Franska ostar: En guide till de populäraste och godaste ostsorterna från Frankrike


Roquefort, Camembert och Comté. Hårda ostar, mjuka ostar och pressade ostar. Ost i maten, ost till maten eller ost efter maten? Frågar man en infödd fransman hur många olika ostsorter som produceras i Frankrike, får man mest troligt ett svar som ligger någonstans mellan 350 och 1000.

Ostbricka med franska ostar

Landet är sedan hundratals år tillbaka världskänt för sitt oändliga utbud av ostar, många med namn man knappt vågar försöka sig på att uttala. Frankrike är helt enkelt världsbäst på ost. De olika provinserna har var och en sina specifika sätt att tillverka, lagra och smaksätta ostar.

Det finns dessutom regler som talar om hur ostar ska klassificeras beroende på lagringstid, smak, kvalitet och region. Men även om ostdjungeln kan tyckas snårig finns det faktiskt säkra favoriter som fungerar i många lägen.

För mer tips kring variation till din ostbricka, läs vår artikel om olika tillbehör som passar till ost!

Kolla även in vår artikel om italienska ostar!

Port Salut

Info om Port Salut osten

Port Salut tillhör kategorin kittostar och är en mild, halvhård klassiker som långt fler än ostfantasterna känner till. Den tillverkas numera även på andra håll än i Frankrike och en svenskproducerad variant är ett plånboksvänligt och vardagslyxigt alternativ som går att hitta i så gott som varenda ostdisk.

Till färgen är den traditionella Port Salut-osten gulorange och den bjuder på fräsch krämighet, svag syrlighet och lite sälta. Det är en lätthyvlad och familjevänlig ost gjord på pastöriserad komjölk som lämnar en frisk och lite svagt fruktig eftersmak.

Port Salut är ursprungligen en klosterost från 1800-talet som först tillverkades av munkar i staden Bretagne i nordvästra Frankrike. Det är en populär sort på ostbrickan och köper man en svensktillverkad Port Salut är den lite mildare än den franska varianten. Den passar bra tillsammans med ett fylligt och aromatiskt vitt vin. För den som hellre dricker öl rekommenderas en sötare och lite starkare sort.

Vad är det orange på Port Salut och kan man äta det?

Det är skillnad på äkta, traditionell Port Salut, och de sorter som du hittar i vanliga svenska matbutiker, exempelvis från Arla.

Traditionell Port Salut är en så kallad kittost. Det innebär att den behandlats genom att lagras i saltlake och i en lösning med bakteriekultur. Ytan på Port Salut blir orange-aktig och är ätbar. Många menar att denna del av osten är en delikatess och en del av upplevelsen. Vissa föredrar dock att inte äta den.

På de svenska Port Salut-ostarna är den orange-färgade ytan vanligtvis tillverkad av ett färgämne, E160a (betakaroten). Det är ätbart, så det går utmärkt att att hela osten med kanterna på sådan Port Salut.

Se även våra artiklar där vi tipsar om osthyvlar eller ostbrickor!

Camembert

Camembert Ost

En traditionell och vida berömd dessertost som härstammar från byn Camembert i Normandie. Det sägs att en kvinna vid namn Marie Harel fick det hemliga ostreceptet i utbyte mot att hon gömde en präst under Franska revolutionen i slutet av 1700-talet. På sin gård tillverkade Marie osten av råmjölk och den har med tiden kommit att bli en av världens mest exporterade ostar.

Idag görs olika sorters Camembert både av pastöriserad och opastöriserad mjölk, varav den sistnämnda är dyrare och smakrikare. Den ursprungsskyddade originalosten heter Camembert de Normandie och tillverkas än idag av opastöriserad mjölk.

Camembert är en vitmögelost med mild, fruktig och gräddig smak. Den har ett vitt skal som bör ätas med resten av osten, och den mognar utifrån och in. En alldeles färsk ost smakar lite sötare och mjölkigare, är halvhård och lite smulig i konsistensen. Allt eftersom den mognar blir osten rinnigare och rikare i smaken.

Denna dessertost kan med fördel friteras eller ugnsbakas och serveras med en söt sylt eller marmelad av förslagsvis fikon eller hjortron. Den gör sig bra med en torr cider eller ett glas lätt, rött vin. Camembert har en given plats på ostbrickan tillsammans med kex och nötter.

Roquefort

Roquefort ost

Mer smakrikt än så här blir det inte. Den lite dyrare Roquefort-osten är uppkallad efter en fransk stad med samma namn och anses vara en av Frankrikes finaste ostar. Enligt legenden blev en ostätande herdepojke så till sig när han såg en vacker flicka att han glömde sin ostbit i en grotta. Där lagrades den och fåraherden hittade den efter en tid och åt den, trots att den möglat.

Ryktet om den välsmakande osten spreds vida omkring och redan i början av 1400-talet bestämde den franska kungen att Roquefort-osten bara skulle få produceras i staden med omnejd. Där tillverkas den än idag av opastöriserad fårmjölk och lagras i grottor vars väggar är täckta med mögelsvamp. Det är en mycket populär ost som bland fransmän också kallas för ”ostarnas konung och konungars ost”.

Till konsistensen är Roquefort fuktig och smulig med ett vitt, fylligt och krämigt innandöme. Den doftar skarpt medan smaken beskrivs som allt från mild och söt till rejält salt och syrlig. Beroende på var i grottorna osten lagras och vilket träslag lagringshyllorna är gjorda av, blir slutresultatet varierande. Lagringsperioden är mellan tre och nio månader, och under denna tid får osten en kraftig blåmögelmarmorering.

En smakrik ost som Roquefort kräver ett kraftfullt vin, oavsett om den serveras med rött eller vitt. Många menar att en så karaktärsrik ost behöver ett sött portvin som motvikt. Den passar även bra till söta marmelader och frukter eftersom sötman har en tendens att dämpa sältan i osten en aning. Ett annat klassiskt tillbehör är kanderade valnötter som lyfter ostens smak ytterligare.

Comté

Comté Ost

En välkänd, pressad hårdost av opastöriserad komjölk med svag sälta och nötig smak. Den lagras i fuktiga bergsrum och får endast produceras i vissa områden i regionen Bourgogne-Franche-Comté. Äkta Comté-ost kommer från två specifika koraser som uteslutande äter färskt foder eller alpbete.

Beroende på när under säsongen osten tillverkas varierar smak, arom och färg. Bete under de varmare sommarmånaderna, när korna äter örter och alpblommor, ger en riktigt gul ost, medan den under den kallare perioden är blekare i färgen.

Lagringstiden påverkar ostens smak. Under lagringen vänds och saltas ostarna regelbundet. Ju längre osten lagrats, desto starkare och djupare smak har den. Den beskrivs ofta som komplex och fruktig med inslag av allt från plommon, choklad och smör till nötter och peppar.

Comté är en allsidig ost som bland annat passar på ostbrickan och till bröd, sallad och frukt. När det gäller dryck rekommenderas den både till torrt, vitt vin, rosévin och lätt, fruktigt, rödvin. Den används ofta i matlagning, till exempel i pastarätter, ostfondue och gratänger.

Saint-Maure de Touraine

Saint-Maure de Touraine fransk ost

Bland getostar är den sotade vitmögelosten Saint-Maure de Touraine välkänd. Den tillverkas traditionsenligt av getmjölk som lämnas att vila i ett dygn tillsammans med vassle. Osten torkas och vänds regelbundet på mattor av råghalm, och kännetecknas av ett halmstrå som ligger gömt i mitten av den cylinderformade osten och ser till att den luftas och hålls ihop under lagringen.

När osten är klar saltas den och penslas med steril aska som ska skydda osten mot flugor. Tillverkningssättet sägs vara detsamma idag som under 800-talet.

Denna mjuka, krämiga ost från Touraine-regionen är prisvärd och har en syrlig och fyllig getkaraktär. Ofta beskrivs den med en smak av hasselnöt. Den doftar friskt och finns både som lantost och mejeriframställd.

Ostens yta är till en början som en tunn, ljus skorpa men med tiden blir den hårdare och blåaktig. Osten används ofta i matlagning och kan ätas av de flesta laktosintoleranta. Till en syrlig getost som Saint-Maure de Touraine passar vita viner med gröna toner från örter, svartvinbärsblad eller gräs.

Mont d’Or

Mont d’Or ost

Mont d’Or är en populär, mångsidig och välsmakande säsongsost som tillverkas från augusti till mars. Den beskrivs som ostarnas ost och en stjärna bland franska ostar, och dess namn betyder Guldberget.  Det är en pressad ost gjord av opastöriserad komjölk och till vardags kallas den ofta Vacherin, något som kommer av det franska ordet för ko. Osten har anor från 1800-talet och lagras enligt gamla traditioner i askar av granbark, vilket delvis ger osten dess karaktäristiska smak och doft.

Till konsistensen är Mont d’Or rinnande och den äts därför ofta uppvärmd direkt ur asken till ett glas fruktigt och friskt vitt vin. Ostens yta är rynkig och krämig med många smaknyanser och ett visst tuggmotstånd. Det går utmärkt att gnida in ytan med pressad vitlök eller örter och pensla på vitt vin innan man värmer osten i ugnen. Den passar bra till bröd, ostfondue och delikatesser från charkdisken.

Mont d’Or beskrivs vanligtvis som en mild ost, ibland med inslag av svamparomer. Smaken förändras något vid uppvärmning och det rekommenderas därför att man inte har för bråttom utan provar äta den både ljummen och kall.

Brillat Savarin

Brillat Savarin vitmögelost

Denna vitmögelost sägs vara den svenska drottningens favoritost och är en så kallad triple cream-ost, vilket innebär att den tillverkas av både komjölk och grädde. Det ger en gräddig och mild smak, en mycket hög fetthalt och viss sälta.

Brillat Savarin tillhör de lite dyrare dessertostarna och är uppkallad efter en fransk författare och gastronom med samma namn. Han lär en gång ha sagt: ”En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga”. Osten produceras året runt i Bourgogne och Normandie i centrala Frankrike. Det är en industriellt tillverkad ost som vanligtvis lagras i 2-4 veckor men som även går att köpa olagrad.

Till konsistensen är Brillat Savarin smörig och fuktig. Ytan är vit och mjuk och innandömet smörfärgat. Då smaken ofta beskrivs i milda toner av svamp, nötter och tryffel passar osten med nästan vilket vin som helst. Det är en typisk dessertost som mestadels avnjuts tillsammans med något sött; allt från honung eller fikon till nötter, frukt och färska jordgubbar.

Morbier

Morbier ost

Denna halvhårda, lite dyrare kittost med krämig konsistens är uppkallad efter byn i östra Frankrike där den först tillverkades. Under 1800-talet började några herdar göra ost av komjölk, och för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt strödde de ett lager aska från lägerelden över ostmassan. Än idag tillverkas Morbier-osten med en svart rand av sot och salt i mitten, men tillverkningssättet och innehållet har varierat under åren. Idag finns osten både som pastöriserad och opastöriserad, varav den sistnämnda har en karaktäristisk doft.

Vad gäller smaken kan den beskrivas som mild men rik, aningens nötig och fruktig med inslag av hö. Vid rumstemperatur blir den enligt många mer markant. I och med sin milda framtoning gör sig Morbier-osten bra till ostbrickan såväl som på smörgåsen och till matlagning. Den passar de flesta smaklökar och är fantastisk i kombination med söta marmelader eller bär. Rekommenderad dryck är viner av blommigare karaktär med druviga smaker.

Brie de Meaux

Brie de Meaux

Av världens alla ostar är kanske Brie de Meaux den mest kopierade. I början av 1800-talet utsågs den till ”Ostarnas konung” i en osttävling i Paris, men dess historia sträcker sig ända tillbaka till 700-talet. Sedan dess har den kända dessertosten sakta men säkert gjort succé världen över.

Den tillverkas i hjärtat av Brie-provinsen i norra Frankrike och har fått sitt namn efter kommunen Meaux. Förr kunde osten, tack vare det korta avståndet mellan städerna, transporteras från Meaux till de fina restaurangerna och butikerna i Paris.

Brie de Meaux är en traditionell vitmögelost gjord av opastöriserad komjölk, och den mognar utifrån och in under minst fyra veckors tid. Ytan är naturvit med distinkta fåror medan innanmätet går åt det gulare hållet när osten är fullmogen. Den doftar kraftigt av ladugård med ett svagt inslag av nötter eller trä. Smaken kan beskrivas som fyllig, krämig och nötaktig med drag av tryffel och champinjon. De flesta brieostar som tillverkas idag görs av pastöriserad mjölk och de är därför inte lika smakrika som originalet från Meaux.

Bäst avnjuts denna fantastiska och allsidiga ost rumstempererad och den gör sig oerhört bra på ostbrickan tillsammans med fikonmarmelad och osötade kex. I och med dess komplexa smak är åsikterna många om vilket vin den passar bäst ihop med. Beroende på vilken av ostens toner man vill ska framträda finns det olika alternativ att välja mellan. Generellt är fruktigt rödvin ett uppskattat val.


Här hittar du fler artiklar relaterade till ost!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg