Recension av Ishavet.nu (2024): Fisk och skaldjur hemlevererat


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tiden då du behövde gå till en fysisk butik för att handla är förbi. Numera gäller detta även mat, inklusive fisk och skaldjur. Vi har testat att beställa hem en låda från fisk- och skaldjursbutiken Ishavet.nu. Det är ett företag som specialiserar sig på att leverera sjömat av hög kvalitet, direkt hem till dörren. Här är vårt omdöme om Ishavet!

Recension Ishavet.nu, bild på fisk och skaldjur i bakgrunden

Är Ishavet bra? (Vårt omdöme)

Vi testade att beställa hem en av Ishavets mest populära produkter, nämligen deras 5kg Familj prova-på-låda. Lådan innehåller:

  • 1kg Laxrygg, loin (Premium)
  • 1kg Torskryggfilé MSC
  • 1kg Stillahavsspättafilé MSC
  • 1kg Isländsk Fjällröding ASC
  • 1kg Lyxräkor XXL 40/60

Ishavet familjelåda produktbild

Beställningen levereras i en fryspåse, från Ishavet, via en fraktfirma med frysbilar, så att produkterna aldrig tinas upp under någon del av leveransen.

Brun påse beställd från Ishavet.nu
Maten från Ishavet kommer i en stor påse, som levereras direkt till dörr via frysbil.

Värt att nämna är att beställningen gjordes till en liten ort, i Mellansverige. Många matkassar går inte att beställa hit ut, men hos Ishavet gick det ordna leverans hit via fraktfirman Gordon Delivery som de samarbetar med.

Vi fick dock vänta lite mer än en vecka från beställning till leverans. Beskedet om leveransdatum kom dock fort och hela processen var enormt smidig. Sannolikt går det att få leverans betydligt snabbare om du bor i en storstad.

Ishavet.nu familjelåda med fisk och skaldjur, uppackad
Såhär såg innehållet i Familjelådan ut när vi packade upp det.

Fisken och räkorna var frusna och alla delar av beställningen var på plats. Hela upplevelsen från beställning, till ankomst, var utmärkt.

Maten var av hög kvalitet och skillnaden i kvalitet, jämfört med billigare butiksfisk, var märkbar. Inte minst när det gäller laxen och den isländska fjällrödingen, som båda hade fenomenal smak. Alla produkterna hade utmärkt smak och konsistens, vi var överlag mycket nöjda med kvalitén på råvarorna.

Laxbit på 0,34 kg från Ishavet.nu
Mycket fin laxbit på cirka 1/3 kg

Kort sammanfattat kan vi säga att vi är mycket nöjda med beställningen, som levde upp till våra förväntningar.

Ishavet levererar exakt vad de lovar: Bra fisk och skaldjur av hög kvalitet, hem till dörren.

Allt levereras mycket smidigt ända fram till dörren i stora fina lådor för hela familjen att njuta av.

Ska du beställa regelbundet så kommer du förmodligen kunna anpassa dina beställningar själv, så att nästa låda kommer lagom till att den första lådan börjar ta slut.

Leveranstiden kan förmodligen variera beroende på var i landet du befinner dig, så kolla vad som gäller i din stad!

Pad thai med räkor från ishavet.nu
En snabb pad thai med räkor från ishavet.nu

Vad är Ishavet.nu?

Ishavet Logo

Ishavet.nu är en nätbutik som säljer fisk och skaldjur online. De levererar runt om i Sverige i relativt kustnära städer, men också en bit in i landet. Om du bor i mellersta eller södra Sverige är chansen stor att de levererar till dig. Totalt kör de till hela 80% av Sveriges hushåll.

Fokus för Ishavet, ligger på att leverera fisk och skaldjur av hög kvalitet till sina kunder. Som du kommer att märka nedan har de ett brett utbud av produkter i sitt sortiment.

När du beställer produkter från Ishavets butik, levereras de via Gordon Delivery och obruten kylkedja, hem direkt till dörren vid överenskommen tidpunkt.

Utbudet hos Ishavet.nu

Ishavet har ett brett sortiment av olika råvaror från havet. Du hittar både vanliga livsmedel som lax och räkor, samt lite mer exklusiva produkter som Kalix löjrom och andra godbitar. Här kommer en liten inblick i sortimentet hos Ishavet:

Fisk

Fiskfilé med vittkött på bräde

Ishavet säljer många sorters fisk. Oavsett vad du är på jakt efter hittar du troligen det du letar efter på denna hemsida.

Det allra mesta av fisken kommer i filéer som du kan beställa hem. Du hittar såklart vanliga arter såsom torsk, lax och makrill för den som är sugen på det. Men det finns också lite mer exotiska inslag i utbudet som exempelvis svärdfisk och marulk.

Förutom fisk i sin naturliga form, finns även laxburgare, panerad fisk, bläckfiskringar med mera i butiken.


Skaldjur

Räkor och skaldjur på is

För den som ska handla till kräftskivan eller vill lyxa till vardagen med lite skaldjur kan vi meddela att Ishavet har ett brett utbud även på detta område. För den som vill ha lite extra lyx säljer man till exempel hummer, löjrom och andra fina råvaror från havet.

De har också flera olika sorters räkor. Både de klassiska ishavsräkorna som de flesta nog känner igen och större arter som tigerräkor.


Lådor

Blandade fiskar och fiskfiléer

En annan sak som Ishavet erbjuder, är lådor med en blandning av fisk och eller skaldjur. Det här kan vara ett bra val för den som inte vill behöva plocka ihop vilka sorter man vill åt på egen hand.

Lådorna går ofta i någon typ av tema. Till exempel kan du beställa hem gourmetlådan med saker som lax och räkor. För dig som lägger extra stor vikt vid miljön finns också miljöfisklådan bara innehåller miljömärkt fisk och skaldjur.

Lådorna är stora och vissa går upp mot 10 kg. Detta kan alltså vara ett bra val för familjer, mindre restauranger, eller för den som vill köpa på sig ett ordentligt lager fisk och skaldjur till frysen.


Rom

Kalix löjrom och citron

För finsmakaren har Ishavet tillgång till mycket fina romsorter. Utbudet kan variera beroende på säsong, så kika in och se vad som finns tillgängligt just nu.

Ofta finns tillgång till äkta Kalix Löjrom. Detta är riktig delikatess från den svenska siklöjan. Den har en både salt och len smak och passar perfekt till exempelvis en trevlig förrätt med kex eller toast.

Du hittar också rom från regnbåge på hemsidan. Denna används en hel del inom det japanska köket, bland annat när man gör sushi. En sak som kännetecknar denna rom är det mycket stora kornen.

Till sist har man också finsk löjrom. Detta är ett något billigare alternativ till den svenska löjromen, men med liknande egenskaper.


Är fisk och skaldjur hos Ishavet miljömärkt?

En sak som många tycker är viktigt är att den fisk man köper är miljömärkt. Allt fler blir medvetna om de problem som överfiskning och utfiskning kan innebära. Hos Ishavet är de flesta produkter miljömärkta med någon av dessa märkningar:

ASC

ASC logo

Detta är en miljömärkning som används för skaldjur och fisk som odlas i kontrollerade miljöer. Krav för att få denna märkning är bland annat att man ska minska användningen av antibiotika. Vattnet måste också renas och man har krav på det foder som fiskarna matas med.

Det finns även krav för att säkerställa att odlingen är en hållbar arbetsplats. De som jobbar där ska få bilda fackförening om de vill och man har förbud mot barnarbete.

KRAV

KRAV Logo

KRAV-märkningen känner de flesta i Sverige nog igen. Den används på massor av olika produkter i landet. Hos Ishavet har man denna märkning, till exempel vissa av räkorna.

För att få denna märkning ska räkorna vara spårbara, man ska veta var man har fångat dem. Man ser också till att bara fiska på hållbara bestånd för att undvika överfiske.

Du kan också som konsument känna dig tryggare med att räkorna du köper inte är hälsoskadliga. Man ser till att räkor med för höga halter av ämnen som dioxiner och tungmetaller inte går igenom till försäljning.

Ett stort problem med fiske i vanliga fall är bifångster. Näten fångar upp även arter som inte var tänkta att fångas, vilket skadar djurlivet. Om en produkt är KRAV-märkt har man sett till att man använder redskap som minskar dessa bifångster.

Man ser också till att jobba med sina utsläpp när det kommer till koldioxid. Bland annat har man ett max-tak för användning av bränsle per kilo fångad fisk.  

MSC

MSC logo

Hos Ishavet.nu säljes en hel del fisk som är MSC-märkt. Denna märkning innebär en mängd olika saker och det finns olika märkningar för olika produkter. När det kommer till hållbart fiske är det i första hand några saker man fokuserar på.

Man ser bland annat till att hålla koll på bestånden. Detta gör att man minskar risken för utfiskning och att fiskandet rubbar ekosystemen.

MSC-märkningen innebär också en extra hänsyn till den miljö där fisket sker. Totalt har man 28 olika kriterier som är tydligt utformade, för att man ska kunna få denna märkning på sina produkter.

WWF

WWF Panda Logo

WWF är en organisation som de flesta nog känner till. De har fiskguide som de uppdaterar reglbundet, med vilka djur i havet som vi hållbart kan fiska. Ishavet märker i sin butik ut vilka produkter som är grönlistade enligt WWF:s standard.

Man räknar med att över 90 procent av alla de arter som fiskas är över gränsen, eller på gränsen till överfiske. WWF:s märkning sitter på produkter som är tagna från hållbara bestånd. Där man alltså inte är nära denna gräns, utan har det hela under kontroll.

Hur fungerar det att beställa från Ishavet.nu?

Att beställa från Ishavet.nu är inte alls krångligt eller svårt. Du handlar som i vilken onlinebutik som helst, och lägger de produkter du vill ha i varukorgen. Därefter checkar du som vanligt ut i kassan, fyller i adress och betalar för ditt köp.

När du beställt, levereras fisken sedan med hjälp av fraktfirma hem till din dörr. Om du beställer produkter för över 990 kronor får du också gratis hemleverans och behöver inte betala för den. Fisken levereras fryst för att säkerställa hållbarheten.

Den levereras via företaget Gordon Delivery som erbjuder en transportlösning där kylkedjan inte bryts. Det säkerställer att produkterna inte tinats och nedfruses igen, vilket annars kan leda till dålig mat.

Ishavet menar att den frysta fisk de säljer, är bättre än den färska som säljs i affären. Detta eftersom den rensas på båten och sedan fryses direkt på plats. På så vis bevarar man smaker och näringsämnen tills den tinas. Det ligger mycket i detta och när du köper färsk fisk i butik, kan du sällan avgöra hur länge den har legat i disken.

Du väljer själv en leveranstid när du tycker att det passar att fisken levereras. Om du inte kan ta emot den personligen kommer du att få ett sms när den kommit fram, så att du vet att den är på plats.

Har Ishavet någon fysisk butik?

Nej, Ishavet har inte en fysisk butik. Istället har man valt att fokusera på att vara mobila och kunna köra ut fisk och skaldjur till kunder runt om i nästan hela Sverige.

Är Ishavet en matkassetjänst med prenumeration?

Ishavet är inte en matkassetjänst som du prenumererar på. Du väljer själv vilka produkter du ska köpa och hur mycket du vill handla för. Fisken och skaldjuren kommer inte med de övriga ingredienser som krävs för att tillaga olika rätter.

Däremot har man recept på hemsidan som går att följa, där fisken och skaldjuren som finns att köpa på hemsidan står i fokus.  Du kan också köpa olika paket med flera olika sorters produkter.

Till exempel finns en jullåda som innehåller det mesta från havet som du kan tänkas vilja ha på julbordet. Men någon tjänst för prenumeration finns alltså inte.

Vilket företag ligger bakom Ishavet?

Ishavet ägs av företaget, Svenska Ishavet AB. Detta är ett något mindre företag med ca ett tiotal anställda. Bolaget startade år 2015 och är därmed också ganska nystartat.

Vilka betalningsalternativ finns?

Något som får nämnas som ett plus här är att det finns många och smidiga betalningsalternativ. För den som köper mycket fisk, som ska användas under lång tid kan det blir lite dyrt att betala allt på samma gång. Då kan man till exempel använda sig av Klarna för att delbetala sitt köp.

Det går också att betala mycket smidigt via Swish. För den som vill betala med kort är det också en möjlighet. Som vi varit inne på tidigare ingår gratis frakt om du köper varor för 990 kronor eller mer.

Hur snabbt går det att få sin beställning?

Normalt tar det ungefär en vecka att få sin beställning, från det datum du har lagt din order. Det kan såklart variera en aning, lite beroende på var du bor. När vi beställde från en liten ort i Dalarna, tog det 13 dagar totalt.

När du gör din beställning kommer du att välja ett datum och en tid när du vill att produkten ska levereras. Du får sedan en bekräftelse via sms från Ishavet, när leveransen är planerad.

Saker som väderförhållanden och annat kan såklart påverka och göra att beställningar blir försenade. Men i normala fall försöker man att alltid leverera varorna innan 22:00.

Tänk på att dubbelkolla dina adressuppgifter. Om du angett fel portkod eller adress finns en risk att varorna inte kan levereras. Då kan du ändå bli skyldig att betala för leveransen.

Vi hoppas att denna recension varit till nytta. Med hjälp av den har du förhoppningsvis fått en tydligare bild av vilka Ishavet är, vad de har att erbjuda och om fiskleverans kan vara något för dig!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg