För inte allt för länge sedan, var citrusfrukter något man förknippade med julen. Detta beror på att utbudet här i Sverige var som störst under vintern och omkring jul. Idag importerar vi många olika slags citrusfrukter från en mängd länder och regioner runt om i världen, och tillgången är i princip obegränsad. Här kommer en guide till vanliga och ovanliga användningsområden för dessa syrliga delikatesser från söder.
Innehållsförteckning
Vad är citrusfrukter?
Citrusfrukter är ett samlingsnamn för växtsläktet citrus. Släktet tillhör familjen vinruteväxter och har sitt ursprung i de tropiska delarna av Asien. Frukterna växer på ständigt gröna buskar och träd i tropiska och subtropiska klimatzoner där de får det starka solljus de behöver.
Dess blommor är vita eller rödlätta och doftar ljuvligt. Frukterna har kraftiga, läderartade skal och är mycket saftiga inuti. De är vanligtvis gröna som omogna och gula eller orange när de mognat.
Redan under 1600-talet upptäckte man fördelarna med citrusfrukter. På brittiska örlogsskepp blev det obligatoriskt att äta citrusfrukter för att besättningen inte skulle drabbas av skörbjugg. Idag äts många citrusfrukter som de är, men de används också i allt från bakning och desserter till juicer och drinkar.
Se även vår artikel om den trendiga citrusen ”lemon snack”!
Hur många arter av citrusfrukter finns det?
Det finns totalt omkring ett hundratal olika arter av citrusfrukter. De allra vanligaste och mest populära sorterna är inte naturligt förekommande utan hybrider som uppstått på olika sätt. Citrusfrukter är nämligen mycket lätta att korsa med varandra.
Vissa hybrider har uppkommit genom genetiska mutationer medan andra har korsats medvetet för att få fram sorter med önskade egenskaper gällande exempelvis smak och storlek.
Vad brukar man använda citrusfrukter till?
Citrus har en mängd olika användningsområden, och olika sorter passar bra till olika saker. Här är några vanliga sätt att äta eller dricka citrus.
Juice
När man inte har tid eller lust att äta en frukt är ett glas juice ett smidigt alternativ. Många tycker att juice är en fantastisk törstsläckare och ett enkelt sätt att få i sig dagsbehovet av vitamin C. Juice görs av många olika slags citrusfrukter, men de vanligaste är kanske apelsin och grapefrukt.
Många juicesorter består av blandningar av olika sorters citrusfrukter och även andra frukter som till exempel ananas, mango, vindruvor, päron eller äpple. De flesta juicesorter görs av koncentrat, med eller utan fruktkött, och det finns också färskpressade varianter.
Bakning
I bakning är citrusfrukter populära smaksättare. Ofta används zesten eller saften från frukter som apelsin, citron eller lime. Citrusfrukter används ofta som smaksättare i bland annat cheesecakes, frosting och mjuka kakor.
De kan också användas för att dekorera olika sorters kakor, tårtor eller smörgåstårtor. Som dekoration används antingen färska, konserverade eller kanderade frukter.
Matlagning
Citrusfrukter används också i matlagning. Färsk eller pressad citron serveras ofta som smaksättare till fisk- och skaldjursrätter. Citronskivor med skalet kvar passar bra att använda när fisk ska grillas eller ugnsbakas.
Det finns många kycklingrätter som innehåller citron eller lime och ger kycklingen en fräsch syrlighet. Även apelsin är populärt i matlagning och kan användas i allt från biff- till kycklingrätter och sallader.
Ibland används citrusens skal som smaksättare i både matlagning, bakning och dryck. Vanligtvis används ett så kallat zestjärn och endast det yttre skalet i finriven form är med, då det vita inre tenderar att vara ganska beskt.
Drinkar
Citrusfrukter av olika slag är vanligt förekommande i drinkar, även alkoholfria sådana. Vanligast är att färskpressade frukter, zest eller skivor används.
Lime, grapefrukt, citron och apelsin är populära smaksättare och dekorationer i olika typer av drinkar.
Smoothies och shots
Tack vare sin höga C-vitaminhalt och sina många hälsofrämjande egenskaper är citrusfrukter populära ingredienser i smoothies, shots och andra drycker. Citrusfrukter innehåller viktiga näringsämnen som kalcium, kalium, folsyra och vitamin B1.
Många menar att frukter av citrussläktet bland annat stärker immunförsvaret, har antiinflammatoriska egenskaper och är en bra källa till antioxidanter.
Marmelader
Av citrusfrukter görs många olika sorters marmelad. Apelsin och citron är kanske de vanligaste, antingen som de är eller i kombination med andra frukter eller bär.
Marmelad görs vanligtvis på hela citrusfrukter, inklusive skalet. Marmelad är ett populärt pålägg på rostat bröd och som tillbehör på ostbrickan.
Lista på vanliga (och några mindre vanliga) citrusfrukter
Apelsin
Apelsin hör till de vanligaste och mest populära citrusfrukterna. Storlek och färg varierar beroende på sort, men de allra flesta varianter har ett tjockt, orange skal och en smak som är frisk och söt. Några vanliga sorter är Valencia-apelsiner, blodapelsiner och navelapelsiner.
Vissa sorter lämpar sig bättre för att pressa juice av och andra är lättare att skala och klyfta. Många apelsinsorter har kärnor. I Sverige importerar vi denna citrusfrukt från många olika länder, bland annat Spanien, Marocko och Sydafrika.
Apelsin äts ofta som den är eller pressas till juice. Den passar bra i mjuka kakor och att göra marmelad och saft av.
Lime
Lime är en mindre, grön citrusfrukt som vi främst importerar från Brasilien där den odlas året om. Skalet är tunt och fruktköttet saftigt och ljust grönt. Limefrukter har sällan kärnor. Smaken är syrlig men sötare och mer aromatisk än hos citronen.
Vanliga användningsområden är som smaksättning i olika typer av bakverk och efterrätter. Då använder man ofta både saften och zesten. Lime är också populärt i matlagning och passar bra i allt från såser och dressingar till soppor och grytor. Skuren i skivor är lime fint att dekorera både varmrätter, drinkar och desserter med.
Citron
Citron är en gul, ovalt formad citrusfrukt med kraftigt syrlig smak och tjockt skal. Fruktköttet är saftigt och ljusgult, och storleken varierar mellan olika citronsorter. Denna frukt importerar vi främst från Sydafrika, Argentina, Turkiet och Spanien.
Citronträden blommar året om och kan bära både blommor och frukter samtidigt. Under 1700-talet var citroner en viktig del i kampen mot skörbjugg hos sjömän. Idag används citron som smaksättning och dekoration i allt från bakverk till varmrätter. Både fruktsaft och zest kan användas.
Citron är en populär ingrediens i drinkar, marmelader och desserter. Citron är också känt för sin konserverande förmåga och gör att exempelvis tärnad avokado håller sig fräsch längre.
Satsumas
Satsumas är en liten, gulorange citrusfrukt som kan ha inslag av grönt. Skalet är tunt och fruktköttet saftigt. Smaken hos satsumas är något syrligare än hos släktingen clementinen men bägge sorterna är populära som mellanmål.
I Sverige importerar vi satsumas från Spanien, Sydafrika och Peru. Denna citrusfrukt passar bra att göra sorbet, glass eller marmelad av. De är också en fräsch och färgglad ingrediens i somriga sallader.
Namnet kommer från den plats i Japan, Satsumaprovinsen, där frukten odlades och exporterades till västvärlden i slutet av 1800-talet.
Pomelo
Den populära citrusfrukten pomelo importeras mestadels från Kina och odlas mellan oktober och februari. Den är päronformad och är känd som den största citrussorten med sina 20-25 centimeter i diameter. Pomelon är gulgrön till färgen och skalet mycket tjockt.
Fruktköttet är ljusgult och ganska torrt i jämförelse med många andra citrusfrukter. Till smaken påminner pomelo om grapefrukt men den är inte lika besk utan mer söt, aromatisk och frisk. Klyftorna har sega hinnor som inte går att tugga sig igenom och därför äts pomelo ofta som en grapefrukt.
Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och användas i desserter och bakverk eller ätas som godis. Av pomelo är det också populärt att göra marmelad.
Sweetie
Sweetie är en citrusfrukt med gult och saftigt fruktkött som påminner om pomelons. Skalet är tjockt och skiftar i grönt. Sweetie är en korsning mellan grapefrukt och pomelo som odlades fram i Israel under 1980-talet. Den importeras från Mellanöstern och är i säsong mellan november och april.
Till smaken är den frisk, söt och aromatisk och saknar helt grapefruktens beska karaktär. Sweetie äts ofta som den är men passar också bra i sallader, fruktsallader och efterrätter.
Grapefrukt
Grapefrukt är en rund, större citrusfrukt med en diameter omkring 10 centimeter. Den finns både som blond och röd. Den importeras främst från USA, Turkiet, Sydafrika och Spanien och är i säsong året runt. Grapefrukten anses ha uppkommit i Karibien och är en korsning mellan pomelo och apelsin.
Namnet kommer sig av att den växer i klasar liknande vindruvor. Till smaken är grapefrukten besk och frisk. Den är god att göra juice av men passar också bra att äta som den är eller att göra sorbet eller marmelad av. Fruktköttet passar bra i olika typer av sallader.
Clementin
Clementinens historia tar sin början i Algeriet där den först började odlas i trädgården hos ett franskt ordenssällskap. Namnet fick frukten efter ordensbrodern Clément Rodier som var först med att odla fram den. Clementinen är bland annat släkt med satsumas och pomerans.
Frukterna är runda, små och lättskalade. Både fruktköttet och skalet har en kraftig orange färg och de flesta sorter innehåller inga kärnor. Till smaken är clementinen söt och uppfriskande.
I Sverige importerar vi vanligtvis clementiner från Sydafrika, Sydamerika, Marocko och Spanien. Många äter frukterna som de är men de passar också bra i sallader, desserter, marmelader och glass.
Fingerlime
Fingerlime, även kallad ”gourmet bushfood”, tillhör de mindre vanliga citrusfrukterna. De är formade ungefär som gurkor och mellan 4 och 8 centimeter långa. Fingerlime finns i en mängd olika färger, bland annat grön, gul, svart och lila.
Frukten importeras från Australien mellan november och mars och säljs över hela världen sedan en bit in på 1990-talet. I början gjorde man enbart marmelad av fingerlime men idag används den bland annat till skaldjur, i sallader, pastarätter, desserter och cocktails.
Smaken påminner om vanlig lime och är frisk. Fruktköttet är ljust och påminner om kaviarkorn till formen.
Apelsin Chocolate
Denna citrusfrukt odlas i Spanien under december och januari och hör till de ovanligare sorterna. Den kallas även för Chocolate Orange och Navel Chocolate och är en mutation som upptäcktes så sent som på 2000-talet.
En apelsinodlare i Valencia i Spanien såg att ett av hans apelsinträd hade frukter som var brunaktiga till färgen, lät analysera frukterna och kom fram till att det var en helt ny sorts citrus. Apelsin Chocolate har ett tunt, orange skal som skiftar i grönbrunt, vilket har gett citrussorten dess namn.
Till smaken är Apelsin Chocolate en av de sötaste citrusfrukterna och fruktköttet är saftigt. Tack vare sin höga sockerhalt har denna apelsinsort extra lång hållbarhet och är tacksam att exportera. Frukten äts ofta som den är men används också i söta desserter och fruktsallader.
Kumquat
Kumquat är en liten, mindre känd citrusfrukt som finns i två varianter. Den ena är rund och den andra mer oval till formen. Bägge sorter äts hela med både kärnor och skal och har ungefär samma storlek som en valnöt.
Frukten kommer ursprungligen från Kina men har odlats länge i många sydostasiatiska länder. I Kina växer den fortfarande vilt och namnet betyder gyllene apelsin. Skalet är tjockt och fruktköttet gult och saftigt. Kumquat importeras från Spanien och Sydafrika och är i säsong året runt.
Fruktköttet är syrligt och skalet sött, en kombination som gör att frukten upplevs pikant och aromatisk. Dessa frukter äts vanligtvis som de är men används också till att dekorera desserter och bakverk. Den gör sig bra i drinkar, som den är eller fryst i bitar.
Minneola
Minneola, även kallad minneola tangelo och ”honeybells”, är en lätt päronformad citrusfrukt och en korsning mellan småcitrusen tangerin och grapefrukt. Den odlades fram på 1930-talet på en forskningsstation i Florida och fick sitt namn efter den närliggande staden Minneola.
Den varierar i storlek och är kärnfri. På utsidan är minneolan orange med tunt, blankt skal. Fruktköttet är saftigt och gulorange till färgen.
Smaken är frisk, syrlig och intensiv. Här i Sverige importerar vi minneola från Peru under augusti och september. Frukten används som apelsin och passar bra till bakverk, desserter, varmrätter och i sallader.