Choklad är en älskad form av godis och många tycker om att använda choklad i olika desserter och bakverk. Varm choklad kan kännas självklart att ha med i skidbacken, men visste du att det faktiskt var som dryck man först använde choklad i Europa? Då var det betydligt dyrare idag och sågs som en viktig källa till näring – och ibland också som medicin!

Innehållsförteckning
Kakaobönans ursprung
Kakaobönan kommer från kakaoträdet, och det odlades först av mayafolket i Centralamerika. Det är svårt att veta hur länge de egentligen odlat trädet och när de började använda sig av kakaobönorna, men man tror att träden odlats allra minst sen 600-talet.
Kakaobönorna uppfattades som värdefulla och användes som valuta. Bönorna kan ha använts i 2500 år eller ännu längre än så, men till en början var det fruktköttet runt bönorna som användes.
Det var inte bara mayafolket som tidigt upptäckte kakaons fördelar. Även aztekerna gillade den och tillskrev den ett stort värde. Den användes bland annat i religiösa ceremonier. Man hade också en tro på att kakao kunde användas som medicin, till exempel mot diarré eller andra magproblem.
När kakaon kom till Europa
I Europa var kakaobönan något okänt fram tills att Christofer Columbus tog med sig choklad hit 1502. Spanien blev det land som stod för importen. Choklad såldes i form av en dryck som gick att köpa på särskilda chokladhus.
De fanns inte bara i Spanien på den här tiden, utan runt om i hela Europa. Först 1828 insåg man att det gick att göra ett pulver av kakaobönorna och det var då det blev möjligt att börja göra chokladkakor.
Också i Europa fanns det idéer om kakaons medicinska effekter. Den skulle vara bra mot allt från undernäring till baksmälla. Idag finns det studier som visar att choklad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom den kan sänka blodtrycket. Andra medicinska effekter har varit svårare att hitta belägg för med hjälp av forskning.
Kakaoträdet

Kakaoträdet heter Theobroma cacao på latin, ett namn det fått av Carl von Linné. Det är ett träd som tillhör malvaväxterna och arten tillhör kakaosläktet. I kakaosläktet finns det 22 olika arter, men det är Theobroma cacao som framför allt är den art som odlas.
Det är först det tredje året det blommar och efter det blommar det två gånger varje år. Efter blomningen tar det mellan fyra och åtta månader innan det blir en frukt. I varje frukt kan det finnas 50-60 kakaobönor. Ett normalt träd kan producera 50 frukter på ett år, vilket motsvarar 3-4 kilo kakaobönor.
I vilka länder odlas kakao?
Kakaoträdet kräver en temperatur på minst 24 grader för att kunna trivas, och det är dessutom nödvändigt med ett regnigt klimat. Därför är det begränsat var det går att odla kakao. I Sverige skulle det till exempel inte vara möjligt att få det att fungera.
Även om kakaoträdet kommer från Centralamerika är det framför allt i Västafrika kakao odlas idag. Två av de länder som är stora på export av kakao är Elfenbenskusten och Ghana. Kakaoexporten är en viktig del av ländernas ekonomi, i Ghana kommer 40% av intäkterna från export just från kakao.
75% av kakaoodlingen sker i Afrika och det är den kontinenten som har dominerat från 1900-talet och framåt. Det finns odlingar även på andra håll, bland annat är Indonesien ett land som odlar mycket kakao.
Hur gör man choklad?
Efter att kakaofrukterna skördats tar man ut själva kakaobönorna från dem. Sen jäser man bönorna. Det sker genom en fermenteringsprocess och det är jäsningen som gör att kakao får sin speciella smak. De färdigjästa bönorna torkas, och sen är de färdiga att rostas.
När kakaobönorna rostats mals de ner till en massa. Den här kakaomassan kan användas både för att skapa kakaopulver och för att göra choklad. Det ska inte vara för mycket fett i kakaopulver, så för att skapa det pressas en del av fettet ut. Det som då blir kvar blir en slags kaka som krossas och mals i fler omgångar, och till slut blir det färdiga kakaopulvret.
För att göra choklad tar man det fett som pressades bort vid tillverkningen av kakaopulver. Det blandas med kakaomassan och i och med det har man fått fram basen som används vid chokladtillverkning.
Beroende på vad det är för choklad som ska tillverkas blandas kakaomassan och kakaosmöret med olika ingredienser. Socker är en viktig ingrediens, och det vanligaste är att använda vanligt strösocker. I dyrare choklad kan råsocker också användas.
Under processen sker olika steg där smak och konsistens kontrolleras för att få ett så bra resultat som möjligt. För att en chokladkaka ska se ut på rätt sätt hälls den rinnande smeten i formar där den får stelna.
Varför smälter choklad så fort?
Choklad kan lätt smälta eftersom det krävs en ganska låg temperatur för att den ska börja smälta. Choklad kan vara helt smält vid en temperatur på ungefär 45 grader. Det gör att det är lätt att smälta choklad om du till exempel vill använda den i bakning.
Nackdelen är att choklad fort kan smälta även när du inte vill att den ska göra det. Redan innan choklad nått 45 grader börjar den bli mjuk och smälta, även om den inte blir rinnande. Håller du en bit choklad i handen påverkar du den och den blir uppvärmd av din kroppstemperatur. Även om du inte har över 40 grader i feber kan kroppens temperatur innebära tillräckligt mycket värme för att choklad ska börja smälta.
Anledningen till att choklad smälter så lätt är att fettet i choklad har en låg smältpunkt. Olika ämnen smälter vid olika hög temperatur. Kakaosmör är det fett som kan tas fram ur kakao och som också används vid tillverkning av choklad. Det smälter vid 32-35 grader.
För att tillverka choklad används inte bara fettet utan även andra delar av kakaobönan, dessutom blandas det med andra ingredienser. Därför har choklad en högre smältpunkt än kakaosmör, även om choklad också lätt kan smälta.
Det är inte bara negativt och något oönskat att choklad kan smälta så snabbt, utan också en del av varför det kan upplevas som så positivt att äta choklad. Att chokladen smälter på tungan är för många en del av njutningen. Det är till exempel populärt med chokladfondue som du doppar till exempel jordgubbar i, eller att ha en ståtlig chokladfontän framme på partyt!
Vid användning av choklad kan en metod som kallas temperering användas. Då värms chokladen upp och kyls sen ner enligt en särskild process. Det gör att chokladen hårdnar och håller sig hård i rumstemperatur. Choklad som inte tempererats kan ha svårt att stelna helt och hållet, och den kan smälta ännu lättare än tempererad choklad gör.
Hur tillverkas vit choklad?

Vit choklad skiljer sig från annan choklad, eftersom det bara är kakaosmöret som används, ingen kakaomassa. Kakaosmöret blandas med socker och smaksätts med vanilj. Även andra ingredienser och smaksättningar kan användas. Det är till exempel vanligt att det är mjölkpulver i vit choklad.
Tillverkningen av vit choklad måste göras med större försiktighet än när annan choklad tillverkas. Det beror på att kakaosmöret är mer känsligt och har en lägre smältpunkt. Blir det för varmt kan allt bli förstört. Vill du använda vit choklad i bakning behöver du av samma anledning vara mer försiktig och hålla koll på temperaturen.