Chili – Allt om styrkan, smaken och historien


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Chili är ofta det första vi tänker på när vi pratar om stark mat. Den populära frukten är omtyckt för sin smak och sin heta krydda. Här dyker vi djupare i chilins historia och tittar närmare på hur man mäter styrkan i chili!

Chili i en buske

Hur länge har man använt chili?

Användadet av chili kan spåras till centrala Mexiko så långt tillbaka som för 7000 år sedan. Den lilla frukten kom till Europa först på 1400-talet när Christopher Columbus förde med sig chili från Sydamerika i tron om att det var peppar. Under denna tidsepok värderades kryddan lika högt som silver.

Chilin har sina rötter i Sydamerika men växer och odlas numera även i andra delar av världen där klimatet tillåter. Chili är en lättodlad krydda och finns tillgänglig i oändligt många sorter och styrkor. Det som skiljer chilisorterna åt i styrka är koncentrationen av ämnet capasaicin som vi ska återkomma till senare. 

Chili i matlagning

Chili är en av de vanligaste kryddorna i matlagning världen över och hela tre fjärdedelar av jordens befolkning uppskattas äta chili dagligen. Eftersom hettan framförallt sitter i chilins fröfäste kan man reglera styrkan genom att skära bort fröna. 

Chili förekommer färsk, torkad och fermenterad inom matlagning och har ett brett användningsområde. De mildare och sötare sorterna, som paprika och spansk peppar, används och odlas främst i Europa. De starkare arterna, så som Habanero och Piri Piri återfinns framförallt i Sydamerika men även i Asien och Afrika. 

När chili torkas framträder nya smaker och en tydligare sötma tar form. Torkad chili är alltså både stark och söt, vilket ger en rund fyllighet som gör sig bra i den mesta typ av mat. Chilins namn ändras i torkad form och chipotle är till exempel en rökt och torkad jalapeño medan ancho är en torkad röd poblano. 

Koreansk stark chili

Hos Lyckasmedmat.se finns ett fint utbud av unika chilisorter, bland annat den här koreanska chilin.

Hur mäts styrkan i chili?

Hettan i chili mäts i scovilleenheter och baseras på koncentrationen av ämnet capsaicin. Scovilleskalan har fått sitt namn efter Wilbur Scoville, den amerikanske farmakolog som är upphovsman till mätmetoden som etablerades 1912. Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units) är alltså en enhet för att mäta den upplevda hettan i födoämnen, framförallt i chilipeppar.

Paprika ligger exempelvis på styrkegraden 0-100 medan jalapeño har ett scovillevärde 2500-8000. Habanero har ett scovillevärde på omkring 300 000 och ansågs länge vara världens starkaste chili. Numera uppmäter habaneron bara en bråkdel av den hetta som finns att hitta i sortimentet av chilifrukter världen över. 

Red Savina Habanero är förvisso en variant av habanero och finns med som nummer 10 på listan över världens starkaste chilifrukter, men faktum är att denna chili är nästan dubbel så stark som en vanlig habanero. 

Vilken är världens starkaste chili?

Världens starkaste chili heter Carolina Reaper och mäter hela 2 200 000 scoville. Carolina Reaper har initialt en fruktig och söt smak som sedan övergår i något som har beskrivits som smält lava i munnen. Denna chilifrukt är i storlek med en pingisboll och har en röd och skrovlig yta samt något som påminner om en gadd i dess botten. 

Vad är Capsaicin?

Den aktiva substansen i chilifrukten heter capsaicin och återfinns främst i chilins fröfäste, men även i de vita mellanväggarna. Capsaicin är hela 160 gånger starkare än det aktiva ämnet i svartpeppar (piperin) och är, trots sin styrka, hälsosamt att äta. Rent capsaicin uppmäter dock hela 16 miljoner scovillegrader. 

Capsaicin ingår i vissa läkemedel och är en vital ingrediens i liniment och salvor som används vid reumatism. Capsaicin är också den verksamma beståndsdelen i pepparspray. Vanlig pepparspray uppmäter ca 2 000 000 scoville medan den pepparspray som används av polis uppmäter hela 5 300 000 scoville. I Sverige krävs vapenlicens för innehav av pepparspray.

Är chilli nyttigt?

Utöver en uppskattad krydda anses chili också vara en av världens bästa naturmediciner. Chili har höga värden av A-vitamin, C-vitamin och kalium och verkar främjande för ämnesomsättning, fettförbränning och stabilisering av blodsocker.

Dessutom har chilin ett högt innehåll av flavonoider och karotener, två ämnen som fungerar som antioxidanter och bidrar till ett välfungerande immunförsvar. Chili fungerar även kärlutvidgande och är välgörande för hjärt-och kärlsystem. 

Är det farligt att äta för stark mat?

Nej, det är inte farligt att äta för stark mat. Hög koncentration av capsaicin stimulerar nerver och kan göra ont, men det är inte farligt. Tvärtom pekar studierna som sagt på att förtärande av kryddstark mat bidrar till såväl god hjärthälsa som hälsosamt blodtryck. Dessutom påstås det att capsaicin skulle kunna verka cancerförebyggande och främja viktminskning. 

När man äter kryddstark mat ökar även produktionen av serotonin, en signalsubstans som påverkar vårt humör och välbefinnande, och som lindrar symptom vid stress och depression.  

Väldigt stark mat aktiverar en viss typ av receptorer i munnen. Dessa receptorer finns över hela kroppen och är de samma som aktiveras vid extrem hetta. Anledningen till att näsan börjar rinna och att ögonen tåras när man äter stark mat är för att kroppen försöker kyla ner sig. Hjärnan tror helt enkelt att det är varmt i munnen och gör allt i sin makt för att reglera temperaturen. Dessa receptorer uppfattar alltså hettan som skadlig och försöker skölja ur det “ohälsosamma” ämnet ur kroppen. 

Samma process sker i magen där tarmarna börjar producera extra slem. Därför kan kryddstark mat även leda till orolig mage och diarré. 

Superstark chilisås Hot Ones The Last Dab

Vad hjälper när det är för starkt och bränner i munnen?

Vad ska man ta sig till när det bränner i munnen, svetten bryter ut och ögon och näsa börjar tåras? Capsaicin är fettlösligt. När det brinner i munnen hjälper det alltså inte att släcka hettan med vatten. Då fungerar det betydligt bättre att dricka något fetare, som mjölk eller yoghurt. Mjölk innehåller dessutom ett protein som ersätter capsaicinet på tungans receptorer. Att äta någonting fett, som exempelvis jordnötter, uppges också fungera bra. 

Är chili en frukt eller grönsak?

Chili klassas som en frukt. Det finns oerhört många olika pepparfrukter, både en stor mängd starka chilifrukter, men även den mildare och söta paprikan. Dessa tillhör alla släktet med namnet Capsicum.


Här kan du läsa fler artiklar om kryddor!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg