Vilka olika kaffedrycker finns? En guide till café-favoriterna


Kaffe är en livsstil för många. För andra är det närmast ett livselixir, åtminstone på morgonen och efter lunch. Enligt organisationen Fairtrade konsumerar vi bara i Sverige 7,6 kilo kaffe per person och år, och Sverige ligger på en tredjeplats i listan över de mest kaffedrickande länderna i världen.

Olika sorters kaffe och espresso på ett bord

Ett riktigt njutbart kaffe är värt att sträva efter och det finns många varianter att välja mellan, oavsett om du själv äger en kaffemaskin eller om du beställer ditt kaffe på café. Men vad döljer sig egentligen bakom alla de där namnen på menyn?

Svaret är nästan entydigt: espresso. Kaffebönor som mals i en kaffekvarn, till ett fint pulver och bryggs i en espressomaskin, är grunden till alla dessa sorter. Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan de olika varianterna!

Americano

Kaffe Americano

En espresso som du späder med kokhett vatten, där har du en americano, eller caffè americano som det heter.

Namnet sägs komma av att amerikanska soldater som tjänstgjorde i Italien valde att späda den starka och lite bittra italienska espresson för att mer likna det kaffe som de var vana vid hemifrån.

Americano ska serveras med en tjock crema och tillreds genom att espresson hälls i det heta vattnet i koppen. Andelen espresso och vatten varierar beroende på region och barista.

Bryggkaffe

Vatten hälls på kaffe i kaffefilter

Egentligen är det lite synd att kalla det här kaffet för bara “bryggkaffe” rakt upp och ned, eftersom det finns så många olika sätt att tillreda det på. Ordet för tankarna till den vanliga elbryggaren som i jämn takt värmer upp vatten som den sköljer över malda kaffebönor ned i en kanna genom ett filter.

Du kan ju få ett bryggkaffe som är tillrett exempelvis i en perkolatorbryggare, mokabryggare, pressbryggare eller Don Pedrobryggare.

Smaken på kaffet blir olika beroende på vilken utrustning som använts, precis som valet av kaffebönor, mängden kaffe, malningsgrad och rostningsgrad spelar roll.

Resultatet blir oavsett vad en kopp svart kaffe som kan kompletteras med mjölk och socker enligt önskemål.

Café au Lait

Café au Lait, ljusbrunt kaffe i vit kopp

“Kaffe med mjölk, tack”. Den klassiska franska kaffespecialiteten café au lait består av lika delar kaffe och ångad mjölk. Kaffet som används är för det mesta vanligt, starkt bryggkaffe, men du kan även få en café au lait som är gjord på espresso.

Café au lait serveras inte med något mjölkskum, men däremot i en lite vidare kopp så att du kan doppa din croissant i kaffet.

Caffè Corretto

Caffè Corretto, brunt kaffe med whiskey i

Den här tillredningen innehåller alkohol, så chansen att du hittar den på ett svenskt café är inte så stor, men däremot kan du förmodligen beställa den i baren på något uteställe.

En corretto är en “korrigerad” espresso, därav namnet. Vad den ska korrigeras med är det du beställer av bartendern. Espresson bryggs i storleksordningen en enkel och spetsas med några droppar önskad starksprit.

Caffè Latte

Caffè Latte med mjölkskum som hälls på

En mildare form av kaffedryck är caffè latte som består av en sjättedel espresso och resten ångad mjölk med inget eller ett mycket tunt lager mjölkskum överst som ofta serveras i ett högt glas.

Det är skummet som baristor gör små konstverk på kaffet med, så kallad “latte art”. Latte har en mild och söt smak på grund av mängden mjölk, som ofta uppskattas av den som är ny i kaffevärlden. Lattens hemvist är USA, det italienskt klingande namnet till trots.

Du kan beställa en smaksatt latte på en del caféer. Vanilj och choklad är vanliga smaker, men även kryddor som kanel och gurkmeja förekommer.

Caffè Macchiato

Caffè Macchiato brun med vitt skum i kopp

Tre fjärdedelar espresso och en fjärdedel skummad mjölk i en liten espressokopp blir en caffè macchiato. Mjölkskummet är inte mer än att det går att göra en liten figur av det i creman på ytan.

Smaken är kraftig och bitter på grund av den höga andelen espresso. En populär variant av drycken är Latte Macchiato, en mild och söt kaffedryck som du kan läsa om längre ned i artikeln.

Caffè Mocha

Caffè Mocha med skum och chokladsirap ovanpå

En dubbel espresso med chokladsirap, ångad mjölk och till sist krämigt mjölkskum på toppen är vad du får när du beställer en caffè mocha. Den är en perfekt avslutning på en god middag en vinterdag, eller som bas för en kaffebaserad drink med vaniljglass eller vispgrädde och någon likör.

Det finns vit och mörk chokladsirap. Istället för chokladsirap kan kakaopulver användas, och hemma kan det gå bra att använda vanlig chokladmjölk. Mocha består av en femtedel espresso, fyra femtedelar mjölk och ett par teskedar choklad och är mild i smaken.

Cappuccino

Cappuccino med skum på toppen

Om du beställer en cappuccino får du en enkel espresso med lika delar krämig ångad mjölk och till sist skummad mjölk, alltså en tredjedel av varje, serverad i en stor kopp.

Det är vanligt att även cappuccinon dekoreras med latte art, men lika ofta pudras lite kakao eller kaffepulver över det tjocka mjölkskummet.

Cappuccinon har enligt vissa källor utvecklats från kaffedrycken kapuziner som serverades i Österrike under 1700-talet. Denna kaffedrink bestod av kaffe, mjölk och socker, och var mycket populär.

Under 1930-talet började man att brygga en liknande dryck i Italien som man då kallade cappuccino. Andra källor hävdar att cappuccinon härstammar från kapucinorden i italien på 1600-talet.

Cold Brew

Cold brew kaffe med mjölk

Om du vill ha kallt kaffe men inte tycker om iskaffe, så kan cold brew vara ett alternativ för dig. Till skillnad från bryggt kaffe som har kylts har cold brew fått behålla kaffebönans naturliga sötma på grund av att grovmalet kaffe har fått dra i kallt vatten i ett dygn innan det filtreras.

Bitterheten som hett kaffe får på grund av bryggprocessen kommer inte fram på samma sätt med denna metod.

Vill du tillreda din egen cold brew hemma kan du blanda 100 gram kaffe med en liter vatten i en burk med tätslutande lock. Låt blandningen stå och dra i ett dygn innan du filtrerar det och späder det med mer kallt vatten till önskad styrka och smak.

Cold brew-kaffe kan drickas på olika sätt, med eller utan mjölk och is.

Cortado

Cortado spanskt kaffe med mjölk

Kaffe cortado är en spansk kaffedryck som består av en enkel espresso som serveras i ett litet glas tillsammans med lika delar ångad mjölk.

Namnet cortado kommer av ord med betydelsen att dela isär. I det här fallet är ju drycken tudelad med lika mycket kaffe som mjölk, 25 ml av vardera ingrediens är lagom.

På senare tid har man börjat servera varianter med fluffigare mjölkskum än vad det gjordes förr. En traditionell cortado har egentligen slätare mjölk än en latte.

Doppio (Dubbel Espresso)

Doppio mörk espresso i glaskopp

När du beställer en doppio beställer du egentligen bara en dubbel espresso, varken mer eller mindre. En doppio är perfekt för dig som älskar espresso, men tycker att en enkel espresso är alldeles för lite.

I italien är doppio inte speciellt vanlig, men resten av världen tar den med storm. Kanske för att en dubbel espresso skulle kunna motivera en dubbel bit mörk choklad?

Espresso

Espresso två koppar hälls upp i espressomaskin

Nu har vi äntligen kommit fram till alla kaffedryckers gudmoder, den fulländade italienska lilla espresson. Namnet har drycken fått av den bryggmetod som används.

Espressomaskinen hettar upp vattnet till rätt temperatur, ca 93-96 grader som sedan filtreras med högt tryck, ca 9 bar, genom väldigt finmalet kaffe. Processen i sin ursprungsform klassas som ett hantverk och resultatet blir ett starkt kaffe med hög koffeinhalt som serveras i en liten kopp eller ett glas på ca 30 ml.

Ytan är täckt av ett lager crema som består av fett och cellulosa från kaffebönan. Crema hjälper till att hålla kaffet varmt och ger karaktär till smaken.

Espresso används som bas till många olika kaffedrycker där variationerna består av mängden extra vatten eller mjölk som tillsätts.

Om du beställer en espresso på ett café, serveras den vanligtvis i en liten espressokopp, som rymmer 10 cl eller mindre.

Espresso con Panna

Espresso con Panna kaffe med grädde

Med en generös klick vispad grädde på toppen blir din espresso en con panna, “med grädde”.

Varianten har sitt ursprung i Wien, men i Italien anammade man detta snabbt och erbjöd att servera en enkel espresso med krämig vispad italiensk grädde i koppar som rymmer ca 60 ml.

Den som vill kan få sin espresso con panna sötad med exempelvis vaniljsocker eller vaniljsirap.

Flat White

Flat White Kaffe

För att göra en flat white behövs en dubbel espresso och en och en halv deciliter ångad, varm mjölk i en kopp. Mjölken ska inte ha så mycket skum, utan ska serveras så slät som möjligt.

Drycken har sitt ursprung från södra hemisfären, närmare bestämt Nya Zeeland och Australien, och påminner om en cappuccino, förutom frånvaron av skum.

Frappuccino

Frappuccino med vispgrädde och chokladsås

Tänk dig en cappuccino, krämig och smakrik, och så blandar du den tanken med en milkshake gjord på vaniljglass och is en varm sommardag. Kan det bli mer läskande?

Olika baristor gör sina olika varianter av frappuccino och blir mer eller mindre kända för dem. Den här kaffedrycken smakar inte mycket kaffe, men å andra sidan är det ju mer en milkshake än kaffe.

En frappuccino är gjord på just espresso, mjölk, vaniljglass, vispad grädde, is och någon sirap, alternativt choklad- eller kolasås. Det nybryggda kaffet ska svalna i rumstemperatur innan det mixas med alla övriga ingredienser, hälls upp i ett högt glas, dekoreras och serveras.

Latte Macchiato

Latte Macchiato

Det kan vara lätt att blanda ihop caffè macchiato och latte macchiato när man pratar om dem, men krasst sett är latte macchiaton baristans sätt att stillsamt gå wild and crazy bakom disken.

Istället för att toppa espresso med skummad mjölk består latte macchiato av större delen skummad mjölk som toppas med lite espresso.

Mjölken ska skummas ordentligt vid ca 65 grader innan det hälls ymnigt i koppen. Nybryggd espresso ska sedan tillsättas och sjunka ned genom skummet och man kan välja att göra latte art om man vill.

Lungo

Lungo, mörkt kaffe i espressoglas

Om dubbelt så mycket vatten får passera genom espressofiltret blir resultatet en lungo, en svagare variant av espresso.

När det gäller kaffets intensitet ligger lungo nära en americano, men smakmässigt blir det en skillnad, eftersom americano späds med hett vatten efter bryggningen.

Ristretto

Ristretto kaffe

Mindre mängd vatten på kortare tid över samma mängd kaffe vid espressobryggning ger en koncentrerad kaffedryck med intensiv smak och mindre bitterhet kallad ristretto.

Den får en tunnare crema eftersom kaffet inte har hunnit blötas på samma sätt som vid espressobryggning.

Bryggningen förbereds på samma sätt som när man förbereder en espresso, men avbryts efter cirka 15 sekunder eller när 15-20 ml kaffe har runnit ner i koppen.

Oönskade ämnen som ger bismak till kaffet i vanliga fall hinner inte följa med och resultatet blir ett kaffe med kaffebönans naturliga sötma bevarad.


Här hittar du fler artiklar inom kaffe!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg