Vilken sorts grill ska man välja? En guide till olika sorters utomhusgrillar


Närbild på grill utomhus på terrassen

Sommaren innebär för väldigt många människor i Sverige också att grillen plockas fram. Det är få saker som vi uppskattar så mycket som att få grilla en köttbit, hamburgare (eller smashburgare) eller riktigt goda grönsaker. Men den som funderar på att köpa grill upptäcker snart att det minst sagt finns gott om olika alternativ.

Det finns en mängd olika sorters grillar. Att sätta sig in i vad de olika modellerna och sorterna innebär och vilken som kommer att passa just dina behov och önskemål bäst är något som tar tid.

Nedan finner du därför en guide där vi går igenom de allra mest populära typerna av grillar, så att du kan finna det alternativ som funkar bäst för dig.

Vilka typer av grillar finns det?

Det som skiljer grillarna nedan från varandra är inte bara vilken mat som passar bäst att grilla på dem, eller vilken temperatur de kan nå som högst.

Också saker som pris och hur mycket mat du kan laga på en gång varierar.

I guiden nedan försöker vi därför att ge en så heltäckande bild av olika fördelar och nackdelar med de olika typerna av grill.

Ett alternativ till grillen är att införskaffa en rejäl stekhäll!

Kolgrill

Rund kolgrill från Weber med grillad fisk på gallret
På bilden en Compact Kolgrill från Weber.

Det här är kanske det allra mest klassiska alternativet när det kommer till att grilla. En hel del av de som tar grillningen riktigt seriöst menar på att en riktigt bra kolgrill är det enda alternativet när det kommer till att få ett riktigt bra resultat och mat som verkligen smakar grillat.

En av de saker som du får i en kolgrill, som inte alla sorters grillar kan erbjuda på samma sätt är såklart den rökiga smaken.

Att det ryker ordentligt från grillen ger också en speciell känsla under själva tillagningen som många uppskattar. Många tycker helt enkelt att det är mysigare att använda sig av en kolgrill.

Men på samma gång är kolgrillen ett lite mer omständligt alternativ jämfört med de mer moderna modeller på grillar som kommit de senaste åren.

Bland annat tar det ofta ganska lång tid innan grillen blir varm. Om det blåser mycket ute eller om kolet inte är helt torrt så kan det också vara en bökig process att överhuvudtaget få grillen att ta fyr.

Vet du med dig att du har en kort stubin eller ett trytande tålamod när du ska laga mat, kan detta därför vara ett lite väl bökigt alternativ.

Kolgrillen rekommenderas alltså till dig som uppskattar och värdesätter en riktigt äkta grillkänsla med mat som verkligen smakar grillat. Det är även ett bra alternativ för dig som vill handla grill på budget, då det även med billigare modeller går att uppnå riktigt fina resultat.

Men som sagt så finns det smidigare och mer effektiva grillar som både gör att grillningen kommer att gå fortare och inte kommer att vara lika omständlig.


Träpelletsgrill

Produktbild på Träpelletsgrill Pit Boss NAVIGATOR svart modell
Träpelletsgrill Pit Boss Navigator.

Att investera i en grill som använder träpellets istället för kol har, är något som blivit allt mer populärt de senaste åren. Träpellets har en mängd fördelar och en stor fördel är att dessa grillar ofta är lite mer moderna.

Ganska ofta har de ett fack på sidan där du fyller på pellets och som sedan värms upp och utgör grunden för din grill. På många nyare modeller kan du också justera temperaturen digitalt.

Flera varianter är därför i princip lika enkla att använda som en ugn eller en spisplatta. Vill du ha ett exakt resultat och en grill som håller en jämn temperatur, där det är svårt att misslyckas kan detta vara ett mycket bra alternativ.

Vissa modeller kan till och med styras från din smartphone, vilket ger möjligheten till en ännu bekvämare grillning.

Den stora nackdelen med denna typ av grillar är helt enkelt priset. Vill du åt en exklusiv pelletsgrill får du vara beredd att hosta upp rejält med pengar. Vissa tycker helt enkelt att det är värt det för en bekväm och smidig grillning, medan andra helt enkelt anser att det blir för dyrt.

Ska du köpa din första grill eller är ute efter något att använda några gånger per sommar finns det nog mer prisvärda alternativ.

Men om du grillar riktigt mycket och vill ha ett perfekt resultat varje gång samtidigt som du får en bekväm process kan denna typ av grillar vara värda att slänga ett öga på.


Rök / Smoker

Stor vertikal smoker från Broil King
En gasoldriven Broil King Vertical Smoker.

En rökgrill är ofta avlång och helt enkelt en grill som tillagar maten på ett annat sätt. Genom att röka maten kommer den att få en djupare smak och detta är ett alternativ för dig som känner att du har tid.

Att röka mat tar ofta flera timmar, eftersom man arbetar med låga temperaturer och tillagningsprocessen därför blir lång. För det mesta tillåter olika typer av rökar att du tillsätter rökspån av olika slag för att ge en ännu djupare smak.

En rök är som sagt en investering för den tålmodiga. Att lära sig att röka kött och annat så att det bli riktigt bra kommer att ta en del tid och du kan inte förvänta dig ett perfekt resultat direkt. Men när du väl lyckas är rökt kött, eller annan rökt mat svårslagen när det kommer till intensiteten och djupet i smakerna.

Det finns smokers som i sin tur drivs på många olika sätt, till exempel pellets, kol, gasol eller el.

Även om de finns i olika prisklasser behöver rökar inte vara speciellt dyra. Det finns ganska många alternativ som kostar ungefär som en normalstor kolgrill. Om du grillat mycket och känner att du vill prova något nytt kan detta därför vara ett fantastiskt alternativ.


Elgrill

Princess Elgrill med mat på grill och tillbehör under
Simpel och prisvärd elgrill från Princess.

En elgrill kan vara ett fantastiskt alternativ för dig som vill ha en grill som är smidig att använda. I och med att den inte drivs av något bränsle, som till exempel kolgrillar gör är processen att laga mat på en elgrill mycket smidig.

Du behöver aldrig tänka till kring saker som att köpa in kol eller tändvätska och kan på så sätt grilla helt och hållet när du känner för det utan planering.

Det finns många fördelar med en elgrill och en är såklart att det går relativt fort för den att bli varm. Vill du kanske kunna laga en snabb lunch på grillen kommer det att upplevas bökigt och krångligt att använda en kolgrill.

Men med en elgrill vrider du snabbt på och lagar mat som på spisen, fast med en grillkänsla. Du behöver heller inte oroa dig för saker som att kolet inte tar fyr eller för att dina kläder kommer att lukta rök.

Bland de som grillar mycket och är insatta i ämnet avvisas ofta elgrillen när det kommer till att laga mat som verkligen smakar grillat.

Detta var kanske en sanning förut när det ofta var svårt att nå speciellt höga temperaturer på denna typ av grill. Idag finns det riktigt bra modeller som också når i alla fall nästan samma temperaturer som exempelvis en kolgrill.

En sak som är svår att ersätta är såklart den smak som röken från kolet ger och för den känsliga kommer det alltid att finnas en viss skillnad.

Just frånvaron av rök är dock en fördel på ett annat sätt, eftersom denna möjliggör grillning utan att störa grannarna. Om du till exempel bor i en lägenhet och vill kunna grilla på balkongen kan en elgrill vara perfekt.

Prismässigt behöver inte en elgrill kosta speciellt mycket mer än en vanlig kolgrill. Men kom ihåg att det inte är alltid som de billigaste varianterna når riktigt de temperaturer som många är på jakt efter.

Att därför lägga lite mer pengar för att få en grill av kvalitet om du ska köpa en elgrill kan vara en bra idé.


Gasolgrill

Bluegaz X1 Premium Classic Gasolgrill ute på terassen bredvid swimmingpool
Bluegaz X1 Premium Classic Gasolgrill, en av världens bästa gasolgrillar!

Gasolgrillen har vuxit i popularitet de senaste åren och är nu för tiden något som går att finna i många hem i Sverige.

Det här kan vara ett riktigt bra alternativ för dig som är på jakt efter en grill som där temperaturen går att reglera mer exakt än på exempelvis en kolgrill, men som ändå kommer upp i riktigt hög värme. Bränslet till denna typ av grill är en gas, i de allra flesta fall propan.

Att gas används som bränsle gör som sagt att du snabbt kan komma upp i höga temperaturer och att värmen går att reglera väldigt exakt. Gasen förvaras i stora behållare som inte behöver bytas speciellt ofta. Du behöver därför sällan tänka på att införskaffa nytt bränsle, vilket är ytterligare en faktor som gör denna typ av grill smidig att använda.

En sak som inte är så smidig med gasolgrillen är att den är rätt så krånglig att rengöra. Du kommer att behöva sätta av en del tid till att göra ren den eftersom slangar med gasol och själva systemet för uppvärmning sitter i vägen.

Denna typ av grill är för det mesta också ganska stor och tar mycket plats. Förvisso gör detta att du kan laga mycket mat på en och samma gång, men det gör också att du kan få problem med att förvara grillen under vintern.

Viktigt att tänka på är att gasen är explosiv under fel förhållanden. Vid exempelvis en brand eller om grillen missköts grovt kan de därför utgöra en fara. Även om denna risk är relativt liten är det definitivt en nackdel som är värd att nämna.

En annan nackdel är att smaken precis som på de flesta alternativ till kolgrillar inte riktigt kommer att vara lika autentisk. De flesta märker nog ingen skillnad, men för den inbitne grillentusiasten kan detta vara något som gör att valet faller på en annan grill.

Om vi till sist ska prata priser så är gasolgrillar som sagt ganska stora och med komplexa och invecklade system för det mesta. Det här gör också att priset tyvärr sticker iväg en del och det är en av de dyrare typerna av grillar som finns att köpa. Värt att nämna är dock att livslängden ofta är upp mot 10 år.

Att investera i denna typ av grill kommer därför att kunna bringa glädje och god mat under lång tid framöver.


Grill på naturgas/biogas

Bluegaz Z1-NG Naturgasgrill Biogasgrill silverfärgad
Bluegaz Z1-NG är en unik naturgasgrill / biogasgrill!

Om du redan har naturgas eller biogas installerad i ditt hem kan denna typ av grill vara ett mycket bra alternativ. Det finns helt enkelt grillar som är anpassade för att istället för att drivas av gasol, drivas av biogas. På så sätt slipper du hela tiden köpa nytt bränsle utan kan använda den biogas du har hemma.

I stort fungerar denna variant som en gasolgrill. Det finns tyvärr inget enormt utbud, men ett antal populära gasolgrillar finns också i form av biogasgrillar.

Även om grillandet kanske inte är den största miljöboven i samhället kan det kännas bra att veta att du använder dig av förnybar energi med låg klimatpåverkan när du grillar.

Tittar vi på priser skiljer det för det mesta inte speciellt mycket mellan den variant som går på biogas och gasolvarianten. Om du redan har biogas installerad i hemmet kommer denna typ av grill därför att bli ett bättre alternativ rent ekonomiskt.


Kombinerade grilltyper

Gasol och Kolgrill Boretti Ibrido utomhus på gräsmattan
Boretti Ibrido Gasol- & Kolgrill är utmärkt kombigrill.

För dig som inte kan nöja dig med en typ av bränsle finns det olika typer av kombinerade grillar. Här kan man säga att tillverkarna varit ganska kreativa och det finns grilla som kombinerar de flesta olika bränslen. En ganska vanlig kombination är dock till exempel en kombinerad gasolgrill och kolgrill.

Det finns såklart flera fördelar med denna typ av grill. Den stora är kanske att du kan anpassa ditt grillande efter den ambition du har för just den kvällen, eller för vilken rätt du ska laga.

Vill du komma igång snabbt kan du smidigt dra igång gasolen, men vill du ha en riktigt autentisk grillsmak kan du välja att elda med kol istället. Detta blir alltså ett mycket smidigt sätt att kunna välja från gång till gång vilket bränsle du ska använda.

Ytterligare ett alternativ inom denna kategori är grillar som kan eldas med både kol och gasol och som dessutom fungerar som en rök. De flesta som vill ha en rök, vill också ha en bra grill hemma.

Det är långt ifrån alltid som man orkar ställa sig och röka maten i flera timmar och att därför kombinera dessa två i en kommer att göra att du kommer undan billigare än om du skulle köpa rök och grill separat.

Kombinerade grilltyper kan alltså vara ett fantastiskt alternativ för dig som känner att du vill kunna variera din grillning från gång till gång.

Det kanske inte finns speciellt många lågprisvarianter på detta område och du får därför vara beredd att betala lite mer. Å andra sidan är denna typ av grillar för det mesta avancerade och genomtänkta byggen som därmed håller hög kvalitet.


Tips till inför grillsäsongen

De allra flesta av oss planerar att grilla i sommar, åtminstone ett par gånger. Ska du grilla finns det många saker som kan vara bra att ha med sig för att resultatet ska bli det du önskar.

En första sak att tänka på är såklart att se till att jobba med bra råvaror. Det behöver inte vara ditt fel att köttet blev torrt eller att champinjonerna inte smakar något. Det kan helt enkelt vara så enkelt som att råvarorna inte höll tillräckligt hög klass.

Att grilla ska vara lite av en fest och om du ser till att investera i lite bättre råvaror kommer du märka att denna festkänsla kommer sprida sig till alla som smakar.

En annan sak som är viktig att tänka på är att vänta in rätt temperatur. Detta kan vara tålamodskrävande, speciellt om du grilla på en kolgrill.

Men att vänta tills grillen nått en hög och jämn temperatur innan du börjar grilla kommer att göra resultatet så mycket bättre. Du kommer att få en fin yta, samtidigt som insidan på köttet eller grönsakerna håller sig saftig och god.

Att välja grill

Till sist vill vi skicka med några värdefulla tips när det kommer till valet av själva grillen. Att till exempel fundera över hur mycket du kommer att grilla under sommaren kan hjälpa dig att lägga dig på rätt prisnivå när det kommer till grill.

Ska du grilla flera gånger i veckan kommer det verkligen att vara värt att ge lite mer, men om du vet med dig att grillen troligen bara åker fram ett par gånger per år är det onödigt att köpa en svindyr variant.

Ett annat tips är fundera över vad som är viktigt för dig när du grillar.

Är det extra viktigt att maten verkligen smakar grillat, eller kommer du inte märka någon skillnad?

Är det viktigt att komma igång snabbt med grillandet eller har du gott om tålamod att vänta på att grillen når rätt temperatur?

Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta rätt grill som passar just dig!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg