Den stora guiden till vitlök: Historia, smak och sorter


Vad tillsätter man till pasta, bröd, grytor och mängder av andra rätter för att få den där perfekta smaken? Vitlök såklart! Lök och vitlök är grundstenarna till så många rätter, och just vitlök har en förmåga att lyfta smaken på så många olika rätter.

Skål fylld med vitlöksklyftor

Vitlök har blivit som någon slags smaklig frälsare, och människor över hela världen är fullkomligt galna i den lilla växten. Så, för att hylla vitlöken lite extra ska vi bjuda er på en stor guide om just vitlök!

Vi tar er med på en resa genom vitlökens värld där vi berättar allt om dess historia, vilka sorter som finns och såklart ger er tips på några populära maträtter som innehåller vitlök. Läs vidare för att ta del av guiden!

Vad är vitlök?

Vitlök och vitlöksklyftor i närbild

Innan vi dyker ned i historia och andra spännande saker ska vi såklart reda ut vad vitlök faktiskt är. Vitlök är en växt, eller rättare sagt en amaryllisväxt, som man förmodar att härstammar från Asien. Förutom att man använder vitlök som krydda har man även använt växten i medicinska syften i många, många år.

Den stärker immunförsvaret, innehåller antioxidanter och man trodde förr att den även kunde göra en starkare – något som inte riktigt kan backas av studier, men som trots allt är en intressant fakta.

Vitlökens historia

Vitlöken har en lång historia och man tror att den har funnits omkring sedan över 5000 år tillbaka. Den härstammar troligtvis från Västasien, men det råder stundvis delade meningar kring detta. Vissa tror att den härstammar från Sibirien eller andra platser.

Vitlöken är dock allra mest känd från Egypten. Det finns efterlämningar som tyder på att man åt vitlök vid bygget av pyramiderna för att arbetarna skulle orka bära alla tunga stenar och hålla sig friska och starka!

Vitlök har dessutom förekommit här i Norden under en otroligt lång tid. Vi vet om att vikingarna åt mängder av vitlök, och det kanske är just därför som vi svenskar är så galna i kryddan.

Faktum är att vikingarna odlade egen vitlök här i Sverige redan under sin tid. Vi odlar mycket vitlök i Sverige även idag, men den största delen av vitlöken som säljs i butiker kommer från Kina, där det odlas över 22 miljoner ton vitlök per år.

Olika typer av vitlök

Vitlöken har alltså en lång historia som både medicin och krydda. Det finns dessutom olika sorters vitlök, som växer på olika ställen och som till och med har olika smaker. Du kanske har sett att vissa vitlökshuvuden är vita, medan andra drar mer mot det lila hållet?

Och du kanske även hört talas om vild vitlök? Det finns över 300 sorters vitlök som kan delas in i olika kategorier, dels baserat på om de har hårda eller mjuka “nackar” samt vilka länder de odlas i. Här nedan kan du läsa lite mer om de vanligaste sorterna av vitlök.

Fransk vitlök

Fransk vitlök närbild

Fransk vitlök, som också kan heta saker som Corail och Messidore, är den absolut vanligaste vitlöken här i Sverige. Den odlas här under hösten och våren.

Det som kännetecknar den är dess vita skal med violetta inslag, samt dess stora antal klyftor per huvud.

Silvervitlök

Silvervitlöken fick sitt namn tack vare dess silveraktiga skal. Den odlas främst i Medelhavsländer och den består av många, små klyftor.

Det är dessutom den sorten vitlök som går att lagra längst – perfekt för dig som vill odla ett stort, eget lager.

Kaukasisk vitlök

Den kaukasiska vitlöken har, till skillnad från andra sorter, färre och mycket större klyftor som är enkla att skala.

Även denna sort är vit med violetta inslag, och den odlas främst i Östeuropa.

Centralasiatisk vitlök

Centralasiatisk vitlök är en av de vackraste sorterna, med ett skal som ofta är starkt violett och lite randigt. Skalet kan till och med skifta i röda toner ibland.

Även denna sort ger stora och lättskalade klyftor.

Vild vitlök

Vild vitlök är egentligen inte “riktig” vitlök, utan hellre än växt som är släkt med lök och vitlök. Det är en typ av vitlök som ungefär ser ut som stora blad, som ger en mildare och sötare smak än vanlig vitlök.

Vild vitlök är inte jättevanligt här i Sverige, men det går att odla på egen hand om man är intresserad av att testa.

Det finns såklart mängder av andra sorters vitlök också, med olika namn, utseenden och smaker. Om du är intresserad av att lära dig mer om olika sorters vitlök kan du antingen köpa frön och odla din egen, eller prata med någon som är kunnig inom odling.

Hur använder man vitlök?

Vid det här laget vet ni såklart redan om att vitlök främst används som ingrediens i matlagning. Den kan hackas, pressas, kokas, friteras – ja, allt helt enkelt. Men den kan även tillagas på specifika sätt för att skapa helt nya smaker.

Ett exempel på detta är “Black Garlic”, eller svart vitlök som man också säger. Svart vitlök har fullkomligt exploderat i popularitet den senaste tiden, och mängder av kockar och matentusiaster världen över älskar det. Så vad är då svart vitlök?

Svart vitlök, aka black garlic

I korta drag är det bara en vanlig vitlök som fermenterats. Alla kan göra det, genom att lägga den i en speciell ugn i ungefär 3 veckor och sedan låta den torka en vecka efter det. Processen gör att vitlöksklyftorna blir svarta, och får en mycket sötare smak än vitlök.

Majoriteten av lukten och smaken som är typisk för vitlök försvinner, och man får en riktigt unik ingrediens som kan användas i såser, på mackor eller till vad som helst egentligen.

Förutom att laga mat med den eller fermentera, använder många vitlök som medicin även idag. Inte för att bota sjukdomar såklart, men för att bygga upp ett starkt immunförsvar och få i sig extra antioxidanter.

Vitlök är dessutom bra att få i sig när man är förkyld, då den kan hjälpa till att lösa upp slem i bihålorna. Om du spenderar mycket tid på internet har du säkert sett och hört att man kan stoppa vitlöksklyftor i nästan när man är täppt?

En metod som förvisso fungerar, men som kanske inte är den bästa lösningen att testa på.

Populära maträtter med vitlök

Som avslutning på den här guiden tänkte vi såklart dela med oss av några populära rätter där vitlöken har huvudrollen.

Man kan såklart använda vitlök till i princip vilken maträtt som helst, så länge man själv tycker om det, men det finns vissa maträtter som är som gjorda för vitlök – som dessa!

Vitlöksbröd

vitlöksbröd skivor på skärbräde

Vi kan inte prata om recept med vitlök utan att nämna vitlöksbröd. Vitlöksbröd är en av de bästa maträtterna när man vill unna sig något riktigt gott.

Det är dessutom superenkelt att laga – stek lite bröd och pensla på smält smör som blandats med vitlök och persilja bara. Äts fördelaktigt tillsammans med tomatsoppa eller med en god aioli (som ju också är gjord på vitlök!).

Aglio e Olio

Aglio e Olio närbild på spaghetti

Aglio e Olio är en pastarätt som bokstavligt talat betyder vitlök och olja. Den är superenkel att laga och består i princip bara av olivolja, vitlök, spaghetti, chili och persilja.

Men trots de få ingredienserna är den en av de godaste pastarätterna som finns. Om du någonsin besöker Italien ska du definitivt beställa en Aglio e Olio. Lita på oss.

Vitlöksmarinerade räkor

Vitlöksmarinerade räkor på tallrik

Räkor plus vitlök är lika med succé! Oavsett om du steker dem och äter som snacks, blandar ned dem i en god pasta eller gryta, är vitlöksstekta räkor alltid ett bra val.

Stek dem gärna tillsammans med vitt vin, persilja och chili för den optimala smaksensationen.

Broccoli med smör och vitlök

Broccoli med smör och vitlök

Precis som att räkor är gott tillsammans med vitlök, är broccoli och vitlök också en vinnande kombination! Broccoli som stekts i vitlök och smör är det perfekta tillbehöret till i princip alla maträtter.

Det är dessutom gott att servera till ris, tillsammans med kyckling, biff eller vegetariska alternativ.

Stekt ris

Stekt ris med vitlök

Man kan inte laga stekt ris utan vitlök, så är det bara. Stekt ris är en perfekt rätt att laga om du har överblivet ris i kylen och grönsaker som behöver ätas upp.

Hacka upp dina favoriter, stek dem tillsammans med ris och ägg och ha i så mycket vitlök som du bara kan. Passar perfekt som både snabb lunch eller som finmiddag!

Så där har ni det – allt ni behöver veta om vitlök och lite till. Vi hoppas att ni lärt er något nytt från den här artikeln och att ni är taggade på att laga mängder av goda rätter med vitlök framöver. Kom ihåg att hålla utkik i bloggen för mer intressanta inlägg om allt som har med mat att göra!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg