Recension av Middagsfrid 2024: världens första färdigplanerade matkasse med hemleverans


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Konceptet färdigplanerade matkassar direkt hem till dörren är numera snarare regel än undantag i många svenska hushåll. Marknaden är stor och många aktörer slåss om kunderna genom ständig utveckling av såväl kvalitet som utbud och koncept.

Stor recension av Middagsfrid

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på den aktör som utgjorde startskottet för konceptet matkassar: nämligen Middagsfrid. Vi kommer börja med att berätta lite allmänt om Middagsfrids verksamhet för att sedan övergå till att botanisera bland de olika matkassar som Middagsfrid erbjuder.

Därefter kommer vi att visa exempel på hur en veckomeny från Middagsfrid kan se ut samt titta närmare på omständigheterna kring beställning, leverans ändringar och avbokningar. Vidare kommer vi att lista fördelar och nackdelar med Middagsfrid för att slutligen granska priserna för de olika matkassarna.


Middagsfrid logo

Vad är Middagsfrid?

Middagsfrid, som grundades redan 2007, är en bindningsfri prenumerationstjänst för hemleverans av färdigplanerade matkassar. Fokus på matkassarnas innehåll ligger på säsongsanpassade premiumråvaror från svenska producenter med gott renommé. Råvarorna är färska, högkvalitativa och fria från tillsatser.

Middagsfrid har ett välutvecklat hållbarhetstänk och verksamheten präglas av klimatsmarta val. Hållbarhetsarbetet sker främst inom fyra områden: minskat matsvinn, hållbara transporter, nej till flygtransporter samt minskad mängd rött kött.

Middagsrecepten är alltså hälsosamma, klimatsmarta och varierande. Utöver diverse olika middagskassar erbjuder Middagsfrid även tilläggskassar i from av en Melliskasse och en Fruktkasse.

Middagsfrid är numera kopplat till Axfood vilket innebär att de har stora resurser i ryggen.

Se även våra recensioner av andra matkassar som: Betterfeast, HelloFresh, Linas Matkasse, MatKomfort, Marley Spoon, Simple Feast och Årstiderna!

Middagsfrids olika matkassar

Middagsfrid erbjuder 5 olika middagskassar samt två tilläggskassar bestående av frukt och mellanmål. Vid en del högtider erbjuds även särskilda högtidskassar.

I samtliga middagskassar är recepten hälsosamma, varierande och tillsatsfria i största möjliga utsträckning. Varje måltid innehåller även en stor mängd grönsaker. Middagsfrid går efter filosofin att hälsosam mat kan bli en god vana först när den smakar väldigt, väldigt gott.

I varje matkasse medföljer ett receptblad med tydliga instruktioner och bilder som visar hur veckans recept ska tillagas.

Här kan du se vilken matkasse som passar dig bäst!

Originalkassen

Originalkassen är Middagsfrids populäraste matkasse och består av recept innehållandes kött, vego, fågel och fisk som ackompanjeras av goda, hälsosamma tillbehör.

Originalkassen finns tillgänglig i olika storlekar för att kunna anpassas efter olika typer av hushåll:

 • 5 middagar för 4 personer
 • 3 middagar för 4 personer
 • 4 middagar för 2 personer.

Väljer man den största kassen, innehållandes 5 middagar för 4 personer, är ett av recepten en liten lyxigare maträtt som passar utmärkt som helgmiddag.

Barnkassen

Recepten i barnkassen är anpassade efter barns känsliga smaklökar och innehåller därför välbekanta smaker och råvaror – utan att det för den sakens skulle blir smaklöst och tråkigt för vuxna.

Recepten innehåller både gamla och nya favoriter och många av dessa är klassiska maträtter med en liten twist för variation och inspiration.

Barnkassen består varje vecka av recept innehållandes kött, fågel, fisk och vego för varierad och näringsriktig kost som går hem hos hela familjen. Uppskattade och välbekanta grönsaker tillkommer till varje måltid.

I Barnkassen är det dessutom extra stort fokus på råvaror utan tillsatser och e-ämnen.

Barnkassen innehåller 4 middagar för 4 personer.

Lättlagade kassen

Den lättlagade kassen består av enkla recept som tar högst 25 minuter att tillaga – utan att tumma på varken smak eller kvalitet. Recepten, som innehåller kött, fågel, fisk och vego, är familjeanpassade och går hem hos både vuxna och barn.

I den lättlagade matkassen medföljer även tips och trix på hur man kan förenkla matlagningen på hemmaplan vilket brukar vara väldigt uppskattat hos oerfarna hemmakockar.

Lättlagade kassen innehåller 3 middagar för 4 personer.

Vegokassen

Vegokassen innehåller inspirerande lakto-ovo-vegetariska recept med stor variation. Omkring 50% av kassens innehåll består dessutom av ekologiska råvaror.

Vegokassen lämpar sig för såväl vegetarianer som för de som vill få in grönare kost i vardagsmaten och utvidga sina vegetariska vyer.

Maträtterna är mättande och rejäla och är dessutom anpassade för att falla både vuxna och barn i smaken. Här hittar vi allt från traditionella favoriter i vegetarisk tappning till nya, spännande smaksensationer.

Vegokassen är som sagt en lakto-ovo-vegetarisk matkasse vilket innebär att både ägg och mejeriprodukter kan förekomma. I sällsynta fall kan det förekomma att någon ingrediens innehåller löpe. Även om recepten inte är veganska så är många produkter utbytta till växtbaserade alternativ som exempelvis havregrädde.

Vegokassen innehåller 3 middagar för 4 personer.

Flexitariankassen

Flexitariankassen innehåller inget rött kött utan består av vegetariska recept samt maträtter som innefattar fågel och fisk. Recepten är mättande, inspirerande och enkla att tillaga.

Denna kasse lämpar sig för de som inte äter rött kött, men också för de som vill minska på köttintaget och istället få in mer vegetarisk kost i vardagen. Har man som mål att äta grönare kan flexitariankassen fungera som en smidig övergång i och med att den fortfarande innehåller fågel och fisk.

Flexitariankassen innehåller 4 middagar för 2 personer alternativt 4 middagar för 4 personer.

Melliskassen och fruktkassen

Melliskassen innehåller råvaror och recept för att tillaga goda, enkla och hälsosamma mellanmål som passar både stora och små.

Fruktkassen består av 3-3,5 kg färsk frukt varav en stor del är ekologiskt. Bananerna är dessutom alltid KRAV-märkta.

Mellanmålskassen och fruktkassen är tilläggsprodukter som inte kan beställas separat utan endast som tillägg till valfri middagskasse.


Få inspiration kring fler matkassar och se vilken matkasse som är bäst i test!

Hur kan en veckomeny från Middagsfrid se ut?

Nedan visas två exempel på hur en veckomeny från Middagsfrid kan se ut. Först ut är bästsäljaren Originalkassen och sedan den vegetariska favoriten Vegokassen.

Originalkassen

 • Grönsaks- och nötfärsragu med linspasta (nötfärs)
 • Stekt torskfilé med pepparrotssås och rostad potatis (fisk)
 • Broccolisoppa med osttoast (vego)
 • Pad thai med kyckling, nötter och lime (kyckling)
 • Grilloumiburgare med chipotlebearnaise och rotfruktspommes (vego)
Bilder på Middagsfrid originalmeny

Vegokassen

 • Fyllda quesadillas med majskräm och avokado
 • Ruccolarisotto med svamp
 • Matig sallad med tzatziki och grilloumi

Beställning – hur beställer man en matkasse från Middagsfrid?

Att lägga en beställning hos Middagsfrid är enkelt och smidigt då hemsidan är både tydlig och användarvänlig.

Välj matkasse

Till att börja med väljer man den matkasse man önskar beställa. Barnkassen, Vegokassen samt den Supersnabba kassen har ett förutbestämt antal middagar för ett förutbestämt antal personer medan Originalkassen och Flexitariankassen kan anpassas och har flera alternativ vad det gäller antal middagar och middagsgäster.

När man gjort sitt val av middagskasse slussas man vidare till en sida där man får ange leveransadress för att försäkra sig om att Middagsfrid kan leverera till önskad adress. Det bör dock tilläggas att Middagsfrid levererar över hela Sverige.

I detta steg får man även välja huruvida man önskar leverans varje eller varannan vecka.

Innan man kommer till sidan för registrering har man möjlighet att lägga till tilläggsprodukter i form av Melliskassen eller Fruktkassen.

Registrering

Därefter får man ange personuppgifter samt leveransadress. Här har man också chans att lägga till information till chauffören, till exempel om hur det ser ut där man bor eller om maten ska lämnas utanför dörren.

Vid registrering är man tvungen att ange personnummer, vilket normalt sett inte brukar krävas när man man registrerar sig hos aktörer inom matkassar.

I detta steg väljer man även önskat datum för första leverans.

Betalning

Middagsfrid använder sig av Klarna som leverantör av betaltjänster. Man betalar antingen direkt med kort eller bankkonto eller så väljer man att betala med faktura.

När man angett sina betalningsuppgifter och beställningen gått igenom påbörjar man också en prenumeration hos Middagsfrid. Prenumerationen är löpande men saknar bindningstid, vilket innebär den går att pausa eller säga upp närsomhelst. Ändringar och avbokningar måste dock ske 9 dagar innan nästa leverans.

Leverans – hur fungerar Middagsfrids leveranser?

Middagsfrids leveranser sker kl. 17-22 på söndagar, måndagar eller tisdagar beroende på leveransort. I området Malmö/Lund erbjuds även eftermiddagsleverans på måndagar kl. 13-17. På leveransdagen får man en länk där man kan följa bilen i realtid.

Vid registrering väljer man tid för leveransen bland de tidpunkter som finns tillgängliga. Middagsfrid har som ambition att leverera på angiven leveranstid, men eventuella driftstörningar och förseningar kan förekomma. Som kund blir man dock informerad om leveransen skulle vara försenad.

Är man inte hemma vid tidpunkten för leveransen blir man kontaktad av chauffören varpå man kan be om att få matkassen lämnad utanför dörren.

Ändringar och avbokningar

Som tidigare nämnt så måste ändringar och avbokningar ske minst 9 dagar före planerat leveransdatum. Dessa ändringar görs via hemsidan under “Mina sidor”.

Om matkassen avbokas senare än 9 dagar före planerad leverans debiteras kunden på en avgift som motsvarar kostnaderna för matkassen, vilket motsvarar omkring 50% av priset för matkassen. Om leveransen avbokas senare än kl. 14:00 före planerad leverans debiteras kunden för matkassens fulla värde.

Om man missat att avbeställa en matkasse i tid har Middagsfrid har en smidig funktion där man kan skänka kassen till diverse välgörenhetsorganisationer istället för att låta maten gå till spillo.

Fördelar med Middagsfrids koncept

At beställa färdigplanerade matkassar direkt hem till dörren har många fördelar. Man sparar tid och energi och dessutom bidrar man till minskat matsvinn då mängden ingredienser är noggrant uträknade efter varje recept och portion.

Nedan har vi listat de fördelar som utmärker Middagsfrid lite extra.

Högkvalitativa råvaror och klimatsmarta val

Middagsfrid har ett stort fokus på säsongsbaserade råvaror av hög kvalitet från lokala producenter. Recepten innehåller aldrig halvfabrikat, light-produkter eller andra onödiga tillsatser. Detta innebär att Middagsfrid bland annat undviker produkter som innehåller palmolja, natriumglutamat, artificiella sötningsmedel och härdat fett.

Varje recept består av en stor mängd grönsaker, vilka är svenska, närodlade och ekologiska i största möjliga mån. Just därför är Middagsfrids recept anpassade utifrån säsong, vilket innebär att de kan leverera närodlade grönsaker som inte transporterats över halva jordklotet. Middagsfrid arbetar också aktivt för att minsta mängden plastförpackningar i sina matkassar.

Middagsfrid är generellt måna om att hålla nere på transporterna och har därför valt att inte leverera flygtransporterade råvaror.

Kyckling och kött kommer från svenska gårdar och pålitliga producenter. All fisk som används är MSC-märkt vilket innebär att den förvaltas väl, kommer från livskraftiga bestånd samt att åtgärder har vidtagits för att minska inverkan på havsmiljön.

Äggen som ingår i Middagsfrids matkassar är främst ekologiska och kommer aldrig från burhöns. Även gällande mejeriprodukter används ekologiska alternativ i största möjliga utsträckning.

Lång erfarenhet och möjlighet att påverka

Middagsfrid grundades redan 2007 och var först i Sverige, och till och med i världen (!), med konceptet hemleverans av färdigplanerade matkassar vilket. Detta innebär att de haft många år på sig att förbättra och vidareutveckla sitt koncept.

Middagsfrid, med Axfood i ryggen, är så pass stora aktörer att de har makten att påverka produktutvecklingen hos sina leverantörer. Exempelvis har Zeta, på inrådan från Middagsfrid, börjat tillverka pasta gjord på ägg från frigående höns.

Nykundsrabatt

Middagsfrid erbjuder ofta en nykundsrabatt som innefattar 20% på de första två matkassarna vilket är ett tacksamt erbjudande att ta del av om man vill prova på tjänsten till en fördelaktig kostnad.

Se om du kan få nykundsrabatten hos Middagsfrid just nu!

Kostnadsfri leverans

Middagsfrid levererar maten kostnadsfritt hem till dörren vilket innebär att ingen leveranskostnad tillkommer vid beställning.

Nackdelar med Middagsfrid

Även solen har sina fläckar och i Middagsfrids koncept finns naturligtvis en del omständigheter som för vissa kan anses som nackdelar.

Nedan har vi alltså listat en rad potentiella nackdelar med Middagsfrids koncept.

Kräver att man har en hel del basvaror hemma

Middagsfrids matkassar levereras inte med exakt alla ingredienser som krävs för att tillaga recepten, utan en del basvaror förväntas man ha hemma.

Innan leveransen får man ett mejl om vilka ingredienser man förväntas ha hemma för att kunna tillaga veckans recept, information som också finns att hitta på hemsidan i god tid.

Vitlök, kanel, cayennepeppar, smör, paprikapulver, ingefära, mjölk, olivolja, vitvinsvinäger, tomatpuré, kinesisk soja, grönsaksbuljong, honung, ris och gryn – dessa ingredienser är exempelvis de basvaror man förväntas ha hemma en specifik matvecka vid beställning av Barnkassen.

Många av ovanstående ingredienser är långt i från givna i många hushåll och man kan tycka att konceptet med en färdigplanerad matkasse går lite förlorat när man då blir tvungen att ta sig till affären för att införskaffa dessa ingredienser.

Fast veckomeny

Middagsfrid erbjuder ingen valfrihet när det kommer till maträtterna och menyn kan inte skräddarsys efter eget önskemål. Recepten går alltså inte att byta ut utan man är bunden till de recept som ingår i veckans meny.

Inga veganska eller allergianpassade alternativ

Middagsfrid erbjuder varken veganska eller allergianpassade menyer vilket naturligtvis är en begränsning för veganer och allergiker. Recepten är heller inte märkta efter allergier vilket ger en dålig överblick över huruvida man faktiskt kan äta maten som erbjuds för veckan.

Vi hade uppskattat tydligare innehållsförteckningar samt att recepten var utmärkta utefter diverse allergier.

Ingen mobilapp

Middagsfrid har ingen mobilapp varifrån man kan hantera sina beställningar. Visserligen fungerar hemsidan bra för att behandla beställningar, ändringar och avbokningar, men det går inte att komma ifrån att det skulle vara smidigare att använda sig av en app när man är på språng.

Är Middagsfrids matkassar ett prisvärt alternativ?

Prisspannet för Middagsfrids matkassar sträcker sig från 595 kr till 945 kr beroende på vilken matkasse man väljer samt hur många middagar och portioner man önskar.

Nedan har vi listat priserna för de olika matkassarna samt pris per portion.

Originalkassen

5 middagar för 4 personer = 945 kr (47,25 kr per portion).

3 middagar för 4 personer = 725 kr (60,42 kr per portion).

4 middagar för 2 personer = 615 kr (76,88 kr per portion).

Barnkassen

4 middagar för 4 personer = 795 kr (49,69 kr per portion).

Lättlagade kassen

3 middagar för 4 personer = 795 kr (66,25 kr per portion).

Vegokassen

3 middagar för 4 personer = 675 kr (56,25 kr per portion).

Flexitariankassen

4 middagar för 2 personer = 595 kr (74,38 kr per portion).

4 middagar för 4 personer = 795 kr (49,69 kr per portion).

I samtliga fall ingår leveranskostnaden i priset. På de två första kassarna appliceras även en nykundsrabatt på 20%.

Vi anser att Middagsfrid är ett prisvärt alternativ då råvarorna är av hög kvalitet, maten är god och recepten känns genomarbetade. Dessutom är leveransen kostnadsfri, vilket många aktörer tar betalt för separat.

Dock bör man vara medveten om att man kan behöva komplettera med diverse ingredienser varje vecka eftersom man förväntas ha en del ingredienser hemma. Denna eventuella kostnad tillkommer alltså till ovanstående priser.

För total pristransparens hade vi önskat att priserna per portion angavs på hemsidan så man slapp räkna ut detta själv.

Sammanfattning

 • Färdigplanerade matkassar med fokus på färska, säsongsbaserade, lokala och tillsatsfria premiumråvaror.
 • Världens första leverantör av färdigplanerade matkassar med hemleverans.
 • De 4 grundpelarna i Middagsfrids verksamhet: minskat matsvinn, hållbara transporter, nej till flygtransporter samt minskad mängd rött kött.
 • Goda, hälsosamma och varierade recept för hela familjen.
 • Välj mellan 5 olika matkassar: Originalkassen, Barnkassen, Lättlagade kassen, Vegokassen och Flexitariankassen.
 • Saknar veganska och allergianpassade alternativ.
 • Kräver att man har en del basvaror hemma.
 • Fri leverans samt 20% nykundsrabatt på de två första matkassarna.
 • Prisvärt alternativ med stort utbud, god mat, högkvalitativa råvaror samt varierade recept.

Middagsfrid logo

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg