Linas Matkasse recension 2024: En av Sveriges första matkassar


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Marknaden för färdigkomponerade matkassar har ökat explosionsartat de senaste åren och allt fler hushåll väljer att överlåta middagsplaneringen åt olika aktörer inom matkassar. Linas Matkasse är en älskad och erfaren spelare på marknaden och många förknippar säkert konceptet matkasse med just Linas Matkasse.

Linas Matkasse stor recension

I den här artikeln kommer vi alltså att fokusera på giganten Linas Matkasse och utvärdera deras tjänst. Hur går man tillväga när man lägger en beställning och hur fungerar leveransen? Vilka olika matkassar kan man välja mellan och hur ser receptutbudet ut?

Vad utmärker Linas Matkasse från övriga aktörer inom matkassar och finns det några nackdelar med just Linas Matkasse? Vi kommer också att ge exempel på hur en veckomeny kan se ut samt resonera kring prissättningen.

Linas Matkasse testa matkassen

Vad är Linas Matkasse?

Linas Matkasse grundades 2008 av syskonparet Carolina “Lina” Gebäck och Niklas Aronsson och har sedan dess varit en av de ledande aktörerna inom matkassar på den svenska marknaden. Trots börsnoteringen i början av 2021 är syskonen fortsatt operativa inom bolaget. 

Linas Matkasse fokuserar på att erbjuda god, sund, varierande och inspirerande middagsmat baserad på lokala och säsongsbetonade råvaror av hög kvalitet. Recepten är näringsberäknade och framtagna av ett team bestående av utbildade kockar, nutritionister och måltidsekologer. 

Linas Matkasse vill hjälpa människor att äta sund och god vardagsmat som resulterar i minimalt matsvinn och mer tid över för annat än matplanering och matlagning. 

Rabattkod och kampanjer hos Linas Matkasse

Här kan du se om Linas Matkasse har några kampanjer just nu!

Linas Matkasse testa matkassen

Du kanske även vill se vår recension av HelloFresh, Middagsfrid, Betterfeast, Matkomfort, Marley Spoon, Simple Feast eller Årstiderna!

Hur beställer man från Linas Matkasse?

Till att börja med bör man kontrollera att Linas Matkasse levererar till önskad adress, vilket görs enkelt genom att man skriver in sitt postnummer i ett sökfält på hemsidan. Se om Linas Matkasse levererar till din adress!

Välj matkasse

Därefter är det dags att välja matkasse. Kategorierna som finns att tillgå är Linas Express, Klassiskt och inspirerande, Barnfamilj, Vegetariskt och Enkelt och lättlagat. Man anger också hur många personer kassen avser samt hur många recept/måltider man önskar per vecka. 

Kassen Enkelt och lättlagat finns tillgänglig för upp till sex personer medan de andra matkassarna finns för upp till fyra personer. 

Efter att man gjort sina val visas priset för matkassen. Linas Matkasse har ofta nykundserbjudanden där en rabattkod appliceras automatiskt vid det första köpet. 

Registrering och betalning

I nästa steg fyller man i kontaktuppgifter och leveransadress samt registrerar ett konto via epostadress. När man uppger leveransadressen finns det möjlighet att lägga till information som kan vara nödvändig för chauffören, exempelvis portkod eller att man önskar få maten lämnad utanför dörren. Därpå slutför man köpet genom att ange sina betalningsuppgifter. 

Prenumerationen hos Linas Matkasse är löpande, men utan bindningstid, och man kan närsomhelst pausa, avboka eller avsluta prenumerationen. Avbokningar av leveranser måste ske senast måndag 6-7 dagar innan leverans, beroende på den leveransdag man valt. 

Välj måltider

När beställningen är genomförd kan man sedan logga in via hemsida eller app för att hantera kommande leverans. Där får man överblick över kommande veckomeny och man har också möjlighet att skräddarsy sin egen meny genom att botanisera bland över 50 olika maträtter. 

Linas Matkasse tillhandahåller en lättnavigerad app varifrån man kan hantera allt som rör middagsplaneringen. Här kan man få överblick över kommande recept, ändra sina receptval samt spara ner särskilda recept som man fastnar för. Via appen kan man även hantera allt från kontoinställningar till prenumeration och betalningar. 

Hur fungerar leveransen med Linas Matkasse?

Linas Matkasse levererar på söndagar mellan kl. 16:00-22:00 eller måndagar mellan 17:00-22:00. På leveransdagen kan man se en mer specifik leveranstid på Mina sidor.

Detta innebär att leveransen kan anlända sent på måndag kväll, vilket medför att man eventuellt måste ta höjd för att ordna annan middagsmat till måndagen. En leverans som innehåller fem middagar förskjuts således så den sista middagen serveras på lördagen, när den i själva verket kanske var avsedd som vardagsmat. Det hade nog varit fördelaktigt för de flesta kunder om matleveransen anlände på söndagen.

Är man inte hemma vid leveranstillfället lämnas matkassen utanför dörren och ett sms skickas till kunden om att leveransen skett. Ansvaret för matkassen övergår därmed till kunden.

Vidare levereras maten i en låda av kartong där kylvaror är separat förpackade med kylpåsar. Denna låda kan lämnas tillbaka till chauffören vid nästa leverans, förutsatt att den är tom, torr och platt (ihopvikt). 


Se även våra tips på andra matkassar och hitta din favorit!

Vilka olika matkassar erbjuder Linas Matkasse?

Hos Linas Matkasse väljer man mellan fem olika matkassar men recepten kan bytas ut efter eget tycke. Man är alltså inte bunden till de recept som ingår i matkassen utan man kan välja fritt bland över 50 olika rätter i receptbanken och skräddarsy sin en egen meny. 

Med recepten följer ett recepthäfte med instruktioner gällande hur maträtterna ska tillagas. Dessa instruktioner är enkla att följa och innehåller en del extramaterial i form av intressanta små texter och bonusrecept. 

Linas Matkasse erbjuder även en del tilläggsprodukter i form av olika fruktkassar (varav en helt ekologisk) och pizzasnurror. Ibland finns även tilläggsprodukter kring särskilda högtider, exempelvis Julgott och Adventsmys.

Klassiskt och inspirerande

Den klassiska och inspirerande matkassen innehåller en välbalanserad kombination av välbekanta smaker och nya spännande influenser från världens alla hörn. En del av dessa recept kräver lite mer av hemmakocken ifråga vilket gör att man utvecklar sin matlagning och förhoppningsvis får en stor dos inspiration.

Linas Express

Linas Express lämpar sig för för de som har knappt med tid men ändå vill servera god och vällagad vardagsmat. Rätterna i denna matkasse tar inte mer än 20 minuter att laga och recepten är smart framtagna för att tillagningen ska gå så fort som möjligt, utan att tumma på smak och kvalitet.

Barnfamilj

Denna matkasse innehåller middagsmat som uppskattas av hela familjen och är särskilt anpassad efter barns känsliga smaklökar. Maten är god och varierande med milda smaker och välbekanta och uppskattade grönsaker. Recepten är naturligtvis baserade på färska och naturliga ingredienser. 

Vegetariskt

Den vegetariska matkassen är det perfekta valet för lakto-ovo-vegetarianer eller för de som helt enkelt bara vill få in mer grönt i vardagsmaten. Recepten är smakrika, kreativa och mättande och innehåller naturligt protein. Det finns även möjlighet för tillägg av fisk och fågel. 

Recepten i den vegetariska kassen innehåller ägg, ost och mjölkprodukter. 

Enkelt och lättlagat

Denna matkasse innehåller enkla och lättlagade recept som sparar tid i vardagen genom smarta genvägar. Recepten är utformade så att de passar både stora och små då smakerna är milda och barnvänliga.

Fördelar med att beställa matkasse i allmänhet

Att beställa veckans middagsmat i form av en matkasse med färdigkomponerade recept är ett uppskattat koncept som underlättar vardagspusslet. 

Nedan har vi listat ett gäng fördelar som kommer med att beställa matkasse.

Sparar tid

Genom att få hem färdigplanerade middagar med exakta mängder ingredienser samt enkla receptinstruktioner sparar man både tid och energi. Man behöver alltså varken avsätta tid för att planera veckans middagar eller att inhandla dessa.

God och näringsberäknad kost

Recepten är komponerade av experter, inte bara för att vara så god och varierande som möjligt utan även för att täcka nödvändiga näringsbehov. Därför kan man lita på att man får i sig de näringsämnen man behöver för att kroppen ska må bra. 

Ekonomiskt fördelaktigt

Eftersom man får hem exakta mängder mat utefter antal personer som ska äta så går inga ingredienser till spillo. Att få hjälp med matplaneringen och enbart lägga pengar på det som är nödvändigt för att tillaga recepten gör att man sparar in en stor slant i längden. 

Miljövänligt alternativ

Att mängden ingredienser är noggrant beräknade utefter recepten gör att att matsvinnet minimeras vilket är till stor fördel för miljön. 

Matsvinn utgör 8-10 av världens växtgasutsläpp och är därmed en stor miljöbov. I Sverige slängs årligen 19 kg ätbar mat per person och 18 kg ätbar mat och dryck hälls ut i vasken, per person och år. Genom att kollektivt minska matsvinnet kan vi göra en stor och betydande insats för planeten och vår framtid.

Inspirationsboost

Att prova på spännande recept och nya smakkombinationer ger en inspirationsboost som förhoppningsvis kan appliceras på övrig matlagning. 

När det kommer till middagsmat så fastnar man ofta i samma gamla recept varpå nya influenser är tacksamt. Man får också chans att prova på råvaror man kanske inte är van att tillaga och breddar således sin kost så den bli mer varierad. 

Fördelar med Linas Matkasse i synnerhet

Här är några av de specifika fördelarna med just Linas Matkasse.

Stort utbud

Linas Matkasse är förmodligen den aktör inom matkassar som har störst utbud gällande recept. Man kan som sagt välja mellan fem olika matkassar men sedan skräddarsy sin egen meny genom att välja fritt i den generösa receptbanken vilket ökar sannolikheten för att bli nöjd med de maträtter man sedan får hem. 

Kategorierna i receptbanken är utförliga vilket gör det enkelt att hitta den typ av recept man letar efter. 

Allergianpassade alternativ

Linas Matkasse erbjuder inga allergianpassade matkassar men däremot är recepten märkta efter följande allergier: gluten, laktos och löpe. Denna märkning gör det mycket enkelt att skräddarsy sin veckomeny efter allergi då man helt enkelt söker på recept inom exempelvis “glutenfritt”. 

Av 58 recept som fanns tillgängliga under en vecka var 10 av dessa glutenfria, 9 st var löpefria och hela 16 recept var laktosfria. 

Genomarbetat hållbarhetstänk 

Linas Matkasse har haft ett genomarbetat hållbarhetstänk sedan starten 2008 och verkar utifrån fem fokusområden som är kopplade till FN:s globala mål för hållbar utveckling: matsvinn, råvaror, resursförbrukning, hälsa och socialt ansvar. 

Linas Matkasse har exakta prognoser och beställningsrutiner vilket innebär att de inte håller något lager utan endast beställer de råvaror som krävs till de beställda matkassarna, vilket i sin tur minimerar matsvinn. I samarbete med sina leverantörer väljer Linas Matkasse också förpackningar som minimerar svinn i såväl produktion som hos slutkund. 

Vidare samordnar Linas Matkasse sina kundleveranser i högsta möjliga utsträckning för att minimera klimatpåverkan från transporterna. Dessutom använder de sig av förnybar energi i sina produktionsanläggningar. 

Om det av någon anledning blir mat över vid produktion (exempelvis på grund av sena avbokningar) så skänks maten till välgörenhet istället för att kastas. Endast skakade matvaror blir matsvinn som sedan i sin tur blir till biogas. Under 2020 genererade Linas Matkasse endast 1.74 gram matsvinn per måltid i produktionen och de jobbar aktivt för att bli ännu bättre. 

Linas Matkasse innehåller högkvalitativa lokala råvaror från pålitliga och välrenommerade leverantörer och recepten är anpassade efter säsong för att möjliggöra användadet av svenska råvaror i största möjliga mån. En del av varorna är även ekologiska. 

Det kött som används är svenskt (med undantag för regionsspecifika produkter som exempelvis prosciutto) och fågeln är alltid uppfödd enligt svensk djurskyddslag, Jordbruksverkets föreskrifter samt Svensk Fågels Djuromsorgsprogram. Fisken är uteslutande MSC-märkt. Äggen är ekologiska och värpta i svenska anläggningar som är godkända enligt svenskt djurskyddslag samt EU:S handelsnormer för ägg.  

Du kan läsa mer om Linas Matkasses inköpskriterier och djurvälfärdspolicy på deras hemsida.

Under 2021 lanserades även klimatberäkning på recepten vilket möjliggör att man som kund kan göra aktiva klimatsmarta val när man beställer sin middagsmat. Målsättningen är att inom kort kunna redovisa klimatdata för hela receptsortimentet.

Generösa rabatter och lojalitetsprogram

Linas Matkasse erbjuder generösa rabatter för nya kunder, en rabatt som innefattar 30% respektive 40% på de två första matkassarna samt en välkomstgåva som uppgår till hela 649 kr. Välkomstgåvan utgörs av någon typ av köksredskap och i skrivande stund kan man välja mellan en exklusiv bunke i rostfritt stål och en stekpanna från Jamie Oliver. 

När man beställer från Linas Matkasse får man även bonuspoäng som kan spenderas inom “Klubb Lina”. Bonuspoängen kan så småningom lösas in till rabatter, kokböcker eller köksredskap. 

Biståndsprogrammet Plate for Plate

Linas Matkasse driver ett biståndsprojekt i Kenya, Plate for Plate, som går ut på att förse skolbarn med mättande och näringsrika skolluncher. Som kund kan man gå med i Plate for Plate och skänka 2 kronor för varje portion middagsmat man köpt via Linas Matkasse och på så sätt bidra till att förse ett skolbarn med lunch. 

Här kan man läsa mer om Plate for Plate. 

Fri leverans

Linas Matkasse levererar maten kostnadsfritt hem till dörren, vilket givetvis är en stor fördel. 

Lång och gedigen erfarenhet

Linas Matkasse har lång erfarenhet av att leverera välkomponerade och inspirerande matkassar, vilket också innebär att de haft tid och möjlighet att förbättra sitt koncept och ta till sig av kundernas feedback. Detta har resulterat i en välutvecklad och välfungerande tjänst som är omåttligt populär. 

Nackdelar med Linas Matkasse

Några negativa aspekter med Linas Matkasse:

Få veganska alternativ 

Linas Matkasse erbjuder ingen vegansk matkasse, men däremot kan man välja veganska recept ur receptbanken. Av 58 olika recept är dock endast 3 stycken veganska, vilket gör att man, beroende på hur många måltider man har valt i sin kasse, eventuellt inte kan skräddarsy en helt vegansk meny. 

Linas Matkasse har dock som målsättning att öka antalet helt växtbaserade rätter. 

Dålig pristransparens 

Vi hade önskat att hemsidan gav en bättre överblick över priserna för de olika matkassarna och även att priset per portion visades. Nykundserbjudandet innefattar enbart 3 middagar per vecka, vilket gör att man inte kan utforska priserna för fler antal middagar utan att logga in – vilket man gör i samma veva som man lägger en beställning. Man kan alltså inte skapa inloggningsuppgifter utan att samtidigt beställa och betala för en matkasse. 

Vi hade uppskattat bättre information gällande priserna för de olika alternativen, även de som inte ingår i nykundserbjudanden. 

Man förväntas ha en del ingredienser hemma 

En del ingredienser förväntas man ha hemma och dessa medföljer alltså inte i matkassen. Det kan röra sig om allt från grönsaksbuljong till sojasås och veckan innan leveransen får man ett mejl om vilka varor man förväntas ha hemma för att kunna tillaga recepten. 

Man kan tycka att konceptet med en matkasse går lite förlorat när man redan förväntas ha en hel del ingredienser hemma, ingredienser som kanske inte räknas som basvaror för en ovan hemmakock. 

Hur kan en veckomeny från Linas Matkasse se ut?

Vilken maträtter som ingår beror naturligtvis på vilken kasse man väljer, men möjligheten att skräddarsy sin veckomeny tillkommer alltid, oavsett val av matkasse. Man är alltså inte bunden till de rätter som ingår i matkassen utan dessa kan bytas ut mot andra valfria recept. 

Exempel maträtter Linas Matkasse

Linas Matkasse fokuserar på god, vällagad och hälsosam mat baserad på lokala råvaror. Nedan har vi listat ett axplock av maträtter som kan representera en matvecka. I detta exempel har vi skräddarsytt en meny och valt ett recept ur varje matkasse. 

  • Middag 1: Mandelbakad torsk med currysås och äpple (Linas Express)
  • Middag 2: Timjanstekt fläskkotlett med rotfrukter och rostad vitlökskräm (Klassiskt och inspirerande)
  • Middag 3: Tofukorma med svamp, cashewnötter och mynta (Vegetarisk
  • Middag 4: Krämig citronspagetti med stekt lax och grönsaker (Barnvänlig)
  • Middag 5: Frasig kyckling med bulgur, tzatziki och försk oregano (Enkelt och lättlagat)

Är Linas Matkasse prisvärt?

  • 3 måltider för 2 personer per vecka = 419 kr med nykundsrabatt (originalpris 599 kr)

Totalt 6 portioner för 69,83 kr per portion (originalpris 99,83 kr per portion)

  • 3 måltider för 4 personer per vecka = 559 kr med nykundsrabatt (originalpris 799 kr)

Totalt 12 portioner för 46,58 kr per portion (originalpris 66,58 kr per portion)

  • 3 måltider för 6 personer per vecka = 804 kr med nykundsrabatt (originalpris 1149 kr)

Totalt 18 portioner för 44,67 kr per portion (originalpris 63,83 kr per portion)

Med den generösa rabatten på de första matkassarna kan man lätt bli förblindad, men faktum är att Linas matkasse inte är den billigaste på marknaden. Däremot tycker vi att kassen är prisvärd med tanke på dess breda utbud, högkvalitativa råvaror, goda recept samt det faktum att leveransen är kostnadsfri. 

Vi hade som sagt önskat bättre pristransparens på hemsidan och att även pris per portion visades. Det hade också underlättat om hemsidan tillät fri navigering bland alla olika erbjudanden, även de som inte innefattar nykundsrabatt, utan att behöva skapa inloggningsuppgifter. 

I nuläget kan man endast skapa inloggningsuppgifter i samband med att man beställer samt betalar för en matkasse. 

Sammanfattning 

Det är av en anledning som Linas Matkasse, såhär fjorton år efter lanseringen, fortfarande är en ledande aktör på marknaden. De håller vad de lovar och vi kan varmt rekommendera att överlåta hushållets middagsplanering till Linas Matkasse. Nykundsrabatterna är generösa och tillåter nyfikna potentiella kunder att prova på konceptet för en billig peng.  

Det stora utbudet av recept ökar chansen för att hitta maträtter som går hem hos hela familjen och därför lämpar sig Linas Matkasse extra bra för just barnfamiljer. Utbudet av recept är inte bara stort utan även brett då det innefattar stor variation av såväl smaker som råvaror. Även utbudet av allergianpassade recept är bra, men däremot hade vi önskat fler veganska recept. 

Vidare håller råvarorna hög kvalitet och varje kasse innehåller även en del ekologiska produkter vilket naturligtvis uppskattas. Recepten är välkomponerade och matlagningsinstruktionerna är pedagogiska och enkla att följa. En del maträtter kan dock ta lite längre tid att tilllaga än vad som anges i receptet. 

Linas Matkasse har sedan starten 2008 haft ett genomarbetat hållbarhetstänk, det vill säga långt innan det blev en självklarhet för företag att överhuvudtaget ha en officiell hållbarhetspolicy. Dessutom är de raka och transparenta i sin hållbarhetskommunikation. 

Biståndsprojektet Plate for Plate, som går ut på att förse kenyanska skolbarn med lunch, är ett meningsfullt initiativ som går hand i hand med företagets verksamhet och filosofi. Tillsammans med sina kunder har Linas Matkasse serverat 7 miljoner skolluncher sedan projektets början 2014. 


Linas Matkasse testa matkassen

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg