
Stekpannan är ett av våra mest använda köksredskap och brukas dagligen i de allra flesta hem. Men vad finns det för olika typer av stekpannor? Vad har stekpannans material för betydelse? Är det verkligen nödvändigt att äga stekpannor i alla dess former? Kommer de till användning eller står de mest och samlar damm i köksskåpen?
Vi ska titta närmare på just stekpannor och navigera i hur de bör användas och till vad. Faktum är att olika stekpannor lämpar sig för olika maträtter och beroende på vilka råvaror som ska tillagas.
Det finns flertalet anledningar till att lära sig mer om stekpannor och dess användningsområden. Väljer du att investera i en stekpanna av rätt material kan du räkna med en vän för livet, men den kräver förstås viss omvårdad. Dessutom har du chansen att höja nivån på din matlagning. Faktum är att stekpannor och dess användningsområden spelar en stor och betydande roll när det kommer till god och vällagad mat.
Innehållsförteckning
Olika stekpannemodeller och vad de används till
Stekpannans storlek mäts ovanifrån, det vill säga från kant till kant på stekpannans ovansida. Standardstorleken är tjugoåtta centimeter (med en bottendiameter på omkring tjugo centimeter), men det finns naturligtvis både större och mindre modeller. När man väljer stekpanna bör man främst utgå från tre frågeställningar:
- Vad är det för storlek på dina spisplattor?
- Vilken mängd mat planerar du att laga?
- Hur tung får stekpannan vara?
Om botten på din stekpanna är större än spisplattan ifråga kommer maten inte att bli ordentligt tillagad. Det kommer också att påverka värmefördelningen negativt. Om man lever i ensamhushåll och lagar mat portionsvis behöver man kanske inte nödvändigtvis införskaffa en stekpanna i enorm storlek. Vet man däremot med sig att man ofta slår till på storkok kan man med fördel investera i en stekpanna som är stor och rymlig.
Utöver storlek bör man också ägna en tanke åt stekpannans vikt så man orkar lyfta den utan problem. Har man till exempel problem med nacke, axlar eller leder ska man välja en lättare stekpanna. Man bör också ha stekpannans storlek i åtanke så den får plats i det tilltänkta förvaringsutrymmet.
Klassisk stekpanna
En klassisk stekpannemodell med halvhög rundad kant är ett basredskap och bör finnas i alla kök. Det är alltså den modell som de flesta av oss associerar till när vi föreställer oss en vanlig stekpanna. Den klassiska stekpannan är en mångsidig panna som finns tillgänglig i de allra flesta material och utföranden.
Traktörpanna

Traktörpannan är en slags hybrid mellan stekpanna och kastrull. Den har höga raka kanter och ofta tillhörande lock. Traktörpannan används främst för bräsering och sautering och fungerar utmärkt för både stekning och kokning. Den lämpar sig särskilt bra för mat som först ska stekas och sedan kokas, exempelvis köttfärssås och diverse grytor.
Sauteuse
Sauteusepannan är, liksom traktörpannan, lite av en hybrid mellan stekpanna och kastrull. Den har höga rundade kanter och är betydligt mycket djupare än en vanlig stekpanna. De höga kanterna gör att värmen leds uppåt och risken för att maten ska bränna fast i botten minimeras. Sauteusepannan lämpar sig särskilt bra för värmekänslig mat som helst ska sjuda, exempelvis såser, risotto och fisk.
Grillpanna

Grillpannan har en botten med räfflad stekyta som gör att maten får grillränder och den där grillkänslan många vill åt även vid spisen. Dessutom rinner fettet ner i pannans skåror och absorberas inte av maten på samma sätt som vid traditionell stekning. Eftersom man vill upp i hög temperatur vid grillning är grillpannor oftast i gjutgärn, men återfinns även i kolstål och rostfritt stål. Kött och grönsaker är råvaror som lämpar sig utmärkt för att tillagas i grillpanna.
Wokpanna

Wokpannan har höga rundade kanter och bred botten. En traditionell wokpanna har ofta rundad botten för att kött och grönsaker ska kunna slungas runt, men eftersom rundad botten inte fungerar särskilt bra på platta spishällar har wokpannan därför tagits fram även med platt botten. Denna stekpanna lämpar sig som sagt bäst för wokrätter som kräver många ingredienser. De höga kanterna tillåter att innehållet snabbt och smidigt kan vändas runt i pannan.
Stekpannor i olika material
Utöver alla dessa modeller finns stekpannor dessutom tillgängliga i en mängd olika material. Dessa material har olika egenskaper och lämpar sig för olika typer av matlagning. Vad är det viktigaste för dig i jakten på den perfekta stekpannan? En smakrik och karamelliserad yta på den grillade köttbiten? En lättskött panna som är enkel att rengöra? Eller kanske är du ute efter en robust och pålitlig pjäs som skall komma att bli din ständiga sidekick i köket?
Vilken stekpanna som passar dig bäst beror på vilka behov du har och vilken typ av matlagning du ämnar att ägna dig åt. Hursomhelst är det väl värt att sätta sig in i de olika materialen för att avgöra huruvida de uppfyller dina krav och för att säkerhetsställa att du har de förutsättningarna som krävs för att ta hand om din stekpanna på bästa sätt.
Gjutjärn

Gjutjärnspannan är robust, gedigen och värmetålig. Den tar längre tid att värma upp men å andra sidan bibehåller den värmen betydligt längre än stekpannor i andra material. Gjutjärnspannan är otroligt slitstark och hållbar. Med rätt omvårdad kan man räkna med en vän för livet, som sedan får vandra vidare till nästkommande generationer.
Gjutjärnspannans yta absorberar fett vilket gör att den med tiden skapar en slags naturlig non stick-beläggning. Maten får en god och smakrik yta och berikas dessutom med lite extra järn. Gjutjärnspannor passar utmärkt till att tillaga en bra köttbit, som ju ska stekas på hög värme under relativt kort tid. Gjutjärnspannans jämna värmefördelning lämpar sig också väldigt bra för långkok.
Här kan du läsa mer om för- och nackdelarna med gjutjärnspannor!
Kolstål

Kolstålspannan är kockarnas favorit då den är optimal när det krävs precision i matlagningen. Tillagning i kolstålspanna resulterar i otroligt fin stekyta och smakrik karamellisering. Kolstålspannan är oerhört värmetålig men bör värmas upp varsamt då stålet är känsligt för snabb upphettning och kan slå sig och bli skevt.
Likheterna mellan kolstål och gjutjärn är många, till exempel blir de både bättre med tiden och behöver bli ordentligt instekta. Båda materialen utvecklar en naturlig non stick-beläggning med tiden och avger en liten mängd järn vid stekning. Kolstålspannor är däremot lättare rent viktmässigt och reagerar dessutom snabbare på temperaturskillnader.
Kolstålspannor passar bra till att steka allt som gynnas av en utsökt karamelliserad stekyta, det vill säga allt från kött till tunna, frasiga pannkakor.
Se våra tips på de bästa kolstålspannorna!
Rostfritt stål
Stekpannor i rostfritt stål är slitstarka, robusta och värmetåliga. Stål saknar öppna porer vilket gör att inga smaker sätter sig i pannan, men det innebär också att fett inte kan lagras i pannans botten. Därför krävs alltid fett vid stekning. Stekpannor i rostfritt stål är omåttligt populära i restaurangkök då de är lättskötta och hygieniska och till och med går att köra i diskmaskin.
Att steka i en panna av rostfritt stål kan upplevas som lite knepigt till en början då maten tenderar att fastna, men faktum är att det fungerar lite som att grilla. Maten fastnar till en början, men när råvarans porer har stängts och en fin stekyta har bildats, så släpper det. Därför gäller det att ha lite is i magen och inte vända på maten för tidigt. En stekpanna i rostfritt stål lämpar sig till allt från kött och fågel till karamelliserad lök.
Non stick (teflon)

Non stick-pannan är praktisk, lättanvänd och ger en bra stekyta utan att maten bränns fast. Ytterst lite matfett krävs vid stekning vilket möjliggör fettsnål matlagning. Non stick-pannor är däremot inte överdrivet värmetåliga och bör aldrig hettas upp över 220°C.
När pannan börjar bli repig och non stick-effekten börjar försvinna är det dags att byta ut stekpannan. Dess livslängd ligger på två till fem år beroende på hur väl stekpannan har hanterats. För att inte skada pannans beläggning bör köksredskap i trä, plast eller silikon användas och non stick-pannor ska heller inte rengöras med stålull. Non stick-pannor lämpar sig bäst för matlagning på lägre temperaturer så som fisk, grönsaker och risrätter.
Teflon har varit ett omdebatterat material då det har framkommit att det kan avge skadliga ämnen. Vid för hög upphettning kan teflon, som är en typ av plast, utsöndra giftiga gaser och partiklar som har visat sig vara både hormonstörande och potentiellt cancerframkallande. Om pannans beläggning skadas, vilket den gör vid kontinuerligt användande, ökar risken för giftutsläpp. Med andra ord krävs det varsamhet för att använda teflonpannor på ett säkert sätt.
Debatten angående teflonets vara eller icke vara har lett till skärpta regler inom EU gällande vilka ämnen som får användas i produktionen av teflonpannor. Det giftiga ämnet PFOA, som tidigare användes i tillverkligen av teflonpannor, är inte längre tillåtet i varken stekpannor eller kastruller.
Keramisk beläggning
Stekpannor i keramisk beläggning påminner i mångt och mycket om non stick-pannor, men med skillnaden att de är värmetåliga och därför kan användas vid höga temperaturer utan att beläggningen tar skada. Pannor i keramisk beläggning innehåller heller inte några av de giftiga ämnen som kan finnas i teflon.
Stekpannor i keramisk beläggning är lätta att rengöra och tar varken smak eller lukt av råvarorna som tillagas. För maximal hållbarhet är det är rekommenderat att använda köksredskap i trä, plast eller silikon för att inte repa beläggningen. Stekpannor i keramisk beläggning har en livsläng på två till fem år och lämpar sig bäst för råvaror som har lätt att bränna fast, exempelvis ägg, potatis och pyttipanna.
Koppar
Koppar leder värme oerhört snabbt och effektivt vilket innebär att man kan steka maten på lägre värme än vanligt utan att den bränner fast. Koppar tål också alla typer av köksredskap, även metallföremål. Kopparkärl har ofta en insida av rostfritt stål och just insidan bör därför rengöras därefter.
Det går knappast att förneka att kopparpannor är oerhört vackra, men de kräver också polering för att inte mörkna med tiden. Hastiga temperaturväxlingar däremot riskerar att kopparn ljusnar, därför är det viktigt att låta pannan hettas upp och svalna långsamt.
Kopparpannan passar till all typ av matlagning, allt från stekning till reduktioner och såser.
Skötselråd för stekpannor
Skötselråden för olika stekpannor skiljer sig beroende på dess material. Nedan har vi dock samlat en del allmänna tips som gäller oberoende vilken typ av stekpanna som återfinns i ditt kök.
- Låt alltid stekpannan svalna ordentligt innan den spolas av och diskas. På så sätt undviker du att att skada pannans beläggning och att stekpannan slår sig och bli skev av temperaturskillnaden.
- Diska alltid stekpannan direkt efter att den har svalnat så att det inte byggs upp beläggningar av smuts i pannan.
- Undvik att stapla stekpannor på varandra utan stekpanneskydd emellan. Har du inget stekpanneskydd fungerar en trasa eller handduk alldeles utmärkt.
- Få fastbränd mat att släppa genom att fylla den avsvalnade stekpannan med vatten så att det täcker det inbrända. Värm sedan uppvattnet på spisen så kommer den inbrända maten att släppa.
- Vid stora mängder fett i pannan efter matlagning kan du torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer av och diskar den. På så sätt undviker du stopp i köksvasken.
Våga steka kreativt
Vi förknippar ofta stekning med pannkakor, köttbitar och vändstekta ägg. Men faktum är att många fler råvaror än så kommer till sin rätt vid stekning. Utmana dig själv och upplev hur smakerna förändras och förstärks efter en vända i stekpannan.
Visste du till exempel att du med fördel kan steka på torkade kryddor i en torr panna för att väcka dess smaker till liv? Detsamma gäller med nötter och frön som blir betydligt mer smakrika när de är lätt rostade. Var försiktig bara då såväl torkade kryddor som nötter och frön har en tendens att brännas vid snabbt.
Tomatpuré är ett annat exempel på en ingrediens som är en fantastisk smakförstärkare om den får stekas på ordentligt. Tomatpuré ska alltså inte bara duttas ner i grytor och såser utan behöver få gå ett bra tag i pannan och bli djupt brunröd och karamelliserad. På så sätt frigörs de runda, fylliga och djupa smakerna som tomatpuré faktiskt besitter.
Frukt är otroligt gott att äta nystekt och ljummen. Att låta bananslantar karamelliseras i kokosolja ger en lyxig topping till frukostyoghurten. Smörstekta äpplen med kanel och kardemumma både smakar och doftar nygräddad äppelpaj och kan med fördel serveras till en kula vaniljglass.