Recension av Träningsmat 2024: Färdigpreppade matlådor hem till dörren


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du testat olika matkassar och färdiga matlådor, men aldrig hittat riktigt rätt? Då kanske Träningsmat kan vara något att kolla närmare på. De har en annorlunda inriktning och erbjuder färdig mat för dig som är aktiv och tränar mycket.

Recension av träningsmat, matlådor för folk som tränar

Är det värt att prova Träningsmat? (Vårt omdöme)

Träningsmat Logo

Fördelar:

  • Supersmidigt att få hem färdiga rätter
  • Bra näringsvärden och fördelning av makronutrienter
  • Exakt koll på kalorierna
  • Bra variation mellan rätterna
  • Flera olika matlådor anpassade efter dina preferenser och mål
  • Prisvärt jämfört med andra matkassar och liknande tjänster

Nackdelar:

  • Mindre flexibelt om du vill byta ut vissa rätter, eller beställa fler av varje.
  • Inte tillgängligt i hela landet.

Allt som allt är vi extremt nöjda med tjänsten. Om du vill minimera din tid i köket, slippa preppa och väga mat själv, diska och så vidare, är Träningsmat ett mycket bra alternativ. Just nu är de främst tillgängliga i storstäderna, men servicen utvidgas hela tiden. Kolla om de levererar där du bor!


Det finns många fördelar med Träningsmat, framför allt om du inte har tid eller lust att lägga din kraft på att laga mat.

Varje vecka får du färdiga matlådor som du kan mikra och näringsinnehållet är anpassat så att du får mat som är bra för dig som tränar. När du köper ett större antal portioner varje vecka får du ett billigare pris per matlåda. Det finns alltid fem rätter under en vecka, där det är olika proteinkällor.

Den största nackdelen med Träningsmat är att det är lite oflexibelt. Du kan välja bort rätter som innehåller något du är allergisk mot, men det är inte möjligt att välja bort rätter du inte tycker om eller att få fler av en rätt som blivit en favorit.

Antalet förpackningar blir stort och det går inte att välja vilken tid maten levereras. Annars är det mesta positivt med beställningsprocessen. Det finns olika alternativ att välja mellan, du får en prenumeration så att mat levereras utan att du behöver beställa varje vecka, samtidigt kan du lätt ta paus när det behövs eller avbryta prenumerationen.

Matlådorna från Träningsmat passar bäst för dig som är mycket aktiv, tränar mycket och bryr dig om vad du äter även om du inte hinner laga mat själv. Om du vill gå ned i vikt eller deffa har de en utmärkt matlåda som innehåller under 500 kcal.

Med Träningsmats matlådor kan du få genomtänkt och näringsrik mat både att äta hemma och ta med till jobbet, så det är absolut värt att prova matlådor från Träningsmat!

Vad är Träningsmat?

Träningsmat är en tjänst som erbjuder dig färdiga matlådor som är anpassade för dig som tränar. Med färdiga matlådor kan du få tid och energi över så att du kan fokusera på själva träningen, utan att riskera att dina måltider blir tråkiga eller innehåller för lite näring.

Träningsmat har fokus på att ha mycket protein i varje måltid, att kolhydratkällorna ska vara bra och att rätterna ska innehålla mycket grönsaker. Menyerna varierar veckovis med ett rullande schema, så variationen av rätter blir stor.

Vilka olika matlådor erbjuder Träningsmat?

Alla matlådor som finns hos Träningsmat passar för ett aktivt liv med träning, men eftersom man kan ha olika mål och tankar om vad som är bäst finns det flera olika alternativ att välja mellan.

Klassisk matlåda

Träningsmat Klassisk matlåda infografik med näringsvärden och bild på maten

Standard är den klassiska matlådan. Här får du ett bra alternativ med stora portioner, varierad kost och måltider med 740-750 kcal. Du får all den näring du behöver och det finns fem olika rätter varje vecka.

Vilka rätter det är beror på vilken vecka det är, Träningsmat har ett roterande schema för att det ska bli en omväxlande meny även om du beställer matlådor under en lång tid.

Även om det kan skilja sig åt vilka rätter det är kan du räkna med att du får en fiskrätt och fyra rätter som innehåller kött i form av kyckling, nötkött eller fläskkött. Det är alltid mycket protein i rätterna.


Matlåda Sub 500 kcal

Träningsmat Matlåda Sub 500 kcal infografik med bild på mat och näringsvärden

Är det viktigt för dig att inte få i dig för många kalorier kan du välja en matlåda som håller sig under 500 kalorier. Precis som i de andra matlådorna är det mycket protein, genomsnittet är på 32 g protein per portion.

Maten är även i övrigt näringsrik och du får all energi och näring du behöver för att klara ett aktivt liv. Varje vecka är det en fiskrätt och fyra rätter med någon form av kött – fläskkött, nötkött eller kyckling. Hur många portioner du får av varje rätt beror på hur många matlådor du beställer.


Low Carb matlåda

Träningsmat Low Carb matlåda infografik med bild på mat och näringsvärden

För dig som vill äta mindre kolhydrater finns ett low carb-alternativ. Här är kolhydratkällan ersatt med extra grönsaker. Mängden kolhydrater är på 30 g per portion i genomsnitt, medan det är 43 g protein i varje portion.

Kolhydraterna kommer från grönsaker, baljväxter och mjölkprodukter. Det är i snitt 560 kcal per måltid när du väljer Low Carb matlåda.

Precis som i de andra alternativen får du här en rätt med fisk per vecka och fyra rätter med kyckling, nötkött eller fläskkött. Rätterna ändras enligt ett rullande schema, så det är inte samma rätter varje vecka.


Vegan

Träningsmat Vegan Matlåda bild på mat och infograf med näringsvärden

Känner du dig inte så pigg på att ha kött som proteinkälla erbjuder Träningsmat också ett veganskt alternativ. Då får du maträtter som är helt utan animaliska produkter, så även mjölkprodukter, ägg och liknande har valts bort.

Proteinet kommer från bönor, linser och andra baljväxter, och även från sojaprodukter. Under en vecka är det två rätter där proteinkällan är en sojaprodukt medan tre rätter istället är med bönor, linser eller andra baljväxter.

Mängden protein är något lägre än i de andra matlådorna, men med 38 g i snitt är det fortfarande väldigt bra. Att mängden kolhydrater är så mycket som 89 g i genomsnitt beror på att baljväxter och grönsaker innehåller mycket kolhydrater.


Hur beställer man från Träningsmat?

Först av allt väljer du ut vilken sorts matlåda du vill ha. Vill du ha klassisk, en som alltid håller sig under 500 kcal, low carb eller vegansk? När du gjort ditt val bestämmer du hur många matlådor du vill ha på en vecka.

Det finns alltid en meny med 5 olika rätter varje vecka och du kan beställa 5-30 matlådor. Har du valt bort något till exempel på grund av allergi eller för att du inte vill äta fläskkött kan antalet olika rätter bli lägre, men du får alltid det antal matlådor du beställt. Beställer du fler portioner blir priset per styck lite lägre.

När du gjort dina val anger du om du vill starta en prenumeration eller göra en engångsbeställning. Sen går du vidare till kassan och anger adress, väljer vilken dag du vill ha leverans och fixar med betalningen.

Leveransen sker så att du får kylda matlådor ända hem till dörren, sen är det bara att mikra maten när du vill äta – allt är helt färdigt. Skulle du vilja spara några portioner till ett senare tillfälle går all mat från Träningsmat bra att frysa.

Hur fungerar leveransen med Träningsmat?

Leveransen sker på söndagar eller måndagar. I många områden går det att välja vilken dag som fungerar bäst, men på vissa håll sker leverans bara på den ena veckodagen.

Det går inte att själv välja vilken tid maten ska levereras, utan den kommer inom ett visst tidsspann. Ett par dagar innan leveransen får du meddelande om ungefärlig leveranstid och när maten är på väg kan du följa leveransen.

Är du inte hemma den tid leveransen ska ske kan du välja att maten ska ställas utanför dörren. Det går också bra att någon annan tar emot det. En annan möjlighet är att beställa leverans till en annan adress, du måste inte få din mat levererad till hemmet.

Leverans kan i nuläget ske till adresser i Stockholm, Göteborg, Skåne och Blekinge. För att se om det är möjligt att få leverans till just din adress kan du skriva in ditt postnummer på hemsidan och få svar direkt.

Är matlådorna från Träningsmat färdiga att ätas?

Matlådorna från Träningsmat är helt färdiga, du behöver bara värma dem. Maten kommer i lådor som går bra att mikra, så det är väldigt smidigt.

Den mat du får från Träningsmat är noggrant portionerad och näringsvärdet är uträknat så att det ska leva upp till rätt nivå. För att det aldrig ska bli trist med mat från Träningsmat finns det ett roterande schema så att du får olika rätter olika veckor och inte hinner tröttna.

Vilka är fördelarna med Träningsmat?

Fördelarna med Träningsmat är att du mycket enkelt kan få färdig mat levererad hem till dörren. Maten är speciellt anpassad för att passa dig som tränar och att det är färdiga matlådor gör att du kan ta med några till jobbet.

Du behöver inte mäta eller väga maten utan kan lita på att näringsinnehållet är det utlovade och att antalet kalorier är det som angetts. Det passar särskilt bra om du följer en viss diet eller vill gå ner i vikt och vill hålla extra bra koll på det du äter.

Du kan välja mellan fyra olika sorters matlådor och varje vecka är det fem olika rätter. Du kan själv välja hur många portioner du vill ha. När du köper fler portioner blir priset billigare.

Det finns ingen bindningstid för prenumerationen och det är lätt att avsluta den på hemsidan. Det är också möjligt att hoppa över planerade leveranser om du till exempel ska resa bort eller vill pausa en viss vecka.

Vilka är nackdelarna med Träningsmat?

Det finns såklart nackdelar både med färdiga matlådor och med Träningsmat. Ett problem är att det blir mycket förpackningar när varje portion packats för sig. Ett annat är att det inte är möjligt att variera rätterna själv genom att anpassa dem på något sätt när de redan är helt färdiga.

Det går inte heller att välja eller välja bort särskilda rätter. Har du angett att du har en allergi eller vill utesluta fläskkött slipper du rätter med det innehållet, men då får du istället färre olika rätter på en vecka. Det hade varit positivt om det var mer flexibelt.

Andra nackdelar handlar om leveransen som sker under ett väldigt långt tidsspann, till exempel mellan klockan 12 och 22. Leveranser är inte heller möjliga i hela landet utan bara i Stockholm, Göteborg, Skåne och Blekinge. När du ska betala kan du inte välja faktura utan det krävs att du alltid betalar med kort.

Är Träningsmat prisvärt?

Priset för varje matlåda varierar beroende på hur många du beställer. Det är lite dyrare per portion än om du till exempel köper färdiga matlådor i kylen eller frysen i en vanlig mataffär.

Å andra sidan får du en bättre service, där någon annan gör planeringen, kör hem maten till dig och där näringsinnehållet är bättre och mer anpassat efter dina behov. Om du är noga och vill ha koll på vad du stoppar i dig, är Träningsmat ett mycket tidseffektivt sätt att få måltiderna förberedda.

Med tanke på matens kvalitet samt vilket tid du sparar, vill vi påstå att det är en prisvärd tjänst.

Vilket företag äger Träningsmat?

Företaget bakom Träningsmat är Träning-smart Malmö AB. Förutom att de säljer matlådor via Träningsmat är det ett företag som erbjuder fysioterapi, personlig träning och friskvård.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg