Recept på hasselbackspotatis


Hasselbackspotatis är en riktig svensk klassiker. Perfekt som ett extra tjusigt tillbehör till biffen, eller andra rätter där du brukar servera potatis. Denna potatis är enkel att tillaga och kan varieras på ett antal sätt om du vill prova på något nytt.

Hasselbackspotatis i panna

Grundrecept för 4 personer:

  • 800 gram medelstora potatisar
  • 2-3 krm salt
  • Peppar efter smak (kan uteslutas)
  • 3 msk smält smör

Tillagning:

  • Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn 200 grader)
  • Smält smöret och ställ det att svalna.
  • Skala potatisen och lägg den i kallt vatten. Om färskpotatis används räcker det oftast med att skölja och skrubba den om skalet är fint.
  • Skär skåror med täta mellanrum i varje potatis, men utan att skära helt igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en matsked eller mellan två skärbrädor. Då undviker man att råka skära ned till botten.
  • Lägg potatisarna i en ugnsform med skårorna uppåt. Pensla med smör, salta och peppra eventuellt.
  • Tillaga potatisen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut formen och pensla med smör igen. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie om potatisarna börjar bli mörka till färgen.
  • Tillaga i ytterligare 15-30 minuter, beroende potatisarnas storlek. När de är mjuka är de färdiga.

Tips! Det går även att tillaga hasselbackspotatis i en airfryer! Du förbereder den precis som vanligt, men kör den 20-30 minuter på omkring 180 grader i airfryern. Därefter kan du pensla på lite extra smör och köra ytterligare 10 minuter för perfekt, krispig och underbar potatis!

Varför heter det hasselbackspotatis?

I många historier berättas det att hasselbackspotatisen kom till år 1953 på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Kockeleven Leif Elisson, under ledning av köksmästare Rune Erik Lager, sägs vara dess skapare.

Dock finns det liknande recept långt tidigare, till exempel i en kokbok av Jenny Åkerström från 1929, och i Elisabeths Östmans kokbok som gavs ut redan 1911. Dessa två varianter skiljer sig dock något från Elissons hasselbackspotatis, och vem som ursprungligen skapade rätten förblir mest troligt ett mysterium.

Vilken sorts potatis ska man använda till hasselbackspotatis?

Till hasselbackspotatis passar fasta potatissorter bäst eftersom de ger ett krispigare resultat. Ett tips är att välja potatisar med samma form och storlek så att alla blir klara samtidigt.

Köper man ekologisk potatis eller potatis med väldigt tunt skal behöver man inte nödvändigtvis skala dem, men många föredrar att skala för utseendets skull.

Vad brukar man äta till hasselbackspotatis?

Precis som andra potatisrätter passar hasselbackspotatis som tillbehör till det mesta. Många tycker att rätten gör sig bra till kött av olika slag, som till exempel oxfilé, fläskfilé eller lövbiff. Hasselbackspotatis passar också bra till kyckling och fisk såväl som med vegetariska eller veganska rätter.

Den är ett populärt tillbehör till grillat på sommaren. Många föredrar att servera en varm, lättrinnande sås eller ett kryddsmör till hasselbackspotatisen eftersom det gör sig bra till potatisens krispiga yta. Hasselbackspotatis är en mångsidig rätt med oändliga möjligheter!

Hur kan man variera hasselbackspotatis?

Hasselbackspotatis är en rätt som går att variera efter smak och tycke. Här kommer några av de vanligaste varianterna:

  • Strö över 0,5-1 dl riven ost när du penslat potatisarna en andra gång. Bäst passar en ostsort med smak, till exempel Västerbottenost eller annan lagrad ost. Mozzarella är också gott till hasselbackspotatis.
  • När du penslat potatisarna efter 30 minuter kan du strö ett jämnt lager ströbröd (2-3 msk) över dem. Det ger potatisen en krispig yta som många tycker om.
  • Använd vitlökssmör, persiljesmör eller annat smaksatt smör till penslingen i stället för vanligt smör. Beroende på vad man ska servera till potatisen kan man variera kryddningen.
  • Strö över färska kryddor som till exempel timjan, gräslök, rosmarin eller persilja.
  • Gör hasselbackspotatisen vegansk genom att byta ut smöret mot olja, till exempel olivolja eller rapsolja.
  • Blanda det smälta smöret med din favoritpesto.
  • Sätt en tunn skiva ost eller bacon i varje skåra innan du tillagar potatisen.

Här hittar du fler spännande recept!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg