Recension av Matkomfort 2024: Den kockförberedda matkassen med de goda såserna


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att matkassar trendar har nog inte undgått någon och faktum är att många svenska hushåll väljer att överlåta middagsbestyren till aktörer inom just matkassar.

I den här artikeln ska vi titta närmare på de kockförberedda matkassarna från Matkomfort och utvärdera tjänsten utifrån följande frågeställningar:

 • Vad är Matkomfort och hur skiljer de sig från andra aktörer?
 • Vilka matkassar erbjuder Matkomfort?
 • Hur lägger man en beställning hos Matkomfort?
 • Hur går leveransen med Matkomfort till?
 • Hur tillagar man rätterna från Matkomfort?
 • Är Matkomfort prisvärt?
 • Vilka fördelar finns med Matkomfort?
 • Vilka nackdelar finns med Matkomfort?
 • Vem passar Matkomfort för?
Recension av Matkomfort

Rabattkod Matkomfort

Här hittar du aktuellt erbjudande hos Matkomfort:

Matkomfort Logo

Vad är Matkomfort och hur skiljer de sig från andra aktörer?

Matkomfort är en matkassetjänst som grundades 2008 av kocken Henrik Isaksson med en vision om att erbjuda riktigt god och vällagad vardagsmat – som inte tar timmar att laga.

Middagarna från Matkomfort är föreberedda av kockar vilket gör att det krävs ytterst lite ansträngning för att färdigställa rätterna. Såser, fonder och grytbaser är nämligen tillagade från grunden av professionella kockar vilket innebär att du kom kund endast behöver salt, peppar och stekfett för att färdigställa middagsmaten.

Matkomfort lägger stor vikt vid råvaror och använder sig enbart av svenska huvudråvaror av hög kvalitet. De väljer även även närodlade och/eller ekologiska grönsaker i största möjliga mån.

Utöver de självklara fördelar som kommer med att beställa matkasse, så som tidsbesparing, minimalt matsvinn samt goda och näringsberäknade måltider så erbjuder alltså Matkomfort hemlagade smaksättningar och tillbehör.

Vad som skiljer Matkomfort från andra aktörer på marknaden skulle kunna sammanfattas i följande punkter:

 • Restaurangkänsla med färdiglagade tillbehör från grunden.
 • Extremt snabblagade maträtter med avancerade smaker.
 • Lite lyxigare råvaror.

Här kan du se recensioner av andra matkassar vi granskat, till exempel Linas Matkasse, Betterfeast, Middagsfrid, Marley Spoon, Hello Fresh, Simple Feast eller Årstiderna!

Vilka matkassar erbjuder Matkomfort?

Matkomfort erbjuder 5 olika matkassar varav alla innehåller högkvalitativa råvaror och kockförberedda tillbehör. Oberoende av vilken kasse man väljer så är det enda man behöver ha hemma salt, peppar samt något att steka i.

Matkomfort matbilder

Premium

Premium-kassen, som är Matkomforts bästsäljare, innehåller exklusiva råvaror i form av fågel, fisk, rött kött samt säsongsbetonade grönsaker. Till detta medföljer hemlagade såser, kryddblandningar och toppingar. Premium-kassen innehåller då och då även vällagade vegetariska måltider.

Vid beställningstillfället kan man lägga till extra huvudråvara i form av fågel, fisk eller kött om man så önskar.

Premium-kassen innehåller 4 måltider för 1-6 personer.

Exempel på en veckomeny från Premium-kassen:

 • Potatis- och jordärtskockssoppa med syrligt äpple och schalottenlök samt parmesangratinerat flatbread
 • Pankopanerad friterad kycklingfilé med tomatbulgur, lökbakad broccoli och yoghurt med soltorkad tomat
 • Chili- och mozzarellabiffar på nötfärs med paprikapasta, stekt purjolök och tomat
 • Örtstekt kotlett med chipotlebearnaise och råstekt palsternacka och äpple

Vego Premium

Vego Premium-kassen består av innovativa och mättande lakto-ovo-vegetariska maträtter med extra fokus på närodlade och ekologiska grönsaker. Matkomforts hemlagade såser, kryddblandningar och toppingar ingår naturligtvis även i denna matkasse.

Vego Premium innehåller ägg och mejerier och passar såväl vegetarianer som dig som bara vill få in grönare vardagsmat.

Vego Premium-kassen innehåller 3 måltider för 2,4 eller 6 personer.

Exempel på en veckomeny från Vego Premium-kassen:

 • Potatis- och jordärtskockssoppa med syrligt äpple och schalottenlök samt parmesangratinerat flatbread
 • Aubergine- och fetaostbiffar med spenat- och blomkålssallad, granatäpple och tomatyoghurt
 • Nudelwok med ostronskivling, broccoli och lättstekt ägg

Familjefavoriter

Denna kasse innehåller råvaror som fågel, korv, fläsk, nötkött, fisk och naturligtvis välbekanta och uppskattade grönsaker (och en och annan frukt!). Familjefavoriter är anpassade efter barns kräsna smaklökar men tack vare kockförberedda såser, toppingar och kryddblandningar uppskattas maträtterna även av vuxna.

Denna matkasse innehåller lite mildare smaker och mindre variation för att ge barn tid att vänja sig vid nya smakintryck.

Familjefavoriter-kassen innehåller 4 måltider för 4 eller 8 personer.

Exempel på en veckomeny från Familjefavoriter-kassen:

 • Nötfärsbiffar med tomatyoghurt, gurkstavar och krossad potatis
 • Gryta på Slättarödskyckling med paprikasås, broccoli och ris
 • Grillad kotlett med bearnaisesås, tomat och rostad potatis
 • Pasta carbonara med riven parmesan, äggula och råriven morot

Hälsolådan

Namnet på denna matkasse flirtar lite skämtsamt med Stockholmsfenomenet flexitarian, vilket innebär att man har en vegetarisk kosthållning som bas men unnar sig kött vid speciella tillfällen.

Hälsolådan innehåller således fågel och fin fisk samt en del vegetariska rätter – alltid med stort fokus på närodlade eller ekologiska godsaker från växtriket. Kockförberedda såser, toppingar och kryddblandningar ingår i varje måltid.

Hälsolådan innehåller 3 måltider för 1-6 personer.

Exempel på en veckomeny från Sthlmslådan:

 • Pankopanerad friterad kycklingfilé med tomatbulgur, lökbakad broccoli och yoghurt med soltorkad tomat
 • Nudelwok med paprika, purjolök och chilimarinerade räkor
 • Aubergine- och fetaostbiffar med spenat- och blomkålssallad, granatäpple och tomatyoghurt

Vrooom

Vrooom är Matkomforts snabbaste och billigaste matkasse och levereras med en huvudråvara i form av fågel, fisk, korv, fläsk eller nötkött, någon typ av kolhydrat, samt en kockförberedd sås till varje måltid.

Middagarna i denna matkasse kräver inte mer än 5-10 minuter i köket.

Vrooom levereras utan grönsaker och passar därför familjen som vill addera tillbehör från växtriket på eget bevåg. I menybladet medföljer tips från kocken gällande grönsakstillbehör man kan servera till maten.

Vrooom-kassen innehåller 4 måltider för 4 eller 8 personer.

 • Chilibakad torsk med stekt ris och soja
 • Vitlöksstekt kyckling med bulgur och tomatyoghurt
 • Grillad kotlett med bearnaisesås, tomat och rostad potatis
 • Färsbiffar med paprikapasta

Kolla in fler tips på marknadens bästa matkassar!

Hur lägger man en beställning hos Matkomfort?

Först och främst kan det vara bra att kontrollera att Matkomfort har möjlighet att leverera till önskad adress, vilket kan göras här genom att skriva in sitt postnummmer.

Välj matkasse

Därefter klickar man sig vidare till de olika matkassarna där man får en bra och lättöverskådlig sammanfattning av de olika matkassarna och dess innehåll. I denna sektion hittar vi också länkar till en mer detaljerad beskrivning av varje kasse samt en överblick över kommande menyer.

Därefter väljer man matkasse samt hur många personer middagarna avser. Varje matkasse kommer med ett bestämt antal middagar så det enda val man behöver göra i denna sektion är att alltså att välja antal middagsgäster. Efter att man gjort sina val visas priset för matkassen samt när den första leveransen kommer att ske.

Registrering

Sedan är det dags att ange den e-postadress man önskar koppla sitt konto till samt ange personuppgifter, kontaktuppgifter och leveransadress. I denna sektion har man även möjlighet att lämna ett meddelande till chauffören med information som kan vara av betydelse vid leveransen.

Betalning

Det sista steget innefattar att fylla i sina betalningsuppgifter för att genomföra ordern. Här har man även chans att byta startvecka för första leveransen.

Det kan vara bra att veta att en prenumeration aktiveras automatiskt vid den första betalningen. Prenumerationen är dock inte bindande utan kan pausas eller sägas upp närsomhelst. Leveranserna kan också anpassas så att de kommer en gång varannan vecka istället för en gång i veckan.

Alla ändringar måste göras 7 dagar innan nästa leverans och kan verkställas under “Mina sidor” eller Matkomforts kundtjänst.


Matkomfort Logo

Hur går leveransen med Matkomfort till?

Matkomforts matkassar levereras på söndagar mellan kl. 14-22. Genom att logga in på Mina sidor kan man se den exakta leveranstiden (+/- 30 min) redan på torsdagseftermiddagen. I Stockholmsområdet finns även möjlighet att välja måndag som leveransdag. Leveransen sker då mellan kl. 17-22.

I Jönköping, Växjö, Kalmar, Blekinge och Skåne levereras matkassarna på måndagar mellan kl. 16-22 där man får ett personligt tidsspann på 3 timmar. Leveransbilen kan följas i realtid via sms-länk.

Om man inte är hemma vid leveranstillfället lämnar chauffören lådan utanför dörren, alternativt annan överenskommen plats, och skickar ett SMS om att leveransen är utförd. Därefter övergår ansvaret till kunden och Matkomfort har ingen möjlighet att ersätta eventuell stöd eller mat som blivit dålig.

Det kan vara bra att veta att matlådan levereras utan kylklampar och bör flyttas över till kylskåp så snabbt som möjligt. Därför är det bra att se till att vara hemma vid tidpunkten för leveransen.

Vidare levereras matvarorna i en praktiskt packad pappkartong. De hemmagjorda såserna förvaras i Matkomforts egen-brandade plastburkar medan övriga ingredienser kommer i originalförpackningar. Matvarorna är noggrant sorterade och märkta efter vilket recept de tillhör samt vilken dag de ska tillagas.

I lådan medföljer även ett menyblad med tydliga receptinstruktioner som är lätta att följa. Lådan kan sedan användas som förvaring alternativt återlämnas till chauffören för återvinning.

Hur tillagar man rätterna från Matkomfort?

I lådan medföljer som sagt ett menyblad med recept och instruktioner. Färdigställandet av maträtterna innehåller sällan fler än 4-5 steg då det mesta redan är tillagat. Dessa steg innefattar således exempelvis att steka på en köttbit eller att skala, koka eller ungssteka potatis.

Till varje recept medföljer även Kockens tips där kocken tipsar om hur man med små medel kan lyfta rätten lite extra. Eftersom Matkomfort fokuserar på effektivtet och tidsoptimering medkommer även tips på hur man kan underlätta matlagningen ytterligare. Om man exempelvis kokar potatis till måndagens middag så tipsas man om att koka extra mycket till en annan av veckans måltider som också innehåller potatis i någon form.

Är Matkomfort prisvärt?

Priserna varierar naturligtvis beroende på hur många personer måltiderna avser, men också beroende på den kassen man väljer. Matkomfort är har lite högre priser än många andra aktörer på marknaden, vilket inte heller är så konstigt med tanke på att stora delar av veckomenyerna är förberedda av kockar.

En hemgjord pesto eller en hemslagen vitlöksmajonnäs kostar givetvis mer än färdiga alternativ på burk som erbjuds i andra matkassar. Väger man pris och kvalitet mot varandra anser vi att Matkomfort är ett riktigt bra och prisvärt alternativ.

Nedan har vi listat priser för del olika matkassarna. Dessa priser gäller i skrivande stund mars 2022. Kolla alltid aktuella priser hos Matkomfort.

Premium

4 måltider för 1-8 personer per vecka = 590 – 2260 kr.

Vego Premium

3 måltider för 2-6 personer per vecka = 720 – 1570 kr.

Familjefavoriter

4 måltider för 4-8 personer = 1205 – 2060 kr.

Sthlmslådan

3 måltider för 1-8 personer = 530 – 2200 kr.

Vrooom

4 måltider för 4-8 personer = 995 – 1695 kr.

Vilka fördelar finns med Matkomfort?

Varför ska man då välja Matkomfort som matkasseleverantör? Nedan listar vi de huvudsakliga fördelarna med Matkomfort.

Hög kvalitet samt kockförberedda tillbehör

Riktiga fina råvaror och de kockförberedda tillbehören gör att maten från Matkomfort håller restaurangkvalitet. Vi talar alltså om avancerade smaker trots snabblagade och enkla recept som enbart behöver färdigställas.

Snabblagade recept

Att färdigställa Matkomforts recept tar inte mer än 5-20 minuter beroende på vilken meny man valt samt hur många personer som ska äta. Att skala potatis för 8 personer tar naturligtvis längre tid än att skala potatis för ett ensamhushåll.

Lite extra tid kan tillkomma i form av att vissa råvaror ska kokas eller ugnsbakas, men eftersom maten då sköter sig själv kan man under denna tid ägna sig åt något annat.

Den aktiva tiden i köket tar alltså inte längre än 5-20 minuter, vilket är kortare än hos de allra flesta andra aktörer.

Kräver endast basvaror i form av salt, peppar och stekfett

Många konkurrenter kräver att man har en hel del ingredienser hemma i form av basvaror, men för att färdigställa Matkomforts recept behöver man inte ha något annat hemma än salt, peppar, stekfett samt stekpanna och andra kokkärl.

Matkomfort ansvarar för smaksättningen genom att förse kunderna med färdiglagade såser, fonder, grytbaser och kryddblandningar.

Kvalitetsgaranti

Matkomfort erbjuder kanske branschens bästa kvalitetsgaranti och ersätter till och med en halvdålig grönsak som inte håller måttet. Om det är något som inte motsvarar Matkomforts utlovade kvalitet så kan man som kund förvänta sig ersättning.

Hållbar middagsmat

Matkomfort har ett genomarbetat hållbarhetstänk och lever efter devisen att ansvarsfullt framställd mat smakar bättre.

De är därför oerhört noga vid valet av råvaror och väljer gårdar och producenter med omsorg. Matkomfort använder sig enbart av svenskt kött och tillsätter aldrig konserveringsmedel eller e-ämnen.

De väljer även närproducerade och ekologiska varor i största möjliga utsträckning och matkassarnas innehåll är till stor del anpassade efter säsong.

Hållbar företagsstrategi

Matkomforts mission är att bidra till 0% matsvinn, kortare transporter, färre förpackningar och mindre energiåtgång.

Matkomfort beställer sina råvaror först efter att kunden har bokat sin leverans. På så sätt får de en klar bild av exakt hur mycket som kommer att gå åt och kan minimera eventuellt överskott. Om det av någon anledning skulle bli mat över så samarbetar Matkomfort med flera organisationer dit maten skänks och såldes kommer till nytta istället för att slängas.

Matkomfort sorterar heller inte bort “fula” råvaror i form av exempelvis krokiga morötter. Råvaran används alltså så länge det defekta utseendet inte påverkar smak och kvalitet.

Gällande leveranser så packas varje kylbil optimalt och rymmer middagar till mellan 70 och 90 familjer. Vidare är leveransrutten noggrant planerad för minimerat utsläpp. Utkörningarna av matkassarna sker i samarbete med AooEx Kyltransporter som är ISO14001-certifierade. AooEx chaufförer utbildas även i Smart Driving och Eco Driving.

I och med att såser, grytbaser, fonder och andra smakbärande tillbehör tillagas i storkök kan Matkomfort köpa in ingredienser i storpack istället för många små förpackningar till varje hushåll. Hade samma tillbehör tillagats hemma hos varje kunde hade såväl restförpackningar som emballage blivit betydligt mycket större än den enda burk som såsen faktiskt levereras i.

Gällande burkarna som såserna levereras i så har Matkomfort ibland fått kritik för att de använder sig av plastburkar. Matkomforts förklaring till detta val är att förpackningarna måste tåla höga temperaturer vid upptappning av såser, grytbaser och andra tillbehör. Anledningen till att de valt att inte leverera såserna i glasburkar är för att glas som material kräver mer energi vid både tillverkning och transport.

Plastburkarna är dock tillverkade av 100% återvinningsbar plast och kan både återanvändas och lämnas in på miljöstation för återvinning.

Sund och okomplicerad inställning till mat

Många aktörer inom matkassar har ett stort fokus på näringssammansättning och näringsberäknad mat, vilket de också använder sig mycket av i sin marknadsföring.

Måltiderna från Matkomfort är både hälsosamma och näringsriktiga, men de har valt att ha en avslappnad och okomplicerad inställning till just detta och istället fokusera helt och hållet på god och bra mat utan pekpinnar.

Vi tycker Matkomforts inställning är en sund och härlig kontrast till samtidens kalorihets och ofta överdrivna kosthållningsfokus. 

Vilka nackdelar finns med Matkomfort?

Till och med solen har sina fläckar och även hos Matkomfort finns områden som kan förbättras. Nedan listar vi en rad omständigheter i Matkomforts koncept som kan anses som nackdelar.

Inga veganska matkassar

Matkomfort erbjuder inga veganska matkassar och eftersom det inte går att byta ut rätter i matkassarna är det veganska utbudet begränsat, för att inte säga nästintill icke existerande.

Inga allergianpassade matkassar

Matkomfort erbjuder inga allergianpassade matkassar men däremot anpassas de flesta av recepten utefter vanligt förekommande allergier.

De använder exempelvis inget vetemjöl i matlagningen vilket underlättar för glutenintoleranta. Däremot kan det förekomma smaksättare som innehåller gluten, till exempel soja. Som glutentolerant kan man dock behöva komplettera med glutenfria alternativ till kolhydrater i form av exempelvis pasta och ströbröd.

Åtminstone två av veckomenys såser innehåller laktos, men huvudråvaran är mycket sällan blandad med laktosprodukt.

Gällande nötallergi så använder sig inte Matkomforts kockar av jordnötter eller andra nötter i sin matlagning. Den mycket populära peston görs till exempel på solroskärnor istället för pinjenötter. Matkomfort kan dock inte garantera att deras mat inte innehåller spår av nötter.

Med andra ord så anpassas recepten till viss del efter vanliga allergier, men frågan är om det är värt att beställa en matkasse där man inte kan äta delar av innehållet.

Begränsat leveransområde

Matkomfort levererar i Stockholmsområdet, Mälardalen, Jönköping, Växjö, Kalmar, Blekinge samt Skåneområdet och kan således inte erbjuda leveranser på Västkusten, Öland, Gotland eller de i norra delarna av Sverige.

Ingen möjlighet att skräddarsy menyn

Hos Matkomfort finns ingen möjlighet att skräddarsy menyn genom att addera eller välja bort recept efter eget behag, vilket gör att man blir bunden till veckomenyn i den matkasse man väljer.

Man får naturligtvis chans att se veckomenyn i förväg och därmed byta matkasse eller kanske till och med hoppa över en veckas leverans om man inte hittar en meny som faller en i smaken. Vi hade dock uppskattat om exempelvis fanns möjlighet att byta ut i alla fall en middagsrätt i veckomenyn.

Ingen utveckling i köket

Eftersom man får med kockförberedda tillbehör och därmed endast behöver färdigställa maträtterna så lär man sig inte att laga mat från grunden.

Vi har svårt att se att man skulle utvecklas i sin matlagning genom att skala potatis och steka kyckling, men å andra sidan så har Matkomfort heller inga uttalade ambitioner om att utbilda hemmakockar. Vi får inte glömma att Matkomforts koncept faktiskt går ut på snabb och enkel vardagsmat i restaurangkvalitet – utan att behöva besitta några specifika matlagningskunskaper.

Vem passar Matkomfort för?

Matkomfort passar allt från finsmakaren till barnfamiljen som har ont om tid i vardagen. Vi skulle vilja påstå att Matkomforts matkassar lämpar sig extra bra för matkunniga personer som har en hög standard gällande såväl råvaror som smak då de hemlagade såserna, fonderna och grytbaserna tillför en smakdimension man inte finner hos andra aktörer.

Matkomfort passar utmärkt för personer och hushåll som av olika anledningar inte kan eller vill ägna timmar i köket – men inte heller vill kompromissa på smak och kvalitet.

Har man som ambition att utvecklas i sin matlagning kanske Matkomfort inte utgör det bästa alternativet eftersom det allra mesta levereras färdiglagat. Som kund behöver man alltså bara färdigställa maträtterna, snarare än att faktiskt laga mat.

Vi skulle också vilja påstå att Matkomforts recept ofta är lite mer traditionella än hos många andra aktörer inom matkassar. Matkomforts fokus ligger på suveräna råvaror och smaker som sitter precis där de ska snarare än att utforska nya ingredienser och smakkombinationer.

Sammanfattning

 • Kockförberedda såser, fonder, grytbaser och kryddblandningar där man som kund endast färdigställer maträtterna.
 • Extremt snabblagade maträtter med avancerade smaker, restaurangkänsla och lite lyxigare råvaror.
 • Välj mellan 5 olika matkassar: Premium, Vego Premium, Familjefavoriter, Sthlmslådan och Vrooom.
 • Endast salt, peppar och stekfett behövs i basskafferiet.
 • Branschens kanske bästa kvalitetsgaranti.
 • Erbjuder inte veganska eller allergianpassade matkassar.
 • Ingen möjlighet att skräddarsy veckomenyerna.
 • Lite dyrare än många andra matkassar, men håller också högre kvalitet.

Matkomfort Logo

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg