Intressanta fakta om kanel och dess historia


Kanel är en krydda de flesta använder ibland, men hur mycket vet du egentligen om var kanelen kommer ifrån? Här reder vi ut allt som är intressant och viktigt att veta om kanel!

Kanel närbild på malen kanel i sked och kanelstång bredvid

Varifrån kommer kanel?

Kanelstänger i över hela bilden i en stor hög

Till en början sågs kanel framför allt som medicin och inte som en krydda. Det finns källor från ungefär år 2700 före vår tideräkning där kanelen nämns som en medicin av Kinas kejsare. Även i Egypten finns det tidiga källor som nämner kanel som ett läkemedel, de källorna är från runt 1500 före vår tideräkning.

Från medelhavsområdet finns det skrifter som nämner kanelen ungefär 800 år innan vår tideräkning börjar. Det handlar i alla de här fallen om kassiakanel.

Kanelen odlades redan då i Sydostasien och Östafrika. Den transporterades västerut via Sidenvägen – en handelsväg som var väldigt viktig och faktiskt också kallades för kanelvägen! De araber som dominerade i kanelhandeln avslöjade inte var kryddan kom ifrån, för att undvika konkurrens om handeln.

Det ändrades när portugiserna med Vasco da Gama i spetsen kom till Sri Lanka i slutet av 1400-talet. Några år senare upptäckte de ceylonkanelen och började handla med den.

Det tog lite tid innan kanelen tog sig hela vägen upp till Norden, men i våra trakter har den funnits sen 1300-talet. Även här sågs den till en början framför allt som en läkeväxt. Kanelen gick att köpa på apotek bland annat för sina antibakteriella egenskaper.

Den kanel som såldes på svenska apotek var ceylonkanel. I början av 1900-talet konkurrerades den ut av kassiakanelen, som blev populär att använda i bakverk och matlagning. När ceylonkanelen de senaste åren blivit uppmärksammad ses det ibland som en ny sorts kanel. Sanningen är snarare att det är en typ av kanel som gjort come back i vårt land.

Hur växer kanel?

Kanelträd i skog

Kanel kommer från barken på kanelträd, som kan vara träd av olika arter i kanelsläktet. Det finns ungefär 250 olika sorters kanelträd. Även om alla har bark med mer eller mindre tydlig kanelsmak är det bara några av arterna som används för att framställa kryddan.

Kanelträd är gröna året runt och de tillhör lagerväxterna, en grupp växter som trivs i det klimat som finns bland annat i Brasilien och Sydostasien. I samma familj av växter finns bland annat avokado.

Kanelen skördas från skott som blivit ett par meter höga. För att det ska bli den produkt vi kan köpa i affärerna genomgår barken en jäsprocess. Efter det tas det yttersta skiktet av barken bort och kanelen får torka. Efter några dagar rullar de ihop sig och sen får de torka färdigt på en plats med skugga.

Vad använder man kanel till?

Kanel kan användas i en mängd olika rätter och bakverk. I Sverige finns till exempel kanelbullen, som såklart inte skulle vara samma sak utan kanelen. Den finns också i pepparkakor och kan användas som smaksättning till exempel i äppelkakor och andra bakverk. Även i glögg, fruktinläggningar och desserter spelar kanelen en stor roll.

I området kring Medelhavet och i Mellanöstern används kanel ofta i kötträtter. Ett exempel är den mycket vanliga kryddblandningen 7 kryddor där kanel ingår. Den används förutom till grytor bland annat till kebab, köfte, grillrätter, i såser och till ris.

Även i den indiska matkulturen har kanelen stor betydelse. Där finns den i chai, det klassiska kryddiga teet. Den kan också användas som smaksättning av kaffe och i desserter. Kanel ingår bland annat i kryddblandningen garam masala som kan användas till vegetariska rätter, kötträtter och rätter med kyckling. Kanel kan också ingå i tandoori och andra kryddblandningar.

I det kinesiska köket finns kanelen i five spice powder, en kryddblandning som kan kallas för ”kinesiska fem kryddor” på svenska. Det är en kryddblandning som ger alla de fem grundsmakerna – sött, surt, salt, bittert och umami. Blandningen används till pekinganka, fläskkött, wok med mera.

Olika sorters kanel

Det finns flera olika sorters kanel, från olika platser i världen. Här är några av de vanligaste.

Kassiakanel

Kassiakanel är den kanel som oftast säljs både i Sverige och i resten av Europa.  Den finns naturligt i sydöstra Kina och odlas även i Indonesien och Vietnam.

Egentligen är det flera olika sorters kanel som säljs under namnet kassiakanel. Kanelen kan komma från trädet Cinnamomum cassia, ett träd som också har namnet Cinnamomum aromaticum. Det är det här trädet som gett kassiakanelen sitt namn.

Trots det kan kassiakanel också komma från trädet Cinnamomum burmannii. Den kanelen kallas för padangkanel och det mesta av all mald kanel som säljs i världen är egentligen padangkanel, även om den ofta går under namnet kassiakanel. Även kanel från ett tredje kanelträd sälja som kassiakanel, nämligen Cinnamomum loureiroi, vietnamesisk kanel.

Det är lite rörigt, men orsaken till att det är flera olika sorters kanel som säljs under samma namn beror på att de olika kanelträden liknar varandra och ger en krydda som har ungefär samma smak och egenskaper. Ofta kallas kassiakanel bara för kanel i butikerna, till skillnad från ceylonkanel som i stort sett alltid säljs som ceylonkanel eller äkta kanel.

Ceylonkanel

Ceylonkanel eller äkta kanel kommer från trädet Cinnamomum verum. Att den här kanelen kallas för äkta kanel kommer från det latinska namnet på trädet, som betyder ”äkta kanel” eller ”sann kanel”. Även om olika sorters kanel kommer från olika arter av kanelträd gör det inte att någon av dem blir mer äkta än de andra. Kanelen framställs på samma sätt och även om det blir vissa skillnader är kryddorna väldigt lika varandra.

Ceylonkanelen odlas framför allt i Sri Lanka, men det finns också odlingar i Seychellerna och Madagaskar. Det var den här typen av kanel som tidigt användes som medicin i Sverige.

Barken som används till ceylonkanel ger flera tunna och spröda lager, som är lättare att pulverisera. Att barken är annorlunda gör att ceylonkanelen blir ljusare och får en lite sötare och mildare smak än kassiakanel. Ceylonkanel har dessutom lägre halter av kumarin än vad kassiakanel har.

Padangkanel

Padangkanel kallas också för indonesisk kanel. Det beror på att den odlas i Indonesien. Det svenska namnet padangkanel kommer från staden Padang som ligger på Sumatra.

Padangkanel säljs ofta som kassiakanel, till exempel när du köper mald kanel. Padangkanelen kommer från trädet Cinnamomum burmannii.

Vietnamesisk kanel

Vietnamesisk kanel kan även kallas för saigonkanel. Den kommer från trädet Cinnamomum loureiroi och har en ren, klar och lite pepprig smak. Den säljs ofta som kassiakanel.

Det som skiljer den från annan kassiakanel är att den innehåller lite högre halter av kumarin än kanel som görs av barken från Cinnamomum cassia.

Vad är skillnaden på vanlig kanel och ceylonkanel?

Det finns i huvudsak två olika sorters kanel på den svenska marknaden – vanlig kanel och ceylonkanel. Den vanliga kanelen kallas för det mesta bara för kanel, men den kan också kallas kökskanel eller kassiakanel. Ceylonkanelen säljs för det mesta som just ceylonkanel, men kan också kallas för äkta kanel.

Det är framför allt ursprunget som skiljer de två sorternas kanel åt. Ceylonkanelen kommer framför allt från Sri Lanka och utvinns från en särskild sorts kanelträd. Den vanliga kanelen kan komma från tre olika sorters kanelträd och odlas bland annat i sydöstra Kina, Indonesien och Vietnam.

Eftersom kanelen kommer från olika träd blir det också vissa saker som skiljer de olika sorterna åt. Ceylonkanelen kommer från en sprödare och tunnare bark med flera olika lager, och det gör att kryddan blir ljusare, sötare och mildare. Den vanliga kanelen kommer från en grövre bark och blir brunare, med en starkare smak. Ceylonkanel har lägre halt av kumarin än kanelen från de andra träden.

Anledningen till att det är just kassiakanel som blivit den vanliga kanelen är att den är billigare.

Vad är kumarin?

Kumarin är ett ämne som finns i kanel och som kan vara farligt om man äter en stor mängd regelbundet under en lång tid. Det beror på att levern inte klarar av att ta hand om hur mycket kumarin som helst. Att äta lite varje dag är ingen fara, inte heller om det blir några enstaka dagar med högre intag.

Kumarin är ett av de ämnen som ger kanelen sin särskilda smak. Olika sorters kanel kan innehålla olika stor andel kumarin. Det är en av de saker som gör att smaken skiljer sig åt mellan de olika sorterna, och som gör att du kan uppfatta en sorts kanel som godare än en annan.

Kan kanel vara giftigt?

För att kanel ska vara giftigt krävs det att du får i dig mycket kanel varje dag under en längre tid. Skulle du äta för mycket kanel någon gång ibland är det ingen större fara – kroppen kan återhämta sig om det stora intaget upphör.

Anledningen till att kanel kan vara skadligt är att det är en krydda som innehåller kumarin. Kumarin finns också i tonkabönan, i lavendel och i olika sorters gräs, men det är framför allt genom kanel man kan få i sig det. Kumarin påverkar levern på ett negativt sätt, men små mängder klarar levern av att ta hand om. Det som rekommenderas är att vuxna inte ska äta mer än en tesked kanel om dagen.

För barn är det istället en halv tesked som gäller. Gränserna är satta utifrån kassiakanel, eftersom det är den vanligaste sortens kanel i Sverige. Det finns också ceylonkanel, som är en sort som innehåller mycket mindre kumarin och därför inte utgör någon risk att äta.

Riskerna med att äta kanel är inte särskilt stora, så du behöver inte oroa dig om du bara äter kanelbullar ibland och eller tar kanel på gröten. Det är framför allt för små barn det kan innebära en risk med det kumarin som finns i kanel, eftersom de tål mindre mängder.

Kanel – malen eller kanelstång?

Du kan köpa kanel både som kanelstång och som malen kanel. Kanelstång har fördelar som att den håller längre, medan mald kanel är billigare. Vilket ska du då välja?

Hel kanel kan passa i de maträtter och bakverk där kanelen tas bort innan maten serveras. Till exempel kan hel kanel passa i olika grytor, glögg, risgrynsgröt, inläggningar, fruktkompott och liknande. Vill du däremot baka kakor behöver du mald kanel så att kryddan kan fördelas jämnt i kakdegen.

Det är svårt att själv mala eller mortla kanelstång så att den blir ett fint pulver, därför kan det vara smidigt att köpa kanel som är färdigmald om du inte vill använda hel kanelstång.

Det är ofta möjligt att byta ut kanelstång mot mald kanel. Smaken blir lite olika, så vilket som passar bäst är i relativt hög utsträckning en smaksak.

Kan man mortla kanelstång?

Det är svårt att mortla kanelstång – men inte helt omöjligt. En kanelstång är väldigt hård och det krävs mycket arbete och en hel del envishet för att det ska gå att mortla kanelstången tillräckligt mycket.

Tänk på att det inte fungerar att använda små bitar istället för mald kanel, eftersom det är för hårt för tänderna. Ska du mortla kanelen så att du kan använda den istället för mald kanel måste den finfördelas ordentligt.

För att göra det lättare att klara av att mortla kanelstången kan det vara en bra idé att först krossa den i små bitar. Det går att göra till exempel genom att lägga den i en påse och slå på den med en hammare eller något annat hårt.

Ett alternativ till att mortla kan vara att mala kanelstången i en kaffekvarn eller liknande. Även då kan det vara bra att krossa den i små bitar först. Tänk på att kanelen kan lämna smak efter sig, gillar du inte kaffe med kanelsmak ska du kanske inte använda din kaffekvarn.

En annan möjlighet är att riva kanelstången på ett fint rivjärn eller zestjärn, vilket är enklare än att lyckas mortla den. Det allra enklaste är förstås att köpa färdigmald kanel.

Hur mycket mald kanel motsvarar en kanelstång?

Eftersom det kan skilja sig åt hur lång en kanelstång är blir det svårt att säga exakt hur mycket mald kanel en kanelstång motsvarar. Du kan tänka att 1 centimeter kanelstång går att ersätta med 1 gram mald kanel.

1 tesked mald kanel är ungefär 7 gram, så en tesked mald kanel motsvarar en kanelstång på 7 centimeter.


Här kan du läsa fler artiklar om kryddor!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg