Recension av HelloFresh 2024: Allt om den populära matkassen


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

HelloFresh recension och omdöme

Konceptet matkassar med färdigkomponerade veckomenyer blir allt mer populärt och utbudet växer i takt med efterfrågan. Att få middagsassistans i form av noga utmätta ingredienser tillsammans med recept och instruktioner, som dessutom levereras direkt till dörren, är oerhört smidigt ur flera perspektiv. 

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på HelloFresh och prova på hur deras tjänst fungerar. Vad är HelloFresh och hur beställer man en matkasse därifrån? Vilka olika matkassar kan man välja mellan och hur går leveransen till?

Vilka fördelar finns med matkassar i allmänhet och HelloFresh i synnerhet? Och vad är nackdelarna med HelloFresh matkassar? Hur kan en veckomeny se ut med HelloFresh och är dessa matkassar prisvärda? Och lämpar sig upplägget och veckomenyerna för barnfamiljer? 

HelloFresh Rabattkod

Här är ett färskt erbjudande med rabattkod som ger dig ett riktigt bra pris som ny kund hos HelloFresh!

Se även våra recensioner av Linas Matkasse, Betterfeast Middagsfrid, Matkomfort, Marley Spoon, Simple Feast och Årstiderna!

Vad är HelloFresh?

HelloFresh är ett tyskgrundat matkasseföretag som numera verkar i 16 olika länder och har seglat upp som ledande matkassebolag på den amerikanska marknaden. 

HelloFresh fokuserar på att tillhandahålla goda, näringsrika och säsongsbetonade recept baserade på färska och naturliga råvaror av hög kvalitet. Företagets vision är att hjälpa hushåll att spara tid och pengar, minska matsvinn och demokratisera god och högkvalitativ mat.

Nedan följer HelloFresh ledord:

 • Budget – hjälper kunder att spara pengar för varje måltid
 • Fräschör – demokratiserar tillgången till färsk och högkvalitativ mat
 • Smak – tillåter alla att njuta av en god och varierad kost
 • Hållbarhet – mindre matsvinn och CO2-neutrala leveranser av varje matkasse

Hur beställer man från HelloFresh?

Först och främst bör man säkerställa att HelloFresh levererar till önskad hemadress, vilket kan göras här

Att sedan beställa en matkasse från HelloFresh är enkelt och smidigt och görs genom följande steg:

Välj matkasse

Man börjar med att välja mellan fyra olika matkassar: klassisk, familjevänlig, vegetarisk eller snabbt och enkelt. Man anger också hur många personer kassen avser samt hur många recept/måltider man önskar per vecka. Efter dessa val har gjorts kommer priset på matkassen samt pris per portion att visas. 

Vid valet av matkasse får man en direkt överblick av alla måltider vilket gör det hela enkelt och överskådligt. 

Registrering och betalning

Efter valet av matkasse registrerar man sig via Facebook, Google eller epostadress. Därefter får man uppge kontaktuppgifter, leveransadress samt betalningsuppgifter. När man uppger leveransadressen finns det även möjlighet att lägga till information som underlättar avlämningen av maten, exempelvis hur det ser ut där man bor eller om det finns en portkod. 

Prenumerationen saknar bindningstid och går att pausa eller säga upp närsomhelst.

Välj måltider

Efter att man betalat för matkassen är det dags för att välja ut de måltider man vill ha i sin veckomeny. Här man man välja bland färdigkomponerade veckomenyer eller skräddarsy sin egen meny genom att välja fristående recept.

Hur fungerar leveransen med HelloFresh?

HelloFresh är flexibla i sina leveranser och erbjuder en rad olika alternativ när det kommer till såväl leveransdag som leveranstid. Man kan även ändra leveranstid via sitt HelloFresh-konto och leveransen kan spåras genom en spårningslänk man får skickad till sig via SMS. Här kan du läsa mer om HelloFresh leveransvillkor.

Om man inte är hemma vid tidpunkten för leveransen försöker HelloFresh förare att kontakta kunden ifråga eller följa de leveransinstruktioner som finns registrerade för beställningen. Matkassen kan lämnas utanför dörren utan problem då kassarna är packade med isolering och ispåsar så att maten håller sig färsk.

Vidare levereras varorna i en låda som i sin tur innehåller noggrant organiserade förpackningar för varje middag. Förpackningar och recept är även färgkodade för bättre överblick över vilka ingredienser som hör till vilka recept, vilket underlättar vid matlagningstillfället. 

HelloFresh app

HelloFresh erbjuder en användarvänlig och lättnavigerad app där man kan hantera allt från kontoinställningar och betalningar till menyval och prenumeration. 

HelloFresh app till iphone
HelloFresh app i AppStore

I appen kan man ändra sina menyval, se kommande recept och hitta eller spara ner tidigare recept. I receptbanken finns även en sökfunktion. Via appen kan man också enkelt pausa abonnemanget eller rentav säga upp prenumerationen om man så önskar. 


Du kanske även skulle gilla någon av de andra matkassarna som finns på marknaden!

HelloFresh olika matkassar

Hos HelloFresh kan man som sagt välja mellan fyra olika matkassar och det bästa är att man kan byta ut recepten hur man vill för att säkerställa att man alltid får recept som faller en i smaken. 

Varje vecka får man möjligheten att botanisera bland 18 olika recept för att skräddarsy sin veckomeny, vilket innebär att man inte är bunden till de recept i den matkasse man valt. 

Klassisk

Den klassiska matkassen består av en blandning av recept, allt från svenska maträtter till spännande recept från världens alla hörn. Här kombineras kött och fisk med helvegetariska alternativ. 

Familjevänlig

Den familjevänliga kassen innehåller enkla och snabblagade recept som är avsedda att passa hela familjen, kräsna små barn inkluderade. Viktigt att notera är att vi inte talar om något halvfabrikat utan de barnvänliga rätterna lagas på färska och naturliga ingredienser.

Vegetarisk

HelloFresh vegetariska matkasse är fylld av färska grönsaker och naturliga proteiner för att mätta både mage och näringsbehov. Recepten är smakrika och matiga och passar såväl nyblivna som erfarna vegetarianer som är sugna på ny kulinarisk inspiration. Den vegetariska kassen passar även utmärkt för de som önskar äta mer vegetariskt och få vegoinspiration.  

Snabbt och enkelt 

Denna matkasse lämpar sig för hushållet med små tidsmarginaler där man inte kan eller vill lägga ner timmar på matlagning. På 15-30 minuter trollar man fram vällagade och smakrika middagar utan att tumma på kvaliteten. 

Fördelar med HelloFresh

Det finns många fördelar med att beställa hem matkassar, rent allmänt. Det finns även flera specifika fördelar med just HelloFresh koncept.

Nedan listar vi de faktorer som utmärker HelloFresh lite extra från övriga aktörer på marknaden.

Världens första globala CO2-neutrala matkassebolag

Genom att handla en matkasse från HelloFresh minskar man inte bara sitt matsvinn, utan man stödjer även en CO2-neutral produktion. HelloFresh kompenserar 100% av alla koldioxidutsläpp, direkt, vilket gör dem till marknadens mest miljövänliga matkasseföretag. 

Genomarbetat hållbarhetstänk

HelloFresh hållbarhetstänk avser inte bara minskat matsvinn och hållbara ingredienser utan även hela försörjningskedjan “från jord till bord”. Den traditionella försörjningskedjan går från produktion, till tillverkare, till grossist, till mataffär till slutkund, medan HelloFresh har kapat flera led och därmed sparar in på flera steg som belastar miljön. 

HelloFresh fokuserar på närproducerade råvaror i största möjliga utsträckning och de produkter som inte finns tillgängliga i Sverige köps in från pålitliga och välrenommerade leverantörer utomlands. All kyckling från HelloFresh är svensk och fisken är MSC, ASC eller GLOBAL G.A.P.-certifierad. Frukt och grönt tillhör alltid klass 1 medan citroner och limefrukter är ekologiska.

Stor valfrihet i menyn

Även om man väljer matkasse utefter tema så har man möjligheten att skräddarsy veckomenyn genom att välja fritt bland 18 olika maträtter. På så sätt kan man enkelt välja bort saker man inte tycker om och istället lägga till recept som man är sugen på att testa. 

Små förpackningar med smaksättning

Många matkassar kräver att man har en hel del basvaror hemma då en del ingredienser som ingår i recepten inte medföljer i matkassen. Det kan röra sig om allt från soja och vinäger till kryddblandningar. 

Vi upplever att HelloFresh, till skillnad från många konkurrenter, inte förutsätter att deras kunder har alla dessa basvaror hemma utan istället skickar med små paket kryddblandningar och små påsar med flytande smaksättning. 

Detta är kanske framförallt praktiskt för de kunder som inte är särskilt vana hemmakockar och därmed inte har fullproppade skafferin. Dessutom undviker man att hela burkar och flaskor sedan blir stående tills de passerar bäst före-datum.

De enda ingredienser man behöver ha hemma när man beställer en matkasse från HelloFresh är smör, mjölk, ägg, olja, mjöl, socker, salt och peppar

Höga kundbetyg

HelloFresh har skyhöga kundbetyg och har dessutom knipit förstaplatsen i otaliga oberoende “bäst i test” genomförda av såväl privatpersoner som professionella aktörer. Av recensioner att döma är HelloFresh en av Sveriges mest uppskattade matkassar. 

Nackdelar med HelloFresh

Här är några av de aspekter som kan vara negativa, eller brister hos HelloFresh.

Saknar veganska alternativ

Tyvärr saknar HelloFresh en vegansk matkasse och utbudet på veganska recept är relativt begränsat. Eftersom man kan välja fritt mellan recepten så kan man eventuellt sätta ihop en egen vegansk meny men eftersom man då blir tvungen att exkludera eller addera vissa livsmedel så kan man tycka att hela konceptet med matkasse går lite förlorat.

Saknar allergianpassade matkassar

Eftersom man har möjlighet att välja mellan 18 olika recept per vecka så är sannolikheten för att man själv kan plocka ihop en allergianpassad meny relativt stor. Däremot finns det inga allergianpassade matkassar och inte heller särskilda kategorier där man kan välja utefter allergianpassade recept. 

Att anpassa existerande matkassar och recept efter diverse allergier går alltså förhållandevis bra, men som sagt går lite av konceptet med matkasse förlorat när man måste anpassa menyn på eget bevåg. Det hade varit lättare att navigera bland recepten om de var märkta utefter olika allergier.

Hur kan en veckomeny från HelloFresh se ut?

HelloFresh meny fokuserar på vällagad och säsongsbetonad mat från grunden med stort fokus på grönsaker. Vilka maträtter som ingår beror förstås på vilken kasse man väljer men sedan kan man också skräddarsy sin meny och välja och vraka bland de recept som finns tillgängliga för veckan. Man kan alltså byta ut recepten som ingår i den matkasse man valt.

Exempel på mat från HelloFresh

Nedan har vi listat rätter från HelloFresh som funnits tillgängliga under en specifik matvecka. 

 • Krämig basilikakyckling med morotsmos och saftig äppelsallad
 • Sydostasiatiskt fläskkött med vitlökskokt ris, stekta grönsaker och sojamajonäs
 • Snabb baconburgare med timjanstekt svamp och stekt ägg samt krispig coleslow
 • Vegetarisk bönbowl med citrongräsris och söt jordnötssalsa
 • Dill-och citronpanerad lax med ungrsrostade pommes och fräsch tomatsallad
 • Varm kycklingsallad med senapskryddad quinoa, ugnsbakade rotsaker och citrondressing

 • Thailändsk fläskwok med currystekta grönsaker, kokosmjölk och färsk koriander
 • Krämig baconpasta med ugnsbakade grönsaker och grön pesto
 • Danska köttbullar med kokt potatis, rostade rödbetor och gräddstuvad spetskål
 • Tomatgräddkokt torsk med lent potatismos och stekta grönsaker
 • Calabresedressad rigatoni med krispig kålrabbisallad och grekisk ost
 • Pannstekta halloumifritters med fluffig myntacouscous, grönsallad och myntadressing

 • Varm kikärtssallad med fylligt mandelris och kryddad yoghurt
 • Japanska vegobiffar med knaprig nudelsallad och sesammajonäs
 • Prosciutto-naanizza med tomatsås, mozzarella, rödlök, färsk tomat, hackade oliver och färsk basilika
 • Currystekt köttfärs med ris, stark tomatsallad och söt aprikoschutney
 • Sesampanerat fläskkött med bakade grönsaker, timjan- och honungssås och krämig aioli.
 • Pannstekt ryggbiff, rosmarinsbakad pumpa, äppelsallad och krämig ostsås (premium)

Är HelloFresh prisvärt?

Priserna för HelloFresh matkassar varierar naturligtvis beroende på antal måltider och personer. Prisspannet sträcker sig i skrivande stund från till 549-969 kr. 

Nedan har vi listat exakta priser baserat på antal måltider och personer. Priserna är desamma oavsett vilket typ av matkasse (klassik, familjevänlig, vegetarisk, snabbt och enkelt) man beställer. Priserna gällde då vi jämförde under 2022, men kan komma att ändras över tid. Se HelloFresh hemsida för aktuella priser!

 • 3 måltider för 2 personer per vecka = 520 kr (+ leverans á la 29 kr)

Totalt 6 portioner för 86,67 kr per portion

 • 4 måltider för 2 personer per vecka = 610 kr (+ leverans á la 29 kr)

Totalt 8 portioner för 76,25 kr per portion

 • 5 måltider för 2 personer per vecka = 690 kr (+ leverans á la 29 kr)

Totalt 10 portioner för 69,00 kr per portion

 • 3 måltider för 4 personer per vecka = 700 kr (+ leverans á la 29 kr)

Totalt 12 portioner för 58,33 kr per portion

 • 4 måltider för 4 personer per vecka = 820 kr (+ leverans á la 29 kr)

Totalt 16 portioner för 51,25 kr per portion

 • 5 måltider för 4 personer per vecka = 940 (+ leverans á la 29 kr)

Totalt 20 portioner för 47,00 kr per portion

Vi kan konstatera att priset per portion sjunker ju fler måltider och antal personer beställningen avser. Om man är få personer i hushållet är därför ett tips att beställa för fler antal personer och göra matlådor av de måltider som blir över för att få som bäst valuta för pengarna.

Planerar man att frysa in matlådor bör man dock välja recept som är lämpliga för ändamålet och till exempel inte innehåller färska grönsaker. 

Vi anser att HelloFresh är en mycket prisvärd matkasse då portionerna är generösa och ingredienserna av hög kvalitet. 

Passar HelloFresh barnfamiljer?

HelloFresh erbjuder som sagt en familjevänlig kasse med rätter som är ämnade att passa hela familjen utan att varken tumma på smak eller näringsbehov. Maträtterna som ingår i den familjevänliga kassen tillagas av naturliga, hälsosamma ingredienser med enkla smaker och innehåller exempelvis inte starka kryddblandningar. 

HelloFresh lämpar sig alltså utmärkt även för barnfamiljer. I och med att man kan skräddarsy menyn kan man även låta barnen vara delaktiga i valet av maträtter och anpassa middagarna efter deras önskemål. 

Har man barn som inte är kräsna och är öppna för nya smaker kan man naturligtvis välja någon av de andra matkassarna för att prova på nya spännande maträtter.  

Sammanfattning

Vår åsikt är att HelloFresh utan tvekan är en av de bästa matkassarna på den svenska marknaden. Kassen är prisvärd då portionerna är generösa och ingredienserna är av hög kvalitet. Maten är god, mättande, varierande och näringsrik och man får chans att prova på rätter från världens alla hörn. Dessutom ger recepten en inspirationsskjuts som man kan ha nytta av i övrig matlagning. 

Vi vill även ge ett extra plus för valfriheten att skräddarsy sin veckomeny genom att lägga till eller ta bort recept på eget bevåg och på så sätt anpassa maträtterna efter egna preferenser. Att beställa från HelloFresh är enkelt och smidigt och såväl app som hemsida är användarvänlig och lättnavigerad. 

Måltiderna är praktiskt förpackade vilket underlättar tillagningen och de medföljande receptkorten är pedagogiska och enkla att följa. En del av måltiderna tar dock lite längre tid att laga än vad som anges i recepten och det är heller inte möjligt att beställa mat till fler än 4 personer per matkasse. 

HelloFresh har ett utbrett hållbarhetstänk och väljer närproducerade råvaror i högsta möjliga utsträckning. Dessutom kompenserar de omedelbart för de koldioxidutsläpp som transporterna orsakar vilket gör HelloFresh till den mest miljövänliga matkassen på marknaden. 

Tyvärr erbjuder HelloFresh varken veganska eller allergianpassade matkassar, vilket givetvis är en nackdel för veganer och allergiker som kräver specialkost. Det hade definitivt underlättat om de olika recepten varit märkta utefter allergier för att få en bättre överblick över vilka alternativ som finns.  

Allt som allt kan vi alltså varmt rekommendera HelloFresh. I och med att prenumerationen saknar bindningstid så kan man alltid prova en matkasse för att se om man tilltalas av konceptet och uppskattar måltiderna som ingår. Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg