Laga mat utomhus: En guide till matlagning under bar himmel


Matlagning i stekpanna utomhus över öppen eld

Tycker du om att tillbringa tid utomhus? Det spelar egentligen ingen roll om du befinner dig i trädgården eller uppe i de svenska fjällen. Det är helt enkelt bara skönt att få andas frisk luft och njuta av naturen runt omkring.

Det bästa av allt är att laga mat utomhus. Att njuta av nylagad mat under bar himmel är rena himmelriket och mat smakar alltid godast utomhus.

Att laga mat utomhus behöver inte alls vara svårt och egentligen krävs det inte mycket utrustning. Knepet är bara att välja rätt utrustning för den plats du tänker tillaga maten på. Vi ska därför gå igenom alla alternativ som finns för dina utomhusaktiviteter.

Grill

Kolgrill med grillspett utomhus

Det vanligaste är att använda en grill för att laga mat utomhus. Du kanske har koll på att det finns en uppsjö av grillar att välja mellan. Idag finns det inte längre möjlighet att köpa små engångsgrillar för dig som vill laga mat i parker eller på picknicken, men det finns riktigt bra alternativ.

Du kan till exempel köpa hem en liten grill. Antingen en hopvikbar eller en grill med lock. På flera modeller kan då även locket användas som grillyta.

Det är den perfekta grillen att ta med på utflykter och passar perfekt för korv och mindre köttbitar som inte kräver någon längre tid på grillen. De flesta minigrillar använder kol för tillagningen. Missa inte att packa med tändvätskan!

Om du istället ska laga mat utomhus hemma i trädgården, då finns det oändliga möjligheter. Riktiga grillmästare kanske vill ha en lyxig gasolgrill med flera nivåer där du kan tillaga saftiga köttbitar och grilla grönsaker på en och samma gång. I gasolgrillar med lock kan du dessutom tillaga allt från hela kycklingar till lammracks.

För dig som vill ha en klassisk grillkänsla med både rätt smak och doft så är det givetvis en kolgrill du ska satsa på. Visst, det ryker mer och den brända kolen måste tömmas, men känslan av kolgrillade köttbitar är oslagbar. Se till att införskaffa en kolgrill med lock för att kunna stänga inne värmen när du grillar kött.

Om du vill kunna grilla inomhus, eller kanske på balkongen, kan det vara värt att införskaffa en elgrill. Det finns många bra elgrillar nu för tiden, som klarar av det mesta!

Att grilla är oslagbart med tanke på den goda smaken. Se till att marinera köttet väl och plocka fram alla tillbehör du behöver. Här menar vi allt från den klassiska potatissalladen till grilltänger och varför inte en termometer att mäta köttets innertemperatur med.

Öppen eld

Korv grillas över öppen eld

Ska du ta med dig kompisgänget eller familjen ut i skogen? Då är det som allra mysigast att laga mat över öppen eld. Med tanke på den höga mysfaktorn så kommer maten att smaka extra gott. Allt du behöver göra är att hitta en eldstad.

Du kan sedan välja att ta med egen ved, eller leta sly och fallna grenar i skogen som du kan elda med. Tändvätska är oftast inget bra alternativ att tända en öppen eld med. Ta istället med lite tidningspapper och en tändare.

Vad ska du då tillaga för mat över öppen eld? Det klassiska valet är givetvis korv med bröd. De flesta barn älskar att elda korv på en pinne, så se till att ta med en täljkniv. Även goda tillbehör såsom ketchup, senap och bostongurka är bra att bära med. Att laga mat över öppen eld behöver dock inte innebära korv med bröd. Elden bjuder även in till mer avancerad matlagning.

Ta med en stekpanna, gärna i gjutjärn, för att öka möjligheterna för matlagning under bar himmel. Även en stekspade och en grytvante är bra att ha nära till hands i värmen. Över en lägereld kan du både steka och röka mat.

Om du tar med en stekpanna i gjutjärn så kan du ställa den direkt över elden och här kan du egentligen tillaga exakt samma mat som hemma på spisen.

Vad sägs om att lyxa till det med enkla fajitas, bacon eller varför inte förbereda laxpaket hemma som du lägger över ett grillgaller. Se till att elden har slocknat innan ni beger er av hemåt igen.

Stekhäll (Muurikka)

Matlagning på stekhäll

Vill du testa att laga mat på en stekhäll? Då är det en Muurikka du ska införskaffa. Muurikka är ett välkänt finskt märke som tillverkar stekhällar av varmvalsat stål.

Stekytan blir rejält varm och du kan använda hällen över öppen eld, med en gasolbrännare eller varför inte i grillar. Det är helt enkelt en mycket versatil utrustning för dig som vill laga mat under bar himmel.

Du kan köpa en platt stekhäll som ser ut som en stor stekpanna fast med två handtag. Den är populär att använda på grillen eller över en öppen eld. Det finns även en stekhäll med tre ben som du placerar över elden.

Det är ett riktigt bra alternativ om du ska fricampa och laga mat utomhus, men inte allt för långt ifrån bilen. Tack vare benen så kommer stekhällen en bit ovanför marken. En stekhäll utan ben är däremot enklare att bära med sig på kortare vandringar.

På en stekhäll kan du tillaga en riktigt god wook. Ta med dig lövbiff, soja och grönsaker på turen. Om du ska vandra lite innan matlagningen så kan du ta med dig frusna livsmedel som sedan får tina medan du vandrar.

För en enkel måltid kan du ta med olika köttbitar och färdigkokt ris. Då kan du steka köket och sedan värma på riset för att få en komplett måltid.

Glöm inte bort att packa ner kryddor, olja att steka i och en stekspade. Om du istället väljer att använda din stekhäll i trädgården eller på grillen så blir det givetvis lite smidigare. Då finns allting nära till hands.

Stormkök

Ska du ut och vandra i flera dagar eller ta med familjen ut på tur? Då är det ett klassiskt stormkök du ska införskaffa. Tack vare stormköket kan ni befinna er utomhus i flera dagar men ändå avnjuta varm nylagad mat. Ett stormkök är helt enkelt en livräddare och kanske ännu mer en humörräddare när ni är ute i skogen.

Ett klassiskt stormkök består utav två kastruller och en enkel stekpanna. Det ingår även ett avtagbart handtag som du använder till alla tre delar. Det går även att köpa till tillbehör såsom en kaffekanna och en stekpanna med non-stick-beläggning.

Köket drivs antingen av sprit eller av en liten gastub. Både sprit och gas har sina för- och nackdelar. Sprit gör köket mycket sotigt, men det ger en bra värmefördelning över ytorna. Gas ger däremot en mycket koncentrerad värme och då blir det svårt att till exempel steka pannkakor i stekpannan.

Det enklaste är att koka upp vatten och tillaga olika torrvaror, till exempel ris och makaroner. Du kan dock tillaga det mesta i ett stormkök, till exempel olika grytor. Det som sätter stopp för din matlagningskonst är det antalet dagar du är ute i vandrar. För längre vandringar måste du bära med dig torrmat, antingen färdigköpt eller som du har torkat själv i förväg.

För korta dagsturer är det bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan tillaga i stormköket. Pannkakor, one pot-pasta, couscous med chorizo eller varför inte klassisk tacofärs med olika tillbehör.

Det smidiga med ett stormkök är att de olika kastrullerna och stekpannorna även fungerar som lock, så maten håller sig varm länge. Därför kan du tillaga mat i olika kastruller och ändå hålla allting varmt. Glöm inte att ta med en tändare som du kan tända spriten eller gasen med!

Gaskök

Om du ska ut och vandra på egen hand eller tillsammans med din partner, då finns det ett smidigare alternativ än ett stormkök. Det bästa är då att införskaffa ett gaskök för matlagning ute i friska luften. Ett gaskök är det perfekta köket för allt från fjällvandringar till kustvandringar.

Själva gasköket är så litet att du kan förvara det i fickan. Därtill behöver du en gastub och de finns både i små och stora storlekar. Köket är alltså perfekt för dig som vill nära med dig en så liten packning som möjligt.

Eftersom gaslågan är mycket koncentrerad så blir det snabbt varmt inne i kastrullen. Du kan därför både koka tevatten och koka ägg på relativt kort tid. Du behöver därför inte vara orolig för att slösa på gasen. Det vanligaste är att komplettera gasköket med två små kastruller.

Den mat som lämpar sig bäst för gaskök är därför torkad mat som du värmer upp i kastrullerna. Här är det alltså ingen idé att tänka storslaget och ta med dig köttbitar eller liknande ut. Pasta, ris och en god sås är mat som är smidig nog för ett gaskök. Tänk låg vikt så blir det bra, du ska ju trots allt bära med dig maten i ryggsäcken.

De tillbehör som krävs för att kunna använda ett gaskök är dels en tändare att tända gasen med och dels en sked att röra om med i grytorna. Om du sa ut och vandra i de svenska fjällen så är det också bra att komplettera köket med ett enklare vindskydd som skyddar gaslågan. Då kan du använda köket även när det blåser friskt ute.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg