålar än i en enda stor skål där alla gäster måste gröpa ur sin portion. Genom att tänka enskilda portioner för serveringen så kan det aldrig gå fel.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg