Guide till brysselkål: Allt om den smakrika minikålen


Brysselkål är en typ av kål som är estetiskt tilltalande eftersom huvudena  är som små bollar. Tyvärr är det många som har dåliga minnen av besk brysselkål och undvikit att äta den, men det verkar som att kålen är på väg att komma tillbaka.

På fina restauranger kan brysselkålen serveras som en delikatess och allt fler inser hur många nyttiga ämnen det finns i kålen – och att den inte måste kokas tills den är besk. Det går faktiskt att tillaga den på en mängd olika sätt!

Stekpanna med brysselkål

Varför heter det brysselkål?

Det heter brysselkål eftersom den här sortens kål först odlades i Belgien. Namnet kommer från Belgiens huvudstad.

Är brysselkål nyttigt?

Bild full av grön brysselkål

Brysselkål är väldigt nyttigt, du kanske borde äta den lite oftare. Den innehåller nämligen massor av nyttiga vitaminer och mineraler.

Bland de vitaminer som finns i brysselkål finns det allra mest C-vitamin. Äter du 100 gram brysselkål får du i dig mer än det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. C-vitamin är bland annat bra för immunförsvaret, så det är ett vitamin som hjälper dig att hålla dig frisk.

Brysselkål innehåller också B-vitaminer som vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin),  vitamin B6 och vitamin B9 (folat). De olika B-vitaminerna har lite olika funktioner i kroppen, men de är viktiga till exempel för ämnesomsättningen, när röda blodkroppar ska tillverkas, för kroppens DNA och för att nervsystemet ska fungera.

Dessutom innehåller brysselkål betakaroten, vitamin K, vitamin A och vitamin E.

Bland mineralerna du hittar i brysselkål finns järn, magnesium, kalcium, kalium, fosfor, zink, natrium och selen. Man behöver inte få i sig särskilt mycket av de olika mineralerna, men de har viktiga funktioner i kroppen. Järn behövs till exempel för att kroppen ska kunna transportera syre via blodet, magnesium har betydelse för hjärta, muskler och njurar och kalium spelar roll för att musklerna och nervsystemet ska kunna fungera.

Eftersom brysselkål innehåller så många olika mineraler får du i dig mycket som är nyttigt och som kroppen behöver av olika skäl.

Förutom detta innehåller brysselkål väldigt lite fett (0,3%) och relativt lite kolhydrater (4,7 %), vilket gör att det är ett nyttigt livsmedel. Mängden fibrer är ganska stor, vilket kan vara bra för tarmar och matsmältning.

Hur mycket brysselkål kan man äta?

Den största risken om du äter mycket kål är att du kan få gaser och ont i magen, det gäller även för brysselkål. Hur mycket du kan äta beror då på hur känslig mage du har. Det är bättre att äta tillagad brysselkål än rå kål om du vill minska risken för magproblem.

En annan risk med brysselkål är att den innehåller mycket av vitamin K. Vitamin K gör att blodkoagulationen ökar. Vid vissa sorters hjärtproblem och sjukdomar kan man äta medicin för att minska koagulationen, och äter du då mycket brysselkål kan medicinen tappa sin effekt. Är du frisk och utan mediciner ska det inte finnas några risker med att få i dig vitamin K med brysselkålen.

För de flesta finns det inga faror med att äta brysselkål, tvärtom kan du må bättre av att äta brysselkål oftare, med tanke på de positiva effekter alla vitaminer och mineraler kan ge.

Kan man odla brysselkål själv?

Det går bra att odla brysselkål själv. Du kan odla den på friland eller i en pallkrage. För att få ett bra resultat behöver du så fröna inomhus eller i en drivbänk, så att de får stå varmt drygt en månad medan de gror och börjar växa. Sen kan du plantera ut de små plantorna, och då trivs de där det är ljust och luftigt. Med större avstånd mellan plantorna får du kraftigare plantor och kan skörda tidigare.

Brysselkål växer lite annorlunda än annan kål. Den har en stam som kan bli upp till en meter hög som de små kålhuvudena växer på. Det växer många brysselkål på varje stam. Du kan skörda brysselkålen efter hand, men smaken blir faktiskt godast om du väntar tills frosten kommit och det blivit några rejäla frostnätter.

Att tillaga brysselkål på många olika sätt

Vällagad brysselkål med stekyta

Det enklaste sättet att tillaga brysselkål är att koka den tills kålen är mjuk. Många förknippar brysselkål med en besk smak, men den går att undvika om kålen inte kokas för länge.

Förutom att koka den kan du välja att äta den rå, du kan rosta den i ugn, steka den, fritera den eller göra puré av den.  Vill du steka kan du antingen råsteka eller steka brysselkål som du kokt några minuter först. Du kan också steka den snabbt i en wok tillsammans med grönsaker.

Vill du smaksätta brysselkålen kan du till exempel använda vinäger till stekt brysselkål. Det går också att blanda den med rostade hasselnötter, ett alternativ som passar bra till jul. Du kan också smaksätta med citron och parmesan, för att få en fräschare känsla.

Eftersom många har problem med det beska i brysselkål kan en god idé vara att smaksätta med något sött eller surt för att få en bättre balans. Med citron, honung eller vinäger kan du få en helt ny upplevelse av kålen.

Vill du efterlikna de fina restaurangernas sätt att tillaga brysselkålen kan du testa att råhyvla den och kombinera med asiatiska smaker, skapa hetta med chili, fritera eller helt enkelt smörsteka den med omsorg.

Vad passar det att äta brysselkål till?

Många förknippar brysselkål med julen, och den passar bra som ett tillbehör på julbordet. Det traditionella är att då ha kokt brysselkål. Vill du ha ett lite uppdaterat alternativ? Då kan du testa att blanda brysselkål med grönkål, mandel och apelsin till en sallad som passar fint  på julbordet.

Även om de flestas tankar går direkt till julbord när brysselkål kommer på tal kan den användas på många fler sätt och i andra sammanhang. Den fungerar till exempel även som vardagsmat.

Har du provat att blanda ner brysselkål när du ska ugnsrosta rotfrukter, eller att ha den i en pastagratäng? Båda sakerna fungerar riktigt bra! Brysselkål passar också bra att ha i andra gratänger eller i grytor. Kokt eller stekt brysselkål kan dessutom användas som ett tillbehör till kött och potatis, eller till vegetariska alternativ.

Kanske har du aldrig tänkt på det, men du kan faktiskt servera brysselkål som snacks. Stekt brysselkål med flingsalt passar till exempel bra till öl. Om du vill kan du kombinera det med små bitar av bacon för att förstärka den salta smaken.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg