Vad är kondenserad mjölk och hur gör man egen?


Kondenserad mjölk är en populär söt ingrediens som används i olika efterrätter och bakverk. Här går vi igenom vad det egentligen är samt hur du kan göra din egen hemma i köket!

Kondenserad mjölk i en skål

Vad är kondenserad mjölk?

Kondenserad mjölk är helt enkelt fet sockrad mjölk som fått sjuda tills den tjocknat och antagit en sirapsliknande konsistens. När vätskan kokas bort koncentreras både smak och konsistens och sockermjölken blir söt, krämvit och trögflytande. 

Metoden att framställa kondenserad mjölk utvecklades och patenterades i USA under 1800-talet i syfte att kunna lagra mjölk under en längre tid då dess hållbarhet förlängs avsevärt när den får koka ihop med socker. Fabriksproducerad kondenserad mjölk håller upp till sex månader i oöppnad förpackning medan den hemmagjorda varianten håller i några veckor vid förvaring i försluten burk i kylskåpstemperatur. 

Sötad kondenserad mjölk används främst till desserter och bakverk, till exempel key lime pie, fudge och de brasilianska chokladtryfflarna brigadeiros. Kondenserad mjölk finns att köpa färdig på burk, men är även enkel att göra hemma.

Kondenserad mjölk görs traditionellt på fet komjölk men det går också bra att använda sig av laktosfri- eller vegansk mjölk. Vid använding av laktosfri mjölk kommer slutresultatet bli mörkare, men smak och konsistens är de samma som vid använding av standardmjölk. Man bör dock se till att välja så hög fetthalt som möjligt oavsett vilken typ av mjölk det avser.

Receptet nedan ger samma mängd kondenserad mjölk som finns att köpa på burk om 400 gram. Receptet går givetvis att utöka så länge man utgår från lika delar mjölk och socker. 

Hur gör man egen kondenserad mjölk? (Recept)

Ingredienser:

2,5 dl mjölk

2,5 dl socker

Gör såhär:

1. Mät upp mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockerkristallerna har smält helt och hållet. Mät mjölk-och sockerblandningen (om ögonmåttet sviker kan man använda en linjal). Anledningen till att man behöver veta vätskans djup är för att den ska koka ner till hälften.

2. Höj till medelvärme tills sockermjölken börjar sjuda. Det ska inte uppstå några kokbubblor utan enbart en fin ånga som stiger från kastrullen. Sänk värmen vid behov. Rör inte i blandningen och ställ timern på 40 minuter.

3. Efter 40 minuter har ett skum bildats utmed sockermjölkens yta. Ta bort skummet med en sked.

4. Låt sockerblandningen fortsätta sjuda tills dess av häften av den ursprungliga mängden återstår. Om det bildas mer skum under tiden – ta bort med sked på samma sätt som tidigare.

5. När häften av blandningen återstår – häll upp i en ren burk med tätslutande lock och låt svalna i kylskåp. Låter man istället sockerblandningen fortsätta sjuda får man så småningom karamelliserad mjölk. 

En populär användning av kondenserad mjölk, är att koka den så att det blir karamelliserad mjölk (Dulche de leche).


Här kan du se ett enkelt recept på glass gjord på kondenserad mjölk!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg