Vad är karmelliserad mjölk och kan man göra det hemma?


Brun, söt och härlig karamelliserad mjölk är en riktig efterrättsfavorit. Här kollar vi lite närmare på vad det är och hur du enkelt kan göra din egen hemma!

Karamelliserad mjölk i plåtburk

Vad är karamelliserad mjölk?

Karamelliserad mjölk, även kallad dulce de leche, är helt enkelt sötad kondenserad mjölk som har har kokats ner ytterligare och förvandlats till en brun kolakräm. Det är en populär sötsak i många sydamerikanska länder, vilket är anledningen till att den ibland kallas vid dess spanska namn.

Den karamelliserade mjölken används bland annat till banoffeepaj, fudge eller som smaksättning i bakverk och desserter. Karamelliserad mjölk är också en god kolasås precis som den är. Tillsätt gärna lite flingsalt för att väga upp det söta.

Karamelliserad mjölk kan som sagt tillagas genom att sjuda kondenserad mjölk tills den antar en brun, krämig kolakonsistens. Men ännu enklare är att köpa en burk kondenserad mjölk i butik och låta den koka oöppnad i en kastrull.

Hur gör man egen karamelliserad mjölk? (Recept)

Ofta finns det färdig karamelliserad mjölk att köpa på burk. Men det går även att göra egen, om du bara har tillgång till vanlig kondenserad mjölk på burk.

Gör såhär:

  1. Ta bort burkens etikett.
  2. Lägg burken i en vattenfylld kastrull och se till att burken är helt täckt av vatten.
  3. Låt småkoka i ca tre timmar.
  4. Ta upp burken ur vattenbadet och skölj i iskallt vatten.
  5. Låt svalna helt innan burken öppnas.

Det som är viktigt att vara noga med är att se till att det hela tiden finns tillräckligt med vatten i kastrullen och att vänta tills den svalnat innan du öppnar. Detta eftersom det uppstår tryck i burken när den kokas.

Om vattnet skulle koka bort finns en liten risk att burken exploderar. Om du öppnar den när den är varm finns risken att du får het vätska på dig.


Här kan du se fler recept och tips på efterrätter!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg