Såhär gör du en äkta napolitansk pizza: Recept från deg till färdig pizza


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Här kommer det mest grundläggande och autentiska receptet du kan hitta, på napolitansk pizza! Degen kräver endast fyra ingredienser: mjöl, vatten, jäst och salt.

Nygräddad napolitansk pizza

Recept på äkta napolitansk pizza

Receptet ger cirka 4 stora pizzor med 25 cm i diameter.

Nygräddad traditionell napolitansk pizza

Ingredienser

Till degen behövs

 • 640 g (cirka 1 liter) vetemjöl (gärna special)
 • 3,5 dl vatten (rumstemperatur)
 • 2 tsk salt
 • 2 g (ca 1/2 tsk) färsk jäst

Till toppingen behövs

 • 300 g tomat på burk (gärna hela San Marzano)
 • 1 msk tomatpuré (valfritt)
 • 1 nypa salt
 • Svartpeppar (gärna färskmalen)
 • 2 x 125 g mozzarella
 • 30 g parmesan
 • Olivolja (ett par skvättar)
 • 1 handfull färsk basilika

Tillagning

För degen

 • Detta recept kräver cirka 20-28 timmars jäsning.
 • Förbered degen en dag innan du vill baka dina pizzor.
Degboll till napolitansk pizza
 1. Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke. Börja med vattnet. Blanda för hand eller med en träslev.
 2. Täck bunken med plastfolie, eller lägg en fuktig kökshandduk över.
 3. Låt degen vila cirka 1 timme.
 4. Ta fram degen och knåda den cirka 5 minuter.
 5. Lägg tillbaka degen i bunken och täck den återigen.
 6. Ställ undan degen och låt jäsa i minst 20 timmar.
 7. Dela upp degen i 4 delar. Gör gärna detta cirka 4 timmar innan du planerar att baka din pizza.
 8. Forma degen till bollar och lägg in en skål och täck med plastfolie.
 9. Låt degbollarna jäsa minst 4 timmar.

För tomatsåsen

 1. Mixa dina tomater i en mixer eller med en handmixer, till en jämn sås.
 2. Koka upp såsen tills den har en något tjockare konsistens (men fortfarande lättflytande)
 3. Häll i någon matsked tomatpuré (valfritt)
 4. Krydda med salt och peppar och smaka av.

Bakning och gräddning

Några tips som kan underlätta vid bakning och gräddning:

 • Baka ut och grädda pizzorna en i taget. Om du bakar ut alla på en gång är det lätt att de fastnar och går sönder när du ska förflytta dem. Tänk på att pizzorna gräddas snabbt, så försök få upp ett bra tempo så gör du alla pizzor på nolltid!
 • Använd lite mjöl på pizzaspaden. Var snabb när du skjutsar in den i ugnen, så slipper du se den fastna.

Baka och grädda såhär:

Stretcha ut degen till napolitansk pizza
 1. Ha din plåt eller pizzasten redo i ugnen.
 2. Få upp ugnen i rätt temperatur. Om du har en pizzaugn så ska den upp mellan 420-480 grader. Har du vanlig ugn så sätter du den på max.
 3. Ta fram en degboll med en riklig mängd mjöl. Lägg bollen i en skål med mjöl i botten.
 4. Pressa ut bollen från mitten ut mot sidorna av skålen. Du ska få ut luften från mitten, ut i kanterna.
 5. Vänd degen och fortsätt pressa den inifrån, ut mot kanterna. Det ska börja efterlikna en liten pizza inne i sin skål. Du kan behöva vända den flera gånger.
 6. Ta ut degen från skålen och lägg den på arbetsbänken. Se till att du använder rikligt med mjöl för att degen inte ska fastna.
 7. Dra ut / stretcha degen. Se dock till att låta kanterna behålla sin luft och fluffighet.
 8. Fortsätt dra ut degen tills pizzabottnen får en diameter på 20-25 cm. Du kan ofta göra den tunnare än vad du tror utan att den brister.
 9. På med ett par skedar tomatsås. Börja i mitten och sprid ut nästan ända ut till kanten. Akta så att degen inte fastnar i bänken.
 10. Toppa med ett halvt paket mozzarella, jämnt över pizzans yta.
 11. Upp med pizzan på en lätt mjölad pizzaspade. Du kan även använda en tunn skärbräda om du saknar pizzaspade.
 12. Lasta in den i ugnen, på din pizzasten eller plåt.
 13. I pizzaugnen håller du ögonen på timern och pizzan. Den är färdiggräddad inom 60-90 sekunder! (I vanlig ugn 6-9 minuter).
 14. Ta ut pizzan med pizzaspaden.
 15. Hyvla över parmesan. (Ett zestjärn är perfekt för detta).
 16. Toppa med rivna bitar färsk basilika, ringla lite olivolja över och eventuellt en gnutta svartpeppar.
 17. Vänta till osten svalnar lite, och njut sedan av din äkta napolitanska pizza!

Allra bäst gör pizzan sig i en riktig pizzaugn. Vi rekommenderar de prisvärda fina ugnarna från Ooni!

En pizzaugn utomhus

Om du vill lära dig mer om napolitansk pizza så kan du fortsätta läsa nedan!

Vad är äkta napolitansk pizza?

Precis som det låter, kommer äkta napolitansk pizza från Neapel. Det var där pizzan uppfanns en gång i tiden. Att baka en napolitansk pizza, är att ta till vara de metoder och de ingredienser som använts i årtionden, eller till och med århundranden (även om det inte är lika uppenbart hur de allra första pizzorna såg ut).

I Sverige ser pizzan som många känner till väldigt annorlunda ut från äkta napolitansk pizza, även om det börjar dyka upp flera restauranger med äkta vara här med. Det är ett hantverk som kräver lite mer omsorg och fina råvaror, vilket gör att dessa pizzor tenderar att kosta lite mer.

Vi kan helt klart uppskatta en flottig pizza på den lokala pizzerian i centrum ute i någon förort. Men att äta en äkta napolitansk pizza är en annan typ av upplevelse.

Vad är skillnaden på en napolitansk pizza och vanliga pizzor?

Det utmärkande draget som sticker ut på en napolitansk pizza, är degen som är tunn men med luftiga fina krispiga kanter runt om.

Toppingen på en napolitansk pizza kan förstås varieras på många sätt, men de allra flesta recept har med en tomatsås och mozzarellaost som viktiga huvudingredienser.

En annan väldigt viktig komponent för när det gäller äkta napolitansk pizza, är att den är bakad i en vedeldad pizzaugn. Det är det mest traditionsenliga tillagningssättet som pizzerior i Italien använder sig av. Nu för tiden finns det dock även utmärkta gasoldrivna pizzaugnar, som är enkla att skaffa för den ambitiöse pizzaentusiasten här hemma. Att bygga en egen pizzaugn är ett lite väl stort projekt för de flesta.

När pizzan tillagas i ugnen, vidrörs den av lågorna. Detta ger en intensivt vällagad yta, nästan en grillad känsla där rök och eld bidrar till smakerna av degen som tillagas. En riktig pizzaugn blir enormt varm, faktiskt upp till hela 500 grader Celsius. Detta betyder att pizzan bara ska lagas under väldigt kort tid.

Detta tillagningssätt ger den effekten att kanterna fluffar upp sig ordentligt, samtidigt som de får en fantastisk krispig och smakfull yta. Detta är en stor del av anledningen till den napolitanska pizzans popularitet. Det är helt enkelt ljuvligt gott!

Kan man ha en egen pizzaugn hemma?

Äkta vegeldag pizzaugn

Att försöka sig på att bygga en hel egen traditionell vedeldad pizzaugn, är ett projekt som få skulle försöka sig på. Det är givetvis möjligt om du har plats, pengar och är någorlunda händig. Men de allra flesta skulle nog inte se det som ett rimligt alternativ.

Däremot finns det faktiskt väldigt fina pizzaugnar att köpa nu för tiden, som både kan vara överkomliga i pris och lätta att använda. Våra favoriter är produktlinjen från varumärket Ooni.

De har en mängd olika pizzaugnar som är tillräckligt små för att du ska kunna bära och flytta på dem. De kan tillaga utsökt pizza, med ett slutresultat som är snarlikt det du får i en äkta italiensk pizzaugn. Ooni når dessutom upp till precis den höga temperatur på 500 grader som du behöver för att få till den perfekta, äkta napolitanska pizzan!

De har varianter som kan användas både med ved, kol och gas. Varianterna som är gasdrivna är populära för att det går så väldigt snabbt att få upp temperaturen. Men det har sin charm att elda och vi gillar både vedeldad och koldrivna ugnar för pizzabakande.

Självklart går det att göra god pizza även hemma i ugnen, men det är en väldig skillnad på slutresultatet. Med en riktig pizzaugn får du den där äkta napolitanska pizzakänslan, som riktiga entusiaster verkligen uppskattar.

Vad är det som utmärker en napolitansk pizza?

Du har förmodligen fått grepp om ungefär vad en napolitansk pizza är vid det här laget. Men vad är det egentligen rent smak- och upplevelsemässigt som gör att äkta napolitanska pizzor är godare än andra sorters pizzor?

Det finns flera anledningar till att en omsorgsfullt bakad napolitansk pizza är så mycket bättre än andra varianter:

 • Ingredienserna – Enkla men noga utvalda ingredienser av hög kvalitet, ger samma goda resultat varje gång.
 • Hantverket – Från jäsning till gräddning, består pizzan av tillagningsmetoder som beprövats i generationer.
 • Passionen – Kan låta vagt, men vi vågar påstå att äkta napolitansk pizza bakas med kärlek på ett helt annat sätt. Särskilt om du är delaktig i hela processen från deg, till färdiggräddad pizza!

Äkta napolitansk pizza bakad i pizzaugn är en upplevelse bortom bara pizza. Det är en njutning som upplevs både genom tungan, genom krispigheten och mötet av de perfekta smakerna.

Har napolitansk pizza en tunn eller tjock botten?

Man kan säga att napolitansk pizza har en tunn botten, men kanten ska vara fluffig med en tydligt krispig yta. Även botten blir precis lagom krispig för du ska kunna hålla en bit i handen, med toppingen på.

När man pratar italienska pizzor kan det hända att man blandar ihop den napolitanska pizzan, med den romerska pizzan. En romersk pizza har en tunnare och ännu krispigare yta, särskilt märkbart på kanterna. Napolitansk pizza känns lätt igen på de stora uppbuktande, mjukt formade kanterna.

Vad är skillnaden på romerska och napolitanska pizzor?

Båda dessa sorter är populära och utsökta på sitt eget sätt. På senare tid har den napolitanska pizzan blivit den allra mest omtalade av dem, åtminstone här hemma. Den romerska pizzan kan uppskattas av folk som framförallt gillar tunna krispiga kanter på sin pizza. Den napolitanska pizzan uppskattas av dem som vill ha en mer fluffig upplevelse när du biter igenom den krispiga ytan.

Vi kan ärligt säga att vi föredrar den napolitanska varianten, som både har en tunn botten där toppingen verkligen träder fram, samtidigt som du för ett tjockt och himmelskt gott bröd att njuta av längs kanterna.

Är napolitansk pizza nyttigt?

Vad som är nyttigt eller ej, kan givetvis definieras på olika sätt. Men napolitansk pizza innehåller givetvis en hel del kalorier, varav en stor del är på grund av mjölet, samt fettet från ost och olja. Men i själva degen finns det varken något socker eller olja, vilket många andra recept använder sig av. Den goda smaken i en napolitansk pizza kommer från tillagningsmetoden, snarare än från tillsatser.

När du tillagar en äkta napolitansk pizza från kvalitetsingredienser, använder du ingenting konstigt eller onödigt. Degen bakas på fyra simpla ingredienser:

 • Mjöl
 • Vatten
 • Jäst
 • Salt

Även såsen är traditionellt sett relativt nyttig och utan konstigheter. Vår favoritsås görs på:

 • Tomat
 • Salt
 • Peppar

Så även om det givetvis inte är bra ur ett hälsoperspektiv att äta för många kalorier av något, är det knappast några farliga eller tvivelaktiga ingredienser i en napolitansk pizza eller dess sås.

Slutligen har vi toppingen. Där går det ju givetvis att variera sig i all oändlighet. En traditionell napolitansk pizza utmärker sig dock genom att man använder relativt få ingredienser. En ”less is more”-attityd, där man vanligtvis håller sig till några väl beprövade kort som:

Därutöver kan man självklart använda sig av till charkuterier, parmesan eller andra italienska ostar, oliver och så vidare. Men grunden är oftast väldigt simpel och innehåller väldigt få ingredienser.

Generellt sett har en napolitansk pizza ett tunnare lager topping än till exempel vanlig svensk pizza. Det är för att degen ska kunna hålla vikten av det som ligger ovanpå. Med mozzarella som smälter blir det en del vatten, vilket riskerar att rinna igenom när du lyfter upp din slice.

Ska det vara ost på en äkta italiensk pizza?

Ja, det brukar vara ost på i stort sett alla äkta pizzor från Italien. Just mozzarella är vanligast, till skillnad från svenska pizzerior. Även parmesan är relativt vanlig på pizza i Italien. Det går utmärkt att kombinera dessa, då mozzarellan är relativt neutral i sin smak, vilket passar väl ihop med den saltare parmesanen.

Hur gör man napolitansk pizzadeg från grunden?

Det första steget är att blanda ihop ingredienserna och sedan knåda degen. Det brukar göras för hand, även om det såklart går att använda en bakmaskin. En napolitansk pizzadeg ska sedan jäsa i upp till 24 timmar.

Jäsningen är en viktig del av processen och gör verkligen skillnad. Det är en del av hantverket som kan avskräcka vissa, då det blir ett större projekt för dig som ska baka äkta napolitansk pizza hemma.

Den färdigjästa degen delas upp i bollar, som du sedan börjar knåda ut till en platt formad pizza. Du sprider ut sås och topping och för in den i ugnen. Har du en riktigt varm pizzaugn, tar det därefter inte många sekunder innan du har en färdiggräddad äkta napolitansk pizza framför dig!

Hur lång tid tar det att grädda en napolitansk pizza?

Ska du göra en äkta napolitansk pizza, gräddad i en traditionell vedeldad ugn, tar det bara cirka 90 sekunder från att du stoppar in den i ugnen tills den är färdig. Det gäller alla typer av pizzaugnar som når 500 graders temperatur.

Av den anledningen är det nödvändigt att ha en riktig pizzaugn för att kunna tillaga den på rätt sätt, med de smakeffekter som då uppstår. Vi har erfarenhet av Oonis pizzaugnar, som är makalöst bra på att grädda äkta italienska pizzor.

Det finns flera modeller hos Ooni, som passar olika preferenser när det gäller möjlighet att elda med ved, kol eller för dig som föredrar enbart gasdrivet. De finns i flera prisklasser och har sina för- och nackdelar. Men gemensamt har de att de klarar av att grädda den napolitanska pizzan så som det är tänkt!

Det ska dock sägas att du absolut kan prova tillaga pizza utifrån receptet på napolitansk pizza, även hemma i din vanliga hushållsugn. Det blir inte riktigt samma sak och du kommer inte få samma yta längs kanten, men gott blir det trots allt. Här kan du med fördel använda dig av en pizzasten, vilken hjälper till att grädda pizzan ordentligt i din vanliga ugn.

I vanlig ugn talar vi dock om en tillagningstid på upp till 10 minuter, beroende på hur varm din ugn blir, pizzans storlek och så vidare.

Hur äter man en äkta napolitansk pizza?

Det kan ju kännas som en banal fråga, men faktum är att det råder delade meningar här, som inte sällan kan leda till dålig stämning bland de riktiga pizzanördarna.

Det vanligaste sättet är förmodligen att äta den uppdelad i klassiska pizzaslajsar, som äts för hand. Problemet är att det kan bli lite kladdigt, särskilt om du har mycket topping på pizzan, eller om osten har släppt för mycket vatten.

Därför gillar många att äta napolitansk pizza med kniv och gaffel. Det gör man även på många restauranger i Italien, så det är inte något du behöver rynka på näsan åt.

I slutändan kommer du nog undan med vilket alternativ som helst. Ät på det sätt du är bekväm med. Ingen kommer att döma dig för det. Inte så mycket i alla fall.

Vika eller inte vika pizzan – det är frågan?

Ytterligare en het fråga, pizzanördar emellan. Ska man vika sin slice, eller är det tabu i den italienska pizzakulturen?

När det gäller just napolitansk pizza, är det självklara svaret att man får vika pizzan. Eftersom botten är så pass lös att toppingen gärna rinner av, är det mycket lättare att äta den om du viker den först. Du vill ju säkerställa att du får del av allt det goda, i varje tugga!


Här hittar du fler artiklar om pizza!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg